Löpning Träning 32 inlägg 1365 visningar

Ett måste

Tobias Johansson
1983 • Linköping
#1
28 juni 2010 - 00:11
Gilla
Nu är det dags, jag måste gå ner i vikt. Jag har försökt många gånger förut men efter X antal månader efter att inte sett någon skillnad så lägger jag av och blir less. Det är nu dags att göra allt jag kan för att lyckas. Minns ett sådant tillfälle tidigare i mitt liv då jag spelade fotboll och var överviktig enligt tränaren. Det som fick mig i god form då var att vi två gånger i veckan sprang en runda på kanske 1-2 km och sedan vilade i någon minut eller så för att göra det igen, detta repeterades några gånger. Utöver detta så sprang jag några km löpspåret, och efter någon försäsong på några månader så var det märkbar skillnad både i vikt men framför allt i form. Har ni några åsikter över denna typen träning för viktminskning och formökning. Hur långt ska man då springa i den förstnämnda träningen..antal km?...antal repetitioner?

Hur långt ska de andra turerna vara, så långt jag kan eller en viss längd, eller sakta men lite längre, eller snabbt och lite kortare...?

Vad har ni för tips ?
< < < 1 2 > > >
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#2
28 juni 2010 kl 06:13
Gilla
Hej!
Först och främst, hur ser dina motionsvanor ut just nu? Springer du något, går du, eller tränar du inte alls? För att du ska få de bästa tipsen här(som brukar vara bra) är det nog bra att veta hur dagsformen är.

Mitt råd är att börja lugnt, jogga sakta och gå om det blir jobbigt. Intervallerna kan du vänta med tills du känner dig i bättre form. Alltså sakta men lite längre, men inte för långt ;) Kanske 2-3 gånger i veckan till att börja med. De dagarna du inte springer kan en morgonpromenad vara bra, gärna före frukost, då förbränner man väl lite extra.

Lycka till och ge inte upp
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#3
28 juni 2010 kl 07:21
Gilla
Min dagsform är den just nu att jag inte tränar alls. Jag tränade 3-4 gånger i veckan för några månader sedan och sprang därefter blodomloppet och sedan la jag bara av, vet inte varför och det var dumt gjort. Kan väl säga så här att jag knappt klarar springa 5km. Det är väl min form
1963 • Ängelholm
#4
28 juni 2010 kl 07:53
Gilla
Börja med att gå i rask takt i ca en timme varje dag helst kuperat underlag. Se till att du har lite puls under gången. Efter ett tag känner du att rask takt inte duger för att få upp pulsen. Gå då över till att jogga alternerat med gång. Förläng efterhand längden jogging mot gången. Efter ett antal veckor kommer du kunna jogga dina km. Fungerade för mig. Man måste ge detta tid, ingen brådska!!!

Skall du bara bränna fett så kör hårt innan frukost då kroppen är tom på energi. Faran finns dock att man börjar bränna muskler om du inte har överskott.

Viktigast är att man skapar rutiner som är sunda.
Joakim Asklund
1970 • Göteborg
#5
28 juni 2010 kl 08:15
Gilla
Och så sluta äta godis/chips/kakor etc till vardags (om du nu gör det).
Dra ner på kolhydraterna också såsom potatis/pasta/ris/bröd och sluta med lightprodukter. Ät naturlig mat.
För många hjälper det inte så mycket att motionera om man inte samtidigt skärper till sina matvanor.

Lycka till
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#6
28 juni 2010 kl 08:25
Gilla
Tack för tipsen. Jag ska testa det. Jag tror Joakim är på spåren av varför jag inte går ner, vår mat innehåller oftast potatis, pasta eller ris. Vad menar du med naturlig mat. Har svårt med det där med maten, vad äta och inte äta.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#7
28 juni 2010 kl 08:45
Gilla
Undvik halvfabrikat - exempelvis färdiga köttbullar. Använd hellre rikigt smör istället för lättmargarin etc. Drick mycket vatten!!!! Många gånger när vi är småsugna på något så vill vi egentligen dricka. Äter du sent på kvällen? Är själv en notorisk kvällsätare. Drog ner på antalet kvällsmackor och bytte ut brödtypen mot knäckebröd och finskt surdegsbröd. Tappade två kilo på två veckor efter det. Tyvärr klarar vi inte att leva i "celibat" jämt och ständigt. Kan därför vara bra att du tillåter dig att unna dig lite extra en dag i veckan. Ett annat tips är att du tuggar maten ordentligt. Finns två sätt att bli mätt på: magsäcken blir full. Det går fort om man vill. Hjärnan talar om att du fått tillräckligt med energi och du känner dig mätt. Hjärnans bekymmer är dock att det tar ca 20 minuter innan den kan tolka de signalerna. Så tuggar du maten ordentligt tar måltiden längre tid och du äter inte lika mycket.
1963 • Bromma
#8
28 juni 2010 kl 08:48
Gilla
Precis som Joakim säger så äter dom flesta för mycket mjölmat o andra kolhydratrika produkter. Jag tycker det är lättare att tänka att jag ska lägga till nyttiga saker i min kost i stället för att tänka i termer om att det eller det är förbjudet. Tex öser jag på med grönsaker vid lunchen o då få det inte plats med så mycket pasta! Ett annat tips är att äta mycket fett men det ska vara av god kvalitet som linfröolja o rapsolja.

