Foruminlägg av Martin Regborn

< < < 1 2 3 > > >
#1
13 februari 2010 kl 11:55
Gilla
Jag har sprungit med Polar RS800CX med G3 i över ett år och har aldrig haft några problem. Snabb med satelliter också om den får vara still under sökningen. Använder återuppladdningsbara batterier, jag har t.o.m för mig att jag blev rekommenderad laddbara batterier. Håller i ca 8 timmar, lite kortare nu när det "lite småkyligt" ute. Tycker dessutom att det är väldigt praktiskt med en extern GPS så att man slipper släpa runt på en fet klocka när man ska träna inomhus. Tror nog att det är de missnöjda som hörs, känner flera som också är nöjda med G3.
#2
13 februari 2010 kl 18:25
Gilla
Använder NiMH-batterier (1300 mAh). Kom ihåg nu att om man skulle använda uppladdningsbara i G3:an rekommenderades NiMH.

GPS-mätningarna stämmer mycket bra tycker jag. Var 10-20:e pass kan den dra iväg lite grand i starten. Stämmer inte så bra om man springer precis bredvid höghus men det gäller alla GPS-klockor på marknaden eftersom de använder samma GPSchip (SIRF III). I Polarklockan kan du dessutom ställa in lagringsfrekvensen ner till en sekund. Själv kör jag med två sekunder och jag tycker det är fullt tillräckligt.
#3
14 februari 2010 kl 07:02
Gilla
>Eric
Det går alldeles utmärkt, du kan t.o.m rita din egen logga i programvaran.

Ett problem som finns med G3 är att man inte kan se hur mycket som finns kvar av batteriet utan man får komma ihåg själv ungefär när man måste byta. Det kommer visserligen en varningssignal "battery low", men först 10 min innan det är helt dött så det gör ingen större nytta...
#4
14 februari 2010 kl 20:07
Gilla
Det går alldeles utmärkt att byta batteri i klockan hemma. Gjorde det själv för ett par månader sen. Det är bara att se till att man förseglar luckan ordentligt efteråt så att klockan förblir vattentät.
#5
10 mars 2010 kl 06:49
Gilla
Har haft samma problem ett antal gånger, det är batteriet som är urladdat. Testa med ett batteri som du vet är fulladdat.
#6
5 oktober 2010 kl 19:31
Gilla
Kommer tyvärr inte ihåg var jag läst det någonstans, men man har genomfört otaliga undersökningar på återhämtningsåtgärder.
Att bada isbad/duscha kallt ger visserligen effekt, men det ger exakt samma effekt som att cykla lugnt/jogga ned i några minuter. Personligen tycker jag att jogga är avsevärt mycket behagligare....

#7
7 oktober 2010 kl 19:41
Gilla
Som orienterare springer jag i stort sett alla mina orienteringspass i oroc. Tycker det är en fantastisk sko både i terrängen och på stig/väg. Jag skulle dock inte träna rena löppass på väg med den då den är menad att användas som just orienteringssko. För vinterlöpning på halt underlag skulle jag rekommendera Icebug (ex Pytho) eller någon annan löparsko avsedd för hala underlag.
#8
8 oktober 2010 kl 08:57
Gilla
OK, jag uppfattade som att du hade problem med skorna bara när du sprang på väg, fel av mig.
Traditionella orienteringsskor är aldrig bra att springa mycket i på hårt underlag med p.g.a metalldubbarna. Väldigt många äldre orienterare har problem med så kallad "gubbvad" p.g.a detta. Vet dock inte hur det är med de dynamiska dubbarna på o-rocserien.
Annars tänkte jag mest på komforten, personligen tycker jag inte att det är skönt att springa med metalldubb på väg för länge. Däremot har jag aldrig upplevt problemet du nämner.
Vill du ha exakt samma sko utan dubb så är Inov-8 X-talon 212 ett självklart val, särskilt som du liksom jag mest springer på framfoten. Jätteskön på väg och stig! Lite vansklig på hala berghällar kanske men annars förvånansvärt bra grepp.
#9
13 oktober 2010 kl 07:45
Gilla
Jag har tyvärr ingen vetskap om huruvida lutningen på bandet påverkar benhinnorna. Att man rekommenderar 1 % lutning på bandet har däremot att göra med att man ska efterlikna "riktig" löpning genom att kompensera för avsaknaden av luftmotstånd. Jag har även för mig att man har sett att fotisättningen blir mer lik utomhuslöpning. Personligen tränar jag alltid med mint 1 % lutning när jag kör på löpband. Så påverkar tiden/gör det mer ansträngande gör det inte, snarare springer du fortare på ett löpband helt utan lutning.
#10
15 oktober 2010 kl 19:12
Gilla
Nu vet jag inte vilka Icebug du tänker på men alla deras modeller med dubb ger bra grepp t.o.m på blankis, Såvitt jag vet har inte Icebug någon spiksko. (Att man inte får ha spik brukar bero på att man kan skada både berghällar och medlöpare ganska ordentligt ). Jag skulle nog i alla fall ha valt att springa med Icebug
#11
23 december 2010 kl 06:24
Gilla
Jag har sprungit ganska mycket på löpband och visst skiljer de sig åt. Kalibrering är fel,motorerna är gamla och slitna, mattorna dåliga osv... En faktor som jag tror att många gymågare/löpbandsanvändare inte ens har tänkt tanken på är att golvet i sig lutar en aning. Jag vet ett gym där löpbandet står på ett golv som har 0,5-1% lutning och vad jobbigt det var att springa där innan jag kom på det!
#12
3 januari 2011 kl 06:27
Gilla
Jag skulle säga att det var bra intervaller för den maximala syreupptagningsförmågan, kanske lite för många med 6 st om du var tvungen att dra ner på tempot på sista.Egentligen ska du kunna trycka på lite extra då. Antingen kan du öka på vilan till 3 min eller bara köra 5 st intervaller. Vilken tid detta skulle ge på t.ex en halvmara är såklart omöjligt att säga men tittar jag på lite omvandlingstabeller skulle jag gissa någonstans runt 1:25 vilket är en riktigt bra tid om du inte har löptränat tidigare.
#13
26 januari 2011 kl 07:51
Gilla
Det är jätteenkelt att skapa alla möjliga olika träningspass till 800cx. Synkronisera klockan till PPT. Välj fliken "träning" och sedan "I Fas" under "Ny träning". Sedan är det bara att lägga till en fas med sträcka 1000 m och en med tid 3 min. Du kan sedan ställa in att upprepa dessa faser exempelvis 5 ggr. Du kan även ställa in att intervallerna startar när du trycker på den röda knappen så kan du ha hur lång vila du känner för.

