Löpning Kläder, Skor & Prylar 47 inlägg 4182 visningar

GPS klocka?

1974 • Gävle
#1
11 juli 2011 - 09:07
Gilla
Jag kör fn med min I Phone & runkeeper på mina rundor men den förlorar nästan jämt signalen vilket jag börjar tycka är irriterande, jag får aldrig med en hel runda!
Nu funderar jag på en klocka, Garmin?
Jag har sprungit i ett år nu, ska springa Sthlm halvmarathon i sept och siktar på maran nästa
år.
Har ni några tips om vilken klocka som är bra? Vad jag främst vill ha är, längd, tid, min/km, kcal förbrukning.
Garmin 305 el annan?

Claes
< < < 1 2 3 > > >
1974 • Gävle
#21
16 juli 2011 kl 11:48
Gilla
Har nu kört första passet med Garmin 305. Förlorade inte GPS signalen någonstans där jag gjort det tidigare. Känns bra.
Micke Larsson
1971 • Norge
#22
16 juli 2011 kl 18:05
Gilla
Jakob:

Synkandet: Ja, antingen får du synka två gånger från klockan eller också från klockan till ett program och därefter från det programmet till Jogg, så det blir dubbelt i alla lägen. Å andra sidan hinner du gott och väl synka till två ställen på mindre än en minut. Det handlar om ett par knapptryckningar, sedan gör klockan jobbet medan du exempelvis snörar av dig skorna.

Program: Med klockan medföljer Garmin Training Center. Andra (populärare) program/sajter är Garmin Connect och SportTracks. Tycke och smak. Själv tycker jag att Jogg är bäst när det gäller att få översikt över sin träning medan Garmin Connect ger en bättre bild av det senaste passet. Garmin Training Center är bäst på att bygga pass, som ett specialdesignat intervallpass, och för att spara rundor och ladda ner i telefonen.

Allt är gratis, så mitt tips är att du laborerar med allihop tills du kommer på vilka du vill använda och till vad. Tycke och smak, som sagt.

De övriga frågorna är jag inte teknisk nog för att ha åsikter om.
1987 • Solberga
#23
18 juli 2011 kl 00:39
Gilla
Tack Micke, börjar bli rejält sugen på att springa och köpa en även om jag fortfarande är lite orolig för det där med felmarginalen...
1987 • Solberga
#24
31 juli 2011 kl 23:21
Gilla
någon som har en känsla för hur exakt den träffar och om de nyare klockorna ger bättre distans?
1972 • Söderhamn
#25
1 augusti 2011 kl 08:52
Gilla
Felmarginalen är ju minimal. Att rita på karta som här på jogg.se är ju inte 100% heller, det räcker ju med att gena i några kurvor eller tvärtom så börjar det ju bli fel, sen tar ingen av dem med höjddifferenser vad jag kan förstå heller. Footpod ska ju vara bra men den har ju också felmarginaler.

Vad jag vet så är inte exaktheten bättre på de nyare klockorna, men några av dem är snabbare på att hitta satelliter i början av passet. Men när det väl är gjort ska det inte vara någon skillnad.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#26
1 augusti 2011 kl 10:11
Gilla
Vad jag förstår finns det i princip endast en tillverkare av GPS chip, dvs. både Garmin och div. smartphones använder samma hårdvara.
Normalt är att man placerar en "markör" varje sekund. Om chipet/mjukvaran av olika anledning (dålig mottagning) inte kan sätta en markör så hoppar den glatt över den. Det gör att man ofta får olika längd på spåret. Jag springer i princip samma rundor hemma och har aldrig samma längd på dom. En del nya program till smartphones börjar använda andra funktioner (s.k. fuzzy logic) för att kompensera för bortfallet. Andra sätt är att använda en footpod och stega dig fram till distansen. Men egentligen....spelar det någon roll om rundan är 19,35 eller 19,60km? Jag räknar den nog som "20km rundan" iallafall.
Vore man ute efter en extrem exakthet är det nog bättre att leta rätt på en löparbana och trampa kolstybb en stund istället, dom är ju oftast uppmätta enligt friidrottens reglementen. :-)
Finns i en annan tråd här i forumet en liknande diskussion där det också finns en länk till en extern site med bra förklaring kring GPS chip och varför dom mäter som dom mäter.
Henrik T
1990 • Kullavik och Halmstad
#27
1 augusti 2011 kl 11:47
Gilla
Kör själv med garmin edge 705 (cykel) garmin forerunner 605 och 305 och alla funkar lika fint till sina respektive uppgifter.
Det du kan göra förfina resultatet ytterligare är att gå in på inställningar och välja att den skall lagra data "varje sekund".

Detta kommer leda till att den uppdaterar i ditt fall position varje sekund. När jag cyklar så använder jag alltid pulsmätare och watt mätare vilket med hjälp av "varje sekund" uppdateringen ger mig ett mycket mer riktigt momentant värde, även om snittet sannolikt blir detsamma.

