Löpning Övrigt 190 inlägg 12441 visningar

Lösa hundar.

xx
1927 • h
#1
18 november 2009 - 00:51
2 Gilla
var precis ute å sprang en runda så kommer det en lös hund å kutar efter mig. fattar inte varför folk som inte har disciplin på sina hundar låter dem gå lösa. det var ingen fara nu hunden var bara lekfull å nyfiken, men man vet aldrig om det är en aggressiv hund. tycker det är jävligt obehagligt när detta händer.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1960 • Kungsholmen
#81
24 april 2011 kl 20:13 Redigerad 24 april 2011 kl 20:16
Gilla
Men hur farliga är joggare utanför sin träningsrunda? - undrar hunden.
Johan
1978 • Stockholm
#82
24 april 2011 kl 22:19
Gilla
Micke, vargen får utså mycket kritik då den enligt vissa dödar hundar. Det är sant att de dödar ca 10 hundar per år med ca 2500 dör i trafiken.

Det är ca 3600 anmälningar för hundattacker per år, där de har skadat eller skrämt människor eller andra djur. Det är enligt mig är det väldigt litet antal i relation hur mycket skit de får.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#83
24 april 2011 kl 22:31
Gilla
Jag tycker att 3600 anmälningar (om det stämmer) är groteskt många. Många fler än jag trodde, dessutom är säkert mörkertalet på hundattacker riktigt stort.
Ava
1958 • Lindome
#84
24 april 2011 kl 22:36 Redigerad 24 april 2011 kl 22:36
Gilla
Tja, om man ser det i relation till hur många människor som skadas av andra människor är det faktiskt rätt lite.
Har för mig att vi har någonstans mellan 700.000 och 800.000 hundar i Sverige och ungefär 9 miljoner människor. Anmälda skador av människa är troligen rätt många fler än 3600 och även där är mörkertalet stort.
Snacka om att vi är våra egna värsta fiender...
1968 • Garphyttan
#85
24 april 2011 kl 22:47
Gilla
Jag har en flat-coated retriver och det är världens snällaste hund. Jag har koll på min hund när jag är i skogen och den är lös. Allt handlar om träning även där precis som för oss som springer. Tränar du inte din hund ilydnad,så kan du inte ha den lös i skogen. Dessutom vill jag tilläga en sak och det är att om du går omkring och spänner dig, så känner hunden av det. Du måste vara självsäker och visa vem som bestämmer vid ett felaktigt beteende.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#86
24 april 2011 kl 23:33
Gilla
Tänk om varje kommun kunde bygga ett hund-dagis, ett inhägnat område stort som en fotbollsplan eller mer. Där släpper man dom små älsklingarna lösa på morgonen, så dom får leka och slåss tills dom tröttnar, sen hämtar man jycken på kvällen.
Kristin H
1981 • Karlanda
#87
24 april 2011 kl 23:34
Gilla
måste bara kommentera "johan -78" inlägg om vargen!
att vargen får kritik för att den enligt vissa dödar hundar..som du själv skriver så dödar den hundar å fler än tio per år, vargen dödar ganska många hundar å fler skulle det vara om inte folk blivit rädda för att ha hunden lös i skogen.. tyvärr spelar det ingen roll längre heller om man är i skogen eller intill huset på sin tomt, eller som i förra veckan när de tog en hund strax intill tätbebygt område!!
sen måste ja säga att argumentet med hur många hundar som blir dödade i trafiken är bland det dummaste jag vet.. för hur många miljoner bilar å hur mycket väg finns det inte i vårt land? tänk om det funnes lika många vargar! då skulle ingen av oss kunna gå ut å jogga!
R.W.
1971 • linköping
#88
24 april 2011 kl 23:38 Redigerad 24 april 2011 kl 23:38
Gilla
Om JAG har en hund (jag har en minihund), så har JAG och endast JAG ett ansvar för att den hunden inte stör NÅGON ANNAN MÄNNISKA; om DU har en hund, så har DU och endast DU ett ansvar för att den hunden inte stör NÅGON ANNAN MÄNNISKA.

Vad är det för fel på den enkla principen?
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#89
24 april 2011 kl 23:51
Gilla
Vi kanske skulle plantera in lite vargar i närheten av motionsspåren så skulle vi slippa hundattackerna.

