Löpning Träning 127 inlägg 28537 visningar

Träning när man är 50+

Bo Edström
1961 • Filipstad
#1
24 oktober 2013 - 23:46
Gilla
Hej,
Hur tänker ni andra om träning när man blir lite äldre, säg när man passerat 50 år och äldre? Då är man inte lika smidig och snabb längre.

Själv tränar jag varannan dag (månd, onsd, fred) 1 mil i hyfsat högt tempo. Sen blir det en längre runda ca 2 mil (nån gång på sommaren ca 3 mil) på helgen. Det känns rätt lagom och då får man bra återhämtning. Så mycket intervall blir det inte längre men jag lägger alltid på en spurt i slutet på varje runda jag är ute så jag får suga ut det sista för det känns så bra efteråt att man kan lägga i en växel till och dra på ordentligt fastän man är trött.

Är själv 52 år nu. Blir löpning på vår-sommar-höst och längdskidåkning på vintern. Tänker forsätta så länge det går.

Har lite funderingar hur jag kanske bör träna när jag blir ännu äldre.
En idé är att man kanske bör dra ner tempot lite ju äldre man blir och kanske springa lite längre istället.
Det vore kul att höra hur ni som är ännu äldre än mig lägger upp träningen.
Kroppen pallar ju inte för lika hård träning när man blir äldre, det märker jag. Uppvärming före blir allt viktigare för egen del och stretching också för att hålla sig hyfsat mjuk/smidig. Jag är otroligt tacksam att jag i stort sett aldrig varit skadad (en fotvrickning i en mosse i 20 års åldern är allt) men man vet ju inte hur det blir framöver ju äldre man blir.

/Bo
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1954 • Falun
#21
25 oktober 2013 kl 18:19
Gilla
Min svärfar tränar fortfarande fast han passerat 80. Har har inte löptränat på några år så det blir mest träning på cykel. Och han slutade tävla än tidigare. Men 2002 åkte han i alla fall öppet spår och då över 70 slog han mig klart, jag som var nöjd med mina 7:42.
1960 • Hässelby
#22
25 oktober 2013 kl 18:34
Gilla
Jag sprang 10 000m på VSM 2009. Nu kör 1500 m utan problem. Känns bra att köra 12*300 1min vila 53-54s. Bara distans räcker inte för mig.
Erik Larsson
1962 • Stora Höga
#23
25 oktober 2013 kl 18:46
Gilla
Kör hårt!! Satsar på maraton men först ska vikten ner. Inte varit så god form sen jag minns inte. Cyklar också för att det dels är härligt samt för att skona en lite för tung kropp.
//Erik
1961 • Vendelsö
#24
25 oktober 2013 kl 18:51
Gilla
Jag började springa seriöst för två år sedan när jag fyllde 50. Det gick väldigt lugnt första året men jag har ökat längd och träningsdos varje år med målet att springa maran efter fem år. I år har jag tränat 3 ggr/vecka, 2-3 mil/vecka och sprungit Lidingöloppet MK15. I vinter blir det core-träning i grupp på gym för att stärka kroppen ytterligare. Har inte sett några hinder med att var 50+ förutom att man kanske mer måste lyssna på kroppen och ta små steg i taget så att säga.
Anders Ström
1947 • Skarpnäck
#25
25 oktober 2013 kl 20:05
Gilla
Man får känna efter vad som passar en. Jag var medeldistansare som ung och tycker fortfarande att träning för det passar mig bäst. Sprang dock 200m på Nordiska Veteranmästerskapen i somras. Man blir ju sämre på alla distanser då man åldras. Dock upplevelsen av löpningen är samma som när man var ung, Det pratas om att snabbheten går ner mest när man blir äldre men så är det faktiskt inte procentuellt sett. Lite längre återhämtning behövs numera. Det går att träna till 100 år!
Tapio Sulasalmi
1957 • Mantorp
#26
25 oktober 2013 kl 20:51
Gilla
Mycket inspirerande att läsa era alster. Tack alla NI löpare. I tonåren körde jag en del orientering och löpning, var en periodare och hade inte uthållighet att träna året runt. För några år sedan deltog jag i en patrulltävlan och tyckte att jag tränade ordentligt inför den strapatsen. Visst....Då kände jag att det här duger inte. Sedan dess har jag tränat framför allt löpning, 3-5 gånger i veckan.

