Löpning Kom igång 51 inlägg 6413 visningar

blir snart desperat...!!

jozie
1991 • danderyd
#1
8 februari 2011 - 17:20
Gilla
snälla kloka människor här på jogg, hjälp mig....

jag åker utomlands om ett par veckor till ett varmt land. Och förstås vill jag vara smal och snygg då!! Hur ska jag bäst äta och träna för att gå ner (eller strunta i kilona, menar mer gå ner i storlekar)?

Jag går varje dag minst 40 min, springer varannan typ 4 km och styrketränar (3*15 rygg armar mage) varannan dag.

Jag äter knäckebröd till frukost, en skiva med smör och skinka på. Till det en kopp varm choklad (min craving, men den är på kakao och lite socker). Under dagen äter jag lite knäckebröd för att hålla förbränningen igång, tuggummi och eventuellt ett äpple. Middag varierar, men antingen en knäckebrödsskiva (eller två) och vatten till eller som igår, rotfruktssoppa (2 dl) som jag gjort själv och knäckebröd.

Grejen är att jag inte vågar äta "vanlig mat" längre. Jag vill så desperat bli smalare att jag inte vill förstöra det jag påbörjat. Och om jag äter det kommer jag så lätt börja tillåta mig att äta annat eller äta stora portioner... :( Men jag är så yr i huvudet och tänker nästan bara på mat..

Så, vad tyckte ni om mitt träningsschema? Tror ni man går ner på det? Har hållt på en vecka och märker typ ingen skillnad. Fan.
< < < 1 2 3 > > >
Kajsa B
1987 • Göteborg
#21
8 februari 2011 kl 22:01
Gilla
Jozie: rannsaka dig själv. Vad peppar dig mest, att träna mer eller äta mindre? älskar du mat, fortsätt äta som du gör, men se då till att röra på dig mer. och tänk långsiktigt. tänk beach 2012. eller 2020 kanske.

Per: det går säkert att analysera det sönder sådär. men som du kan se på kommentarer på artikeln som är helt klart vettiga har även den artikeln sina brister.

vad man ser som anledning till att för lite mat inte är effektivt för viktnedgång kan säkert ha andra anledningar. man dricker lätt mindre vatten om man äter mindre (vatten ökar metabolismen), man orkar inte röra sig lika mycket i vardagen osv. Byggt på egen erfarenhet är det inte extremt lågt kaloriintag som behövs för en effektiv viktnedgång. i alla fall om man ska kunna tänka och röra på sig.
1960 • Skåne
#22
8 februari 2011 kl 23:27
Gilla
Varför knäckebröd? Det finns inte mycket näring i den typen av "mat". Inga essentiella proteiner och fetter att tala om. Kroppen behöver näring för att funka. Ät mat med näringsämnen och inte pressad papp typ knäckebröd; ägg är ett bra val.

"Under dagen äter jag lite knäckebröd för att hålla förbränningen igång" - Är tyvärr ett feltänk.

Det finns korta effektiva bantningskurer på en till två veckor där de flesta brukar kunna gå ner 3-5 kilo (vissa mycket mer) - men större delen av viktnedgången kommer sig av minskad vätskemängd i kroppen. En klassiker bland dessa tuffa dieter är Sahlgrenska/Rikshospitalets. http://www.viktvakten.se/sahlgrenska_metoden_rikshospitalets_diet.htm

Inget jag rekommenderar, men jag känner några som använt sig av den här typen av diet med bra resultat. Lycka till.
jozie
1991 • danderyd
#23
8 februari 2011 kl 23:34
Gilla
ok kan skriva vad jag åt idag:
Lunch: knäckebröd med tonfisk på (1 skiva), 2 ananasringar efter
fram till kl 19, små bitar knäckebröd, 1 äpple
Middag: havregrynsgröt (1 dl havre) med russin och katrinplommon i. 2 skivor knäckebröd med skinka på.

Powerwalkat 60 min, plus sprungit typ 8.7 km på 60 min
åt lite russin efter detta och druckit vatten.

