Löpning Övrigt 62 inlägg 9754 visningar

Viktnedgång vid löpning?

1976 • Handen
#1
7 juni 2010 - 10:13
Gilla
Jag undrar varför jag inte går ner i vikt när jag springer.
Jag har hört att man bygger muskler men som sedan gör så att man förbränner mer och därför går ner i vikt.
Jag har en tid stått på en s.k "plattå". har sett framemot att börja springa för att då hjälpa viktnedgången på traven liksom. jag tycker jag har kämpat nu en tid. Springer och varvar med snabb gång i terräng med mycket backar. Jag undrar när kan jag börja se resultat? Hur länge bygger jag muskler för att sedan förbränna fett så jag går ner i vikt? Hur håller jag motivationen uppe?
Det känns lite jobbigt just nu...
< < < 1 2 3 4 > > >
1984 • Njurunda
#41
10 juli 2010 kl 15:16
Gilla
Nej, promenader är inte effektivt.
Det som gör det till en populär aktivitet är att det är lätttillgängligt, socialt och även om man är väldigt otränad så är det en bra början! Energiförbrukningen är väldigt sparsam och du har i princip ingen efterförbränning över huvud taget.
Visst förbrukar du mer fett under tiden du går MEN, istället kommer kroppen använda mer kolhydrater som energi under resten av dagen. Samma sak gäller myten, "du bränner mer fett vid träning innan frukost"

Om man nu ska prata puls (vilket inte har en avgörande betydelse) brukar man säga att mellan 70-75% är den rekommenderade fettförbränningszonen man bör ligga i men det är som sagt inget riktmärke.

Grundregeln vid viktnedgång är man ligger på ett kaloriunderskott, HUR man åstadkommer det har mindre betydelse. Antingen genom kosten, träningen eller en kombination av dessa som naturligtvis är att föredra.

1963 • Ängelholm
#42
10 juli 2010 kl 15:29
Gilla
Aktiv promenad med lite puls ÄR den enda rätta vägen om man vill bli smal.
Bra kondis så gäller det bara att träna. med hög puls. enkelt!!!
1984 • Njurunda
#43
10 juli 2010 kl 16:13
Gilla
nej, det är INTE den enda rätta vägen. Det är en väg. Du behöver inte träna alls men eftersom detta är ett träningsforum så antar vi att de flesta faktiskt gör det.
Mattias Wikstrand
1977 • Handen
#44
10 juli 2010 kl 16:53
Gilla
Självklart bränner man vid promenader, i allafall om man kör "powerwalk". Jag har tappat 13kg på lite drygt 3 månader då jag började gå promenader, så någon effekt har det skule jag tippa. Bör dock sägas att jag går på ca 9min/km och en mil varje gång så det är ett ganska högt tempo. Men det viktigaste är att jag inte äter mer än innan. Så från att röra mig 0 har jag gått ca 3 mil i veckan så då är det klart att det händer saker.
1984 • Njurunda
#45
10 juli 2010 kl 18:57
Gilla
Mycket bra jobbat, 13kg är inte illa!

All gång bränner såklart oavsett hastighet. Det är ju en fråga om tiden...lägre intensitet = längre tid. Många tror dock att promenader är någon slags helig graal när det gäller viktnedgång, vilket är lite synd. I ditt fall har du ju promenaderna att tacka underskottet för då du höll kosten på samma nivå.

Trådskaparen undrade varför hon inte går ner i vikt trots att hon löper frekvent. Då måste man se över mat-biten och justera denna!

1971 • Malmö
#46
10 juli 2010 kl 20:37
Gilla
Mikael:
Ska då tillägga till mitt lägg ovanför om promenader, så gick jag ner 16 kg på det sättet, så visst fungerar det.

För de som kommit upp emot de 40 och är skadebenägna är som tidigare sagts promenader en bra lösning, eftersom det både bränner fett, och är skonsamt för knä, vader och leder.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#47
10 juli 2010 kl 21:14
Gilla
Pauline L (som startade tråden):

Löpning kan vara bra för att gå ner i vikt. Det som verkar vara effektivt är flera långpass (tre timmar och uppåt) samt intervaller i maxhastighet flera gånger i veckan. Då rasar det ganska ordentlig med vikten.

