Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 1885 visningar

Jätteont i knäet

Marieh Lindgren
1985 • Karlstad
#1
7 maj 2009 - 01:47
Gilla
I går var jag ute och sprang på asfalt för första gången på väldigt länge, blev nog cirka 6-7 km skulle jag tro och när jag saktade av och började gå fick jag plötsligt ont i vänster knä. Jag kan inte böja knäet alls och det värker liksom i det. Någon som vet vad det är?
Är livrädd att det ska vara något allvarligt för jag har precis kommit igång med löpningen.
Kan det vara överansträngning, har sprungit ganska mycket sista tiden med 1-2 dagars mellanrum, eller kan det bero på asfalten kanske?

Vore väldigt tacksam för svar.
#2
7 maj 2009 kl 02:00 Redigerad 16 juni 2009 kl 00:28
Detta inlägg har raderats
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#3
7 maj 2009 kl 07:28
Gilla
Var på knät gör det ont?
Går inte att säga att det är löparknä, utan att veta var det sitter...
Ronnie Nilsson
1972 • Göteborg
#4
7 maj 2009 kl 08:16
Gilla
Låter mera som överansträngning. Enligt min erfarenhet bör man vara väldigt försiktig om man haft längre uppehåll.
Sonny A
1974 • Skellefteå
#5
7 maj 2009 kl 10:38
Gilla
Svårt ställa en diagnos på avstånd.
Beror ju på var i knät värken sitter, det kan ju också vara "hopparknä" eller som dom tidigare har föreslagit "löparknä".
Jag har haft både och men det ter sig lite olika i knät beroende på vad man har drabbats av. Jag gick direkt till en sjukgymnast när jag hade fått hopparknät så han ställde diagnosen direkt. Ett besök på 80kr och jag tyckte det var värt det, så jag fick reda på vad det var för något. Men det kan ju bara vara en överansträngning också.
Hoppas det går över snart så du kommer igång igen med löpningen.
Marieh Lindgren
1985 • Karlstad
#6
7 maj 2009 kl 16:59
Gilla
Det är vid knäskålen och lite under den som jag har ont. Om det är löparknä är det bara vila som gäller då och sen skippa att springa på asfalt eller borde jag gå till en sjukgymnast?

Vill bara tillägga att det är inte så att jag är helt otränad och helt plötsligt börjat springa 6-7 km på asfalt utan jag har sprungit en hel del på grus och terrängunderlag samt på löpband innan jag testade asfalt. Och det har jag inte känt av alls och då har jag ändå sprungit längre sträckor.

Tack så mycket för era svar!
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#7
7 maj 2009 kl 21:20
Gilla
Under knäskålen låter mer som hopparknä. Det sitter i såna fall på framsidan, precis under knäskålen. Men det kan ju förstås bara vara en överansträngning.

Hopparknä har jag i alla fall haft själv under flera år, cch det kan vara svårt att bli av med. Om det skulle vara det så är mitt tips att du besöker en sjukgymnast...
Sonny A
1974 • Skellefteå
#8
8 maj 2009 kl 13:03
Gilla
Marieh: Jag tror också på att det är hopparknä du har åkt på, det är svårt att bli av med men läget är inte hopplöst för det.
Som Mattias säger så besök en sjukgymnast så får du diagnos på det och kan utgå från det.
Ett hopparknä värker när du utför en exentrisk belastning av knät: exempelvis vid utfall, eller benböj eller bara genom att gå nerför trappor. Jag hoppade första tiden på det andra benet nerför trapporna för att slippa belasta senan under knät. Det funkar. Det är en sena kallas patellarsenan som blir inflammerad så du kan behöva knapra lite inflammationshämmande ett tag.
Jag själv har en grym överpronation som gör att jag får en snedvridning upp i knäna och det är sånt som kan göra att man får skador lättare.
Jag har därför låtit formgjuta ett par ortopediska sulor som är gjutna precis efter mina fötter och det har avhjälpt mkt mina besvär, jag känner inte alls av problemen längre.
Lycka till ialla fall och hoppas du tillfrisknar snart.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#9
8 maj 2009 kl 13:27
Gilla
Jag har haft problem länge med hopparknä (båda knäna). Jag provade ort.inlägg, långa träningsuppehåll (halvår), naprapatbesök, stötvågsbehandling och inget av detta hjälpte mig...

Efter 4 års problem så började jag gå till sjukgymnast och lite senare gick jag även över till lite lättare skor och framfotslöpning och struntade i inläggen (inte säker på att sjukgymnasten skulle gilla detta :)). Och det blev sakta bättre och bättre, så att det inte hindrade träningen i alla fall. Vet inte vilket som gjort mest skillnad, men att stärka upp musklerna (framförallt lår) hjälper nog mycket. Jag är fortfarande inte helt bra i knäna, men det känns i alla fall som att det är under kontroll nu och det hindrar mig inte att träna. (Har dock i stället lite problem med vaderna nu...)
Marieh Lindgren
1985 • Karlstad
#10
8 maj 2009 kl 22:25
Gilla
Tack så mycket för era svar!

Jag var och kollade knät i dag och hade sån tur att en av Färjestads läkare var på vårdcentralen så han undersökte det åt mig. Kan ju knappast bli bättre när man har en motionsskada. Haha.

I alla fall så är mitt knä "bara" övertränat/överbelastat med en svullnad och lite vätska så jag fick medicin mot inflammation. Så det var tydligen ingen fara alls, löpningen kan jag köra igång med direkt smärtan och svullnaden försvunnit men inte på asfalt då. =)



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.