Jag äter alltså inga sötsaker eller så som vissa skrivit. Inte heller pasta/vitt bröd/potatis. Är det ok med knäckebröd ändå? Eftersom ni sa att man skulle hålla sig från kolhydrater? Är det ok med russin, vet att det är mycket socker i?
1974 • Ljungby
#24
9 februari 2011 kl 06:09
Gilla
En bekant hade ungefär samma bekymmer. Hon gick med i viktväktarna och sist jag hörde så hade hon gått ner 4 kg på en vecka. Har inte själv någon som helst erfarnhet av viktväktarna men det verkar ju iaf som att de har bra koll. Handlar väldigt mycket om kosten och vad man stoppar i sig.
Tina Jakobsson
Nyköping
#25
9 februari 2011 kl 07:50
Gilla
Blir väldigt orolig av dennna fundering som du har Jozie! Kommer säkert att repetera det som redan står i många inlägg här, men känner att jag måste skriva något.

Har själv haft problem med ätstörningar i min ungdom, trots att jag alltid varit lång och smal (är 181 cm lång). Nu säger inte jag att du har ätstörningar men dina tankebanor liknar de jag hade när det begav sig. Det där med att gå ner några kilon eller storlekar på ett par veckor är så himla tokigt tänkt! Som någon annan skrev, satsa långsiktigt.

När jag började äta normalt dvs i princip allt fast i måttliga mängder samt röra på mig, först då började kroppen lira och jag mådde bra på alla sätt och vis. Tänk inte på vad du äter hela tiden utan bara lev! Rannsaka dig själv, behöver du verkligen gå ner i vikt? Satsa på välbefinnande istället. Ät normalt, rör dig och resten kommer av sig självt. Räkna inte kalorier eller stirra dig blind på näringsinnehåll.

Det är i alla fall mitt tips av egna erfarenheter.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#26
9 februari 2011 kl 09:04
Gilla
De som skriver att man måste ha näring (läs kolhydrater) för att kroppen ska fungera - är det verkligen sanning?

Själv äter jag ytterst lite kolhydrater och tränar 5 - 6 gånger i veckan.
Funkar hur bra som helst

Hanna Berg
1987 • Nacka
#27
9 februari 2011 kl 09:10
Gilla
Jag tycker nog att det är viktigt att du läser någon bok som klarlägger begrepp som kolhydrater, fett och protein. Av någon klok person typ Jonas Colting... inte Anna Skipper.

Vad har du åstadkommit hittills med ditt upplägg? Blir träningsresultaten bättre?
Att du är yr beror på att hjärnan inte får tillräckligt mycket socker.

Träningsschemat helt okej om du äter ordentligt.
Ex på mat för att börja äta igen
Frukost: Omelett med skinka
Mellanmål: Färska rotfrukter
Lunch: Avokadosallad med kyckling och knäckebröd
Eftermiddagsfika: En kopp var choklad, äpple
Middag: Köttsoppa, smörgås
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#28
9 februari 2011 kl 09:14
Gilla
Hjärnan behöver kolisar har jag hört. Risken är dock att jag har fel och sprider falsk fakta.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#29
9 februari 2011 kl 09:18
Gilla
Frukt, grönaker, smoothies av olka slag, proteiner i massor (håller dig mätt)?
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#30
9 februari 2011 kl 09:20
Gilla
Lars Svärd

För mig funkar det att äta väldigt lite kolhydrater. Sen om det är sanning för alla andra låter jag vara osagt.
Det jag vet är att jag inte är lika trött längre och har inte heller svullen mage.
Personligen tror jag att gemene man äter för mycket kolhydrater i förhållande till hur de rör på sig.

Det viktiga är trots allt att man ska äta det man mår bra av.

