Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1099 visningar

Behöver hjälp med höftsmärta vid gång och djupa squats

#1
11 september 2022 - 16:28
1 Gilla
Hej gänget!

Efter snart 18 månaders regelbunden smärta i höften och många tusenlappar och timmar nedlagda i diagnosticering, rehab och allehanda behandlingar börjar jag nu bli uppgiven och undrar om någon kan bistå med tankar kring vad problem kan vara och lösningar?

Problembilden
Smärta i samband med att jag går längre än 100m. Smärtan visar sig i framförallt precis innan frånskjutet av höger fot från marken och känns som den är lokaliserade vid höftkulan vid gluteus maximus. Den gör sig även påmind när jag lägger tyngden på höger ben under ett nytt steg. Denna smärtan känns mer molande och ganska stor till omfånget, dvs. inte så specifik eller skarp.

En smärta (jag är oklar om det är samma smärta) kan jag provocera fram om jag lägger mig på rygg och antingen för höger knä mot bröstkorgen ( skarp smärta) eller om jag roterar in höger ben.

Utlåtandet från ortopeden för ett år seden var: "Röntgen visar att han har välbevarat brosk. Möjligen tendens till subkondral skleros på acetubularsidan och en liten pålagring i övergån collum caput. Ömmar och har framförallt ont över psoas och rectusfästen.

Jag tolkar detta som möjligen preartros, men framförallt då en tendinit i muskelfästen. Får en Celebrakur på två veckor och råd om stretching av quadriceps och ilipsoas och tensos fascia latae."

Diverse sjukgymnaster och naprapater vill mena på att det kan vara impingment av något slag.

Testade lösningar
- Sjukgymnastik med diverse höftstärkande övningar. Ingen progress.
- Cortisolinejktion. Hjälpte under några veckor.
- Knäckt rygg och höft hos kiropraktor. Inget resultat.
- Stretchat regelbundet höftböjare, ilipsoas och gluteus. Inget resultat.
- Var sjuk en vecka utan rörelse. Kändes bra att gå 200m, sen tillbaka.
- Yoga tre gånger i veckan med viss fokus på höft. Känns "skönt" i höftpartiet, men ger ingen effekt på gången.
- Kinesolog (!) satte nålar över hela kroppen i hopp om att balansera "energierna". Inget resultat.

Jag är trött på att lägga pengar och tid på specialister som inte verkar kunna hjälpa mig hitta felet, och undrar om någon har bra erfarenhet från antingen en specialist eller egen kunskap som kan hjälpa mig navigera detta?

Tacksam för all hjälp jag kan få!
Irene
1968 • Åstorp
#2
11 september 2022 kl 20:32
1 Gilla
Eftersom du får kraftig smärta vid höftflexion är det lätt att tänka inklämning. Vad händer i höften om du upprepar flexionen dvs drar knät mot bröstkorgen?
Prova att upprepa detta några sekunder och tio repetioner. När man gör detta ska man bara precis känna smärtan, inte provocera den. Prova att göra detta en gång om dagen under några dagar.
1972 • västerås
#3
12 september 2022 kl 20:33 Redigerad 12 september 2022 kl 20:38
Gilla
Förstår din frustration eftersom jag har liknande problem med höft/ljumske som du. Har haft problem i ca två år o värst är det att gå. Mest ont i ljumske nånstans när benet är bakåt precis innan foten lyfter och ska sättas framför vänster ben/fot. Har varit hos ortoped, kiropraktor, sjukgymnast, naprapat. För ca fem månader sedan började jag med Dry Needling hos naprapaten. Vet inte om det är just det som gjort att jag blivit bättre. Har lyckats springa två mil utan att det är överjävligt. Kanske kan det vara nåt för dig att prova?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.