Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1094 visningar

Inga vanliga hamstringsbekymmer

Annika Olsson
1978 • Göteborg
#1
12 augusti 2009 - 10:17 (Redigerad 12 augusti 2009 - 13:40)
Gilla
Någon som känner igen sig och kan hjälpa till med lite tips och råd?
Jag har haft grava hamstringsbekymmer i över 2 månader nu. Jag har varit hos tre sjukgymnaster och naprapater där jag har fått träningsprogram men inget hjälper. Själva musklerna känns bra och dom känner inga bristingar. En sa att jag är för svag i hamstrings, en sa att jag har någon låsning som gör att läkningen av de små muskelbristingarna inte läker, en sa att jag är för svag i ryggen.
Smärtan sitter mitt på baksidan låren men kan även utökas till mot rumpan till om jag har ansträngt det extra mycket. När man sitter ned när man har ont då känns det som om man "sitter på något" mitt under låren.

Specifik rehabträning av hamstrings hjälper inte, dom blir bara extra stela och spända. Jag kan inte cykla eller ens jogga. Bara att stå upp kan bli för mycket efter ett tag.

Det onda hoppar runt och vissa dagar känns det helt plötsligt mycket bättre för att sedan oförklarligt bli sämre igen. Det bultar och gör ont och dom blir strama. Ena stunden är det vänster som gör ont, andra dagar är det höger eller båda. Det följer inte någon logik.

Efter att jag försökt mig på att jogga eller cykla känns det bra under tiden men en stund efter man avslutat så bultar det jättemycket och gör ont i vila och musklerna är väldigt strama trots att jag stretchar säte, hamstrings, lår och vader flera gånger per dag och efter aktivitet. Efter ungefär två dagar har det mesta av bultandet och smärtan tonat bort men så fort jag försöker mig på en liten jogg eller cykeltur kommer det som ett brev på posten hur lugnt jag än tar det och hur länge jag än har vilat. Och ibland behöver det inte ens vara så mycket som utlöser det.

Det känns hopplöst just nu eftersom vila och rehab inte verkar hjälpa.
Nu har jag börjat få ont i ländryggen också.




Är det någon som har haft liknande bekymmer?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#2
12 augusti 2009 kl 13:50
Gilla
Gå först och främst till en riktig doktor gör en magnetröntgen eller så för att se om dom ser något.
Trallala
1964 • fd
#3
12 augusti 2009 kl 23:04
Gilla
Låter som ryggproblem tycker jag. Har du verkligen gett någon av sjukgymnasterna eller naprapaten en chans? Det låter lite som att du söker upp dem för att bli "fixad" och inte för att få hjälp att bli bra. Hur hinner man med 4 st på 2 månader?
Annika Olsson
1978 • Göteborg
#4
13 augusti 2009 kl 07:40 Redigerad 13 augusti 2009 kl 07:41
Gilla
Jag har varit en duktig elev, jag har gjort övningarna till punkt och pricka så den biten brister inte. Träningsmotivation har jag verkligen. Men det är anmärkningsvärt att det inte har blivit bättre utan snarare sämre av det. Jag har numera ont i ländryggen också.
Av en fick jag marklyft, utfall och benböj, av en annan fick jag hamstringsövningar på pilaterboll och av den tredje rådet att ta massage för hamstrings samt stretcha gluttar, hamstrings, vader, framsida lår, höftböjare 2ggr per dag.

Hur man hinner med 3 stycken på 2 månader? Är lätt, man bor i Göteborg en tid :)

Jacob, kan du förklara lite ytterligare vad du menar med ryggproblem?
Olof
1975 • Göteborg
#5
13 augusti 2009 kl 08:35
Gilla
Hej,

Jag har haft och har även sedan förra sommaren lite problem med ryggen, främst ländryggen och även ner i baksida lår och sätesmuskler. Var också hos många olika naprapater eftersom inget hjälpte men jag fick tipset att stretcha och köra stabilitetsövningar.
Problem i sätesmusklerna och baksidan av låren kommer ofta av ryggproblem. Lösningen är att köra stabiliseringsövningar för bål, rygg, mage, använda pilatesboll samt stretcha höftböjare, baksida lår och sätesmuskel. Men det kan ta lång tid att bli bra. Inte helt ovanligt med dessa problem för löpare.
Annika Olsson
1978 • Göteborg
#6
13 augusti 2009 kl 13:43 Redigerad 13 augusti 2009 kl 15:07
Gilla
Tack för tipsen, jag tror ni har rätt allihopa.

Skulel bara säga att nu har jag varit hos en sjukgymnast till.
han sa att jag hade överansträngr baksidorna extremt mycket.
Anledningen till att det inte blir bättre är att jag kör för hårt. Rätt ovant att kalla 20 min jogg för hårt om man vilat ett par dagar innan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.