Olika aspekter av att springa på nya platser

Det här med att springa i en ny stad, på ett nytt ställe och framförallt i ett annat land, det finns det ett par olika aspekter på.

Trots att jag använt Garmins klockor i säkert 15 år så har jag inte använt alla funktioner, ett sådant exempel är kartor och navigering efter banor. Trots allt så sker 99% av löprundorna på hemmaplan där sådant inte behövs och jag har nyligen lärt mig att skapa banor och för över dem till klockan och navigera efter dem, trodde jag. När jag sprang en ny runda på Sörmlandsleden för ett par veckor sedan fungerade det utmärkt. 

En aspekt av att springa i en ny stad är mysig, nu var jag för bekväm för att ge mig ut på ett morgonpass när jag var med familjen i Berlin förra veckan, vilket brukar vara det bästa, att se staden vakna, varor levereras till butiker, se människor starta sin dag och åka till jobbet och så vidare. Det är ändå mysigt att ta in en ny plats i löparskor. Se nya platser i staden, se vardagslivet, ta in dofterna och ljuden, se familjer umgås i en park, höra samtal, diskussioner och skratt på ett annat språk. Det är en speciellt känsla. 

Den här känslan försvann dock helt när jag skapade en bana på knappt 9 km i Garmin Connect och förde över till klockan, appen har funktionen att föreslå en runda baserat bara på vädersträck och längd. Jag gick ut på gatan utanför lägenheten, väntade på GPS-signal men fick sedan vänta en bra stund medans banan lästes in. Började sedan springa men det visade sig direkt att jag inte hade en aning om vilket håll banan var dragen åt, med-eller moturs? Jag provade båda hållen men åt varje håll jag sprang ökade avståndet till när klockan tyckte jag skulle svänga nästa gång. Det här med att ta in omgivningen blev det inte mycket av då jag istället fick stirra på klockskärmen och försöka lista ut hur/var jag skulle springa och vad de olika pilarna på klockan betydde. 

Ganska omgående avbröt jag navigeringen då försöken att navigera enbart skapade stress, och istället började jag springa helt på måfå. Jag har ett ganska bra lokalsinne och tänkte att om jag försöker springa en "fyrkant" och mestadels svänger åt samma håll, med vissa avvikelser för naturliga barriärer och att undvika de tråkigaste och mest trafikerade vägarna så borde jag komma tillbaka till ungefär där jag började. Med ett visst hum om också hur vissa platser förhåller sig geografiskt till varandra efter ett par dagar i staden blev det riktigt bra, och det blev trevlig löpning längs en park, längs vatten, genom lokala matmarknader där vardagslivet pågick och döm om min förvåning när jag utan att ha tjuvkikat på kartan/telefonen plötsligt kom fram till Henrich Heine Strasse från "fel" håll och "vår" tunnelbanestation, belägen bara några hundra meter från lägenheten.

Jag behöver lära mig navigera bättre efter kartan och tecknen i klockan, det är nog användbart men att lyfta blicken och springa på magkänsla på en ny plats är klart roligare.

Ett distanspass på drygt 8 km i Berlin, inte som tänkt men bra ändå

5 kommentarer till inlägget

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
10 april 2024 - 18:45
En kul variant när man har gott om tid är att "springa vilse", att ta ut en ungefärlig rutt på en karta som man tar med sig. När man inte längre hittar tillbaka frågar man om vägen eller tar fram kartan.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
11 april 2024 - 09:59
En gammal hederlig turistkarta är inte heller fel.
1972 • Enköping
#3
13 april 2024 - 07:10
Det är så roligt att springa på nya ställen. Om jag har gjort upp en runda i förväg och lagt in i klockan gör jag en lite mental notering om vilket håll jag ska börja spring. Har gjort precis det du råkade ut för flera gånger.

Om jag inte har lagt in någon runda brukar jag försöka kolla en karta innan och ta fram lite gränser som vatten, motorvägar eller liknande så att jag har koll på vart jag är på väg och inte drar iväg för långt åt något håll. Och har jag kommit helt fel blir det till att ta fram kartan i mobilen och leta sig tillbaka eller köra navigeringen "hitta tillbaka" i klockan.
1971 • Nykvarn
#4
15 april 2024 - 08:31
Ja, det finns några olika varianter på teman, karta på papper är onekligen bra, både före rundan och också med ut på löpningen, som ett alternativ till att titta på en liten skärm.
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#5
15 april 2024 - 21:22
Gött att läsa om någon som jobbar som en själv! En titt på kartan innan man sticker ut, lita på lokalsinnet och ta en taxi om man kommer helt fel ;-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.