Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 5014 visningar

Blåsor och blånagel

1978 • Strängnäs
#1
22 juli 2013 - 09:45
Gilla
Har bytt skor ifrån Asics Gel Kayano 18, till ett par Adidas Adizero Adios.
Springer på rekord tider med dom, milen igår på 42 min, men har nu börjat besväras med en blodblåsa på tån brevid stortån ( kan ej alla namn på tårna ;) ) och blånagel på lill-tån. Allt på höger foten, har aldrig haft dom problemen i Kayano:na. Är Adios smalare i tåboxen? Vill inte gå ifrån Adiosen, men finns det andra liknande skor?

Ska ta mig upp till löplabbet i Stockholm någon dag, men ni här på FORUMET brukar ha ENORMA KUNSKAPER !
1978 • Strängnäs
#2
24 juli 2013 kl 13:48
Gilla
Men ack så fel jag hade, inga läkare inne på jogg.se ;)
1969 • Stockholm
#3
24 juli 2013 kl 23:13
1 Gilla
Nu tror jag inte det behövs någon läkarexamen för att svara på om Adios är mindre i tåboxen än Kayano eller on det finns skor som liknar Adios ;-)

Jag kan heller inte svara på frågorna, för jag har ingen erfarenhet av dessa skor. Säkert är dock att de är olika och de nya har nog ställt till med dina besvär (inte nödvändigtvis för att de är trängre dock). För att avhjälpa omedelbara problemet (om skorna nu känns bra): 1) stick hål på o töm blåsan 2) tejpa med en bra sporttejp 3) njut av dina snabba milar! (blånageln tar hand om sig själv på ena eller andra sättet).
1964 • Stockholm
#4
24 juli 2013 kl 23:24
2 Gilla
Min erfarenhet säger mig följande:

- Många Adidas, men även Asics har plast i sulan för att häva överpronation.

- Om du pronerar,försöker foten göra det oavsett knasigheter i sulan och om då sulan har plast för att försöka stadga upp så pronerar foten inuti skon och skon följer inte med i rörelsen. Blånagel som följd.

- För ungefår 30 år sedan började skotillverkarna försöka överträffa varandra med mer eller mindre vansinnigheter i sulorna. Pronationskilar, kinetic wedge, air, och femtiotolv andra. Men nu verkar Brooks ha sett ljuset i tunneln med först Green Silence och därefter Pure serien.
1978 • Strängnäs
#5
25 juli 2013 kl 16:43
Gilla
TACK som fan för svaren....
PB
1987 • Stockholm
#6
25 juli 2013 kl 17:13
2 Gilla
@ Sven

Du och alla andra fanatiska och tämligen icke nyanserade barfotsfantaster håller på att förstöra för det kunnskapsmässiga framsteg som egentligen är på väg. insikten om att man kanske inte ska ta allt som skotillverkarna säger för givet är ett stort steg framåt men när du och de andra fanatikerna som finns här på jogg.se börjar skylla de mest besynnerliga skador och symtom som ett resultat av pronationsstöd blir det i ärlighetens namn mest löjligt och effekten riskerar att bli den motsatta. risken är nämligen att fler och fler börjar betrakta er just som fanatiker och därmed missar den poäng som trots allt finns där i bakgrunden. Att man får blåsor av en sko beror med all sannolikhet inte på pronationsstödet lika lite som ett benbrott gör det. testa och ge dig ut och spring i ett par ovana helt platta skor och jag kan lova dig att det finns en risk att du får blåsor. i synnerhet som skon inte sitter speciellt bra på foten (testa t.ex. ett par converce i fel storlek eller något i den stilen)

Det här blev måhända mer aggressivt än nödvändigt och du får ta smällen för en ganska lång period av irritation angående inlägg av den här typen.

@ Tony
blåsor är inte ovanligt med nya skor. alla skor sitter lite olika på foten. måhända satt dina gamla skor bättre. det kan även vara så att det tar lite tid att anpassa sig till de nya skorna. blåsor är ofarligt och hör i mitt tycke löpningen till. kör på bara. blir det inte bättre på sikt tycker jag att det kan vara läge att kanske fundera på att byta skor.
1964 • Stockholm
#7
25 juli 2013 kl 23:51 Redigerad 26 juli 2013 kl 00:07
Gilla
@ PB
Jag har inte påstått att sockiplast med ett fack för varje tå eller andra s,k. barfotaskor skulle vara bra. Kolla upp de Brooks skor jag nämnde, så kanske du ändrar åsikt.

Fakta är att plast i sulan gör mer skada än nytta för de flesta. Prova att kliva på en legobit när du är barfota. Det gör ont!

Det har gjorts en del undersökningar om detta, ej bekostade av skoföretag.
Läs gärna mer om dessa här:
http://well.blogs.nytimes.com/2010/07/21/phys-ed-do-certain-types-of-sneakers-prevent-injuries/?_r=0
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20584759

När det gäller undersökningen den amerikanska armen gjorde kan man i alla fall inte klaga på att antalet testpersoner var för litet!

