Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 9070 visningar

Skor med pronationsstöd vid neutralt steg?

Björn Warelius
1964 • stockholm
#1
25 januari 2009 - 12:13
Gilla
Hej!
Jag undrar om någon vet om det är olämpligt att springa i skor med pronationsstöd om man har ett neutralt steg? En säljare jag talade med i en löpbutik menade att ett pronationsstöd inte har någon negativ effekt om man inte pronerar utan att man med ett neutralt steg endast upplever en större stabilitet i skon. Detta verkar lite märkligt då pronationsstödet i sig rätar upp steget genom att den insidan på hälens dämpning är hårdare än på utsidan, detta borde väl innebära att foen vinklas utåt? Tacksam om någon kan sprida lite ljus i denna fråga!

hälsningar/Björn
1972 • Domsjö
#2
25 januari 2009 kl 12:55
Gilla
Kan nog funka bra från fall till fall. Lyssna dock inte på säljaren för han har fel! Det är precis som du säger att steget neutraliseras av kilen i yttersulan.

Om du använder formgjutna inlägg kan det bli riktigt fel. Jag körde formgjutna inlägg + pronationssko + att min pronation i grunden är minimal. Resultatet blev löparknä. I mitt fall har alltså stödet negativ effekt. Det blev helt enkelt för mycket av det goda (läs pronationsstöd) vilket innebar att jag blev supinerare.

Nu kör jag alltid med formgjutna inlägg+neutrala skor.
Åsa O
1978 • Stockholm
#3
25 januari 2009 kl 14:36
Gilla
Jag har ett neutralt löpsteg men sprang för flera år sedan (innan jag kollat mitt steg) i skor för pronerare. Hade då problem med både utsida knä samt smärta i hålfoten. Jag kan inte säkert säga att detta berodde på pronationsstödet men eftersom jag inte har några direkta problem idag när jag har neutrala skor så är min tolkning att det inte fungerar för mig att springa med pronationsstöd.
1969 • Upplands Väsby
#4
25 januari 2009 kl 22:12
Gilla
Har också råkat ut för en sådan säljare. Gick ut därifrån direkt.

Har inlägg som gör steget neutralt. Ortopeden rekommenderade bestämt att inte springa i annat än neutrala skor. Litar definitivt mer på honom än någon säljare...
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#5
26 januari 2009 kl 00:21
Gilla
Annars brukar man ju kunna se skor på exempelvis Stadium som enligt informationen ska vara för ett neutralt steg men som har gigantiska pronationsstöd. Känns inte särskilt seriöst. Ganska underligt att de stora kedjorna ofta har så pass dålig koll på löparskor.
1959 • Saltsjö-Boo
#6
26 januari 2009 kl 21:56
Gilla
Är själv supinerare (sliter sulorna på utsidan bak och fram). Har utan problem sprungit i skor för lätt pronation. Pronationskilen märks inte och skorna tillåter mig supinera vilket känns rätt. Vill så gärna springa på utsidan av fötterna...
Nu senast köpte jag neutrala skor (Asics Landreth 3)och de är inget vidare. De breda hälarna är liksom felvinklade för mig och tvingar mina fötter inåt. Vid längre pass så får jag smärtor i vristerna och har även fått smärtor i ena hålfoten. Nu har jag dock nött ner hälarna på utsidan så att skorna funkar bättre...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.