Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 30590 visningar

Får man springa med rygg ont

Jörgen Klementsson
1968 • Oxie
#1
21 september 2011 - 18:29
Gilla
Jag har nu aktivt tränat i snart fyra månader och allt var bra tills för 2 veckor sedan. Jag sprang ett lång pass på 15 km i 6 min tempo och allt kändes bra. Efter några dagar fick jag ont i ryggen/svanken. Det blev inte bättre när jag spelade tennis för en vecka sedan.

Jag förmodar att jag är svag i ryggen/bålen. Är det vila som gäller ?
Jag var hos en massör en gång och det blev bättre men jag har känningar när jag står en längre tid.

Är det ok att springa långsamt? jag har som jag brukar säga till min son spring i benen.

Har jag blivit en biten motionär?

Jörgen
< < < 1 2 > > >
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#2
21 september 2011 kl 20:32
Gilla
Det enkla och positiva svaret är JA! Vid vanliga ospecifika ländryggssmärtor (lumbago) är det t o m dumt att vila. Man rekommenderar fysisk aktivitet om möjligt, eftersom vila/stillasittande tenderar att förvärra smärtorna eller i alla fall förlänga tiden till tillfrisknande. Aktiviten bryter eller minskar den ökade ryggmuskelaktiviteten som bidrar till stelhet och smärtor samt förbättrar läkningen.

Sen är det ju förstås svårt att på ett forum avgöra om det är ospecifika ländryggssmärtor du lider av, även om det är det absolut vanligaste (< 90 % av akuta ryggsmärtor)
1954 • Högsjö
#3
21 september 2011 kl 21:17
Gilla
Hade akuta ryggsmärtor efter ett fellyft.Var i valet och kvalet springa eller ej?Jag sprang (hoppa över ett pass?otänkbart!)mycket lugnt till en början.Ryggen smärtade vid varje nedslag men allteftersom jag blev varm så lättade smärtan för att nästan helt upphöra efter ca 4-5k.Efteråt kändes det mycket bättre och jag kunde träna nästan som vanligt.Så jag skulle nog våga mej på en lätt jogg i ditt fall.
Och enligt Anna som verkar insatt kanske det är det bästa att göra.
Jörgen Klementsson
1968 • Oxie
#4
21 september 2011 kl 21:43
Gilla
Tack för råden.
Smärtan sprider sig även ner i vänster ben.
Jag får väll prov springa imorgon

Jörgen
csaba
1973 • Malmö
#5
21 september 2011 kl 22:50
Gilla
För mig brukar det hjälpa att stretcha ut Sätesmusklerna & köra ryggresningar.
1952 • Varberg
#6
22 september 2011 kl 07:57
Gilla
Tror tennis är värre än löpning med vinklingar och vridningar i ryggen. I löpning kan man ju anpassa tekniken så att den blir rimligt skonsam. Väldämpade skor och mjuka isättningar t ex. Du får känna dig för.
En nära anhörig sprang med ett stort diskbråck och det blev definitivt inte sämre.
1965 • Eksjö
#7
22 september 2011 kl 08:15
Gilla
Jag kör som csaba, stretching av sätesmusklerna slash bakre lårmusklerna samt ryggresningar. Om du skall alternativträna så rekommenderas ryggsim, där kan man använda en rätt så rejäl benkick (hårdare än vid frisim faktiskt) som ger benen sin dagliga dos.

Att smärtan sprider sig ned i ena benet har jag varit med om, i mitt fall visade det sig vara piriformismuskeln i sätet som klämde till ischiasnerven, kom efter ett långpass första gången. Googla på piriformisstretching så hittar du säkert ett par övningar.
1952 • Varberg
#8
22 september 2011 kl 08:35
Gilla
@Peter: Det är bra. Piriformisspasm ska alltid uteslutas vid smärtor baktill i höften med eventuell utstrålning nedåt.
Den bästa stretchen för den muskeln får man om man halvsitter eller ligger ned och har en assistent som sitter vid sidan och drar det onda benet över det andra (adducerar). Effekten förstärks sedan om assistenten roterar benet inåt i ytterläget.
Jennica Bodenfors
1975 • Västerlanda
#9
22 september 2011 kl 09:02
Gilla
Ett tips är ju att stärka upp bålstabiliteten då du säger själv att du är svag.
Maja
1980 • Umeå
#10
22 september 2011 kl 21:47
Gilla
Att röra på sig är det bästa. Mitt diskbråck håller sig i schack så länge jag springer regelbundet - allra bäst blir det faktiskt när jag springer i minimalistiska skor.

lycka till!
1978 • Malmö
#11
22 september 2011 kl 22:02
Gilla
Mitt ryggont som kommer från en gammal fotbollsskada blir bättre när jag springer, framförallt i minimalistiska skor. Ju längre jag håller mig från fysisk aktivitet ju sämre blir ryggen. Men mitt problem högre upp, mellan skulderbladen.
Falsk ischias eller piriformissyndrom som det också kallas kan du stretcha bort ganska effektivt. Sök å prirformissyndrome på youtube.
Jörgen Klementsson
1968 • Oxie
#12
22 september 2011 kl 22:19
Gilla
Det blev en runda på 5 km och jag kände inte av ryggen. Det känns lite nu men det är helt ok.
1965 • Umeå
#13
22 september 2011 kl 23:41
Gilla
Jag har haft ont i ryggen hela mitt vuxna liv (svag rygg i kombination med skrivbordsarbete). På det stora hela har min rygg blivit mycket bättre sedan jag började springa regelbundet. Men det klart, om du har ökat i mängd kraftigt på sistone kanske det kan vara värt att ta det litet lugnt. Det är ju klokt med tanke på andra skador man kan dra på sig också.

