Ny suunto? - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 1537 visningar

Ny suunto?

1979 • Uråsa
#1
23 januari 2022 - 13:22
Gilla 
Jag köpte en Suunto Spartan Ultra för snart 5 år sen. Den har i det stora hela fungerat utmärkt och jag har använt den både som träningsklocka, men även till vardagsbruk då jag är/har varit mycket utomhus och då värderat tåligheten och den relativt goda batteritiden.

Nu är det dags att byta armbandet igen, då silikonet har gett upp och jag började fundera på om det kunde vara dags att skaffa en ny klocka istället. Men när jag börjar titta runt så undrar jag om det har hänt nåt med utvecklingen på 5 år? Batteritiden är kanske något bättre, klockorna är kanske lite mer slimmade, men i övrigt? Är det samma (tråkiga) grafik och layout? Inga flashiga funktioner? Styra telefonen? Riktiga kartor? Betala med klockan?

Ni som har bytt upp er, var det värt det? Är det nån skillnad? Jag är lite rädd att det blir som att köpa en likadan bil som man redan har, den luktar gott i en månad och sen är det som vanligt igen.

Bek
1978 • VGR
#2
23 januari 2022 - 13:51 Redigerad 23 januari 2022 - 13:51
Gilla 
Är det något du saknar på din Suuntu?
Jag har en gammal garmin som jag inte ens använder. Telefonen och pulsmätare fungerar bättre.
Kartor och vägvisning är det som är på väg att få mig köpa en ny gps-klocka. Verkar fungera bra. Hastighet i realtid skulle vara användbart, men då verkar man fortfarande behöva en foot pod.
De nyare verkar kunna mäta LT2 någorlunda tillförlitligt. LT1 finns inte på någon klocka vad jag vet, men finns appar för det. Borde komma snart.
Sedan ger ett par klockor någon slags uppskattning på hur återhämtad/sliten du är, vilket jag hört och läst olika om hur bra det fungerar. Tveksam mätning av sömnkvalitet.
Sammanfattningsvis: Mycket nya funktioner men många fungerar sisådär.
1979 • Uråsa
#3
24 januari 2022 - 20:21
Gilla 
Jag saknar att den inte känns modern. Man borde kunna betala, svara i telefon, styra Spotify och så vidare. Trist om det inte har utvecklats nåt på 5 år.

Men jag älskar att den verkar mycket stabilare än konkurrenterna. Och att den mäter ganska exakt. Den hänger sig aldrig, batteriet är fortfarande bra, även om det inte är som nytt och på det hela taget gör klockan vad man förväntar sig av den
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
24 januari 2022 - 22:34
3 Gilla 
Ut och spring i stället. Vill du ha en leksak, köp nåt helt annat. I mina ögon försöker de olika tillverkarna klämma in för mycket i sina klockor, bara för att de ska kännas nyare än förra modellen som oftast var bra nog.
1980 • Åby
#5
25 januari 2022 - 08:56
2 Gilla 
Vill du ha en smartwatch med betalfunktioner, appar, urtavlor osv och inte har något emot att sätta den på laddning nattetid finns Suunto7 som bygger på WearOS från Google.

Gillar du det robusta tidlösa no-nonsense som traditionellt är Suunto så är en uppdatering till Suunto9 Peak ett bra val, enda egentliga skillnaden för dig är att klockan uppdateras via telefonen så du behöver inte koppla in i dator längre.


För egen del föredrar jag att springa med min Suunto7 med kartläge aktiverat då jag älskar äventyret att kunna välja stigar på måfå men samtidigt vara något sånär trygg på att jag dels kommer tillbaks men även slipper vända... Ska jag vara ute på längre äventyr åker dock en Suunto9 på för att inte behöva oroa mig över batteritid. Till vardags kör jag sjuan för att kunna behålla telefonen i fickan men ändå sköta notiser, kalender osv.
1979 • Uråsa
#6
6 februari 2022 - 11:04
Gilla 
Kanske så man ska tänka. Behålla den gamla stridsvagnen och skaffa en modern klocka till vardags.

Det verkar som man får räkna med att ladda nattligen, oavsett vad man skaffar, kollade lite snabbt på Samsungs version 4. Skryter med att batteriet håller hela dan, och ibland ännu längre.....

PerNygren KeneNisa
1968 • Säter
#7
10 februari 2022 - 15:40
Gilla 
#5
Om Suunto 7.
Vad jag förstått, kan man ej koppla ihop (genom blåtand) med ett externt pulsband.
Stämmer det?
/Mvh
1980 • Åby
#8
11 februari 2022 - 13:28
Gilla 
Suunto7 går finfint att koppla ihop med olika sensorer, begränsningen ligger på ett annat plan - att Suuntoappen inte har stöd för BLE-sensorer,

Att Suunto valt att inte ha det stödet har sannolikt att göra med att det helt enkelt drar för mycket batteri, Appen körs i klockans lågenergiläge (en cool feature i Snapdragon-processorn) och där finns det inte kapacitet att göra för mycket samtidigt, det har diskuterats länge vet jag men lite osäker på om de får in sån funktionalitet eller åtminstone att man kan göra ett val och aktivera det själv.

Jag har själv testat med Stryd och Polar H10 med en annan app och det funkade finfint, drog lite mer batteri dock (~40% på en dryg timmes aktivitet) och för mig funkar optisk pulsmätning tillräckligt bra så jag har inte orkat mecka med det - men jag har å andra sidan lyxen att köra med flera klockor beroende på vad jag ska hitta på - och vilken som jag har kommit ihåg att ladda :).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.