Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 4474 visningar

Bästa tipsen mot Pirifromis smärta!

Göteborg
#1
28 november 2022 - 20:25
1 Gilla
Hej!
Har dragits med enveten smärta från korsryggen mot muskelfästet vid höften som är rätt så diffus och har svårt att hitta en öm punkt. Hela området kring muskelfästet och höftkammen känns oerhört irriterat, vill gärna stretcha hela sidan då det för stunden känns skönt.
Har efter mycket om och men och många turer hos sjukgymnaster och läkare med olika teorier nu mer eller mindre själv kommit fram till att det nog rör sig om muskulärt problem kring piriformis och muskelfästet. Fått kortisoninjektion i muskelfästet vid höften men ser tyvärr ingen effekt än så länge av det. Hjälp mig! Hur har ni gjort som lyckats bli av med problemet eller åtminstone blivit bättre (löpning är helt uteslutet för mig då de triggar smärtan nått oerhört) ska tillägga jag gått med dessa problem i minst 3 år.
Göteborg
#2
28 november 2022 kl 20:30
Gilla
Glömde tillägga att jag upplever att tryck mot området, både vid sovandes på rygg eller sidan triggar smärta. Precis likadant om jag suttit ner en längre stund under dagen. Bäst mår jag absolut när jag vart i stående läge under dagen.
2006 • Alingsås
#3
28 november 2022 kl 20:54
Gilla
Bild uppladdad av Anonymiserad
Låter som en större variant på mitt problem. Tippar på ryggskott och den diagnosen är verkligen diffus då den drabbar så olika. Är det inte något medicinskt allvarligt så rör på dig även om det gör ont. 1-12 veckor om det är ryggskott. Diskbråck/Ischias är elakare enligt egen erfarenhet fast Ischias går även ner i benet.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
28 november 2022 kl 21:02
Gilla
Låter inte riktigt som piriformis.
Googla på "trokanterit" och se om det stämmer med dina symtom.
Göteborg
#5
28 november 2022 kl 21:16
Gilla
Ja det låter inte helt uteslutet, däremot har jag läst att den smärtan mer är centrerad över höften och utsida lår. Jag har ingen känning på utsida lår, snarare strålande på baksida lår emellanåt (därav talar det mer för piriformis) min smärta är också stor vid korsben/ländrygg vilket inte heller känns helt som tronkanterit…
Göteborg
#6
28 november 2022 kl 21:17
1 Gilla
Ska tillägga att det ska stå korsben och inte korsrygg i mitt första inlägg!
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#7
28 november 2022 kl 21:24
Gilla
Bild uppladdad av Jonas Henriksson
Håller med inlägg #4,behöver inte vara piriformis.
Men du kan testa följande övningar,för att öka rörligheten i ländryggen och rumpmusklerna.

Stå som för att stretcha baksida lår,gå ned ganska ”djupt” med det böjda benet. Och när du stretchar så rör du foten (på det raka benet) likt en vindrutetorkare fram o tillbaka i sidled.