Härligt att ha varit igång och sprungit i fyra månader och kommit upp i högst respektabla distanser...
1983 • Stockholm
#14
23 september 2011 kl 00:00
Gilla
Träna mage... vuxit upp med ryggvärk, Skolios efter ryggskada, träning är den ända rätta medicinen!
1966 • Bålsta
#15
23 september 2011 kl 14:24
Gilla
fick diskbråck för ett årsen och varit på skiktröntgen diagnos svår diskbråck, övervakning från sjukgymnast och läkare tränade och styrke tränade jag ändå och kunde vara med tävlingar, idag är jag nästan fullt frisk, så jag tror att man kan träna bort mycket av det onda men men läkarens inrådan om det är svårare fall
1978 • Aneby
#16
29 september 2011 kl 01:52
Gilla
Hej Jörgen!
Jag tror inte heller att du bör oroa dig just för att springa, men det faktum att du haft smärta som strålar ner i ett ben låter som att du ändå kanske har en disk som trycker lite på en nerv. Så om du fortsätter ha ont, så föreslår jag att du går till en sjukgymnast för att kolla upp vad som är problemet. Det kan till exempel vara att man har ett jobb där man sitter mycket och att man inte sitter med rak rygg. Sjukgymnasten kan genom att ställa frågor till dig och genom att titta på din rygg och be dig göra olika rörelser, lista ut vad som är grundorsaken till ditt ryggont. Därefter kan hon eller han ge dig tips på övningar som kan hjälpa dig att trycka tillbaka disken i rätt läge och även tips på vad du ska göra så att du inte får tillbaka problemet. Om du däremot bara kör på som normalt, och kanske fortsätter att trycka ut din disk genom något du gör, så kan du på sikt få diskbråck. Och att ha diskbråck är inge kul, säger de som vet... =)
1953 • Södertälje
#17
29 september 2011 kl 20:55
Gilla
Jag har en kronisk ryggsjukdom och min rygg mår bäst av att röra på sig. Det gäller dock inte alla som har ryggbesvär men de flesta. Tror starkt på råden om stretching. En bekant till mig som jobbade mycket på huk (takplåtslagare) fick ont i ländryggen när han gick sakta eller stod still. Det berodde på för korta vadmuskler.
1970 • norberg
#18
29 oktober 2011 kl 19:26
Gilla
jag har haft diskbråck i 1,5 år som var rejält stort enl ortopedläkarn fick vänta i evighet på att få komma på magnet röntgen för att dom bollade mig mellen olika beh former suck! Nekade dock operation i somras för jag tyckte det lät läskigt..frågade honom om jag kunde springa som vanligt och han sa ja jag undrade också om det kunde vara skadligt att genomföra Berlin marathon som jag var anmäld till och han tyckte inte att jag skulle springa. Jag lunkade väl på hela sommaren och det gjorde ont då jag sprang men ofta släppte det efter några km och träningen vart ju skit inför maran. men..jag stog iallafall på start linjen och jag tog mig igenom med bara ett endaste pass på över en mil och vet ni? jag är bara så bra i ryggen efter det Så mitt svar är nog att man kan springa fast man har ont.
1967 • Gunnarsbyn
#19
29 oktober 2011 kl 20:28
Gilla
Ta det bara lugnt och lyssna på kroppen. Om du inte har sprungit så länge och kanske inte tränat så mycket tidigare. Tänk på att du rör dig på ett sett som kroppen inte är van. Ta det lugnt och ha kul medan du bygger upp kroppen. Prova lite pilates feller styrketräning för bålen. Hoppas att du kommer att njuta av att springa och träna,
HR
1972 • Stockholm
#20
29 oktober 2011 kl 21:47 Redigerad 29 oktober 2011 kl 21:55
Gilla
Hej Johan,
precis som du har jag lite smygande besvär med svanken. Vilket i mitt fall beror på jobbet (snickare) samt obalanserat styrkeförhållande i bålen/ryggen. Jag jobbar på det. Jag är ju "före detta" vältränad och har länge försökt leva på gamla meriter.

I jobbet blir jag stark på vissa saker, men jag sätter mig i en kall bil på morgonen och efter en slitig dag i obekväma ställningar sätter jag mig i en kall bil igen... Klart man blir trött i ryggen då. Träna hjälper definitivt. Springa är toppen för mig!

Prova gärna att variera underlag och tempo. Du kan gå från långsamt till långsammare om du vill, men prova att variera.
Jag fick mer ont i början av att springa långsamt (!) eftersom steglängden blev fel för mig. Jag är dock gammal löparräv och efter sju års olycka så har jag haft nypremiär. I min glans dagar sprang jag terrängmilen under trettiofem minuter. Idag? Host, host, kollar inte på klockan.

I mitt fall var min kropp "programmerad" på ett snabbare klipp och en annan steglängd så jag tyckte det var jobbigt att springa långsamt i början samtidigt som min kondis inte orkade mitt gamla tempo (ca 4min/km till 4:30min/km i "normalfart").

För mig fungerar det att variera tempot och steglängden lite grann under passet.

Vad som är absolut lika viktigt är att du tar dig tid efter löpningen att stretcha ordentligt. Riktigt ordentligt. Ta god tid på dig och ta gärna hjälp av någon som kan visa dig en ordentlig stretch av ben, sätesmuskler och rygg. Se till att du gör det - varje gång jag springer håller jag mig bättre men slarvar jag med stretchen så smyger det tillbaka. Jag kan inte längre bara springa och strunta i att stretcha mer än ett par snabba ryck, som jag gjorde förr.

Spända muskler i benen, ryggslutet och rumpan ger problem, problem du inte bara kan springa bort - utan att stretcha. Men det behöver inte vara värre än så heller. Lycka till!



< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.