Löpning Övrigt 85 inlägg 11077 visningar

Vad skall man göra när en okopplad hund kommer emot en?

Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#1
18 juli 2010 - 16:43
Gilla
När jag och min man var ute och luffsade här om dagen kom en okopplad pitbullterrier emot oss som tur var stannade den några meter ifrån oss. Den morrade, skällde och visade tänderna. Hundens matte kom och ropade på den men den brydde sig inte. Vi stannade direkt vi såg att den kom farande emot oss och tittade inte in i hundens ögon. När matte kom fram till den då slutade den morra och visa tänder och började vifta på svansen. Jag kan säga att jag inte fick hjärtstopp var ett under. Vi har ingen aning vad man skall göra i ett sådant läge för att minska ned risken att bli biten, vet någon?
Tacksam för tips!
Mia
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#2
18 juli 2010 kl 17:06
Gilla
Det verkar som om ni agerada "rätt".

Jag hade absolut sagt åt ägaren att hundan SKA vara kopplad. En pitbullterrier kvalar definitivt in under kategorin "hund som visat benägenhet att bita människor" (se länk nedan).

Detta är lagen!! Kort och gott. Det kanske inte är lätt i en sådan situation att få fram något alls, men det är hundägarens ansvar och skyldighet!!

Jag är fullt medveten om att ALLA pitbullterrier inte biter/har bitit människor men totalt sett så är det en ras som nog betraktas mer aggressiv än många andra.

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19430459.HTM

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#3
18 juli 2010 kl 17:08
Gilla
Jag skulle bli så rädd att jag skulle kasta mig ned i fosterställning ELLER få en hjärtattack...en (okopplad) pitbullterrier är ju inte känd som en goshund direkt;-) shit alltså.
1975 • Hässelby
#4
18 juli 2010 kl 17:10
Gilla
I det fall som du beskriver så gjorde ni helt rätt. Det bästa är att visa att man ignorerar hunden. Vänd sidan till och titta ner i backen. Försök att sänka axlarna och vara så avspänd du kan i kroppen (du ska inte stelna i rörelsen).
Emma Fredholm
1987 • Frederiksberg
#5
18 juli 2010 kl 17:39
Gilla
Generellt så behöver man inte vara rädd för "pitbullterrier" då dessa ofta är väldigt snälla mot människor. De skall vara hårda mot andra hundar men absolut inte bita människor. De har helt klart ett oförtjänt rykte som media spär på. "Pitbullterrier" står för en ytterst liten del av hund bett, det vanligaste är att familjehunden som alla tycker är så söt hugger till rejält. Dock när väl en "pitbull" attackerar så kan det vara svårt att få den att stoppa, Men jag tycker inte att man behöver vara rädd för dem.

Men känner man sig osäker när en hund kommer fram mot en (vilken ras som helst) sakta ner, sluta spring och försök att inte visa någon rädsla. Gå långsamt därifrån och ropa på ägaren att deras hund skall kopplas nu!
1976 • Enköping
#6
18 juli 2010 kl 17:53
Gilla
Lösa hundar är ett otyg! Har hänt mig flera gånger att man råkar på lösa hundar som springer emot mig, skäller sig blå och spärrar vägen när man är ute och springer. Själv brukar jag spänna ögonen i hunden och vänta på att vederbörande hundägare kommer och tar hand om sin jycke. Förmodligen ingen bra taktik, men jag är heller inte särskilt hundvan och bekväm med stora skällande hundar. Ska försöka komma ihåg råden ovan. Tycker att det är klart obehagligt! Hundar ska vara kopplade.
1966 • Karlstad
#7
18 juli 2010 kl 18:05
Gilla
Ignorera och vänd ryggen till.

Gör inte detta till ännu en tjatig för- och emot-tråd. Det finns redan en bunt hata-hundar-trådar.

Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#8
18 juli 2010 kl 18:50
Gilla
Tack för tipsen!
1956 • PARTILLE
#9
18 juli 2010 kl 20:11
Gilla
Instämmer Peter H. Men jag är rädd för att det är försent.... :-(
1970 • Nyköping
#10
18 juli 2010 kl 20:41
Gilla
Emma! Förmodligen är inte jogg rätt forum att ha en diskussion om hundar på. Men du som veterinärstuderande borde väl veta att det blir en total skadeskillnad mellan bett från en pitbull och t ex en golden retriver. Det är bara patetiskt att ens försöka dra liknelser.

Mia! Jag har råkat ut för samma sak och du gjorde helt rätt i att stanna, det som sker då är att man tar bort mycket av jaktlusten hos hunden.
1975 • Växjö
#11
18 juli 2010 kl 21:21
Gilla
Jag hade sagt följande.

