Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 13223 visningar

Hälsporre

Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#1
28 juni 2011 - 20:29
Gilla
Hej, jag är ny på forumet och går direkt till mitt problem. Jag skulle vilja höra era erfarenheter av hälsporre och hur ni blivit av med den. Jag har dragits med problemet sedan oktober 2010. Troligen uppstod det då jag för ovanlighetens skull hoppade höjdhopp genom att ¨saxa¨ . Omedelbart efter hoppen dök en diffus stelhet/spänning/smärta upp i hälen. Jag vilade ca 3 veckor från all löpning och drog igång igen i november. I det här läget kändes foten så gott som bra förutom viss stelhet i hälen på morgonen.

Jag återgick till min tidigare träningsdos på ca 3 pass i veckan, två 7-10 km rundor samt ett kortare intervallpass. Under vintern sprang jag huvudsakligen på tartanunderlag inomhus alternativt hårt packad snö. I mars började jag springa på asfalt och då återkom problemet på bred front. Smärtan/spänningen kom några timmar efter löpningen och jag beslutade mig för att kontakta en kiropraktor som konstaterade hälsporre.

Jag genomgick fyra stötvågsbehandlingar utan resultat. Jag blev även ordinerad ¨aktiv vila¨, vilket innebär att jag cyklar samt gör tåhävningar/stretching. Fortfarande är jag dock stel och ond på morgenen och klämmer jag till känner jag den ömma punkten i hälen. Jag har därför inte ansett att det varit någon idé att ens försöka återuppta löpningen. Kör med ilägg samt badtofflor inomhus.

