Löpning Kom igång 5 inlägg 1465 visningar

Vårruset

1977 • Järfälla
#1
24 april 2022 - 20:38
1 Gilla
Hej!

Jag har anmält mig till vårruset. Har aldrig sprungit i hela mitt liv och testade 5 km idag. Eller jag skulle springa men fick varva mellan att gå och springa. Fick svårt att andas och det kändes som jag skulle spy. Detta var flera timmar sedan och det känns fortfarande i benen och i luftrören. Det tog 35 minuter för mig att ta mig 5 km. Är detta normalt?! kommer skämmas att springa vårruset om jag måste promenera var femte minut. Finns det något sätt att bättra på detta? Kommer andningen kännas lättare om jag gör detta flera ggr i veckan?

Kan tillägga att jag är 44 år.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
24 april 2022 kl 21:17
3 Gilla
Meh, det var väl inte alls så dåligt rent prestationsmässigt, förutom att du tagit i så att du mår pyton... och kanske nästan tappat lusten och inspirationen?

Nu vet jag inte om/hur mycket annat du tränar, men att från inget springa 5 km är ganska tufft vid vår ålder, om du ursäktar.

Hur lång tid har du på dig, när går loppet? Gissar att det är redan i maj nån gång? Inte så mycket tid att förbereda dig kanske.
Kör något upplägg som är gå och spring omväxlande, det behöver du väl inte alls skämmas för.
Jag skulle rekommendera att du nästa pass börjar med rask promenad som uppvärmning, gå raskt i 5 minuter innan du börjar springa, spring typ 4-5 minuter, gå 2, var inte ute mer än 30-45 minuter som helt ovan löpare.

Risk att du drar på dig nån onödig skada eller tappar sugen helt om du tänker att du ska prestera "från ingenstans".

Använd hellre det här loppet som en inspiration att du kom igång och började springa, och kommer att vara bättre redan efter sommaren!

Om du vill kan jag skicka dig ett gå-löp-kom-igång-program, för en långsiktigare plan!

2006 • Alingsås
#3
24 april 2022 kl 21:56
1 Gilla
Det är knappt någon som aldrig har sprungit som fixar att springa 5 km i ett sträck.

Du kommer inte behöva skämmas på Vårruset. Det som gott om tjejer bara går runt.

Som med allting annat här i världen så blir det lättare när man gör saker lite mer regelbundet. Du kommer att göra stora framsteg i början.

Det är strongt av dig att börja träna som 44-åring. Jag är övertygad om att du inte kommer ångra dig. Om några veckor blir det en vana och om några månader kommer du att må dåligt om du inte får komma ut och springa på några dagar.
Anette Edman
1966 • Årsta
#4
24 april 2022 kl 23:34
5 Gilla
Jag började springa som 44-åring och gjorde nybörjarfelet att ta i för mycket och kunde därmed inte springa särskilt långt. Jag sprang mitt första 5 km-lopp efter ca två månader, det var jättejobbigt och jag sa "aldrig mer". Kom in på 34:09 och gick i en lång uppförsbacke. Men jag var inte sist trots att det var ett litet lopp. Du kommer definitivt inte att vara sist på Vårruset där det är många som går.

Efter det skaffade jag en pulsklocka och satte en gräns på puls jag skulle hålla mig under, tror det var kring 150 slag. När jag kom över den gränsen gick jag tills pulsen gått ner 10-15 slag och började sedan springa igen. På så sätt hittade jag ganska snart en fart som jag kunde hålla längre tid och kunde efter en tid springa min första mil utan att gå.

Nu har jag sprungit fyra Lidingölopp, en trailvasa och ett maraton plus ganska många millopp. Jag kommer aldrig att bli snabb men tar mig runt.

#5
11 maj 2022 kl 08:20
1 Gilla
jag tycker att du presterat bra! viktigast är såklart att behålla lusten och att etablera vanor. tiden är såklart viktig för att man ska känna att man gör framsteg. Men ännu viktigare är att det känns bra. intervallträning är bra för att förbereda hjärtat för högre hastigheter. även att gå långa promenader med viktväst ger uppväxling. Pulsklocka har underlättat för att kunna mäta regelbundenheten. lycka till framöver!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.