Löpning Kost & Näring 78 inlägg 12779 visningar

LCHF och Träning

Jörgen Laursen
1973 • Göteborg
#1
4 januari 2011 - 22:30
Gilla
Jag har precis börjat springa igen efter flera år hemma i soffan, Vägde 77 kg 1999 och nu väger jag 106 är 185 cm,

Jag vill inte banta, men alla i min by snackar om LCHF och nu undrar jag om det är någon som vet om det går att träna med den kosten, har ju förstått att man inte skall äta kolhydrater, hur funkar det med att löp-träna då?, har alltid hört om människor som Kolhydrat laddar inför lång lopp.

Blir inte riktigt klok på detta, ha en trevlig vecka alla Jogg.se vänner
< < < 1 2 3 4 > > >
1976 • Sollentuna
#21
6 januari 2011 kl 16:53
Gilla
Energi in och ut är nog alldeles för enkelt. Kroppen gör väldigt olika saker med samma energimängd om den kommer i form av rent socker eller som animaliskt fett till exempel.

Själv har jag börjat äta betydligt mindre kolhydrater och mycket mera fett. Försöker tänka på att jag ska bli mätt på fettet. Inget annat. Vill inte kalla mig strikt LCHF'are då jag äter fullkornsflingor till frukosten och käkar en del bröd i form av finn crisp (med massa pålägg!). Nån frukt slinker också ner då och då. Har svårt att se hur människan inte skulle ha ätit frukt under alla dessa år? Men visst, det är socker...

Personligen testar jag främst för att se om jag kan hålla mig ifrån förkylningar bättre. Vissa påstår ju det. Funkar det för mig? Vi får se. Träningen rullar på. Svårt att bedöma om det går tyngre pga kosten eftersom underlaget mestadels är förkastligt...

Läser just nu "Istället för doping", som har fått en del kritik, och jag är också kritisk då allting verkar så självklart för författaren. Men det vore en logisk lösning om han har rätt. Coltings nya och Kostdoktorns står på kö i bokhyllan :)

Jag tror lite att alla människor fungerar på samma sätt, rent matematiskt. Däremot skiljer sig värdet på parametrarna väldigt mycket. Således blir "resultatet av beräkningarna" också olika. Men det som är bra ur hälsosynpunkt (inte prestations) för en människa borde i alla fall inte vara dåligt för resten av oss, även om resultat kan utebli.

Sorry för långt inlägg... :)
1976 • Sollentuna
#22
6 januari 2011 kl 16:58
Gilla
Förresten, ni som kör LCHF och tränar. Stoppar ni i er några kolhydrater efter ett tungt pass för återhämtningen? Eller får kroppen fortsätta bränna fett?
1975 • Skövde
#23
6 januari 2011 kl 17:03
Gilla
Jag mår dåligt på en kost som innehåller mycket fett och lite kolhydrater och det är ingen övergångssjukdom utan ett faktum. Jag har levt på fettrik och kolhydratfattig kost i långa perioder och mått som värst då.
Thomas Grünberg
1970 • Sävedalen
#24
6 januari 2011 kl 17:30
Gilla
#22, nej jag äter inga extra kolisar efter träning, kroppen får fortsätta med fett som bränsle!
www.autotompa.wordpress.com
1965 • Eksjö
#25
6 januari 2011 kl 17:40
Gilla
Det där med kalorier in = kalorier ut är bara gammal vidskepelse IMHO, som sådan spelar det i samma kategori som de som säger att det är helt meningslöst att ta C-vitamin eftersom det till 100 % går ut med urinen. Mängd in och mängd ut är bara intressant om man går back och får problem med vikten, det är vad kosten gör INNE i kroppen INNAN den går ut igen som är den springande (ha-ha) punkten...
1976 • Vällingby
#26
11 januari 2011 kl 22:12
Gilla
Jag började med LCHF igår (måndag) och idag var det första träningen med löparklubben efter julvilan. Jag har tränat hyfsat hela julen så kondisen är det inget fel på. Idag körda vi 3x4k i marafart, min (önskade) marafart är 4,45 med tanke på underlaget. med andra ord ett inte allt för tungt pass. Min puls låg nånstans runt 90-95% av max, alltså riktigt högt, jag gick helt slut på energi, helt slut!
Hur lång tid tar det tills det vänder till det normala?
1966 • Fors
#27
11 januari 2011 kl 22:24
Gilla
För mej tog omställningen ca en månad, funderade på fan i början men sen lossnade det. Är nog olika för alla, men mår man bra av LCHF så är det inget hinder för träning. Det finns elitidrottare i konditionssporter som äter så, så mår man bara bra av det så lär det inte vara nåt problem för en vanlig motionär.Allt är inviduellt bara att prova, LCHF är inte bara en bantning, kroppen lär sig ta energi ur fett istället för kolisar, själv mår jag mycket bättre av det, min alltid oroliga skiftarbetarmage har blivit kolugn. Lycka till.
Pär W
1967 • Skellefteå
#28
11 januari 2011 kl 22:47
Gilla
Ola, jag tror inte du ska dra några stora växlar på hur det är första dagarna, då beter sig kroppen lite konstigt när den håller på att ställa om sig, nästan lite abstinenssymtom över det. Sedan julen så kör jag själv ett experiment med lågkolhydratkost ad modum Maffetone, ni vet MAF-träningens (lågpulsträningens) "skapare". Han har ju förespråkat lågkolhydratkost i åtminstone 20 år och rekommenderar ett "2-veckors-test" då man i princip ska äta LCHF (jag vet inte exakt definitionen på LCHF men här gäller inget socker vare sig vanligt, mjölk- eller fruktsocker och inget mjöl, potatis eller majs). På detta ska man förutom en del andra fördelar få bättre lågpulsutveckling.