Kolla också på de här övningarna på länken nedan,gör de sakta och noggrant för att öka rörligheten i ländryggen. https://youtu.be/5iVZlpVc6G8
2006 • Alingsås
#8
28 november 2022 kl 21:30
Gilla
Smärta som strålar är ofta neurologisk tänker jag. Ischiassmärta stämmer ganska bra in på din smärtbild.
Göteborg
#9
28 november 2022 kl 21:33
Gilla
Ja det är min analys också, och därav av piriformis relaterat då ischias nerven går genom denna muskel, som smärtar.
2006 • Alingsås
#10
28 november 2022 kl 21:36 Redigerad 28 november 2022 kl 21:36
Gilla
Låter väl som piriformissyndrom?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#11
28 november 2022 kl 21:47
2 Gilla
Klistrar in ett svar jag gav i en annan tråd rörande piriformis.
"Kolla på Youtube och skriv in piriformis i sökfältet - finns massor av stretchövningar - OM (!) det är piriformis bör du känna en ganska snabb lindring av dina symptom när du stretchar. Problemet är att det är en ganska liten muskel som löper precis över där ichianerven går ut genom bäckenet (kan vara lite svår att "hitta" - när man fyllt 40 "stelnar" och därmed förkortas denna muskel vilket gör att den kan trycka på ichiasnerven (men går ganska enkelt att stretcha ut)".
Bengt
1979 • Vallentuna
#12
29 november 2022 kl 11:13
1 Gilla
Utöver diverse övningar så har även hård massage runt höften och ryggslutet fungerat bra för mig.
Göteborg
#13
29 november 2022 kl 11:35 Redigerad 29 november 2022 kl 11:35
Gilla
Vilka övningar har hjälpt dig? Finns massor ute på nätet men upplever inte att stretch hjälper mig mer än för stunden när jag gör det, ska tillägga att jag har en väldigt hög rörlighet, (är överrörlig enl sjukgymnast) så funderar på om det kan vara så att stretch av den anledningen inte fungerar på mig?
Någon som har liknande erfarenhet?
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#14
29 november 2022 kl 12:01
1 Gilla
Den här övningen har hjälpt mig mycket! Även ligga på en taggig boll som du rullar under dig från knä och uppåt/nedåt. En kiropraktor kanske kan sätta nålar, bleeding nails som får låsningar att släppa? En foamroller kan ev också hjälpa till. Bli starkare i rumpan genom att spänna den, ta i ordentligt och lyfta benet med flexad fot. Ligga på mage med knäna i men underbenen upp som du lyfter ett i taget och håller i. Hoppas du hittar något som funkar. Annars kan jag rekommendera ”Optium metoden” inom Postural träning!
https://m.youtube.com/watch?v=VH76dMUSmIs&pp=QAFIAQ%3D%3D
https://vaxjoposturalklinik.com/
Hans Bloom
1951 • Rättvik
#15
29 november 2022 kl 13:08
Gilla
Tycker inte att det låter som problem med piriformis. Dden muskeln sitter ju mera i skinkan och medför ibland strålning ned på lårets baksida i höjd med knät.
Går själv på behandling för piriformisproblem f n hos sjukgymnast men har inga problem att springa.
Däremot gör det ont i piriformis efter stillasittande i visa lägen, f f a i fåtöljer.
Kolla på det här sedan om du kan få nå hjälp där: https://www.pakvis.com/pages/symptomguiden-muskelvark-i-landrygg-och-korsrygg
Bengt
1979 • Vallentuna
#16
29 november 2022 kl 13:51
Gilla
Jag kan inte riktigt säga vilka övningar som hjälpt för mig. Har varvat många olika övningar som kommer åt området.
I början blev det bara tillfälligt bättre direkt efter, men plötsligt försvann det.

Gör övningar fortfarande i förebyggande. Mest diverse olika Yoga övningar.


Göteborg
#17
29 november 2022 kl 21:21
Gilla
Det kändes ju väldigt intressant!! Ska helt klart testa övningarna i klippet du delade, kanske faktiskt så att stretchen bara gör det sämre i långa loppet! Och med tanke på att jag dessutom hört jag är överrölig av sjukgymnast.
Svårt att visualisera övningarna du beskriver kan du få fram något mer bra Youtube-klipp?
Göteborg
#18
29 november 2022 kl 21:27
Gilla
Jag insåg jag var otydlig i mitt inlägg, det är korsbenet och inte korsryggen som jag skrev där smärtan strålar mellan till muskelfästet vid höften (egentligen precis där piriformis går) sedan har jag smärtutstålning baksida lår ner mot knä när jag anstränger mig och triggar området vilket alltid sker vid löpning, håller jag mig undan löpningen håller sig smärtan uppe enbart vid samma område korsben till höft. Kan träna de mesta annat, (med viss känning) men inget som gör att jag känner att jag behöver sluta, det är löpning och när jag lägger stor vikt på det onda benet, typ trampar på en cykelpedal med tung växel för en backe eller enbensknäböj med tung vikt, då uppstår samma triggande av smärtan med utstrålning på baksida lår.
#19
24 april 2023 kl 14:06
Gilla
Hej.

Om du har ont i skinkan/skinkorna kan detta alternativ också vara värt att kolla upp; det är en välment trådkapning.

Jag hoppas länkarna blir klickbara, annars får ni kopiera och klistra in.

Snittiden från första symtom till preliminär eller bekräftad diagnos för detta alternativ som orsak till skinkont ligger idag på flera år trots att ca 1 på 200 i Sverige beräknas ha detta (troligen fler eftersom troligen tusentals ännu inte fått korrekt diagnos ännu!!!!)