Börjar tröttna på denna skit. Läker det hela ut av sig själv? Eller bör jag testa andra metoder? Tack för svar.
< < < 1 2 > > >
Fredrik Lekström
1976 • Stockholm
#2
28 juni 2011 kl 21:06
Gilla
Jag blev tipsad om en sula som heter Superfeet. Hälsporren försvann på en dryg månad. Kanske gick det bort av något annat själ, men det kan ju vara värt att prova..
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#3
28 juni 2011 kl 21:45
Gilla
Just den har jag använt sedan november, kanske dags att prova en ny?
Richard Blank
1978 • Alingsås
#4
29 juni 2011 kl 08:17
Gilla
Man vågar nästan inte ge några råd i den här frågan. Alla har nämligen helt olika syn på hur man ska få bukt med problemet.
Jag tror i alla fall att nästan alla är överens om att hälsporre (tror att det egentligen heter plantar fasciitis) beror på i de flesta fall på att foten är för svag för den påfrestning som den utsätts för. Sedan får man dra sina egna slutsatser hur man ska göra för att få foten starkare.
Jag tror på att i det akuta stadiet tejpa fötterna tills smärtan har stabiliserat sig. Sedan börja med stärkande övningar mycket barfota (gärna på gräsmattan), tåhävningar. Det viktiga är att aldrig pressa sig igenom smärtan. Om det gör ont så sluta med det du håller på med, tejpa eller byt skor osv. Detta har fungerat väldigt bra för mig, men efter som alla är olika så får du hitta vägar som fungerar för dig.
Hoppas det blir bättre snart!
Fredrik Karlsson
1979 • Göteborg
#5
29 juni 2011 kl 08:53
Gilla
Hej
Har haft/har liknande problem. Aktiv vila och inlägg. Mjuka löparskor med inlägg inomhus samt vid annan aktivitet ute än löpning. Hade ilägg i löparskorna i nästan 1år, men har nu börjat springa utan ilägg för att slippa jobbiga skavsår (bara vid löpning). Är dock väldigt öm o känslig i fötterna och känner att det är på gränsen till att blomma ut igen. Tränar löpning 3 dagar i veckan med liknande distans o upplägg som du. Räknar med att få leva med detta, allt annat blir en positiv överaskning.
1952 • Varberg
#6
29 juni 2011 kl 09:12
Gilla
Har haft en bristning i plantarfascian som jag lyckats rehabilitera bra. Finns en hel del tips i den tråden som kan gälla för plantarfasciit också.
Peter Nordstrand
1970 • Enskede
#7
29 juni 2011 kl 10:01
Gilla
Jag själv åkte på det i december. Jag ringde en naprapat som föreslog antingen behandling med el vilket tydligen ska ge ett snabbt resultat eller behandling med laser. Eftersom jag äter waran får jag inte ta elbehandlingen ( vet inte varför) körde jag på laser. Det tog ca: 4 månader att bli någorlunda frisk.
1979 • Stockholm
#8
29 juni 2011 kl 11:02
Gilla
jag har dragits länge med detta. Vändningen för mig kom när jag kastade inläggen och började gå barfota samt fasa in minimalistiska skor i löpningen. Redan efter ett par veckor kändes det bättre! För mig funkade det alltså inte alls med mer dämpning och stöd.
Fredrik Karlsson
1979 • Göteborg
#9
29 juni 2011 kl 12:02
Gilla
Riktigt intressant att läsa hur olika det kan vara för samma problem. Jag tycker det tar emot att prova en massa olika med risken att det blir sämre.....men som de säger, gör man alltid samma sak blir resultatet likadant. Ska prova lite kort lätt jogg på gräs i sommar.
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#10
29 juni 2011 kl 12:46
1 Gilla
Drogs men hälsporre i 2 år innan smärtan försvann. Röntgen visade hälsporrar i bägge fötterna, läkaren sa: fortsätt träna, stretcha, använd inlägg och aldrig gå barfota. Smärtan försvinner när det bildats brosk runt sporrarna men det tar tid.
Och tid tog det, men idag känner jag ingenting. Finns säkert metoder för att bli bra fortare, ett som är sant är dock att det gjorde förbaskat ont!
Brembe
1967 • karlshamn
#11
29 juni 2011 kl 13:13
Gilla
Aj aj aj..Jag instämmer mitt ena fotvalv/häl är så gott som återställd..men 2 år har det väl ungefär tagit..fotinlägg och bra skor har upplevts hjälpa mig..det och att ge det lite tid vill jag hälsa till alla er som oxå drabbats..!
1971 • Göteborg
#12
29 juni 2011 kl 14:06
Gilla
Hej! Jag är distriktsläkare och hoppas att detta kan hjälpa dig! Hälsporre eller plantarfasciit som det också heter är en mikroskopisk inflammation kring fästet för den bindvävsskiva som håller fettkudden under foten på plats. Orsaken till hälsporre är inte helt känd. Värktabletter typ Diklofenak kan hjälpa för stunden men är ej botande. Bäst effekt brukar det vara med tejpning. Kanske kan någon på din vårdcentral hjälpa dig med det? Annars kan en hel del sjukgymnaster detta. Hälsporre är jobbigt att ha och kan bli långdraget men många patitenter upplever jag har väldigt bra nytt av tejpning.
Lycka till!
David
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#13
29 juni 2011 kl 20:13
Gilla
Tack för alla svar. Kontentan ser ut att vara att prova sig fram. Olika lösningar för olika personer. Måste vara jäkligt tungt för de av er som varit borta från löpningen i två år. För tillfället har jag dock lagt ner alla planer på att kunna springa och betraktar mig istället som cyklist.

