Löpning Kläder, Skor & Prylar 23 inlägg 4552 visningar

Saucony Kinvara på varvet?

Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#1
7 april 2013 - 10:20
Gilla
Har tidigare alltid sprungit i väldämpade skor med pronationsstöd. Många år haft benhinnebesvär och började därför springa på framfoten vilket gjorde att smärtorna försvann! Tyvärr blev det lite mer "tålöpning" vilket mina plantarfascior inte klarade av. Hälsporrarna gjorde att jag inte kunde springa på 1 år.

Har inga besvär av hälsporrarna idag, men då har jag sprungit med pronationsstöd och hålfortsinlägg.

Dock fått tillbaka benhinnebesvären och nu köpt ett par Saucony Kinvara (neutrala, med 4 mm drop) som sitter grymt skönt på foten. På Löplabbet sa dom dock att det inte är en sko att springa långt i. Jag hade tankar på att hinna springa in dom till varvet, men det kanske är dumt? Mest rädd är jag ju att få tillbaka hälsporrarna...

Någon med mer kunskaper/erfarenheter? Hur långt vågar jag springa i dessa till att börja med och hur långt vågar man öka om det känns bra? Behöver jag ett par heldämpade skor som komplement?
< < < 1 2 > > >
Rickard S
1981 • Örebro
#2
7 april 2013 kl 10:36
Gilla
Dämpningen räcker säkert till, däremot lär du få en överjävlig träningsvärk i vaderna pga det låga tå-häl droppet innan du vant dig. Börja försiktigt med några km i taget. Såsmåningom lär Kinvara fungera utmärkt även på längre pass. Viktigt som alltid är att lyssna på kroppen.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#3
7 april 2013 kl 10:47
Gilla
Vad konstigt det dem sa till dig. Har precis köpt ett par Saucony Kinvara3 och tar dem med mig till Boston som backup skor till mina ASICS DS Gel Skyspeed 2. Även om de har "bara" 6mil springandet. Första pass med dem gick som ett plätt, med 34,34km. utan problem.

Hur är det för dig? Kan du springa långa pass med dem utan problem?

Kan tänka mig ha dem även i Boston, även om inte sprungit så himla mycket, men nog för att veta att de passar bra.
Testade dessa skor på Löp&Sko och grejen är att storleken US8 som jag brukar ha i mina ASICS bytte jag till US8.5 för Kinvara3. Så att jag kan ha lite rum för fötterna. Annars skulle US8 blir juuuuuust ok, men inte för långa distanser.

Mina ASICS är av modellen GT-2150/2160 och Skyspeed. Så förutom Skyspeed , är det modeller med dämpning väl. Har inte haft problem med mina Skyspeed och sprungit alla mara sen Juli förra året i dem (+ träningspass naturligtvis också). Tänkte förbereda mina Kinvara3 för premiär till GV...

All-i-allt, detta är helt individuellt. Antar att vikt, träning, ben, fart, bana och massa annat spelar roll i detta. För min del, skall Kinvara3 vara ett självklart val för GV :)
1975 • Stockholm
#4
7 april 2013 kl 12:17
Gilla
Jag har själv haft problem med benhinnor men blivit av med problemen efter att ha lagt om löpsteget.

Har denna vecka sprungit två halvmaror i Kinvara3 utan några som helst problem. Kör på dom tycker jag. Det viktiga är ju att inte "krokna" på slutet och falla tillbaka i en löpstil som belastar benhinnorna.
Kjell-Otto Ojanen
1966 • Moholm
#5
7 april 2013 kl 13:44
Gilla
Jag köpte mina första Kinvara 2 en månad innan varvet 2012 och dom funkade hur bra som helst
Sen sprang jag Stockholm marathon i dom också utan problem.
1972 • Täby
#6
7 april 2013 kl 13:50
Gilla
Och jag ansluter mig. Har sprungit 2 halvmaror, många långpass och ett ultralopp (45 km i terräng) i mina Kinvara och aldrig haft några problem. Kör med dem!
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#7
7 april 2013 kl 14:27
Gilla
Tack för alla svar!

Jag ska börja lugnt, men brukar variera löpsteget till framfoten när jag känner av benhinnorna, så lite "van" är jag redan. Skönt att höra att så många trivs och kan springa långt med denna sko :-) Satsar på att våga använda dom i Gbg! :-)
Lars M
1963 • Mölnlycke
#8
7 april 2013 kl 22:31
Gilla
har gjort flera varv i Kinvara. Funkar utmärkt för mig. Har dock förberett mig bra så många mil innan ;-)
Tomas Sivertsson
1978 • Göteborg
#9
7 april 2013 kl 23:30
Gilla
Sparang både varvet och Sthlm marathon i kinavara 2 förra året utan problem. Dock med ganska många mils träning i dom. Men du har ju drygt en månad på dig att springa in dom så kör bara kör!!
Mattias
1974 • Borås
#10
8 april 2013 kl 07:23
Gilla
Gillar Kinvaran skarpt och använder dom till både långa och korta pass. Förra året köpte jag ett par nya Kinvara 2 på mässan vid Göteborgsvarvet, invigde dom på Varvet och sprang Borås Ultra Marathon (45 km) en vecka senare. Inga problem.
1971 • Nykvarn
#11
8 april 2013 kl 08:46
Gilla
Vad tråkigt att läsa om dina skadeproblem Anna! Det är min och många andras erfarenhet att säljare, även i specialistbutiker som Löplabbet, gärna och ofta rekommenderar lite mer väldämpande och skyddande skor, kanske av försiktighet då de inte vill en massa kunder som kommer tillbaka skadade av sina nya skor.