Jag brukar köra ett liknande pass på flacka sträckor när jag inte har tillgång till bana och vill köra tusingar.
#14
30 januari 2011 kl 16:48
Gilla
Mårten, jag tror du har missuppfattat Marias fråga. Karvonens formel används inte för att beräkna en maxpuls, utan vid vilken puls man ska ligga vid olika intensitet.

Maria. Fördelen med Karvonen är att den tar hänsyn till det så kallade "pulsspannet" och korrelerar bättre mot samma % i vo2max. Nackdelen är att du måste beräkna om den varje dag med hänsyn till vilopulsen. En allvarligt brist hos formeln är också att ju mer vältränad du blir sjunker vilopulsen. Det som enligt K tidigare var 70 % (exempelvis 148bpm) blir då lägre (142 bpm). Detta trots att eftersom du är mer vältränad egentligen borde köra på en lite högre pulsnivå för att få ut samma träningseffekt.

Själv använder jag vanlig standard-% av maxpuls. Mycket lättare och vet man ungefär vad det motsvarar för vo2max ser jag ingen fördel med Karvonens formel, men det är min åsikt
#15
30 januari 2011 kl 16:52
Gilla
Med CX:an kan man även få ut GPX-fil med sin rutt om man använder Polar G3. Går ej med SD.
#16
3 februari 2011 kl 19:35
Gilla
Det är i stort sett omöjligt att svara på utan att ha gjort ett riktigt tröskeltest. 160 av 185 kan det mycket väl vara, men gränsen är ganska hårfin. Annars brukar man säga att tröskeltempot är det högsta tempo man orkar hålla i en timme.
#17
3 februari 2011 kl 20:25
Gilla
Precis. Vid tröskelfart är mjölksyrabildningen lika stor som nedbrytningen. Så fort man går över gränsen ackumuleras mjölksyran, anitgen sakta eller fortare beroende på hur mycket över man ligger. Tradionellt sett sätter man mjölksyratrökeln vid 4 mmol/l men det är extremt individuellt. Så det är fortfarande ett tröskeltest på fyslabbet som gäller om man nödvändigtvis vill veta exakt.
#18
30 mars 2011 kl 20:27
Gilla
Lungvolymen och andningsmuskulutaren har i pratiken ingen betydelse för prestationsförmågan (om man nu inte har astsma eller andra lungproblem förstås). Inte säker på siffran men jag har för mig att man måste upp i ett teoretiskt testvärde i Vo2max på ca 200 ml/kg/min innan syresättningen av blodet i lungorna blir den begränsande faktorn. Jag skulle vilja se den människa som har ett testvärde på 200!
#19
20 april 2011 kl 19:50
Gilla
Det är ingen som helst skillnad på själva GPS-funktionen i olika klockor. I princip alla stora märken använder exakt samma chip, SiRFstarIII. Springer själv med Polar och är mycket nöjd med den. Tror det viktigaste för exaktheten är att man ser till att ha fått ordentlig kontakt med satelliterna innan man startar sin runda.
#20
24 april 2011 kl 19:45
Gilla
Köpte ett par i veckan som en tillfällig lösning iställlet för riktiga orienteringsskor (har fotproblem). Riktigt sköna på fötterna! Sprang en långdistans i riktig eländig terräng i dem idag och de höll för det också. Känns som Saucony konstruerat en bra sko.
< < < 1 2 3 > > >