Kristin: Hur många av hundarna som dödas i trafiken varje år tror du var kopplade och under noggrann uppsikt av sina ägare?

Snacket om vargens farlighet är dock patetiskt, nåra hundar går kanske åt, det är tråkigt såklart för den som drabbas men inget jätteproblem så länge inte människor börjar skadas (då kan vi diskutera vargstammen på allvar). Däremot är älg och vildsvin ett stort problem (och kanske björn i vissa områden) som leder till att ett antal människor varje år dör i trafikolyckor . Vi borde (långt innan vi snackar om vargar) i såfall börja med att minska kraftigt på älg- och vildsvinsstammarna så hade några människor färre dött i trafiken varje år (detta har dock inte med denna tråden att göra).

Ava: Att förklara bort 3600 (om det nu stämmer) hundattacker med att människor är värre är ju ett idiotiskt argument i denna tråden som handlar om hundattacker i löpspåren. Jag tycker såklart precis som de flesta människor att våld i samhället är förkastligt, att tycka att det är ok att bli attackerad av djur är helt vansinnigt enligt min mening. Om min dotters ansikte blev sönderbitet av en lös hund (vilket händer ett antal gånger varje år med barn) skulle jag tycka att du hade lite svårt med dina prioriteringar.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#90
24 april 2011 kl 23:52
Gilla
Problemet är att det är svårt att vara "självsäker och visa vem som bestämmer", det beror så mycket på hur man själv hanterar en hotfull situation. I en sån situation är åtminstone jag slav under mina instinkter.

Om en hotfull människa (eller hund) närmar sig och jag tolkar beteendet som att den vill slå ner mig (eller bita mig) så reagerar man oftast instinktivt, dvs fight or flight utan betänketid.

Jag är en person som i det läget tar till flykten, vilket är helt adaptivt om jag skrämdes av en hotfull människa (jag har alltid varit snabb i fötterna) men helt fel respons om det är en hund som påbörjar något som jag tolkar som en attack. Den märker att jag är rädd, men jag är ju rädd också, min instinkt är att snabbt som sjutton sätta mig i säkerhet.

Andra personer hanterar instinktivt en påbörjad attack med en motattack för att sätta sig i respekt, vilket åtminstone fungerar perfekt på hundar.

Sen finns det ju personer som är så hundvana och inte tolkar den framspringande hunden som en attackerande varelse, och det är ju allra bäst :-)

Problemet är att många (inkl jag själv) tycker att den framrusande stora hunden är obehaglig och instinktivt påbörjar en flykt i samma sekund det vi tolkas som en attack påbörjas, vilket vi visar hunden allt för tydligt och därmed gör att hunden lockas att bli närgången.

Att träna bort min instinktiva flyktvilja vid situationer där jag är på väg att attackeras är samtidigt inget jag önskar, risken att jag ska dödas av en hund för att jag försöker fly från den är klart försumbar, det enda jag riskerar är köttsår. Risken att jag ska dödas av en våldsman om jag instinktivt inleder än motattack är helt klart större än motsvarande risk om jag instinktivt lägger benen på ryggen. Visst, jag visar våldsmannen att jag är rädd och att han kan döda mig när han vill, men såvida han inte har ett skjutvapen (eller är elitlöpare) så lär dödandet ha vissa praktiska problem.

Vi är under sekundsnabba beslut ofta slavar under våra instinkter och gör inget genomtänkt val, så att "vara självsäker och visa vem som bestämmer" är lätt att säga men ofta svårare att genomföra under de få sekundrarna det tar från det att en hund gör en rusning mot en tills den når fram.

/Martin (vars bästa vänner har jättesöta och ganska stora hundar som jag känner och därmed inte är rädd för, jag vet ju att de är snälla. Problemet är alla hundarna jag inte känner)
Ava
1958 • Lindome
#91
25 april 2011 kl 00:03
Gilla
Johan: Om min dotter (jag har två) blev våldtagen och dödad (vilket bara här i Göteborg har hänt ett antal gånger senaste åren) skulle jag uppleva det som ett stort problem. Risken att någon av döttrarna skulle bli allvarligt biten av en hund är faktiskt rätt mycket mindre, risken att de skulle bli dödade av hund (i Sverige) är i stort sett obefintlig.