Hanna Berg
1987 • Nacka
#31
9 februari 2011 kl 09:36
Gilla
Det finns något som kallas ketos som gör att kroppen tillverkar den mängd som hjärnan behöver. Men hjärnan behöver socker, det är fakta :)
Men jag tror också på att man inte behöver så mycket kolhydrater som förespråkas. Protein är väl det enda vi inte kan tillverka själva (=
Kajsa B
1987 • Göteborg
#32
9 februari 2011 kl 10:08
Gilla
gällande kolhydrater är väl största missen folk gör att de gärna äter spagetti med köttfärsås istället för köttfärsås med spagetti. Kolhydratkällan ska vara ett tillbehör, inte det hela måltiden kretsar runt.

sen hur mycket kolhydrater man behöver är väldigt individuellt verkar det som, inte minst här på jogg. Själv skulle jag aldrig kunna prestera väl med huvudet utan kolhydrater.
Anna Söderquist
1968 • Lund
#33
9 februari 2011 kl 10:19
Gilla
Håller med flera andra som redan skrivit: Du måste äta mer! Och vanlig mat går man inte upp i vikt av, så länge man håller sig till vettiga portionsstorlekar. Tänk tallriksmodell eller använd "knytnävsmodellen". Ät långsamt, tugga ordentligt så du inte slänger i dig maten och så ät tills du är skönt mätt. Ät regelbundet och framför allt se till att få i dig mat innan du blir tokhungrig, för då ökar risken för att du slänger i dig för mycket mat.
Du kan ju inte leva på bara några knäckemackor, ett äpple och en grönsakssoppa.... Lycka till!!
patrik t
1974 • Enskede
#34
9 februari 2011 kl 10:30
Gilla
hmmm... blir, liksom tina, en smula fundersam när du skriver som du gör jozie. människokroppen är ju gjord för att röra på sig och äta. så när du med så desperat ton säger att du inte vill äta "vanlig" mat längre känns det som du är på väg ut på ganska tunn is. om du nu är så besatt av att gå ner några storlekar och tänker så mycket på vad du äter och hur du rör dig så vore det nog klokt att vända dig till någon näringsfysiolog eller liknande för professionella tips. och förslagsvis läsa "Decembergatans hungriga andar" av Ulrika Lidbo - superbra bok!
#35
9 februari 2011 kl 10:33
Detta inlägg har raderats
1969 • Stockholm
#36
9 februari 2011 kl 10:37
Gilla
Kajsa: säg det till en Italienare! :-)

Hanna: Vi kan tillverka proteiner jättebra om vi bara ser till att få i oss de 8 essentiella aminosyrorna (som vi inte kan tillverka själva).

Sen finns det essentiella fettsyror också och vitaminer, mineraler...
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#37
9 februari 2011 kl 10:52
Gilla
LCHF funkar fint på 2 veckor. Käka massor med fett och undvik alla kolhydrater och du går ner ett par kilo

1969 • Stockholm
#38
9 februari 2011 kl 11:51
Gilla
Jesper: väldigt många ställen! Är du ute efter biokemidelen eller hur/vad/varför ska jag äta-delen? Den förstnämnda finns bra här: http://www.biology.arizona.edu/biochemistry/problem_sets/aa/aa.html
Om du vill veta var du hittar de olika: http://www.glisonline.com/essential-amino-acids.html
1970 • Sölvesborg
#39
9 februari 2011 kl 13:24
Gilla
Hej,

Det här handlar troligtvis mest om kost. Jag har själv haft lite svårt att tappa kilo fast jag tränar 5 pass per vecka. Vid en hälsoundersökning intervjuade dom mig om kostvanor och jag tyckte jag åt bra mat och regelbundet. Sen fick jag beskriva hur min dag såg ut och då inser man direkt att man är fel på det. Tex äter jag frukost ca kl 6 och nästa måltid är lunch kl 12. Det är 6 timmar mellan målen och det som händer då är att kroppens "svält"-mekanismer lagrar undan i reserver i stället för att förbränna. Jag började äta mellanmål och på två veckor har 2 kg försvunnit! Så tänk igenom hur din dag ser ut, ät oftare och ordentliga mål!
Ginette Gustavsson
1977 • Örebro
#40
9 februari 2011 kl 14:10
Gilla
Jag körde enbart Nutrilett i en vecka och ytterligare en vecka där jag åt vanlig lunch, typ fisk, kött, etc. Jag gick ner 6,8 kg och har därefter lyckats hålla det bara genom att sluta äta när jag är mätt och inte äta sötsaker mer än en gång i veckan. Med Nutrilett får du i alla fall i dig lite näringsämnen.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.