Nackdelen är att det går åt mer batteri och mer lagringsutrymme, men är du ett träningsfreak lär du lägga in träningen direkt efter avslutat pass för att kolla data och då kan du lika väl passa på att ta bort den gamla filen och ge plats för nya rundor ;)
1963 • Linköping
#28
1 augusti 2011 kl 13:22
Gilla
De nyaste GPS-klockorna borde ju vara bättre åtminstone i teorin eftersom det senaste SirfStar IV-chippet är känsligare, kan följa fler satelliter samtidigt samt har möjlighet att kompensera för störningar från annan elektronik.

Sen är det ju inte säkert att det blir bättre i praktiken eftersom de som utvecklar klockan måste göra en bra design både av hårdvara och mjukvara. Tyvärr har man så bråttom att komma ut på marknaden att det kan krävas flera uppgraderingar av firmware innan allt funkar som det är tänkt.

Den nya Garmin Forerunner 610 har som exempel problem med att den visar för kort sträcka enligt vad man kan läsa i diverse forum. Det kommer säkert att lösa sig via uppdatering till ny firmware men köper man de allra senaste klockorna så får man tyvärr räkna med att de kan fungera sämre än äldre klockor innan man fått fram nödvändiga uppdateringar.

Petter Segerås
1983 • Örebro
#29
1 augusti 2011 kl 15:31
Gilla
@Jakob jag tror du måste dubbelregga din träning både i Sporttracks och på jogg.se, tror det är smidigaste sättet (dessutom synkar Garmins klockor föredömligt enkelt med jogg, du behöver inte svettas över det)

Självklart finns det en felmarginal på en GPS, framförallt om man springer inne i stan, eftersom GPS-signaler kan studsa mellan väggar och liknande och alltså tro att du är på andra sidan gatan (eller kvarteret för den delen) jämfört med verklighetn. Som du säger är den inte alldeles hundra exakt, men om du springer intervaller kan du egentligen bara vara hundra på distansen på en löparbana, och några meter hit och dit spelar väl ingen större roll för de flesta av oss? Man dör inte av att springa 417 eller 386 meter istället för 400 på en intervall, och träningseffekten försämras definitivt inte. Och 400 meter diff på halvmaran, spelar det någon roll? 99% av loppen man springer är ju kontrollmätta av godkända banmätare, och jag litar mer på dem än min klocka. Dessutom mäts sträckan den absolut kortaste vägen, och det är långt ifrån alla som tar kortaste vägen i samtliga svängar. Även här kommer ju studsandet mellan byggnader in, eftersom de flesta lopp går i städer.

Att kontrollmäta rundorna på jogg.se är också lite riskabelt, vägen blir oftast rakare där än i verkligheten, det är svårt att böja linjen eller veta exakt vart man sprang. Så spring, 10K eller 9.96K ett pass i april spelar ingen roll för hur du presterar på milloppet senare under säsongen.

De nya klockorna har väl lite nya grejer (310XT är vattentät, 610 har touchscreen etc.) annars är det mesta sig likt, förutom att de hittat på någonting som ska göra att de nya klockorna hittar satelliter snabbare. 305 står sig fortfarande väldigt bra i konkurrensen, den har till och med fler och bättre funktioner än 110 och 210. 305 är fulare och klumpigare, visst, men en bättre display (varför Garmin börjat med runda displayer övergår mitt förstånd).

Hoppas mina svar var till hjälp
http://peather.wordpress.com
1971 • Ystad
#30
1 augusti 2011 kl 20:11
Gilla
I senaste numret av Aktiv träning hade de en ovetenskaplig jämförelse av exaktheten hos GPS-klocka, skosensor och distansmätare på nätet. Tre Garmin-klockor användes för GPS-testet och resultatet varierade mellan 96-97 procents säkerhet beroende på miljö.

Själv har jag en Nike sportwatch GPS. På Malmömilen visade den 9,79 km på en bana som ska ha varit kontrollmätt till 10 km. Alltså
98 procent vilket väl stämmer ganska väl med tidningstestet.
Malin H
1970 • Stockholm
#31
1 augusti 2011 kl 21:42
Gilla
Jag har runkeeper och den ser inte ut att "tappa" signalen men den "genar" hela tiden. Genom hus, över tomter och i varenda kurva.
Tröttsamt. Rent ledsamt när man försöker hålla ett visst tempo!
Idag blev tex mina gmap-mätta 8,5 km bara till 8 med runkeepern.
Ändå gillar jag verkligen den funktionen som runkeepern har:
-man kan se tid per km; snitt men även uppdelat på kilometer
-uppförsbackar (om man sackade uppför eller höll tempot)
-kartan vart man sprang.
Och sen kan man få en tant som säger att man håller tempot. (coching)
Finns de funktionerna på en gps-klocka? (ja, inte tanten, det förstår jag, men resten?)
Micke Larsson
1971 • Norge
#32
1 augusti 2011 kl 22:44
Gilla
Ja, Malin, med undantag för tanten finns de funktionerna i en GPS-klocka.