Fast det är ganska jobbig träning. Det effektivaste sättet att gå ner i vikt är nog promenader. Gå två timmar varje kväll och ät rätt mat så kommer du gå ner. Garanterat.
1969 • Sala
#48
10 juli 2010 kl 21:19
Gilla
Snabb löpning förbränner mer energi än långsam, men man orkar mer om man springer långsamt och kan lägga in fler träningspass, och ännu mer stämmer detta vid gång, men det går åt mycket tid.

70-75% brukar man säga? Allt man brukar säga är faktiskt inte sant. Enligt andra kan man ligga upp till 80% vid vanlig distans.

Vad gäller bantning så är det ett utmärkt sätt att gå ned i vikt på. Om man hårdbantar kan man gå ner flera kilo i veckan, medan du bara går ne i några hekto i veckan om du joggar. Minskning av enerigiintag är det du går ner mest i vikt av, inte av joggning.

Missförstå mig rätt. Jag älskar att löpträna. Det är bland det bästa jag vet! Men jag skulle aldrig använda mig av det för att gå ned i vikt. Däremot skulle jag lägga upp en bra diet. (Och det borde jag faktiskt).

Däremot är löpträninng ett mycket bra sätt att HÅLLA vikten på. Så för att undvika jojo-bantning så ska man naturligtvis löpträna samtidigt som man bantar och även efter bantningen, för att man inte ska gå upp i vikt igen.
1984 • Njurunda
#49
10 juli 2010 kl 22:08
Gilla
Thomas, klart det fungerar, du gör av med energi när du promenerar. Något annat har aldrig sagts! Har själv promenerat ett antal mil vid en del dieter med goda resultat..

Johan, det är inte många som har fysik för flera 3-timmars löppass...Och en 2-timmarspromenad varje kväll är inte min uppfattning om effektivitet.

Mårten, nä allt är inte sant och som jag skrev är pulsen är inget man bör stirra sig blind på.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#50
10 juli 2010 kl 22:55
Gilla
Mikael E:

Nej, inte många orkar flera 3-timmarslöpningspass per vecka. Inte många orkar flera hårda intervallpass heller. Så då återstår promenader. Det är effektivt. Vem som helst kan göra det och många (men inte alla) kan avstå två timmar per dag för att gå ner i vikt. Att gå ner i vikt är ju att gå, hörs på namnet, typ.
Paula P
1985 • Lund
#51
12 juli 2010 kl 08:16
Gilla
Att gå ner något kilo som bonus när man börjar springa är inte samma sak som att banta.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#52
12 juli 2010 kl 17:58
Gilla
Bantning är ju ett ord med negativ klang då man lätt förknippar det med svältkost som ju i ett längre perspektiv "alltid" slutar med försämrad förbränning och högre vikt än tidigare!
Att däremot gå ner i vikt genom att äta rätt mat (undvika snabba kolhydrater) är ett bra sätt att långsamt gå ner i vikt utan att det känns alltför krävande. Du kan då undvika hungerkänslor och alltför mycket sötsug.

Oavsett om platån, i ditt fall Pauline, beror på du äter mer pga träningen eller på att muskler byggs, hoppas jag att du inte ger upp när du kommit såhär långt! Förmodligen har du trots viktstillestånd förminskat midjemått mm.

