Löpning Träning 139 inlägg 12750 visningar

Stretching, bara en jävla trend?

NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#1
2 juli 2012 - 21:11
Gilla
Jag tycker att innehållet i många trådar på detta forum antyder att stretch är den bästa medicin i många fall. Det har gjort mig lite nyfiken på hur användarna på detta community förhåller sig till stretchning relaterad till träning.

Stretchar ni efter träning och varför?
Hur och vilka muskler och varför just de muskler och inte andra - alla muskler fungerar ju i samspel med varandra, så ena muskeln är ju minst lika viktig som den andra annars hamnar muskulaturen i obalans?
Vilken typ av stretch utför ni? KAT? Gungande? Statisk?

Det finns tydligen lika mycket forskning som tyder på att stretchning är slöseri av tid som det kan vara skadeförebyggande. Att springa förefaller ju så förbannat naturligt för den mänskliga kroppen och dess historia, men tror ni att våra förfäder stretchade efter de jagade ner sitt byte?

Kan inte alla skador relaterad till löpning enbart bero på för intensiv ökad träningsmängd som kroppen inte är beredd på? Vi vet ju att en av människans främsta egenskaper är förmågan att anpassa sig. Vårt instinktiva sug att löpa går kanske över det sunda förnuftet och ger kroppen inte tillräckligt med tid att återhämta sig mellan träningstillfällena.

När stretching infördes i svensk idrott ska Anders Adamsson, fd proffscyklist och numera eurosport-kommentator, ha sagt: "Stretcha? Aldrig i livet, har du sett Legolas stretcha någon gång."

Om man vill öka sin rörlighet, bör man inte töja snarare än att stretcha i så fall?

När ni skadat er och blivit tillsagda att göra stretchning, är ni säkra på att själva stretchningen har bidragit till rehabiliteringen eller kan det bara ha varit vilan från aktiviteten och den alternativa träningen som gjort läkningen?

Intressant läsning oavsett om man älskar eller hatar stretch, och dessutom inspirationen till tråden: http://www.hejalinkoping.nu/klart/artikel_stretching-nya_ron.htm

Varför bör man egentligen stretcha?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
#81
4 juli 2012 kl 21:32
Gilla
Anti-stretchare ;-) = blink, skämtsam.
Läste anti-stretchare några inlägg upp här. Tyckte det lät lite kul. Vad jag vill säga är att jag fortfarande acceptera att en del vill stretcha och kanske behöver det, vad vet jag.
Själv stretchar jag inte längre.
Så jag ställer samma fråga. Vad är det som är så våldsamt provocerande med det?
Micke Larsson
1971 • Norge
#82
4 juli 2012 kl 21:36
Gilla
Jodå, jag tolkade det inte så blodigt, men en del inlägg i den här tråden får mig att undra om man vågar stretcha offentligt eller om man i så fall måste leta upp ett särskilt "stretch-spår" där stretching är socialt accepterat.
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
#83
4 juli 2012 kl 21:59
Gilla
Det är nog fler som stretchar än inte stretchar. Jag lovar att inte peka finger. Känner stor samhörghet med alla här på jogg, vi har ju löpningen gemensamt.
Stretch eller inte...
Har det gött i sommar alla löpare.
Pär W
1967 • Skellefteå
#84
4 juli 2012 kl 22:29
Gilla
Jag tycker att en intressant fråga kring stretching vore: blir man snabbare av det?

Etiopier och kenyaner stretchar mycket efter vad jag förstått. Varför undrar man. Det går ju ovedersägligen bra för dem (och det har säkert flera orsaker) och de dissar inte stretchingen. Varför?Skadeförebyggande?? Eller blir man snabbare på längre distanser av att vara smidig?
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#85
5 juli 2012 kl 00:04
Gilla
Ska ja osso va ärlig så slutade jag stretcha för att jag tyckte löpningen tog den tid jag hade. ligga eller stå o tänja när man kan ta en öl i stället, jag valde ölen :) Tyvärr osso alkoholismen :(
Rasmus Norgren
1991 • Stockholm
#86
5 juli 2012 kl 00:35
Gilla
Jag stretchar alltid mina vader, övrigt låter jag bli..
blir näst intill sängliggande och får ont i hälsenorna om jag låter bli.
1972 • Umeå
#87
5 juli 2012 kl 01:11
Gilla
om jag inte strechar minskar jag direkt i intensitet i andra pass (jo jag gör annat än löpning oxå) kan tex inte kicka lika högt o hårt på powerstrike eller bodycombat. alltså strechar jag. ALLA gruppträningspass avslutas med strech. för skojs skull? tror inte det.
anders nilson
1971 • Ingarö
#88
5 juli 2012 kl 09:07
Gilla
Lite krasst kan man säga att det är rörligheten man ska jobba på och att muskeln ska kunna jobba i hela sitt omfång, om man sen gör det genom träning eller genom streching och vilket som är "bäst" finns det väl en hel del olika synpunkter på.
Själv försöker jag jobba på rörligheten snarare än streching, och då rörlighet som gynnar mig i de sporter jag håller på med.

Herr Adamsson sa "Har du någonsin sett Legolass strecha" under ett cykellopp i Sverige när Vachi strechade ut låret i farten och Adamsson undrade vad Vachi gjorde.
1977 • Eskilstuna
#89
5 juli 2012 kl 09:27
Gilla
"det är rörligheten man ska jobba på och att muskeln ska kunna jobba i hela sitt omfång"

Där finns anledningen till att jag stretchar.
När jag springer så använder inte musklerna hela sitt omfång. Märks extra tydligt om man får för sig att springa med höga knän 30km in på långpasset ;-)

Med lite stretch efteråt så känns det som om man lättare kan just sträcka ut musklerna helt.
Känns det bra är det bra för mig.

