Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4401 visningar

Ryggvärk av nya skor, hjälp!

Jonas Castor
1980 • Habo
#1
17 maj 2009 - 10:30
Gilla
Jag har just kommit igång med löpandet, har sprungit snart 15 mil. Så för en vecka sen tänkte jag investera i riktiga löparskor, och köpte ett par på Löparlabbet som de testade ut på professionellt vis.
Redan första passet med de skorna fick jag ont i ryggen?!?! -Jag har ALDRIG förr när jag sprungit, fått ont i ryggen!!
Jag tänkte att det berodde på någon ny muskel jag börjat använda pga skornas form. Men andra och tredje löparpasset gjorde bara ondare och ondare. Så fungerar ju inte klassisk träningsverk, eller?! -Då gör det väl mest ont första gången och minskar sen...?!

Jag har bara löpt korta pass. Igår var jag ute en stund igen, och inatt hade jag svårt att sova. Sen passet igår får jag ont i ryggen varje gång jag andas in...

Någon som vet om detta är ett vanligt och ofarligt fenomen som jag bara haft tur att slippa tidigare? -Eller kommer de skorna förstöra min joggingkarriär och kropp??

Mvh
2006 • Alingsås
#2
17 maj 2009 kl 10:48
Gilla
Har du kvar dina gamla skor så att du kan testa en runda med dem och se hur det känns i ryggen?
Jonas Castor
1980 • Habo
#3
17 maj 2009 kl 11:11
Gilla
Mikael: Det har jag, jag ska pröva!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
17 maj 2009 kl 13:57
Gilla
Har aldrig själv märkt av några skador/värk som jag kopplat till skorna, utom blånaglar (långpass kräver jättelånga skor) och skavsår/blåsor. Men en löpande läkare som Tim Noakes berättar om invalidiserande skador som orsaktas av olämpliga skor - och avhjälpts av skobyte+rehab. Och han är inte ensam.

Så åtgärd 1: använd inte de nya skorna på ett tag.
Eftersom besvären gradvis förvärrats kanske det inte räcker att byta tillbaka, du kan behöva bli av med värken med massag/stetchning eller annat dessutom.
Jag har en period fått ont i ryggen av att springa eller åka skidor. Det avhjälptes snabbt m hj a styrketräning buk/rygg. "Hunden" stående på alla fyra och stäcka ut växelvis höger arm och vänster ben, situps med krökta ben samt "sälen" liggande på mage och lyfta ben och överkropp. Allt med 15 repetitioner några gånger om dagen. Rejäl träningsvärk i magen att vänta!

"Skoproffs" försöker alltid sälja skor som ska stödja och "hjälpa" fötterna när man springer. De utgår från att man springer fel och inte vill ändra på det, dvs att man landar på hälen som man bara kan göra om man har väl dämpade hälar eller springer på sågspån e d. Om man springer barfota eller väldigt tunnskodd landar man minsann inte på hälen, då använder man kroppen till att fixa dämpningen, det är så vi är gjorda för att springa. Dock kräver det ju att man tränar om kroppen - mig tog det ett år med excentriska tåhävningar och gradvis ökning av den sträcka jag sprang med tunna skor. Och lite dämpning under framfoten vill jag fortfarande ha när jag springer maran, halvmaran fixar jag med det tunnaste jag hittat (130g i US 13).

Lycka till!
Jonas Castor
1980 • Habo
#5
17 maj 2009 kl 15:58
Gilla
Tack för era tips, jag har testat två rundor idag. En med de gamla å en med de nya skorna. Och det känns ju lite fånigt, men idag var det inte alls så farligt som tidigare pass.

Vad gäller min fotisättning så är nog problemet snarare tvärtom, att jag INTE utnyttjar hälen utan lätt landar lite platt. Dessutom joggar jag lätt framåtkuvad med axlarna, fick jag höra idag. Så när jag sträckte på ryggen lite extra och sköt fram hälarna så flöt joggingen på ganska bra. Ingen värk under själva löpningen.

Nu har det gått några timmar och lite värker det, men det är förmodligen lika mycket de tidigare passen som värker.

Hoppas mitt problem bara handlar om min hållning, den går ju ändå att jobba på. -Tristare om det visar sig va någon skada av nåt slag...

Vill ju inte gärna kassera skorna heller efter en vecka, jag har aldrig lagt ut så mkt för skor förr... :-)
2006 • Alingsås
#6
17 maj 2009 kl 16:06
Gilla
Om du tror att det är skorna som inte passar dig så kan du försöka byta.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
17 maj 2009 kl 21:01
Gilla
Förlåt att jag tjatar, men du KAN inte utnyttja hälarna för lite. De behöver aldrig komma i backen överhuvud taget. Effektivast löpsteg får man om man har foten rakt under koppen när man landar och då landar man på framfoten eller tämligen platt. Det betyder kortare steg än de flesta motionärer har, alltså behöver man öka kadensen. Tar tid att träna upp, men vill man springa snabbare så är det ju ändå träning som gäller. Rätt träning.

Sträcka på ryggen är däremot bra, hållningen är väldigt viktig både för löpsteget och balans mellan musklerna i kroppen. Någon känd elitlöpare (glömt vilken) sa att tänker man på hållningen kommer löpsteget av sig själv. Men jag hävdar att man kan sabba löpsteget ändå om man har för tjocka hälar på skorna, de tar i utan att det skulle behövas.

Din kropp är viktigare än skorna, svälj förtreten och spring med dina gamla skor tills ryggvärken försvunnit och du blivit starkare. Och prova hur det känns att landa med foten rakt under kroppen med ett kortare men rappare löpsteg. I stället för att skjuta fram hälarna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.