Normalt sett borde du långsamt bli bättre tränad vilket innebär mindre hunger efteråt (alternativt ökad längd på sträckan vilket innebär ökad energiomsättning)
vilket ger resultat längre fram

Vi är ju alla olika och påverkas olika av träning. Jag själv märkte viktförändring från första stund jag började med långa promenader. (jag hade dock stor övervikt)
en kompis till mig sprang ca 3 mil/vecka i ca 5 månader utan att det märktes på vågen. Men när det väl började så försvann flera kilo i snabb fart.
Jag tror att de flesta behöver en övergångstid innan förändringarna i kroppssammansättning visar sig i form av viktminskning. Fördelen är ju då att minskningen är i fett och inte muskler som lätt är fallet vid överdrivna dieter

Alltför många ger upp bra kost- och/eller träningsvanor pga att det inte ger snabba positiva resultat på vågen. De flesta skulle lyckas mycket bättre om de inte hade någon våg.
Även många som går ner i vikt verkar ta tillfälliga uppgångar alltför hårt med tillhörande "tycka synd om" - syndrom och tröstätning eller jojobantning som följd

Se din viktminskning i ett längre perspektiv och må bra.

Lycka till Pauline!
1969 • Sala
#53
12 juli 2010 kl 18:59
Gilla
Fast löpning är faktiskt ingen särskilt bra metod för viktminskning. Det finns mycket mer effektiva sätt att gå ner i vikt. Däremot är det kul med löpning och ger en kick i både psyke och kropp som är svår att överträffa med annan aktivitet.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#54
13 juli 2010 kl 00:14
Gilla
Vad menar du Mårten? Löpning inte bra för viktminskning? Beror väl på vad det är för löpning?

Klart att det inte kapar så många kilon med löpning i bekvämlighetszonen några gånger i veckan.

Men givetvis är det en otroligt effektiv metod att springa/jogga/lufsa riktigt långt ett par gånger i veckan (två tre timmar), ha två eller tre intervallpass/fartlek/snabbdistans och några pass i bekvämlighetszonen.

Sån löpträning i kombination med vettig mat borde vara väldigt effektiv. Enligt löpbandet går det mellan 1200 och 1500 kalorier i timmen (beroende på hastighet och vikt just den dagen) och det är ganska mycket.

Klart det finns mer effektiva sätt att gå ner i vikt. Men vad är det för vits att gå ner i vikt utan att röra sig? Då är risken för studstillbaka rätt stor.
1971 • Ytterby
#55
13 juli 2010 kl 00:38
Gilla
Detta med viktminskning är verkligen ett ämne som nästan inte undgår NÅGON. Det verkar som om det inte finns ett enkelt svar. Vi är alla individer och tacklar hunger och aptit på olika sätt. Under ett högintensivt pass bränner man mer kolhydrater och Vissa upplever ett ökat sug efteråt. Mer lågintensiv träning brukar inte ha den aptithöjande effekten riktigt på samma sätt. Dessutom kan frågan om återhämtningsmål sätta käppar i hjulen för den som vill gå ner i vikt.
Jag är själv dietist, pt och löpare. Att skriva kost- och träningsdagbok tycker jag är ett bra sätt att hitta sina fallgropar. Om du inte själv hittar dem - be någon annan titta på dagboken.
Lycka till! //Kajsa Asp Jonson www.kajsaasp.se
1969 • Sala
#56
13 juli 2010 kl 07:54
Gilla
Johan, det är jättebra att kombinera löpning med bra diet, men det är framför allt den bra dieten som du då går ned i vikt av. Du går kanske ner 1 kilo i månaden av enbart löpning, om ens det, eftersom man tenderar att äta för att kompensera för det man går ner av löpningen genom att äta efter löpningen.

Jag menar inte att man ska avstå från att löpträna, men att det inte ger särksilt mycket om det är viktnedgång man strävar efter, för då ger det mycket mer att ändra sin diet, för det är det man kapar kilon av.

Du kan gå ner ett kilo i veckan med en god diet, men högst ett kilo i månaden på löpning. I kombination är det naturligtvis super!
1975 • Karlstad
#57
13 juli 2010 kl 08:33
Gilla
Hej alla joggare

Vad kul att läsa alla era intressanta inlägg kring viktminskning och löpning.
Har själv börjat med löpning i september 2009, och på allvar fokuserat lite mer kring mat sedan mars 2010, har gått ned 15 kilo på lite drygt 3 månader.

