Löpning Avancerad träning 32 inlägg 33051 visningar

HJÄLP! Jag tappar INTE mina tånaglar!

1981 • Linköping
#1
14 december 2011 - 12:18
Gilla
Problemet kan tyckas ringa, jag är inte en av dem som kan gå runt med en "Toenails are for sissies" t-shirt. Mina tånaglar faller inte av. Så långt allt bra.

MEN de mår inte bra. Vissa är svarta som natten och typ dör (så mycket död vävnad som väl naglar är kan dö). De slutar att växa, blir äckligt gula MEN sitter som berget. Problemet (förutom det rent estetiska) är att det börjag växa en ny nagel. Under den fula. Det blir tjockt med två naglar och nageln under mår heller inte bra.

VAD göra?
< < < 1 2 > > >
A
1970 • Halmstad
#2
14 december 2011 kl 12:54 Redigerad 14 december 2011 kl 13:08
Gilla
Som fotbollsspelare har jag tappat några stortånaglar. Min erfarenhet är att den gamla släpper successivt i takt med att den nya tränger fram, men också att detta kan ta lite tid. Sedan är det inte alla blånaglar som trillar av, men är de svarta som natten borde de vara dömda att trilla av förr eller senare, eftersom det är så mycket blod under dem som trycker nageln uppåt (plus att den nya nageln tränger). Hur länge har du väntat på att de skall falla av? Den nya nageln brukar i sin "ungdom" vara lite välvd och ful, men det blir bättre med tiden. Du får nog också ställa in dig på att gå runt med en halvutvuxen nagel en tid efter att den gamla trillat av.

Om det inte gör ont hade jag bara väntat ut dem. Jag har läst om att folk punkterar sina naglar för att få ut blodet under dem, vilket lindrar smärtan. Andra använder tåhättor som skydd för ömma blånaglar. Detta har jag dock inte erfarenhet av.

Själv har jag just nu en lilltånagel som varit "nattsvart" i cirka tre veckor och som inte alls sitter löst. Eftersom det inte gör ont på lilltån tänker jag vänta ut den utan påskyndande åtgärder.
1972 • Dalsjöfors
#3
14 december 2011 kl 14:40
Gilla
Väntat sedan 2011-07-16 (Ultraintervaller) på att min svarta stortånagel ska lossna men den sitter kvar ännu, så det kan nog ta ett tag :D
1956 • Lund
#4
14 december 2011 kl 15:36
Gilla
Svarta, skadade tånaglar släpper taget i precis rätt ögonblick. Jag har varit med om ett antal. De väntar in sina nyare kollegor och lämnar sedan in. Det kan ta rätt så lång tid men de kommer. Jag håller nu på att byta en stortånagel som svartnade i våras och det tar några veckor......

1989 • Enskede
#5
14 december 2011 kl 15:59
Gilla
Båda mina (svarta) stortånaglar tog cirka 3 år på sig att lossna. Hade genom åren gett det flera försök med diverse våldsmetoder, tappning av var + ett läkarbesök, Det enda som faktiskt hade en effekt var att vicka på nageln och dra loss den någon milimeter ifrån fästet i taget. Rent estetiskt är det nog fördelaktigt att lägga allt krut på att slita bort dem tidigare i processen då de naglar jag går runt med nu är rätt missbildade.
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#6
14 december 2011 kl 16:19
Gilla
Jag klippte bort min efter göteborgsvarvet i år och nageln är fortfarande inte helt ute så förmodligen skulle jag inte tappat den än om jag låtit den sitta kvar
1975 • Torslanda
#7
14 december 2011 kl 16:20
Gilla
Jag har haft många svarta tånaglar i mitt liv och jag har kommit fram till att det som funkar bäst för mig är att "vicka av" nageln när den är lagom död. Gör man inte det blir den nya nageln extremt ful och konstig.

Dock antar jag att den svarta nageln egentligen har någon typ av skyddsfunktion för den nya nageln som är ganska "mjuk" i början.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
14 december 2011 kl 16:40 Redigerad 14 december 2011 kl 16:41
Gilla
får också dubbla naglar av att springa. brukar bara klippa av främre biten av den översta när de börjar göra ont av tryck från skor osv.
någon gång har jag lyckats pilla av den översta, men tog tid och gjorde rätt ont när man kulle dra ur den innersta biten. ett fotbad precis innan sådant pill påbörjad kan verkligen rekomenderas!

har fått tips på att prova att fila ner översta nageln, men har själv aldrig provat det. lättare att bara klippa.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
15 december 2011 kl 13:09
Gilla
Första gångne jag fick blånaglar av löpning ramlade de snällt av efter kort tid, andra gången tog det längre tid, jag tror jag hjälpte till, och sen ville de inte alls. Har klippt bort bit för bit med en vass sidavbitare, förmodligen filat dem tunnare också (det gör jag i alla fall om jag får nageltrång), krafsat bort levrat blod osv. Nu börjar naglarna se ut nästan som vanligt igen så de blir väl blåa på nästa marathon eller så:-( Men tre nummer för stora skor och injinji tåstrumpor +"härdning" med att springa strumplöst upp till 10-15km kanske fått bukt med detta, det får vi se.
Jag gissar att det bästa är att ta bort dem så snart de har dött men det är nog kört, nu blir det bit för bit eller lager för lager med en fil (eller skrapa med vass kniv).
1964 • Stockholm
#10
15 december 2011 kl 22:53
Gilla
Har du gulaktiga naglar har du antagligen nagelsvamp. Finns receptfri salva på apoteket mot detta. Men, när naglarna är angripna av svamp kan det behöva starkare grejer för vilket det krävs recept.

