Löpning Kom igång 113 inlägg 6670 visningar

Barfotalöpning ny tränd.

Kent Isaksson
1952 • Täby
#1
26 juli 2011 - 11:32
Gilla
Undrar över barfotalöpning. Träna med "mockasin" med tår. Eller helt barfota? Sluta med löparskor ibland under viss träningspass. Bygga upp foten genom att löpa barfot. Var ett radioprogram i P1. Hur skall man börja sin första runda s.k. barfota?
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1970 • Södertälje
#61
31 juli 2011 kl 21:27
Gilla
Idag invigde jag mina Merrell Trail Glove (inköpta i USA för 735 pix).
Härlig känsla, får automatiskt framfota steg med hög frekvens. Efter 2 km asfalt fräste jag iväg en runda i terrängspåret 2.5 km i full fart. Tjoho! - Aj-aj! Vaderna gav upp helt, ont som bara f*n. Kunde inte ens gå. För första gången fick jag ringa efter hämtning m bil.
Klassiskt nybörjarmisstag, eller? Tips mottages...
1969 • Åkersberga
#62
31 juli 2011 kl 21:49
Gilla
Japp! Klassiskt nybörjarmisstag :-) Jag o de flesta andra har nog gjort precis samma sak, men va f-n, man måste ju testa. Lycka till!
1976 • Vällingby
#63
31 juli 2011 kl 22:12
Gilla
Jag köpte mina på Addnature i Stockholm.
Walker67
1947 • Växjö
#64
31 juli 2011 kl 22:37
Gilla
Jag testade barfotalöpning långt innan det blev en trend. Det var på en semesterresa i Marocko på 70-talet, då jag tog en barfotatur längs stranden. Tyvärr gjorde jag misstaget att inte springa hela tiden i vattenbrynet utan även i den kokheta sanden. Det var inte så bra för fotsulorna, blev mer eller mindre brända och fick ta det lugnt några dagar, övriga pass blev med skor.

Minns också att i skolan på 60-talet var det vanligt att springa barfota på 60-metersloppen och märkligt nog hade en del bara en sko i höjdhopp (de härmade topphoppare i Sverige, tror det var Benke Nilsson eller Stickan Pettersson)

Men nu är det en trend som fler och fler prövar på och när den värsta haussen lagt sig, får vi se om det ger avtryck i skobranschen förutom fivefingersskorna o liknande, dvs på det tradiotionella utbudet i butikerna.
2009 • N/A
#65
1 augusti 2011 kl 11:23
Gilla
Allt skrivande om barfotalöpning gjorde mig riktigt sugen på att ta en runda med VFF.

Jag springer oftast i Inov8 X-talon 212 men tar en o annan 2-22km repa i VFF sprint, helt barfota springer jag max någon kilometer åt gången vid nedjogg efter ett långpass....

Jag förstår inte varför folk skall vara så starkt för eller emot en viss typ av sko att de måste missionera om detta och försöka få alla andra på "sin sida"!? =)
Om någon kan springa mer än 15km i ett par dämpade skor utan att få ont i knäna så är det bara att gratulera, jag kan då rakt inte springa i mina löpbands&videofilmsexpert-utprovade 1700:-'s saucony utan att få ont i knä efter 12-13km...
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#66
1 augusti 2011 kl 18:23
Gilla
...och det är väl därför som många (även jag) likt missonärer basunerar ut sin religiösa övertygelse. Man har varit skadad, ändrat något och hittat något annat som verkar funka bättre och vill "upplysa" resten av världen om denna uppenbarelse.
1974 • Knivsta
#67
1 augusti 2011 kl 19:10
Gilla
Jag har också provat detta tackvare den här tråden. Det var skönt faktiskt! Men jag hade väl knappast någon uppenbarelse. Men det kommer att bli fler sådana pass under den varma delen av året. Det kändes rejält i vader och andra konstiga benmuskler som jag inte trodde fanns....
1984 • Göteborg
#68
1 augusti 2011 kl 19:13
Gilla
Jesper, när du skriver om missionsverksamhet och att försöka få över alla andra på "sin sida", vad menar du då?
Är det barfotalöpare du anser gör detta eller gäller det mer allmänt när någon köpt en ny sko och vill påtala fördelarna med den?
2009 • N/A
#69
2 augusti 2011 kl 07:15
Gilla
Linus, mer icke barfota vs barfota.
Kim Dahl
1976 • växjö
#70
2 augusti 2011 kl 10:02
Gilla
Har varit intresserad av att lära mig springa med 180 steg per minut och har börjat lyckas med det i 5.00 fart. Drog iväg igår och tog nytt pers på milen... 47,38. Efter att jag pustat ut fick jag för mig att ta av mig skorna och köra den sista km hem barfota. Jäkligt skönt var det måste jag säga och det roligaste är att jag i stort sett har samma löpsteg med skor som utan.... Ingen tung hällandning här inte=)....... Så nu blir det att skaffa sig ett par Meffel... Ville bara delge er mitt lilla äventyr... Spring lugnt.
1984 • Göteborg
#71
2 augusti 2011 kl 16:54
Gilla
Jesper. Jag följer alla trådar på det här forumet som handlar om barfotalöpning eller minimalistisk löpning.
Och jag känner inte alls igen mig i det du beskriver som missionsverksamhet eller att "försöka få alla andra på "sin sida"".
Är det någon tråd jag missat kanske?