Så har inte skett för mig, kilometer-tiderna försämrades initialt men hämtade sig efter ett par veckor tillbaka dit de var innan och nu händer ingenting tyvärr. Kanske har jag för dåligt tålamod.

Men jag upplever helt paradoxalt att det går att köra minst lika hårt, kanske hårdare på kvalitetspassen. Har inte tagit tid eller så men jag inbillade mig att när jag tränar kvalité med glygogenförråd som rimligen borde vara tomma så borde det gå riktigt segt då endast långsamtbrinnande fettsyror borde finnas tillgängliga som bränsle men inte då, benen har känts jättepigga varenda gång jag har försökt.

Någon där ute med erfarenhet av MAF-träning som under denna har lagt om till lågkolhydratkost? Hade det någon effekt på er lågpulsutveckling?
1976 • Vällingby
#29
12 januari 2011 kl 08:27
Gilla
En ska som är svår så här i början är att äta så "mycket" fett. Hela livet har jag vant mig vid att äta fettsnålt, så jag inser att kroppen måste få tid till omställning.
Tålamod har aldrig varit min grej...
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#30
12 januari 2011 kl 16:58
Gilla
Önskar alla lycka till med ert LCHFande :) Härligt att se att fler tar till sig annorlunda metoder trots att dom tränar konditionsidrott! Gott!
Må väl där ute!
http://varghjarta.bloggplatsen.se
Linda Eriksson
1978 • Skara
#31
12 januari 2011 kl 17:17
Gilla
Om man ser tillbaka på idrott, träning och kost så fanns det inga speciella konstiga dieter och liknande hos dåtidens stjärnor. Jag tror inte vi ska krångla till det och testa en massa. Vi gör av med extremt mycket energi när vi tränar mycket och då ska kroppen också få energi, annars funkar den ju inte. Sen finns det givetvis bra och dålig energi. Men jag hör till dem som äter relativt normalt dvs kolhydrater, fett och proteiner i lagom mängd. Men där emot står jag över så mycket processad mat jag kan och mat där det är tillsatt massa socker. Socker behöver vi inte. Men det finns nog lika mycket teorier som människor. Så kör på det du tror på.
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#32
12 januari 2011 kl 17:58
Gilla
Vill bara dela lite av mina erfarenheter gällande LCHF. Har kört på det sedan juli 2010 och älskar det! Tappat nästan 20 kg och lår toppen. Ingen energibergochdalbana som då jag käkade kolhydrater.