Jag är dålig på matlagning, men jag rekommenderar böcker av Fredrik Paulun o Jonas Colting. Dom är bra på att både ge kunskap o inspiration.

Träna kan du göra som du vill, hitta bara vanor som du trivs med. Det spelar (nästan) ingen roll hur du tränar, många korta el färre långa pass, hög eller låg puls. www.traningslara.se är en bra sajt om sånt.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#9
28 juni 2010 kl 08:51
Gilla
OK. Tack för tipsen. En vanlig dag ser väl ut som följer. Tar en jobbardag
06:45 - Slänger i mig en skål yughurt på morgonen innan jobbet
09:00 - frukost på jobbet
10.30-13:00 - utdelnign av post, cykling och spring i trappor
13.00 - lunch - oftast något i form av pasta, ris eller potatis men oftast köttfärs, fisk eller likannde
17.00 - fruktpaus
19.00 - 3 knäckemackor med ost, yughurt i skål, glas mjölk

Som ni märker äter jag bara ett mål varmt om dagen. På kvällen blir det endast knäckemackor och något till.
Det är synd för jag hade verkligen hoppats på att gå ner nu när jag har sommarjobb på posten, studerar annars på året och jobbar även då på posten men inte utdelning, har en bra möjlighet att kombinera träning i mitt arbete under sommaren nu. Dock har det inte gått så bra tidigare somrar då jag haft samma arbete. Därför behöver jag nu hjälp om hur jag ska göra
Joakim Asklund
1970 • Göteborg
#10
28 juni 2010 kl 10:45
Gilla
Hej Tobias
Jag lyckades gå ner 10kg på ca 3 månader genom att skippa kolhydrater. Det är ju lite kontroversiellt det här med fett och lchf etc men för mig funkade det hur bra som helst. (tränade inte under denna period)
För friska unga män så tror jag inte man behöver hålla sig till nån strikt diet men det kan ju vara en intressant test att prova en eller två veckor. Jag är inte alls lika strikt längre men håller min vikt och mår bra.
Problemet med din "typiska" dag ovan kan vara att du är hungrig och då äter lite för mycket på grund av att kolhydraterna får igång insulinproduktionen. Då blir du både hungrig och kroppen lagrar även in fett om du äter för mycket.

När jag åt "strikt" så kunde en dag se ut ungefär så här.

06.45 - Frukost, äggröra på 3 ägg med smör och grädde, kaffe
14.00 - Lunch, Broccoli i ugn med ost, sallad och nån röra med philadelphiaost
18.00 - Middag, vitkålssallad, stekt lax med smörsås, vatten
21.00 - En ostbit och kanske lite paranötter eller valnötter

Visst kunde man vara lite sugen ibland men det som är rätt häftigt är att när beroendet av kolhydrater/socker försvinner så är man inte sugen på samma sätt längre. Förr när jag åt som du beskriver ovan så var jag alltid rejält hungrig innan lunch och alltid trött på eftermiddagen. Det är jag inte längre!
www.kostdoktorn.se tycker jag är en bra startpunkt om man vill testa att
äta strikt LCHF. Om man inte vill gå hela vägen så tror jag att man kan försöka minska på de stora kolhydratkällorna och äta mer grönsker/fett(smör)/protein istället.

Så din vanliga dag kunde se ut:
06.45 - Lite turkisk youghurt med solrosfrön istället för "söt" yoghurt
09:00 - Frukost på jobbet, skippa bröd här. Försök äta ägg istället
13.00 - Ta mer sallad och ät mindre av potatis/pasta/ris. Gärna nån fet sås som håller dig mätt längre. Drick vatten till maten.
17.00 - Skippa frukten
19.00 - skippa knäckemackor och youghurt/mjölk
Laga istället nån mat på kvällen runt 17-19. Orkar du inte göra nåt som tar lite tid så släng ihop en omelett. Det tar 5 minuter.

