7 februari 2011 kl 15:23
Att hålla blodsockret relativt jämnt och förhindra insulinets negativa inverkan på fettförbränning är ju vad såväl LCHF- och GI-metod försöker åstadkomma.
LCHF är ju en kost med minimal andel kolhydrater. Det ger för de flesta en stor omställning med trötthet som följd, speciellt om man tränar. Men det verkar ju vara väldigt individuellt hur man påverkas energimässigt. För många ger det ju snabba viktminskningar och även om jag tycker att det är en osund metod är det ju klart bättre än de tidigare decenniernas lågenergibantning.
GI däremot utgår ju från att hålla blodsockret i schakt genom att äta långsamma kolhydrater. Då får man, i mitt tycke, en mer varierad och hälsosam kost. Tyvärr ser man ju i kvällstidningar och veckotidningar mest extrema kostmetoder där GI förvandlas till LCHF vilket jag tycker är oerhört tråkigt. .
Paulu´n som, åtminstone för mig, var/är en svensk guru inom GI talar i alla fall om att medelsnabba och snabba kolhydrater har sin plats i kosten men bör användas främst efter träning då de förbättrar återhämtning och då inte har samma negativa effekt på blodsockret och därmed inte heller på vikten. Övrigt kolhydratintag bör tas med hjälp av långsamma kolhydrater men hela måltidens GI-värde ska ju räknas. Dvs om man även får i sig fett och protein minskar kolhydraternas effekt för blodsockersvängningar.
Tyvärr skrev ju även paulu´n ett förslag till en snabbare viktminskning genom att börja med en chockperiod med liten andel kolhydrater.
Eftersom många har dåligt tålamod, eftersträvar snabba förändringar och därmed har svårt att ta till långsiktiga mål verkar det vara det som många associerar med GI