Därmed inte sagt att jag tycker att hundar skall släppas hur som helst var som helst, det tycker jag inte.
Ava
1958 • Lindome
#92
25 april 2011 kl 00:08 Redigerad 25 april 2011 kl 00:08
Gilla
F.ö. kan väl sägas att jag vet ett antal kvinnor som helt enkelt inte springer ensamma i motionsspår eller på kvällar - och det är inte hundar de är rädda för. Detta bara för att påpeka att hundar inte är det enda (eller ens det största) problemet vi har i Sverige (även om det ibland verkar som om en del tror det)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#93
25 april 2011 kl 00:10
Gilla
Nu är du helt ute och cyklar Ava, vem i denna tråden tror du tycker det är ok? Jag fattar väl också att risken att bli utsatt för våld av människor finns, men det är inte det tråden handlar om, eller? Skapa en ny tråd om attacker av människor i motionsspåren är mitt förslag.
Ava
1958 • Lindome
#94
25 april 2011 kl 00:16
Gilla
Johan: det var väl du som blandade in din dotter först? Vad jag vet har aldrig någon (kvinna, man eller barn) fått sitt ansikte sönderbitet av lös hund i motionsspår.
F.ö. tycker jag att det borde polisanmälas mer och skrivas mindre (på Internet) om problem man har med lösa hundar. Det är helt otroligt att folk tydligen blir mer eller mindre lemlästade i motionsspåren utan att anmäla det. Det är väl bara en tidsfråga innan "bôset" som vi säger där jag bor tar jycken till motionsspåret för att lära den att hugga folk - verkar ju vara helt riskfritt.
Emil
1984 • Sundsvall
#95
25 april 2011 kl 00:25
Gilla
Nu ska jag hoppa in och vara lite provocerande (men ärlig)

Är jag ute i skogen har jag alltid min stora hund lös. Jag skiter fullkomligt i ifall människor är rädda eller "blir störda" av honom, det är inte mitt problem att dom har issues. Hundägare som blir rädda eller "störda" av dom skiter jag dock inte, då blir jag snarare förbannad.

Jag kan nämligen i viss mån köpa att människor utan hundvana är osäker inför mötet med en lös (stor) hund. Däremot tycker jag att människor i allmänhet skulle behöva skaffa sig en viss kunskap om hundar (jag menar, det är ju inte som att det är en ovanlighet att man stöter på dom, dom finns i vårat samhälle och kommer alltid att göra det! Gör det bästa av situationen istället!)

Alternativt undvika alla former av situationer där det är en hög trolighet att du möter en lös hund (i skogen till exempel, med det menar jag inte som att "varför ska inte dom få vara i skogen då?", men resonemanget går ju båda hållen. Varför skulle inte jag få vara i skogen bara för att dom har problem?)

Men när hundägare som traskar med sin ilskna iller i koppel och rycker åt det allt vad dom har när dom möter en lös hund och samtidigt börjar skrika på den lösa hunden är så jävla vansinnigt att det inte finns. Dom BORDE ha bättre kunskap. I det läget är det ÄGAREN som skapar en hotfull situation (främst för sin hund) som hamnar i "försvarsställning" och kan hugga den lösa hunden, som i sin tur kan hugga tillbaka. Och då är det ägaren till den lösa hunden "som tydligen har gjort fel".

Folk borde lära sig att hundar är inte elaka. Visst kan det finnas någon promille som har blivit illa behandlad och på så sätt är en instabil hund (men dessa hundar finns nästan uteslutet hos ägare som inte är ute och motionerar dom i skogen). Att möta en lös hund i skogen är mycket säkrare än att möta en berusad människa. Eller en nykter för den delen. Jag skulle snarare bli rädd för alla lösa människor som gick runt i skogen än lösa hundar.

