Löpning Träning 6 inlägg 3174 visningar

Fartlek/intervall tempofråga

Lisa
1978 • Malmö
#1
5 april 2011 - 09:56
Gilla
Tänkte köra lite fartlek/intervaller idag. Har lagt in ett pass på min klocka som är 2 min fart 2 min vilojogg x 5. Undar nu hur fort jag ska sringa under de 2 snabba minuterna? Jag har lagt in 5min/km spärr men det kanske är för snabbt. Jag brukar hålla 5.40 på 5 km och 6.20 på milen. Känner av benhinnorna så jag vill inte ta ut mig helt och förvärra det.
1975 • Stuvsta
#2
5 april 2011 kl 10:09
Gilla
Ta det lugnt med benhinnorna... se till att stretcha framsidorna av smalbenen och lyssna på kroppen innan du är borta för en längre tid. Jag har upptäckt att jag tenderar att överbelasta benhinnorna då jag springer mkt utför eller då jag löper långsamt, jag håller upp tårna när jag rullar i steget. Inga problem/känningar vid högre farter.

Annars styr jag inte mina fartlekspass alls utan anpassar dem helt efter känsla och vilja att tortera mig när jag redan är igång. Farten beror alltså helt på längd, lutning, terräng vilja etc. Ibland kör jag kort och rappt ibland längre och mer mjölksyratröskel. Kör på och känn efter vad du är mogen för.
Lisa
1978 • Malmö
#3
5 april 2011 kl 10:20
Gilla
Så du menar att du får mer ont vid långpass? Jag trodde att det var tvärtom att det var de snabba passen som var mest påfrestande för hinnorna. Jag testar som jag tänkt och hoppas på det bästa. Om jag får ont avbryter jag förståss.
1975 • Stuvsta
#4
5 april 2011 kl 14:47
Gilla
Eh, jo så skulle man kunna tolka mig. Jag har svårt att hålla i tyglarna även på långpassen och kommer sällan ned i den farten då jag rullar i steget så jag får problem. Vill påpeka att jag inte känner av detta idag. Ville bara upplysa att man kan få problem på framsida av smalben pga att man kämpar emot i steget genom att man håller upp tårna i rullet.

Viktigt dock är att du inte tar i för mkt och skadar dig.

Fartlek är i grunden en fartleksövning utan bestämda farter och intervaller, för då kallas det för just Intervaller. Kör på och lek med farten under passet.
1973 • Sollentuna
#5
5 april 2011 kl 22:42
Gilla
Det är riktigt roligt att ge sig ut å löpa ett pass som man matat in i klockan.... Lätt att springa för fort....
Jag skulle säga att tempot borde vara 5:40 min/km eller kanske lite snabbare (det var vad du brukade springa 5 km på, fast jag vet ju inte hur mycket du tar ut dig då).
När jag lägger in pass så brukar jag aldrig lägga in tempospärrar, gjorde det i början, men det funkar inte bra i praktiken eftersom klockan signalerar lite för mycket.
Glöm inte bort att lägga in upp & nerjogg i passet, det brukar jag lägga in så att jag avslutar med "lap-knappen".
Lisa
1978 • Malmö
#6
6 april 2011 kl 10:30
Gilla
Tror nog att 5 min/km var en ok hastghet, kunde dock sprungit fortare men är rädd för att benhinnorna ska bli värre.
Tempospärr var ngen bra grej för mig eftersom att jag sprang alldeles för fort och då visade klockan inte tempot så jag fick mata om programmet under passet.

Brukar du få hela passet som ett pass i Sportstrack? Jag fick det som tre men vet inte om det berodde på att jag fick ställa om klockan.

Är det ett bra upplägg att ha ett långpass, ett fartlekspass/intervallpass och ett tempopass i veckan? Hur fort ska man spriga tempopasset? 5:30?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.