Och helst ska man få sin diagnos tidigt!!!
Ju mer ni tränar desto bättre för att lindra detta.

Om man googlar

ont i skinkorna

utan citattecken så dyker denna 1177-länk upp på första sidan (faktiskt överst om man använder Chrome):

Kontakta en vårdcentral om du har haft en molande värk i nedre delen av ryggen och i skinkorna under en längre tid utan att du vet vad det beror på. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.27 okt. 2021

Bechterews sjukdom - Ankyloserande spondylit - 1177

1177.se https://www.1177.se › skelett-leder-och-muskler › hofter
https://www.google.com/search?q=ont+i+skinkorna&rlz=1C1BYYL_svSE977SE977&oq=ont+i+skinkorna&aqs=chrome..69i57j0i512l9.8999j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://www.doktorn.com/tv/webb-tv-ankyloserande-spondylit/

Vanligast att axial spondylartrit/ankyloserande spondylit/Bechterews bryter ut mellan 18-35 års ålder, MEN det kan bryta ut även hos barn och äldre än 45 år även om det är mer sällsynt.

Har ni ont i en eller två skinkor med ELLER utan utstrålning mot höft, ljumske, ner mot knät eller i sällsynta fall ända ner i foten? Varierar. Är det så att vila INTE hjälper (snarare vila kanske försämrar). Verkar förklaringar till smärtan/besvären från er själva och vårdgivare lite väl långsökta? Klicka på länken!

Om ni är fysioterapeuter eller andra som någon gång hjälper personer som har problem med:

ryggen
skinka eller skinkor
senfästesinflammation, senfästesinflammation, och senfästesinflammation

och era träningtips funkar lite si och så, bara ibland eller inte alls på den som ni vill hjälpa -

Klicka på länken ni också om ni vill hjälpa till att förkorta den i genomsnitt för långa tiden fram till diagnos. (Har ni vårdgivare testat att googla ordet senfästesinflammation någon gång? Mitt tips: Gör det och försök tänka som Google - i alla fall ibland!)

Hur skiljer man på symtomen på reumatisk sakroilit och piriformissyndromet?

Erkänner rakt av att det är en alldeles för svår fråga för mig. Men om man har Bechterews eller axial spondylartrit eller annan spondylartrit utan att själv förstå det, så är det ju lite svårt att få korrekt hjälp om enda alternativet att välja på för vårdsökande och vårdgivare är piriformissyndromet. Så därför skrev jag detta inlägg.

länkar:
https://reumatiker.se/for-dig-som/har-jag-en-reumatisk-sjukdom/
https://reumatiskt.se/ontiryggen/
test som tar ca 5 minuter

Oservera att testet INTE kan ge dig en diagnos utan mer bedömer sannolikhet och att reumatologer helle vill att för många utreds än för få. Kanske rekommenderar testet ytterligare utredning, men det behöver alltså inte betyda att man har sjukdomen.

"Om testet
Det här testet är framtaget av specialister inom reumatologi och allmänmedicin i samarbete med patienter med reumatiska sjukdomar. Syftet är att ge dig som har fått ledbesvär en möjlighet att se om dina symtom stämmer in på någon form av reumatisk ledsjukdom. Testet kan inte ge dig en diagnos, men du får värdefull information om dina besvär och ett bra underlag ifall du behöver söka läkarhjälp. För att få en diagnos behöver du besöka din husläkare och bli undersökt. Om du efter att ha besvarat frågorna vill besöka din husläkare så kan du ta med dig dina svar. Det kommer att underlätta din läkarundersökning.

Testet Ontiryggen är en checktjänst som är framtagen av Region Stockholm och Karolinska Institutet i samarbete med patienter och personal inom primärvården."
https://berig.se/
I Göteborg, men lite läsning finns här.

Och även vårdgivare borde ta en titt anser jag!

Exempel på personer som har axial spondylartrit är Jens Stoltenberg och Dan Reynolds.

Anna :-) (Förlåt att inlägget blev långt)
#20
24 april 2023 kl 14:14
Gilla
Jaha.

1177-länken råkade leda till startsidan bara, nu hoppas jag länken ska funka.

Jag kan inte tvinga er att klicka, bara rekommendera för er egen och andras skull.
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/hofter/ankyloserande-spondylit---bechterews-sjukdom/

:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.