Hur som helst är planen att testa nya, ortopediska inlägg i augusti samt påbörja en laserbehandling. En del påstår att problemet försvunnit efter att de använt kryckor under ett par veckor, låter skumt men kanske värt ett försök. Jag hade dock hoppats mer på stötvågsbehandlingen, någon som har erfarenhet av det? I ett sista desperat försök tänker jag sätta allt på ett kort och ta en cortisonspruta.
1966 • Nynäshamn
#14
29 juni 2011 kl 21:00
Gilla
Även jag tillhör skaran som har dragits med hälsporre. Jag har specialformade inlägg i mina vardagsskor, vinter som sommar. När jag får känningar, så brukar jag tejpa några dar (specillet vid löpning) tills det känns bättre. Har däremot fått lite problem med knäna nu och tror att det beror på att jag slarva med mina inlägg. Plågar mig i värmen nu i mina walkingskor. Jag googlade på tejpnin av hälsporre och fick tips hur man skulle göra. Har oxå stabila löparskor (saucoony grid omni), då behöver jag inget inlägg. Lycka till och det kan tyvärr ta lång tid. Första gången drogs jag med det1-2 år. Andra gången så ordnade jag som sagt var mina inlägg.
Nina Berg
1984 • Nyköping
#15
29 juni 2011 kl 22:06
Gilla
Hej, mycket intressant att läsa era olika erfarenheter av plantar fasciit. Precis som ni skriver så finns det många som har effekt av tejpning. Vanlig rekommendation är också excentrisk träning av vadmuskulaturen (omvända tåhävningar) för att stärka upp. Ett tips på alternativ träning för att avlasta är wet vest-träning. Kanske har någon testat detta? Det är träning i vatten med en flytväst (alltså inte vattengympa). Framtagen av en löpare som ville kunna löpträna utan att ha kontakt med botten. Detta för att avlasta under rehabiliteringsprocessen men samtidigt kunna få effektiv konditionsträning. Har själv inte provat det men tror att det kan vara effektivt och som ett komplement till annan träning när man inte kan belasta fullt.
1979 • Stockholm
#16
29 juni 2011 kl 22:56
Gilla
Stöd och inlägg kan säkert lindra för stunden för vissa. Men jag tror knappast det löser problemet. Smärtan kommer tillbaka efter några månader eller år. Jag är i alla fall övertygad om att det krävs en återuppbyggnad av fotmuskulaturen! Hur roligt är det att gå och springa i superuppbyggda skor resten av livet? Styrkeövningar och mycket barfota är bra träning för fötterna, dock inte under själva akutfasen.
1952 • Varberg
#17
30 juni 2011 kl 09:31
Gilla
Formgjutna inlägg och väldämpade skor (Nike Vomero) har varit rätt medicin för mig i kombination med kontrollerad fotmuskelträning - crabwalk initialt och därefter tåhävningar och diverse special. Kanske kan jag sänka min km-tid med 5 sek utan inläggen, men tveksam om jag vågar ta risken. Vid snabbare löpning kommer alltid lite okontrollerade belastningar som det är bra om skorna skyddar mot. En annan viktig faktor med bra dämpning är att de skonar knäna om man vill springa långt upp i åren.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#18
3 juli 2011 kl 10:38
Gilla
Tage, hur lång tid tog det innan du blev bra?
Anna Nylund
1960 • Boxholm
#19
3 juli 2011 kl 11:04
Gilla
Ser att du bor i Norrköping. Jag hade hälsporre för några år sedan o vände mig till "Foten" i Tranås som hjälpte mig med både skor o inlägg. Det kostade en slant men besvären försvann efter ett tag. "Foten" finns i Linköping också.
Nu har jag börjat få ont igen o då var det en vän som tipsade om att massera "kudden" under tummen på motsatt hand. Om man har hälsporre så har man en punkt där som ömmar (och ont gör det!) enligt henne. Det hjälper åtminstone för stunden men en som hon känner hade blivit av med det onda helt o hållet. Lite hokus pokus för mig men det kan ju inte skada att prova! Lycka till!
Per-henrik norberg
1974 • billsta
#20
2 augusti 2011 kl 14:35
Gilla
prova och tejpa upp foten funkar för mig.här på nhttp://files.marianova.com/files/imagecache/normal/files/963/699645c9f156239a22d64d1ba847a87c.jpg finns det bilder på hur man tejpar .
Apotekets tejp funkar mycket bra .
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.