I stort sett alla trådar rörande det här ämnet börjar på samma sätt, med en nyfiken person som ställer en fråga. Oftast får TS svar på sin fråga redan på första eller andra sidan av tråden.
Sedan är det vanligt att tråden spinner iväg och snabbt fylls av inlägg från folk som vill beskriva sina positiva upplevelser av barfotalöpning eller minimalistisk löpning.

Ibland blir det naturligtvis en debatt där någon påtalar de negativa sidorna av barfotalöpningen och där någon annan svarar, precis som i vilken debatt eller diskussion som helst.

Men din beskrivning känns väldigt avlägsen. Jag tycker det känns som om du jagar spöken helt enkelt. Eller var finns de här "missionärerna"?
Micke Larsson
1971 • Norge
#72
2 augusti 2011 kl 17:33
Gilla
Linus & Jesper: Jag känner igen det här med "missionerande". Men inte från barfotatrådarna, de upplever jag ungefär på samma sätt som Linus: 1. fråga 2. svar 3. allmän urspårning på ämnet barfotaskor, ibland intressant, ibland inte.

Men i trådar om pronation eller skador, där dyker det ofta upp en eller annan VFF- eller barfotafantast som menar att barfotalöpning eller lätta skor automatiskt leder till framfotslöpning som på ett snudd på mirakulöst sätt omgående botar allt från pronation till knäproblem och nageltrång.

Jag tänker inte leta upp exempel, helt enkelt eftersom jag inte vill peka ut någon, då jag inte är människa att bedöma i vilka lägen "missionärerna" har en poäng. Kan bara konstatera att jag ibland förvånats över vilka ämnen som till slut landar i för eller mot VFF.
Robin
2008 • Götet
#73
2 augusti 2011 kl 19:21
Gilla
"Men i trådar om pronation eller skador, där dyker det ofta upp en eller annan VFF- eller barfotafantast som menar att barfotalöpning eller lätta skor automatiskt leder till framfotslöpning som på ett snudd på mirakulöst sätt omgående botar allt från pronation till knäproblem och nageltrång."

men det gör ju det hos >90% av alla som testar? är det inte bra att informera folk om lösningen om de vill hjälp med just detta? ingen tvingar dem att pröva, det är bara snabb info i ett ämne de frågat om.
Micke Larsson
1971 • Norge
#74
2 augusti 2011 kl 19:30
Gilla
Som sagt, jag kritiserar inte, jag konstaterar.

Fast även om jag själv springer barfota regelbundet och tror att det är nyttigt ställer jag mig lite tveksam till siffran >90 %. På en del skador tror jag inte att barfotalöpning som ensam universallösning fungerar i 9 fall av 10, men det är ändå där trådarna brukar hamna. Lite grann på samma sätt som att alla vikttrådar landar i för eller emot LCHF.
1984 • Göteborg
#75
2 augusti 2011 kl 21:31
Gilla
Micke, jag tycker att du överdriver ganska ordentligt: "omgående botar allt från pronation till knäproblem och nageltrång".
Att användare rekommenderas att prova barfotalöpning vid diverse skador är ju inte så konstigt. Precis som det dyker upp rekommendationer om stretching eller ortopediska inlägg (två andra väldebatterade ämnen där forskning verkligen skiner med sin frånvaro).