Kinvaran är väldämpad och för en van löpare är det, som flera andra skriver i tråden, inga problem att springa långt i dem, jag sprang själv 25+3km i mina igår utan problem. Den lilla nivåskillnaden/drop mellan häl och tå kan kännas i början om man är van vid skor med större drop, det bör vara i vaderna du känner av det då.

Av ditt inlägg låter det som om du aktivt fokuserar på att sätta i framfoten först! Det leder lite fel och till landning med en spänt fotled. Det bästa rådet jag kan ge är att jobba med din stegfrekvens och nöta in en teknik där du springer med ett kortare steg där landningen sker mera centralt under din egen tyngdpunkt med knäet något böjd vid landning, då kommer fotisättningen att bli lite mera mittfota och steget mindre bromsat och mera effektivt.
1975 • Borlänge
#12
8 april 2013 kl 14:17
Gilla
Det var många Kinvaror på Loxodonta Borlänge Ultra 6h i lördags..

Tror dom på Löplabbet yrade.. :)

Är det vanligt att man drabbas av hälsporrar/hälproblem vid fram/mellanfotslandning?
Karl Avedal
1976 • Kvicksund
#13
8 april 2013 kl 19:39
Gilla
Jag är också Kinvara-frälst. Jag hade sprungit mest i Asics Kayano när jag köpte mina första Kinvara (3) och från första steget kändes Kinvara helt rätt.

Jag behövde ingen invänjning alls, utan redan första rundan kändes bättre i Kinvara och jag skulle inte tveka till att använda dem även för riktigt långa pass. Jag har inte upplevt några problem med Kinvara som jag inte känt med tunga, stabila skor.

Tilläggas bör dock kanske att jag såvitt jag vet inte haft problem med plantar fasciit, så eventuell effekt på detta har jag ingen erfarenhet av.
Andreas
1984 • Kävlinge
#14
9 april 2013 kl 22:22
Gilla
Har successivt ökat mängden mer och mer med mina kinavara under en halvårsperiod. Nu är det min minst minimalistiska doja som jag använder till långpass och halvmaror. Har börjat nyligen att exprimentera med 0mm dropp på intervallpass, men vaderna är redan så starka att de inte blir någon större skillnad.


Min vänjningsperiod har bestått av färre pass men mer kvalitet då återhämtningstiden har varit längre för vaderna. Nu börjar det bli bättre och då ökar jag också totala veckomängden igen.


Lycka till!

Min fråga till alla andra frälsta är dock hur många mil ni kör i era kinavaras innan ni byter till nya?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#15
9 april 2013 kl 22:45
Gilla
Återigen tack för alla svar!

Jag tränar mkt, men pga skadeproblemen mindre löpning än tidigare, så vaderna kan nog behöva vänja sig

@ Staffan: Ligger nog mkt i det du säger om säljare och väldämpade skor! Jag fick tjata för att få prova skor med lägre drop. Jag har alltmer försökt sluta tänka på hur jag sätter i fötterna och, precis som du säger, fokusera på ökad stegfrekvens. Dock måste jag tänka på att undvika tålöpning, eftersom jag får ont då.

I söndags blev det en tur på löpbandet. En knapp mil tillslut, sen bodypump och bodycombat i samma skor. Kändes bra. Kände vid ett par tillfällen att det stramade i hålfoten och då blev det några steg med hälisättning eller mer "plattfotisättning" och då försvann det. Kände ingenting i vaderna alls igår. Å vad härligt det är med så lätta skor!! kanske vågar mig på en utomhustur nästa gång... :-)
1974 • Lund
#16
9 april 2013 kl 22:51
Gilla
För mig fungerar dom kanon, använder kinvaran som min mängd och mara/ultra sko, kommer nog köra varvet i ett par racers. Men det hela beror mycket på hur du trivs i dom, men det är ju en månad kvar så det hinner du upptäcka innan som dom andra är inne på.
1971 • Nykvarn
#17
10 april 2013 kl 18:55 Redigerad 10 april 2013 kl 18:56
Gilla
@Andreas, mina Kinvara 2 är fortfarande OK efter 80 mil, visst är sulan ganska sliten och de känns inte fullt lika mjuka längre men jag räknar med att de hänger till 100120 mil åtminstone!

Edit inte 100120 mil utan 100-120 mil...
1971 • Göteborg
#18
10 april 2013 kl 19:34
Gilla
Kinvara är ju ingen utpräglad lågviktssko utan jag tror det funkar jättebra att springa med dessa. Har sprungit i Kinvara de senaste GV och det har funkat alldeles utmärkt liksom vid längre sträckor som sisådär 35 km utan problem. Det mest viktiga för dig är väl att låta dig vänja dig vid skon, några problem tror jag inte det blir att springa varvet med dem. Lycka till!
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#19
21 april 2013 kl 21:18
1 Gilla
Återigen tack för alla svar! Kan rapportera att jag nu sprungit en del i mina Kinvara och nu inte längre känner av benhinnorna :-D Känt av i hälen nån gång men absolut ingen fara.

Var rädd för att öka mängden men idag sprang jag combitechloppet. 21 km, mest asfalt. Kände inte i varken hälar eller benhinnor och skorna kändes skitbra. Hade målet 1:50 och sprang i mål på 1.40:30 :-)

Dessutom har andra börjat kommentera att "det ser så lätt ut när du springer" sen jag bytte skor. Någon mer som fått höra det??
Pär M
1969 • Umeå
#20
22 april 2013 kl 09:35
Gilla
snyggt med 1.40.

Kinvara är en mirakel sko:-)
(jag är hel nöjd med mina startade upp ett nytt par i går kväll 17km första rundan)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.