Lycka till
1983 • Växjö
#11
28 juni 2010 kl 11:15
Gilla
Håller med Joakim, koka gärna 3-4 ägg på morgonen du tar med dig och äter istället för frukt.

Till kvällsmål kan du ta kesella (finns i flera olika smaker), kalkon samt paprika och lite andra grönsaker. Gärna något ägg här också.

När det gäller lunchen, försök hitta ett bra ställe som har lunchbuffe inkl en bra salladsbuffe, enklaste sättet att få bort stor del kolhydrater på lunchen för då kan du själv välja bort kolhydraterna helt och bara köra sallad + kött. Eller be om en extra köttbit istället för potatis tex. Skippa den feta såsen = mkt kalorier.
1983 • Växjö
#12
28 juni 2010 kl 11:19
Gilla
Tips om du blir sugen på något sött nu på sommaren - jordgubbar, både nyttigt och gott.

100g jordgubbar innehåller ca 40kcal. Jämför det med marabou mjöklchoklad som har ca 550kcal per 100g.

Försök även äta mer kyckling, bra på proteiner.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#13
28 juni 2010 kl 11:24
Gilla
Tack för alla bra svar.

Har jag förstått det hela rätt att jag ska äta lunchen i samma stil men mindre ris, potatis och pasta och mer grönsaker. Frukosten skall bestå av ägg helst och kvällsmaten av Kesella istället ?

Hur mycket Kesela är en fråga jag ställer mig också. Bör veta det innan annars kan jag slänga i mig om jag är hungrig som jag antar att jag blir i början.

Vad är bra att ha till pasta/ris/potatisen då till middagen?
Är kött ett alternativ?

Grillning på sommaren är BIG NO NO då eller ?

Jag har ingen koll på detta så därför behöver jag ha strukturerat meny med alternativ annars blir det lätt att man faller tillbaka.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#14
28 juni 2010 kl 11:57
Gilla
Hej,

Som flera sagt, dra ner på kolhydraterna.
Viktnergång är en fråga om att hålla nere insulinnivån, inget annat.
Man får träna ohyggligt mycket om man ska minska vikt, samtidigt som man proppar i sig kolhydrater.
Tack och lov så är grillat kött något man får proppa i sig med gott samvete..
Joakim Asklund
1970 • Göteborg
#15
28 juni 2010 kl 12:02 Redigerad 28 juni 2010 kl 12:03
Gilla
Läs på!
Tips: http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang

Du skall egentligen aldrig behöva gå omkring hungrig eller sugen. Det funkar inte i längden att leva så. Man kommer inte att klara det helt enkelt.
Däremot krävs det ju en viss vilja/inställning att vilja gå ner i vikt och att inte falla in i "för mycket" onyttigt ätande.

Skippa tex inte den feta såsen om du bara äter sallad+kött. Gör du det (skippar det feta alltså) så kommer du bara att bli hungrig och äta en glass och 5 mackor istället när viljestyrkan inte hänger med. Ät dig mätt på naturlig mat, grönsaker, fisk, kött och gärna lite fetare såser eller röror till så att du är mätt länge!
Detta får ju såklart inte missbrukas utan man brukar säga att man skall äta sig mätt men inte proppmätt. Och skippar man mycket utav kolhydraterna så kommer en måltid som man blir lagom mätt av att hålla dig mätt länge!

Men som sagt läs på! Och om du testar så gör det ordentligt under någon eller några veckor.

MVH
Joakim
Maja Stefanowicz
1987 • Ronneby
#16
28 juni 2010 kl 12:08
Gilla
det finns hur många dieter som helt och det är nog ganska svårt att hitta en som passar en själv, de som gör det, härligt jobbat! men jag vill bara att du ska veta att det finns gott om andra alternativ till LCHF. när jag själv började gå ner i vikt för 1,5 år sedan åt jag precis samma mat som tidigare men skippade hämtmaten och la sedan av med kött och mejeriprodukter och äter nästan bara vegankost (tycker inte om kött speciellt mycket och tål inte mjölkprodukter). det passar förmodligen inte alla men när det väl kommer till kritan är det intaget av kcal som avgör, försök räkna ut hur mycket du äter på en dag och mindska med minst 500 kcal så kan du ändå äta som du gör och äta allt som du tycker om, men du lär dig vilka saker som du kanske bör äta mindre av. det kan vara bra att tillägga att många rotfrukter har mycket stärkelse i sig, speciellt potatis, och stärkelse hjälper till att bestämma hur mycket som ska lagras i kroppen, alltså ju mer stärkelse i maten = ju mer mat lagras som fett. hålla matdagbok har många tyckt hjälpt dem och det har även hjälpt mig hålla koll på hur mina matvanor ser ut. jag har nu gått ner strax över 35 kg och hållt mig stadig i 4-5 månader.
här är en länk till kaloriräknare om du är intresserad http://wwwc.aftonbladet.se/vikt/jsp/kalorikollen/kalorikoll.jsp

ett annat tips är att styrketräna då muskelmassan är ganska avgörande för hur mycket fett man bränner. dricka mycket vatten med som sagt ovan, mycket = minst 3 liter om dagen. vill du öka ämnesomsättningen mer så häll lite äppelcidervinäger i vattnet, det ska även vara bra för leder och immunförsvaret bland annat.