Angående skor eller inte kommer jag ihåg en annan studie. Den studien visade att löpare med ett par Nike Mayfly, en väldigt lätt tävlingssko, använde mindre energi än helt barfota löpare! http://well.blogs.nytimes.com/2012/03/21/making-the-case-for-running-shoes/
PB
1987 • Stockholm
#8
26 juli 2013 kl 00:11
Gilla
jag säger inte att du har fel i sak. minimalistiska skor kan mycket väl vara bättre än mer konventionella skor. De är dock inte lösningen på alla världens problem. trådskaparen har problem med blåsor på tårna. det finns inga belägg eller ens logik till varför minimalistiska skor skulle vara bättre ur just den aspekten. det jag försöker påpeka är hur löjligt det är att framställa minimalistiska skor som en universallösning för alla problem vi löpare drabbas av. Det som var den huvudsakliga poängen är att du tillsammans med många med dig håller på att förstöra de framsteg som gjorts. Sen måste jag även säga att jag stör mig något fruktansvärt på sättet du och många med dig argumenterar.

"kliv på en legobit liknelse". lego har inte ett skit med pronationsdämpade skor att göra annat än att det finns material som återfinns i båda produkterna. Du kan garanterat tillverka föremål som är allt annat än behagliga att kliva på även från det material som ingår i ett par brooks. bara för att ett material är skadligt på ett sätt behöver den inte nödvändigtvis vara det på ett annat.

bara för att förtydliga. mitt nästa par skor efter mitt andra par kinvara 4 kommer förmodligen vara ett par brooks green silence. jag är inte på något sätt emot minimalistisk löpning. vad jag är emot är att framställa det på ett felaktigt sätt.
1975 • Torslanda
#9
26 juli 2013 kl 00:15
Gilla
@Tony: Har inga Kayano men ett par Adios plus många många andra skor :-)

Blånagel får jag om jag har skor som inte har nog med utrymme framtill för tårna Jag behöver ca en halv cm "luft" för att undvika blånagel vid löpning. (Detta märks inte när jag går i skorna, endast löpning)

Gällande blåsorna:
Generellt är det som så att desto "lättare" sko desto trängre sko (finns undantag som tex Brooks Green Silence som har bra med tåutrymme).

Har du samma storlek på dina Adios som dina Kayano? Du kan ev behöva gå upp i storlek på dina Adios...
Dana
1965 • Helsingborg
#10
26 juli 2013 kl 06:08
Gilla
@ sven,
jag har adiosen i 2 år nu, dom är super trånga men har aldrig haft nåt problem att springa i dom(mest tävlingar nu allt oftare även på träning).

jag har även BROOKS GREN SILENCE efter ett par gånger på mina fötter fick jag en blå (den stora) tånagel. dom är mycket bredare där fram än adiosen(ettan).
jag känner att BGS är gjord av nån sort speciel plastik/ gummi som förorsakar blåa tånaglar.

däremot brooks GTX 10 med pronation stöd är det bästa skor med Pstöd jag hade. har nyligen köpt adidas sequence men dom är inte i närheten av brooks.
1978 • Strängnäs
#11
26 juli 2013 kl 09:43
Gilla
Tacksam för alla svar. Kommer att köra på med Adios:en, fötterna får vänja sig ;)

Tommie
1976 • Stockholm
#12
26 juli 2013 kl 15:03
1 Gilla
Jag har kämpat länge med blåsor och min lösning är ca en tejprulle i månaden från apoteket. 29:- kostar det mig att slippa ont och besvär. Sen kanske det är lite fel väg att gå, men jag gillar mina skor, dom ger mig bra löpsteg.
1964 • Stockholm
#13
29 juli 2013 kl 21:36 Redigerad 29 juli 2013 kl 22:45
Gilla
Den här tråden har spårat ur och det kanske är mitt fel, när jag svarade på påhoppet om socki-plast, istället för att förtydliga eller ge exempel på vad jag menade. På kuppen verkar jag ha blivit ha idiotförklarad av en del.

Jag utgick helt enkelt från de gånger jag själv fått en blånagel på någon av stortåna.

Senast var av Adizero Pro, den gröna. Jag hade haft 2 tidigare årgångar, utan att få vare sig blånagel eller ont någonstans. Men, när mängden plast i sulan ökades för mycket och dessutom hälkappan blev hårdare fick jag blånagel på vänster stortå första passet längre än timmen.

Tidigare gånger jag fått blånagel har det skett på likartat sätt utom minst 1 gång. Då var det en förstärkning i ovandelen, för att det inte skulle gå hål i densamma, som var orsaken. Det var i samband med Stockholm marathon 1988.

Så vitt jag kan komma ihåg har jag aldrig fått blånagel på höger stortå. Däremot ett flertal gånger på vänster och jag pronerar mer på vänster fot än höger.

Att jag nämnde Brooks i tidigare inlägg berodde på att det är det varumärke jag förknippar mest med maximalt med stablitetsanordningar av olika slag. På samma sätt som Nike är det jag förknippar mest med maximalt med stötdämpning.

Att då Brooks skulle komma med en doja helt utan plast i sulan och dessutom helt och hållet gjord av återvunnet material kändes ungefär lika sannolikt som om en 1970-tals möbel tillverkad av spånplattor och inköpt på IKEA skulle dyka upp på Antikrundan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.