Tror att det är viktigt att komma ihåg att vi alla är indvider och att det tyvärr inte finns nån universal lösning. Det gäller tror i alla fall jag mycket att prova sig fram och hitta en lösning som funkar bra för varje indivd och dennes kropp.

Sedan är nog motion och god kost två saker som går hand i hand, båda är bra om man vill ha en viktminsking som håller i längden. Min erfarenhet är att socker många gånger är en stor bov i dramat:) Just kolhydrat intaget brukar i alla fall för mig vara viktigt att ha lite koll på när man ska ned i vikt. Sedan har jag märkt att mitt har t.e.x minskat drastiskt, betydligt mer än vikten. Kan ibland ha minskat i midjemått någon centimeter trots att jag inte gått ned ett gram i vikt. Har gått från 42 tum i byx storlek till 38 tum. Sedan har konditionen förbättrats mycket,

Sedan tror jag att det är viktigt att ha mål att jobba mot både när det gäller träning och viktminskning, dom är viktigt att ha framför sig de där dagarna när det inte känns jättekul att träna eller äta rätt:)

Sedan har jag märkt att jag både konditions och viktmässsigt kommer till plattåer, då gäller det att kämpa på och inte ge upp, vilket ibland är lättare sagt än gjort. För är lätt att bara skita i allt när man inte ser resultat

Till slut är en annan erfarenhet att det gäller att försöka komma upp i lite fart vissa pass, promenader och alltför långsam löpning har iaf jag märkt är inte jätteffektivt. Däremot kan dessa vara mycket bra ibörjan när man har dålig kondition för att komma igång och skaffa sig träningsvanor.

Lycka till Pauline, heja på
Christopher
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#58
13 juli 2010 kl 11:22
Gilla
Mårten: Då tror jag att jag fattar ad du menar. Ingen viktminskning utan att äta rätt, alltså? Stämmer naturligtvis. Rätt mat och så mycket rörelse som möjligt är nog bästa kombinationen.

Christopher: 15 kilo på tre månader?!? Det var mycket. Ska försöka gå ner 7 kilo till nästa Göteborgsvarv (som är 21 maj 2011) Har du några tips? Du har ju onekligen hittat en effektiv metod. Kanske kan funger för mig också.

Pauline: Hur går det? Har du lyckats gå ner nånting?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#59
14 juli 2010 kl 00:51
Gilla
Hall dig till dessa regler sa gar du ner i vikt.
1. Inget socker, tips anvand honug av bra kvalite istallet.
2. Inget mjol/ris eller mjol/ris produkter.
3. Undvik ALLA kemikalier i maten, (E-nummer) = dalig mat.
4. Inga halvfabrikat, gor egen mat istallet.
5. OKA intaget av frukt/gront/notter kraftigt.
6. Låtsas att du ar dodligt allergisk mot GLUTEN och LAKTOS.
7. Handla sa mycket EKOLOGISKT du kan och har rad med.
8. Spring, cykla, ga, lek och var aktiv.
9. lat viktnedgangen ta TID

Inget vägande eller handflatemetoder behovs.
Jag ater alltid en STOR tallrik mat.
Om det kanns som du blivit sa dar riktigt stoppmatt efter en maltid har det for mig betytt dalig mat.
Tex en pizza skulle fa mig att kanna mig som en uppblast ballong.
Kott/fisk/kyckling med massor av gronsaker far mig aldrig att bli sa dar uppblast matt.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#60
14 juli 2010 kl 07:13
Gilla
ehe,

nr 3 Jag drar alla over en kam.
Om man studerar lite lar man sig vilka man kan anvanda och vilka som ar daliga.
Jag tror dessa kemikalier stor amnesomsattning i kroppen at det negativa hallet.

nr 7 Ekologisk for att det ar storre sannolikhet att det ar mindre kemikalier pasprutade.
Sen ar sannolikheten storre att det ar snallare mot naturen, men det gar man ju inte ner i vikt pa...

1-6 kan sammanfattas med naturlig mat
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.