Tränar två löppass (ca 22km) samt två badminton pass per vecka och har inga problem att kombinera de med LCHF. Snarare tvärt om. Äter färre gånger per dag och slipper gå hungrig & tänka på mat hela tiden.

Har för egen del inte hittat några nackdelar med LCHF. Allt är bättre och det finns ju så mycket god mat som är helt rätt enligt LCHF. Inte som andra dieter som ofta tar bort för mycket av det goda så att man tillslut inte står ut.

Kommer nog käka så här resten av mitt liv!
1976 • Sollentuna
#33
12 januari 2011 kl 18:51
Gilla
Linda, menar du att kroppen inte skulle få nog med energi ur LCHF? Det är fel. Men kroppen måste få tid på sig att ställa om. Då man gjort det har man en i stort sett outtömig källa på energi! (Nu finns det ju ingen hård gräns... Alla går på fett, mer eller mindre.)

Och "socker behöver vi inte" - alla kolhydrater blir till socker i kroppen ;)
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#34
12 januari 2011 kl 21:32
Gilla
För att förtydliga Claes lite. Vi behöver socker till vår hjärna MEN detta socker kan kroppen tillverka själv ur bland annat fett.

Så får vi bara det viktiga proteinet som band annat är basen i vårat DNA samt fett för energi så är kroppen tillfreds. Lite andra spårämnen också men kolhydrater/socker har vi inget behov rent fysiskt att förtära.
1976 • Vällingby
#35
12 januari 2011 kl 22:04
Gilla
Vad "händer" ifall man har en ätardag ibland? När man kör dieter typ deffar då har man en ätar dag i veckan för att inte kroppen ska ställa in sig på svält, men då äter man ju inget fett eller kolhydrater. Nu äter jag ju fett, men sabbar jag allt ifall jag skulle äta tex pasta på söndag?
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#36
12 januari 2011 kl 22:30
Gilla
Ola, nej du sabbar inte allt. Man kan inte rubba en balans av föda på en enda dag i veckan. Börjar man dock göra vana av det så är man snart tillbaka i pastamaffians grepp! Jag hoppas att alla på den här tråden mår väl av sitt LCHfande. Må väl!

Mvh/ http://varghjarta.bloggplatsen.se
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#37
13 januari 2011 kl 08:00
Gilla
Som Senad säger så pajar det ej dieten.

Det som kan hända är att viktminskning blir långsammare eller till och med uteblir om du är riktigt känslig för kolhydrater.

Om du dessutom är sockerberoende kan ätande av kolhydrater trigga detta och leda dig in på "den mörka sidan".

Är du intresserad av LCHF-kost bör du besöka följande sidor:
kostdoktorn.se
kolhydrater.ifokus.se
1966 • Fors
#38
13 januari 2011 kl 13:16
Gilla
Det finns även mycket intressant att läsa på lchf-forum.se.
1976 • Sollentuna
#39
13 januari 2011 kl 14:10
Gilla
Det är riktigt Christian, men jag citerade Linda eftersom hon både skrev att hon åt kolhydrater och inte behövde socker. Det är en motsägelse eftersom kolhydrater i praktiken = socker. Nu menas väl raffinerat, vitt socker, men jag kunde inte låta bli att vara lite störig ;)
1959 • Saltsjö-Boo
#40
13 januari 2011 kl 14:37
Gilla
Normalkostens fördelning (enligt skolboken) mellan kolhydrater, fett, protein är ca 60-30-10 mätt i energiinehåll,
Hur är denna fördelning vid LCHF? Nån som vet eller har koll på sig själv?

Har nog själv gått halvägs mot LCHF. Undviker lättprodukter, äter mindre mängd pasta men öser på med olja, grädde och ökar mängden grönsaker. Väljer generellt fett istället för sött. Tycker att quinoa är överlägset pasta, ris och potatis i näringsvärde, dessutom är den oftast Krav och Fairtrade-märkt.
Tycker att jag mår bättre i magen och slipper blodsockersvängningar,

Mina invändningar mot LCHF är väl främst att vi inte bör äta så mycket animaliskt pga miljö och naturresursskäl
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.