Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 395 visningar

New Balance FuelCell Rebel v2 eller Saucony triumph 20

1984 • Göteborg
#1
9 februari 2024 - 13:45
Gilla
Hejsan!

Är rätt ny på det här med löpning men har sedan sommaren 2023 fastnat mer för det. Springer oftast 5 km men ökar successivt då jag ska springa mitt första Göteborgsvarv i år. Min tid på 5 km ligger väl oftast på 28-30 min. Jag är inte så lång och väger 59 kg. Varvar i nuläget löpning på band och utomhus men det kommer bli mer och mer utomhus när det blir mindre kallt och halt. Min fråga gäller vilka skor jag ”borde” använda under Göteborgsvarvet. Eftersom det rätt så individuellt och kanske inte finns något rätt eller fel så söker jag väl efter generella tips och råd och egna erfarenheter. Jag har (hittills) inte problem med knän men mina benhinnor har en tendens att stöka en del och jag har även problem med ländrygg och höfter. I övrigt är det väl rätt bra ”kvalitet” på ben och lår och rumpa då jag tränar en hel del kickboxning. Okej, nog om min hälsa 😅 Skorna det står mellan (har alltså båda) är Saucony Triumph 20 samt New Balance FuelCell Rebel v2 . Vad jag har förstått är NB lite ”snabbare” och kanske inte bäst för längre sträckor om man väger en del, men jag är som sagt relativt lätt och jag tycker dom sitter skönast, samtidigt som något säger mig att Sauconyskorna kanske hade varit bäst för en halvmara. Välkommen att ge inputs! :)
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
9 februari 2024 kl 17:02
Gilla
Är det skor du äger idag eller funderar du att inhandla någon av dem?
De verkar ju vara ganska stor skillnad i drop mellan dessa två modeller.NB 6mm och Saucony 10mm.
Själv är jag ett stort fan av Saucony men just Triumph 20 gav mig smärtor i framfoten, vid lite längre pass. Övriga Saucony skor som står hyllan har en drop på 8mm och ger inte dessa problem. Således testa skon som du tänkt tävla i på lite längre pass -det är först då ev skavanker uppträder.
1984 • Göteborg
#3
9 februari 2024 kl 19:00
Gilla
Hej och tack för ditt svar! Jag äger båda paren i nuläget men NB-skorna är nya. Ska testköra lite fler längre sträckor med båda paren och känna in! :)
#4
9 februari 2024 kl 23:28 Redigerad 9 februari 2024 kl 23:30
Gilla
Jag har sprungit över 150 mil i flera par NB Rebel V2 med en vikt på drygt 70 kg och är strax under medellängd. Det är min absoluta favoritsko och är väldigt snäll mot mina benhinnor. Den har dock en ganska stark akilleshäl, att mellansulan känns som att den dör, blir platt och tappar stötdämpningsförmåga efter 15 km om de inte är ganska nya, dvs med kanske max 20-30 mil sprungna i dem. Är de nya så skulle jag ändå inte våga ta dem mycket längre alls än 2 mil.

Triumph 20, om jag inte minns fel, har däremot en mellansula bestående av TPU-plast, vilket är ett mycket mer beständigt material som inte packas ihop lika snabbt av att man trampar på det konstant, varför jag snarare skulle överväga dem om jag hade trivts med droppet (vilket jag inte gör ;D)

Löparskor fungerar så att de behöver upp till 48 timmar återhämtning för att mellansulan helt ska återfå sin form efter att den plattats ihop av ett löppass. Detta förlänger skons livslängd.

Men som Ingrid säger, det bästa du kan göra är att testa att springa långt och på samma underlag som tävlingen går på. Det är länge kvar innan loppet och man brukar väl rekommenderas att springa 2/3 av tävlingssträckan åtminstone ett par gånger innan.
1984 • Göteborg
#5
11 februari 2024 kl 23:23
Gilla
Tack för mycket bra info och tips! :) mina NB är helt nya, har knappt ”smakat” på dom! 😅
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.