Passar skorna och man har lämpliga strumpor skall man inte behöva få svarta naglar och tappa dem. Jag har för mig att jag råkat ut för det 2 -3 gånger under 35 års löpning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
16 december 2011 kl 00:36
Gilla
Nagelsvamp lär vara svårt att bli av med, kan vara värt att kolla upp det. Men långlöpare får typiskt förtjockade naglar, något "krafs" under naglarna som lyfter upp dem. Kan nog förväxlas med nagelsvamp. (misstänkte att jag hade det själv ett tag men en mig närstående läkare sa att "det är nog trauma", dvs tusentals små stötar av skons översida mot naglarna). Men gula brukar de inte bli
1974 • Katrineholm
#12
16 december 2011 kl 01:12
Gilla
Jag har tidigare fått blånaglar av för små skor, dåligt skötta naglar och Lidingöloppets nedförsbackar. Första gångerna ramlade de snällt av efter ett halvår när de nya växte fram. Senaste gången, förra sommaren, tog det som vanligt sex månader innan den började lossna, men sedan hängde den kvar ordentligt i sidorna. Jag klippte ner den ordentligt och filade så det funkade att springa med. Efter nån vecka kunde jag klippa bort nästan allt förutom små envisa bitar längs sidorna. Jag filade så de inte fastnade i strumporna och efter en tid var de helt borta. Det tog ytterligare 6 månader innan nya fula nageln vuxit ut helt, och ytterligare några månader innan den blev platt och fin. I år ändrade jag stratergi och köpte fotfil + storpack nagelfilar. Nu klipper jag naglarna oftare och filar naglarna både längs kanterna och ovanpå lite innan varje löppass/tävling. Jätteskönt med mjuka naglar som inte trycker någonstans. Jag behöver inte ens ha extra stora skor på marthon eller Lidingö, jag kör med tajta racingskor där häl och tår precis passar i skorna, både träning/tävling och har säkert använt 8 nya par skor i år utan minsta problem. Jag säger bara FOTFIL OCH NAGELFIL RULES!!!
Sofia Thysell "The Angel"
1979 • göteborg
#13
16 december 2011 kl 11:17
Gilla
Visste inte ens om att detta kunde ske!

Videobloggat i ämnet. www.sofiagoesnymarathon.wordpress.com
1977 • Stockholm
#14
16 december 2011 kl 14:57
Gilla
Men gud varför får man aldrig höra om detta? Låter ju hemskt, men men de växer tydligen tillbaka ;) .... Väntar med skräck...
Susse
1968 • Löddeköpinge
#15
16 december 2011 kl 20:31
Gilla
Är det något som är genetiskt betingat att ha lätt att få svarta naglar?
Jag har löptränat i 20 år, har ett jobb där jag går hela dagen och har aldrig haft en svart nagel.
1975 • Torslanda
#16
16 december 2011 kl 21:45
Gilla
Jag har haft jättemånga svarta naglar, men inga pga av löpning. För min del är det fotbollen som ligger bakom 100% av de svarta naglarna.

På den tiden jag spelade fotboll hade jag i princip aldrig en "riktig" stortånagel. Så fort en nagel han växa ut någorlunda fick man en go stämpling och nageln blev svart...
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
17 december 2011 kl 01:41
Gilla
Susse, "normal" löpträning ger sällan blå/svarta naglar. Det är när en del långpass är på 30km eller mer och under marathonlopp och annat långt som somliga naglar får för mycket stryk. Beroende på omständigheter förstås - somliga använder tåstrumpor som förebyggande, andra blir hjälpta av rejält stora skor eller skor man klipper hål i osv.
1978 • Aneby
#18
17 december 2011 kl 05:18
Gilla
@Karin: Jag har haft mest nageltapp ett tag efter långlöpningar. Har för mig att jag fick dän tre naglar inom några veckor efter jag sprang mitt första maratonlopp i början av november.
Jag kollade ditt träningsschema nu och såg att du inte sprungit så många långsträckor på sistone. Så jag tänker att ett sätt att få bort de gamla fula naglarna, kanske helt enkelt är att se till att misshandla dem lite mer genom att springa några 25-30-kilometer-sträckor.
Om du sen, när du blivit av med de fula naglarna, blir sugen på att slippa få fler fula naglar, så rekommenderar jag femfingerskor (FiveFingers). =)
1967 • skurup
#19
17 december 2011 kl 15:57
Gilla
Okey! jag trodde jag blivit trampad på mina under festligheter men ni menar alltså att man ska drass med detta..?
I somras tappade jag min stortå nagel och jag blev lite rädd...men under den fanns en liten ny nagel halvvägsute...Nu hoppas jag bara inte man får nageltrång när den ska ut över skinnet...
Och nu ett halv år senare så tappade jag den som jag trodde blivit klämd på ett dansgolv i midsommar.
Man tappar dem ca halvägs ute.. När det blåa är i mitten och utåt..sen den fina nya nagelen tar ca ett år på sig..
Så fina naglar till midsommar.
1967 • skurup
#20
17 december 2011 kl 16:03
Gilla
Lars om naglen inte låsnar i båda siderna samtidigt så går det vanliga vita sjukhustejpet som är i papper att virra runt ett varv så nagelen inte fasnar i något...(typ strumpan,täcket osv).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.