Kan det vara så, att på grund av att barfotalöpning för motionärer är ett ganska nytt påfund, så uppfattas det annorlunda än mer cementerade metoder så som just stretching och inlägg?
Micke Larsson
1971 • Norge
#76
2 augusti 2011 kl 21:46
Gilla
Jag kan gå med på att jag spetsade till det lite i citatet ovan. Tycker ändå att det är märkligt att så många trådar som inte alls handlar om barfotalöpning landar just i för och emot barfotalöpning/-skor, och att du som är aktiv på forumet efter att Jesper påpekat detta faktum skrev att du "inte alls känner igen" detta.

Men som sagt, jag är inte motståndare till barfotalöpning och välkomnar alla nyanserade diskussioner.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#77
3 augusti 2011 kl 11:36
Gilla
Har alltid sprungit i dämpade Asicsdojjor, GT-2010, Gt-2020 o s v, Gel Kayano, Gel Empire III (mina nuvarande). Provade ut dessa hos en ortoped/löpklinik. Jag behövde enl dem "pronationsskor".
Köpte nyligen ett par Merrell Trail Glove "barfotaskor" och är nu uppe i sträckor på 15 km med dem. Har blivit snabbare på milen med barfotaskorna, viktigt är att vänja framförallt vaderna vid övergång/komplettering till barfotalöpning. Känns hur bra som helst, jag tycker att JAG nästan flyger fram i spåret! OBS MIN känsla!
Använder fortfarande mina Asics till de långa löpningarna, senast 65 km och trivs med det. Har dock ändrat mitt löpsteg även med dessa till att mest landa platt under kroppen eller lite på framfoten. Känns bra. Ser barfotaskorna som ett skönt komplement och kanske allteftersom även för de långa passen.
Tvärsäkra påståenden om vilket som är rätt elller fel är bara onödigt.
1978 • Malmö
#78
3 augusti 2011 kl 13:07
Gilla
Fick mina inov-8 Evoskin igår och sprang 11km i dem. Det negativa var att jag gled omkring i "skorna" så mycket att det var svårt att ta snävare kurvor samt att accelerera genom att ta ut stegen. Vad jag dock ska erkänna var att när jag tog kurvorna mer på framfötterna och accelererade genom att ta snabbare steg istället för längre så gled jag inte i skorna så om jag gjorde "rätt" fungerade de bättre. Det ska också sägas att jag använde det yttre läget på remmarna så jag hade dem inte maximalt spända vilket jag ska ha imorgon när jag springer. I övrigt var det bara positivt. Jag har aldrig kommit in i ett korrekt löpsteg såhär snabbt med mindre än att jag sprungit helt barfota och de siste 3km kändes det som jag hade bättre löpform än någonsin tidigare. Jag sprang bättre än barfota eftersom jag kunde koncentrera mig mer på att springa och mindre att kolla av marken efter vassa stenar mm och jag sprang bättre än med VFF eftersom jag helt enkelt kände marken bättre. Det finns nog en god chans att det här kommer att bli en stark konkurrent till VFF.

Angående att "predika" barfotalöpning så tycker jag inte det är så konstigt att man vill dela med sig av en upplevelse som dels gjort det roligare att springa, dels kan spara folk pengar (Evoskin = 450kr) samt trollat bort ens löparskador (löparknä, muskelbristningar i vader, falsk ischias). Särskilt när man vet vad det kostar och hur drygt och många gånger resultatlöst det är att gå till sjukgymnast.
1961 • Kävlinge
#79
3 augusti 2011 kl 13:10
Gilla
Ulf: var köpte du dina Merrell Trail Glove? ser på deras hemsida att det finns hänvisningar till Stadium och Intersport. Löplabbet har inte dessa.
Peter Eklund
1978 • Göteborg
#80
3 augusti 2011 kl 14:07
Gilla
Kommer också ihåg att 60msprangs barfota i skolan!(på 80/90-talet) trots att det på min skola var asfaltsbana...

Springer gärna barfota på gräs(skönt & svalkande) men inte gärna på andra underlag...att få gräs-gröna fötter är bara bonus...
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.