"-man kan se tid per km; snitt men även uppdelat på kilometer"

Finns i min Garmin 305: tid per km och medeltempo för hela sträckan eller senaste etappen (kilometern t ex). Och om Runkeeper ändå diffar så mycket som 12 % på sträckan blir väl kilometertiden också 12 % fel?

"-uppförsbackar (om man sackade uppför eller höll tempot)"

Fattar inte riktigt (jag är mer eller mindre idiot när det kommer till mobiltelefoner), men på pulsklockan kan du kontrollera farten med alarm vid för hög eller för låg hastighet eller med Virtual Training Partner http://www.youtube.com/watch?v=aCeVBbkRES4

"-kartan vart man sprang."

Inte under träningen, men efteråt vid datorn. Exempel: http://connect.garmin.com/page/activity/activity.faces;jsessionid=77DA99AB260ED552742B7FA86B932FEC?activityId=103144384&actionMethod=page%2Factivity%2Factivity.xhtml%3AuserSwitcher.switchSystem&cid=5916429
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#33
2 augusti 2011 kl 08:28
Gilla
@Malin, prova att byta app. GPS'en har du ju i telefonen ändå.
Jag kör Runmeter (Abvio) på min iPhone och den genar inte nämnvärt.
Lite olika blir det ibland men inte så det stör mig. Har alla finesser du pratade om och några till inklusive tanten (som kan vara en farbror om det känns bättre). Det finns ju en uppsjö av appar och alla har inte lagt ned all möda i världen på att använda den inbyggda GPS'en.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#34
2 augusti 2011 kl 08:43
Gilla
@Malin, känner igen det där, vad har du för telefon? På min gamla iPhone 3Gs var det vanligt förekommande, och ännu värre på den äldre 3G, på iPhone 4 har det blivit mycket bättre upplever jag. Sedan har det också gjort stor skillnad när jag bytte app till iSmoothRun, som också kan exportera rundorna automatiskt till RunKeeper så att jag inte tappar "gemenskapen" där.

Appar som iSmoothRun, och jag tror även Runmeter, använder sig inte enbart av GPS utan även av gyrometer och liknande för att kunna kompensera om den missar någon punkt, s.k. "fuzzy logic".
1987 • Solberga
#35
3 augusti 2011 kl 11:42
Gilla
Tjo! Nu är det snart dags att slå till!
Finns det någon skillnad på 205 och 305 förutom att 205 saknar pulsmätning?
Ava
1958 • Lindome
#36
3 augusti 2011 kl 11:46
Gilla
Du kan inte heller koppla till fotpod, kadenssensor för cykel el. liknande till 205 (om du nu ev. skulle vilja det). I övrigt är de nog identiska.
Micke Larsson
1971 • Norge
#37
3 augusti 2011 kl 11:48
Gilla
Så har jag också fattat det. Vill du jämföra på detaljnivå kan du göra det här: https://buy.garmin.com/shop/store/assets/pdfs/specs/forerunner205_305_spec.pdf
1971 • Ystad
#38
7 augusti 2011 kl 09:50 Redigerad 7 augusti 2011 kl 09:53
Gilla
Borttaget. Skrev visst i fel tråd ;)
1987 • Solberga
#39
18 augusti 2011 kl 16:08
Gilla
Efter en intervall på friidrottsbana med min nyinköpta Garmin 205 så kan jag konstatera att den mäster en bit över.
1000-metersintervallerna hamnade konstant mellan 1,01 och 1,03 km och då ska det även noteras att den alltid mätte första hundringen något för kort...
Enligt DC Rainmakers utmärkta avståndstest så ska ju 205/305 mäta långt just på lörarbana men annars mäta något kort.
http://www.dcrainmaker.com/2011/06/2011-sport-device-gps-accuracy-in-depth.html
http://www.dcrainmaker.com/2011/06/2011-sport-device-gps-accuracy-in-depth_09.html

Detta låter ju rätt intressant, någon som har praktiska erfarenheter av motsvarande, man tycker ju att just löparbanor borde ge rätt exakta värden då det ofta är öppet och man inte gör några skarpa riktningsändringar...
Petter Segerås
1983 • Örebro
#40
24 augusti 2011 kl 10:49
Gilla
@Jakob räkna också med att en löparbana inte är så "stor", och GPS-signalen är inte centimeter-exakt, så en diff på 10-30 meter är väl inte överdrivet mycket fel? Dessutom: om man vill ha superexakt avståndsangivelse, då får man väl springa på bana för jämnan, springer man landsväg eller terräng skadar det väl inte om man springer några meter för kort eller långt? Varken fotpod eller GPS är ju centimeterexakta.
http://peather.wordpress.com
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.