Löpning Kläder, Skor & Prylar 3 inlägg 1042 visningar

Polar RS800 CX

Christian
1972 • Kallinge
#1
23 maj 2009 - 22:45
Gilla
Hej.
Funderar på RS800:an och undrar nu om man kan ha både fotpoden och gps poden igång samtidigt, finns det någon för resp. nackdel med att bara ha en utav podarna (de kostar ju lite i inköp).
Min huvudsakliga träning är löpning men cyklar och åker längskidor ibland.
Följer alltid dataprogramet med vid köp?

Mvh. Pettson
Johan I
1987 • Örebro
#2
23 maj 2009 kl 23:57 Redigerad 24 maj 2009 kl 00:13
Gilla
Det går att ha båda igång samtidigt. Har man det så skall fotpoden sköta den momentana hastigheten och GPS:en distansen (fast fotpoden registerar dock också distans, så man kan jämföra efteråt och ev. kalibrera därefter) och en möjlighet att se var du sprungit på googles kartor (ev. andra kartor om SportTracks fungerar med RS800CX).

Fotpoden ger även sådant som kadens/stegfrekvens, genomsnittlig steglängd, antal steg. Och fotpoden är även bättre på momentan hastighet.

GPS:en är framförallt för att ta distansen och få en skiss på hur du har sprungit. Men den ger även tempo, dock med en del eftersläpningar. GPS:en ger även hastighet och distans för cykling och skidåkning. Dock med någon eftersläpning på hastigheten förmodligen (har inte provat med GPS själv), men det är förmodligen mindre märkbart vid dessa sporter.

Så skall man välja en av dem så beror det på vad man har för behov.

Vill du t.ex. analysera vilken hastighet du hade upp för en backe och sedan direkt nedför (snabba tempoförändringar), tempo vid intervaller eller se vad du hade för stegfrekvens/steglängd och med den data ev. arbeta fram en bättre löpteknik så är det nog fotpoden du skall ha. Du får även ett löpindex som är relaterat till tempo vs puls (och ev. kadens m.m.) (har för mig att man inte får det med GPS men är osäker). Fotpoden behöver dock kalibreras och du får räkna med lite variationer vid olika underlag, skor och tempo.

Annars om du inte tänkt analysera så mycket i detalj och vill ha en kanske enklare och mer praktisk lösning så är det GPS. Om du t.ex. springer väldigt många olika rundor (eller en "random"-runda) så att distansmätning är en stor faktor och du vill ha en skiss på var du sprang, så är det GPS. GPS kan som sagt ge tempo men med varierande precision och sakta ändringar vid tempoändringar. Men om du endast klockar av t.ex. varje 1000 m (vilket GPS mäter ganska exakt) så får du ju en tempoangivelse som är väldigt bra ändå.

Tänk även på att Polar GPS:en är något man får sätta på armen bredvid, vilket säkert inte märks när man vant sig men kan vara jobbigt för vissa, men det känner du säkert redan till.

Men väljer du endast GPS så kan ev. Garmins 305 eller 405 (eller nyare modeller) vara alternativ, eftersom att de är ännu enklare med inbyggd GPS. Men Garmins klockor har inte inbyggd barometer för höjdmätning, vissa pulsfunktioner, löpindex och temperaturmätning. Så det finns fortfarande funktioner att vinna genom att välja Polar. Dock kostar det ju mer.

En USB kabel och en infraröd-sändare IRDA (+ drivrutiner på CD) skall precis som datorprogrammet Polar ProTrainer 5 följa med RS800CX klockan. Annars i värsta fall går det att få tag på från annat håll. Men Polars support är väldigt bra annars så det skall nog inte vara några problem att t.o.m. få det skickat gratis i fall det skulle behövas.


Så ett tips är att om du har några svåra eller mer tekniska frågor så kan du testa att kontakta Polars Support, t.ex. via mejl. Sen finns även ett forum på deras hemsida där kunder även nämner vissa av de problem som kan finnas. Detta kan vara bra att läsa på lite om, ifall något händer.
Christian
1972 • Kallinge
#3
24 maj 2009 kl 16:23
Gilla
Hej igen.
Tack för ett bra och fullständigt svar, nu har jag fått mer info om de olika poderna.
Nu återstår det bara ett beslut om jag skall köpa bägge på en och samma gång eller vänta lite med GPS´n.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.