Sen finns det andra gånger jag inte stretchar alls också, Typ nästan aldrig efter gym eller innebandy.
1976 • Sollentuna
#90
5 juli 2012 kl 09:58
Gilla
Ok, tänker högt:

En muskel som jobbat hårt är efteråt aningens kontraherad i sitt avslappnade tillstånd, mao spänd och lite "kortare". Stretch kan hjälpa muskeln att slappna av bättre.

Muskler kan bara kontrahera, dvs dra ihop sig. För att kunna röra leder åt båda hållen finns därför muskler på "båda sidor". Om ena sidan konstant är lite spänd skapas en obalans i kroppen och problem kan uppstå, inte nödvändigtvis i den muskeln som är spänd, men stretch av den muskeln kan hjälpa till att balansera upp det hela igen.

Helt knasigt?
anders nilson
1971 • Ingarö
#91
5 juli 2012 kl 10:39
Gilla
Finns vissa bitar som jag tycker man ska ha koll på för att kunna jobba på sin rörlighet, och gärna koppla dem till sin idrott.
Alla muskler har ett ursprung, ett fäste och en funktion.
De har också en eller flera antagonister samt synergister (dvs muskler som jobbar mot eller med).
Sen måste man börja kolla på vad man använder när man idrottar, hur jobbar musklerna och hur kan jag koppla musklernas arbete till rörelser, vilken muskel ger vilket rörelse osv.
Att musklerna är lite kontraherade efter träning får man nog anta men att streching skulle hjälpa till att slappna av vet det tusan, tror tex att massage är minst lika effektivt.
Sen jobbar ju muskeln enligt devisen "superkompentation".
Under träningspasset bryts muskeln ner och under återhämtningstiden bygger sedan muskeln upp sig till ursprungsnivån och lite till, det i sig är grunden till varför vi blir bättre när vi tränar. http://www.anatomiguiden.se/html/muskler.html
1976 • Sollentuna
#92
5 juli 2012 kl 11:11
Gilla
Anders, du skriver först att du inte tror att stretching hjälper, och sen att massage är "minst lika effektivt". Inte alls då eller?

En bra massage tror jag är bättre än stretching. Men kostar och är inget som de flesta väljer att göra varje dag.
anders nilson
1971 • Ingarö
#93
5 juli 2012 kl 12:35
Gilla
Det jag menar är att massage är bättre för att snabba på förloppet att få muskeln att slappna av och återgå till sitt "normalläge", ledsen om det blev lite paradoxalt där :-) men jag förstår hur du tänker.

Sen tror jag att alla skulle må bra av att köra en del massage på sig själva, utan att för den skull köra loss på en helkropps massage hos massören

Jag tror inte på streching utan snarare på rörelseträning, och den kan i sig genomföras på väldigt många olika sätt.
Om vi tar vadmuskeln som ett exempel så kan du köra tåhävningar i trappan och det ger minst lika mycket rörlighet som traditionell streching av vaden men man vinner på att muskeln byggs upp också.
1976 • Sollentuna
#94
5 juli 2012 kl 13:10
Gilla
Okej :)

Tåhäv är ett bra exempel där jag efter hävningarna känner mig rejält stel efteråt, nästan krampig. 30 sek stretch av varje vad slappnar av ordentligt. Men det är förmodligen väldigt individuellt, av allt att döma.
anders nilson
1971 • Ingarö
#95
5 juli 2012 kl 13:20
Gilla
Och här måste du också skilja på vad du vill åstadkomma?
Är det att träna vadmusklerna eller är det rörelseträning? Det kommer ju att diktera tex hur många och med hur mycket belastning du kör.
Om målet är rörelseträningen så kanske du inte ska köra fullt lika många och inte heller med lika mycket belastning.
Om jag vill träna vaderna så kör jag tot 100st och då är ju muskeln tämligen stel direkt efteråt men om du kör 10 så är den det inte, eller?
Sen är ju frågan om du hade kunnat få samma effekt om du satt dig ner och knådat vaden i 30s?
1976 • Sollentuna
#96
5 juli 2012 kl 14:00
Gilla
Precis. Jag har skrivit det förrut: En lätt ansträngning tror jag är bra återhämtning, och massage kan vara bättre än stretching i det syftet.

Men att efter 100 tåhävningar göra 10 till för att få muskeln att slappna av funkar ju inte riktigt heller? :)
anders nilson
1971 • Ingarö
#97
5 juli 2012 kl 14:18
Gilla
Nej men kanske dagen efter, muskeln kanske vill ha en chans att återhämta sig, frågan är väl vad du skulle vinna på att strecha det direkt efter? När du dessutom har kört vadträning i hela muskelns rörelseomfång.
1955 • Enköping
#98
5 juli 2012 kl 14:31
Gilla
Min erfarenhet är att ju äldre jag blir ju lättare stelnar jag till i musklerna, så jag stretchar efter varje löppass, om jag inte gör det så känner jag mig stel, klumpig och osmidig.

Har fått uppfattningen att stela spända muskler skadas lättare....men har noterat att det finns många motsatta uppfattningar inom detta område....
Christian
1980 • Gävle
#99
5 juli 2012 kl 14:50 Redigerad 5 juli 2012 kl 14:56
Gilla
En trend som varat i typ minst 50 år då eller???
1977 • Eskilstuna
5 juli 2012 kl 15:04
Gilla
För 20-25 år sedan var det väl iaf inte så vanligt med statisk stretch iaf?
Däremot minns jag en hel del dynamisk stretch.
Klassikern är väl att stå lite bredbent och sen gunnga med händerna 2ggr ner i marken, Framför, Bakom, Höger, Vänster etc ett antal gånger.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.