här är även en sida där du kan räkna ut ditt ungefärliga energibehov och utifrån det kan du räkna ut hur mycket du bör äta för att gå ner i vikt. http://www.markazits.com/diet/bmi.php

tänk också på att muskler väger mer än fett så när du börjar träna är risken stor att du går upp i början för att sedan gå ner.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#17
28 juni 2010 kl 12:30
Gilla
Tackar för all hjälp. Ska sätta mig ner och läsa igenom detta nog och föra anteckningar för att sedan köpa det som kommit upp här och testa.
Jenny
1979 • mölndal
#18
28 juni 2010 kl 16:57
Gilla
Läste en gång att den enda dieten som verkligen funkar är den man håller. Bra tycker jag! Är också en person som kämpar med att ligga lagom i vikt och i slutändan handlar det alltid om att göra av med mer än du stoppar i dej om du vill gå ner. Du kan äta allt! Men när du vill gå ner är det bra att tänka smart med kaloribudgeten - alltså hitta alternativ som är billiga i kalorier men mättar bra. Jag tycker oftast att när jag väl ätit spelar det ingen större roll om jag blev mätt på pizza eller sallad bara jag slipper vara hungrig.
Matdagbok håller jag med om är bra för att hitta vad man kanske gör för fel.
Lycka till!
Joakim Asklund
1970 • Göteborg
#19
28 juni 2010 kl 19:33
Gilla
Problemet med att bli mätt på "pizza" eller "sallad" är att inget alternativ är direkt bra. I pizzans fall så får man i sig väldigt mycket kalorier samtidigt som kolhydratinnehållet är stort. Detta leder till att blodsockret höjs och kroppen sätter igång med insulinproduktion = inlagring av fett. Nu är ju pizzan rätt så fet så det kan ta en stund innan man blir hungrig igen men man har ändå fått i sig för mycket kalorier och för mycket kolhydrater.
Problemet med en sallad är att den inte mättar så bra (om vi pratar tex en grönsallad). Den innehåller lite kalorier jämfört med pizzan men man är inte mätt så länge heller.

Alternativ till detta som är bra ur ett mättnadsperspektiv utan att höja blodsockret på samma sätt är tex
* Kebabsallad med en fet sås, utan bröd (istället för pizza)
* Grönsallad med ost och avocado och en fet sås till.

Alltså mat som mättar men som inte har för mycket kolhydrater som höjer blodsockret.

Så jag tror absolut att det spelar roll om man blir mätt på det ena eller det andra. Om man ser över hela dagen och hur hungrig/sugen man är relativt hur mycket kalorier man får i sig.

Man bör också undvika sånt som "triggar" sötsug som exempelvis alla typer av lightdrycker. Det kan funka om man har diabetes typ 1 men för oss andra så bör man hoppa över allt "sött" även om det är med sötningsmedel.
Maja Stefanowicz
1987 • Ronneby
#20
28 juni 2010 kl 23:43
Gilla
jag håller absolut med om att man ska undvika det som triggar en, problemet är väl att olika personer blir triggade av olika saker. jag tillhör de som inte får speciellt mycket sug av socker men däremot får väldigt mycket sug av fett. därför funkar det inte med fet mat för mig men har inget problem med varken kolhydrater eller socker, som många andra har problem med. jag tillhör också de som har väldigt svårt för att bli mätt vad jag än äter och därför är kcal så viktiga för mig, annars vet jag inte om jag får i mig tilläckligt och jag vet när jag inte ska äta mer. ibland får man helt enkelt bita ihop även om man är hungrig eller sugen. viljan måste vara större än suget om man verkligen vill gå ner. det är absolut värt att prova sig fram på alla sätt man kan tänka sig tills man hittar ett som funkar för en själv. fördelen med avokado och olivolja är att de fetterna pressar ut dåliga fetter ur kroppen, så det är rekommenderat att äta.

jag brukar kolla på "du är vad du äter". även om anna skipper är en aningen irriterande så får man många bra tips från hennes program.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.