"Okopplad pitbull...din pojkvän är m a o kriminell"


Nu är jag förvisso extremt fördomsfull. Men chanen är stor att det är en sann kommentar.
Maja Stefanowicz
1987 • Ronneby
#12
18 juli 2010 kl 22:59
Gilla
jag blev påhoppad av en collie en gång när jag sprang förbi, blev väldigt förvånad då hunden var kopplad, men jag satte knät i bröstkorgen på kunden och fortsatte min runda. kom på i efterhand att jag skulle stannat och skällt ut ägaren, hunden var mindre än 10 cm från att hugga mig i armen. jag har aldrig stött på en okopplad hund när jag varit ute och sprungit men kan tänka mig att det kan vara obehagligt, speciellt när man inte är van vid hundar. själv bryr jag mig inte så mycket, har haft hund i hela livet och även rehabiliterat aggressiva hundar, men folk som har sina hundar okopplade gör mig irriterad.
Anders E
1968 • Sollentuna
#13
18 juli 2010 kl 23:03
Gilla
Here we go again... Själv tycker jag att man borde fullfölja förslaget om licensiering/duglighetstestning av hugade ägare av kamphundar. Därmed skulle aptiten på kamphundar hos ljusskygga element mattas avsevärt samtidigt som personer med legitima skäl (vilka dessa nu skulle vara) att skaffa kamphund inte skulle möta några hinder. Resultatet - minskad risk att möta en vanvårdad och aggressiv kamphund då man springer.
Anders Ström
1956 • Skogås
#14
18 juli 2010 kl 23:06 Redigerad 18 juli 2010 kl 23:41
Gilla
Om du känner igen ägaren, så polisanmäl saken. Om hunden anfaller är det ägaren som blir ansvarig och skadestånsskyldig. Om hunden skräms så är det att betrakta som psykiskt lidande. En bonde jag känner berättade att skadeståndskyldighet också gäller om en hund skrämmer en höna så hon slutar värpa. Det är egentligen inte hunden som i första hand borde vara kopplad utan den obetänksamme ägaren!
1971 • Nykvarn
#15
18 juli 2010 kl 23:40
Gilla
Du gjorde nog rätt, en gång har jag varit med om något liknande, men det var inte en pibull eller liknande, utan en Irländsk sheepdog som rusade ut från farstutrappan och ställde sig mitt i vägen och morrade och skällde. Jag spände ögonen i den och bad den hög att fara åt helvete och visade med armen åt trappan där den kom ifrån och då lommade den tillbaka :-)

Jag gillar hundar och har inga problem med att då hålls lösa om de är nära ägaren och ägaren har full kontroll på hunden och hundens beteende.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#16
18 juli 2010 kl 23:41
Gilla
Ah, det är därför man har koppel. Så att hundarna kan hålla sina obetänksamma ägare i schack!
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
19 juli 2010 kl 01:59
Gilla
Precis, Magnus! Och i motionsspår råder det vanligtvis kopplingstvång för hundägare! Brukar finnas med i den lokala ordningsstadgan.
1971 • Malmö
#18
19 juli 2010 kl 09:43
Gilla
Det finns som sagt många trådar om detta, men jag förstår fortfarande inte att det kan hända.
Som joggare har jag inte en aning om det är en snäll eller vildsint hund jag möter..
Och även om Pitbullar enligt många ska vara snälla hundar läser man ju om en hel del fall där de tar tag om halsar på små barn och vägrar släppa.
Hundar ska vara kopplade.. Basta!
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#19
19 juli 2010 kl 09:48
Gilla
Några tips..
-Stanna
-Ta ett djup andetag och slappna av (om det nu går)
-Sträck på dig och visa pondus utan att verka hotfull dvs finns ingen anledning att spänna ögonen i hunden.
-Inte vända ryggen eller sidan till. När hunddjur attackerar sina byten gör dom det sällan (aldrig) rakt framifrån. Det är extra tydligt om det är två lösa hundar som kommer mot en, en ställer sig framför och skäller/uppehåller och den andra smyger runt på andra sidan. En riktig pack attack!
-Aldrig backa!
-Skäll ut ägaren och inte hunden

Sen om man inte är hundrädd ska man inte heller vara rädd att vara fysisk med någon annans hund som beter sig illa. Attackerar den mig har jag all rätt att "attackera" den dvs försvara sig. Det betyder INTE att man ska rikta en oprovocerad karatespark eller ett ninjaslag mot hunden. Men som Maja gjorde, hunden hoppade och hon satte upp knäet i bröstkorgen på hunden. Då visade hon ganska tydligt att beteendet var oaccepterat utan att bruka övervåld.

Sen måste jag kommentera det Emma skriver. "De skall vara hårda mot andra hundar..." Äger du en pitbull eller någon annan hundras för den delen skall den absolut INTE "vara hård" mot någon annans hund. Som hundägare är det minst lika besvärande med hundar som attackerar, gör utfall, morrar mot ens egen hund. Berätta gärna hur du tänker när du skriver något sådant!
1975 • Hässelby
#20
19 juli 2010 kl 10:18 Redigerad 19 juli 2010 kl 10:31
Gilla
Mikael skriver: -Sträck på dig och visa pondus utan att verka hotfull.

Hur är det möjligt att sträcka på sig och visa pondus för en hund utan att verka uppstudsig eller hotfull? Jag tycker att du ger ett farligt råd. Jag skulle aldrig tilltala (och nu menar jag både verbalt och med kroppsspråket) en lös okänd hund som visade tendenser till aggression.

Ryggen skulle jag heller inte vända åt en hund som är aggressiv, för lite uppsikt vill man ju ha. Däremot, om man vänder sidan till och vänder bort huvudet så signalerar man till hunden att man är fredlig.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.