Angående lagen så är det endast i naturreservat som det är lag på att vilken hund som helst måste vara kopplad. I övrigt är det lokala ordningsbestämmelser som reglerar vart hundar får vara lösa och inte. Brukar vanligtvis vara i centrums och elljusspår. Men dessa ordningsbestämmelser kan man som hundägare göra avsteg ifrån om man har "så bra pli på hunden" att det "är som att man har den kopplad". I övrigt så -skall- den lösa hunden ha namnbricka med namn och telefonnummer så att man kan nå ägaren om hunden springer bort och återfinnes av annan person.
Men det sagt så skall det även sägas att man som hundägare är ansvarig för allting som hunden gör. Jag tycker man får ha lite tillit till sina medmänniskor och lita på att dom inte har psykiskt instabila och aggressiva hundar lösa.
1963 • Linköping
#96
25 april 2011 kl 08:13
Gilla
@Emil

Jag tycker att din inställning är avskyvärd, ett typexempel på en hundägare som inte vill ta ansvar för sin hund i förhållande till andra människor och andra hundar.

Argumentationen låter förresten väldigt likt den man hör ibland från inbitna rökare - "jag har rätt att röka var jag vill och har någon ett problem med detta så är det deras sak, inte min". Med tanke på att det verkar som att hundar ökar i popularitet så får man kanske hoppas på en utökad lagstiftning så att det inte är upp till lokala bestämmelser och tolkningar. Numera tycker de flesta att det är en självklarhet att man ska få slippa passiv rökning i offentliga lokaler och på arbetsplatser. I framtiden är det förhoppningsvis en självklarhet att hundägare tar fullt ansvar för sina hundar.
Jo
2000 • Göteborg
#97
25 april 2011 kl 09:39
Gilla
Att som Ava börja jämföra människor och hur många som skadas av dem varje år kontra hundar hör på inget sätt hemma i denna tråden! Totalt ointressant. Människor skadas ju varje år av en massa saker - men nu handlar det om hundar. Håller absolut med Johan Larsson vars alla inälägg jag gillar skarpt! Så vettiga! Och absolut - Människor kommer först även om jag inte vill förringa en hunds betydelse för en enskild människa.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#98
25 april 2011 kl 09:42
Gilla
Ava , du tycker att det borde polisanmälas mer och skrivas mindre på Internet om hundar på motionsspår, ändå tillhör du dem som kommenterar friskt i dessa trådar om att det är ett bagatellartat problem. I det stora hela har du såklart rätt, det är ett bagatellartat problem! Våld mot människor i alla situationer är ett större och värre problem. Jag är ganska tydlig i mina kommentarer med att jag tycker att människor är viktigare än djur och deras rättigheter. MEN, detta är ett forum för löpare och vi springer en del och väljer att skriva om de problem vi möter (det finns trådar om annat som skrämmer joggare). Att det finns så många trådar i dessa forum om lösa hundar i motionsspår beror såklart på att det händer oss, eller? Jag har blivit biten av en lös hund i ett motionsspår, ej allvarligt (jag blev inte rädd, hunden tyckte nog bara att jag var en kul typ som ville leka, antagligen), men i den lokala ordningsstadgan i min stad får man inte ha hundar lösa på motionsspåren. Ändå väljer hundägare att göra det och ursäkta sig med att det är deras och hundens rättighet och att de skiter i alla andra. Det är problemet! Att det är ett reellt problem visas av Emil strax innan här. Jag håller med dig Hans, inställningen är avskyvärd! Jag kan umgås med hundar på ett bra sätt, jag är inte rädd, jag tycker rent av mycket om dem, men jag vill inte göra det när jag är ute och tränar. Jag tror att de som inte förstår att detta skapar obehag hos andra människor är jagochminhundärviktigareänallaandratalibaner som helt enkelt känner sig träffade.
Jo
2000 • Göteborg
#99
25 april 2011 kl 09:50
Gilla
Håller med Hans och Johan ang Emils inlägg! Snacka om att trilla av pinnen när jag läste....sorgligt...
1984 • Göteborg
25 april 2011 kl 10:14
Gilla
"Är jag ute i skogen har jag alltid min stora hund lös. Jag skiter fullkomligt i ifall människor är rädda eller "blir störda" av honom, det är inte mitt problem att dom har issues."

Det här sättet att tänka är fantastiskt. Den här logiken kan man praktisera överallt i samhället.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.