Det brukar bli mellan 5-18 km. Ibland längre. Gillar mest slätlöpning. Skulle behöva träna mer backe.

Jag blir rastlös i kroppen om jag inte får träna. Reser mycket i jobbet. Fyskläderna är alltid med. Och nog finns det oftast ett gym på de flesta hotellen så att jag kan svettas och känna mig som en ny människa efter varje fyspass.

I våras skaffade jag för första gången en löparklocka och tycker att träningen blivit mer givande. Kul att se hur man utvecklas. Dock tycker jag att styrketräning är tråkigt. Skulle behöva en spark där bak för att träna mer allsidigt. Läste en artikel i den lokala dagstidningen om att avsluta löppasset med lite grodhopp, jämfotahopp etc. Känner att det gör susen för benmusklerna. Steglängden har ökat.

På de två-tre åren som jag tränat seriöst har jag gått ner i vikt från 87 kg ned till 84-83 kg (är 183 cm lång). Nu ligger jag på 79 kg och känner mig väldigt nöjd. Det är nog långpassen som tagit på överskottet.

Skulle vilja någon gång testa Ultra men tror att det sliter hårt på kroppen. Är relativt nöjd med halvmara.

Ha en skön löparhöst oavsett ålder.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#27
25 oktober 2013 kl 21:06
Gilla
börjadespringa förra hösten och träna mer än vad jag gjort tidigare, jag kommer inte upp i nått speciellt tempo, men bara känslan att jag kan springa 2-3 ggr i veckan, minst 5 km/gång räcker länge för mej, brukar värma upp under själva löpningen och går helst 3-3 km som nedvarvning, vilket kroppen mår bra av, nu när mörkret o dåligt väder kommer blir det fler svettiga pass på tex crosstrainern
1956 • Lund
#28
25 oktober 2013 kl 21:15
Gilla
Bo.

Viktig(as)t är nog att tänka på mer tid för återhämtning mellan hårdare pass. Annars är det bara tuta och köra, när man väl har en god grundkondition/styrka.

Nästa år ska bli det bästa året!
Bo Edström
1961 • Filipstad
#29
25 oktober 2013 kl 21:30 Redigerad 25 oktober 2013 kl 21:31
Gilla
Mikael,
Ja nog får man återhämtning fysikt på sitt sätt varje dag på jobbet då man är kontorsråtta och har "dumburk" (dator) som arbetsredskap hela dagarna. Fast jag har ståbord och står och jobbar hela dagen. Gillar inte sitta på en stol. Fast de små grå cellerna man har kvar får slita desto hårdare på jobbet.
Att bara göra ingenting emellanåt är skönt och det är nog bästa återhämtningen. Att inte göra nåt speciellt kan vara en konst det också, och har förstås inget med lathet att göra (som för mig betyder ovilja att göra saker när det verkligen behövs).
En utöende form av snabbåterhämtning i vardagen är att ta en sovpaus på lunch. Min farsa cyklade till från jobbet varje dag och åkte hem på lunch, åt i 10 min, la sig på soffan i 30 min och åkte sen tillbaka till jobbet. Nog bra i längden. Fast en annan som har 6 mil till jobbet och lika långt hem varje dag tillbringar 2 tim varje dag i bilen och det är också en form av återhämtning i vardagen.
Man gör ingenting annat är kör bilen som inte är speciellt krävande.

/Bo
1962 • Laholm
#30
25 oktober 2013 kl 22:30
Gilla
Stötte på den här killen när jag sprang ett 5K lopp i Los Angeles förra året. Han är enligt uppgift snabbast genom tiderna på 5K som 49 åring efter att ha levt en stor del av sitt liv direkt ohälsosamt. Han har en del bra tips om träning för oss över 50.
http://runnersconnect.net/running-interviews/training-as-a-masters-runner-inteview-with-masters-running-record-holder-pete-magill/

Jag tror bl.a. att en regelbunden träning av funktionell styrka minskar skaderisken till följd av att vår muskelmassa annars minskar med stigande ålder. Stimulerande läsning! Men dra ner på tempot,? Aldrig! Jag jobber för att öka det. Är naturlig "snigel" men hyfsat uthållig. Nä, mycket intervaller och ingen rädsla för en och annan "bonk" under träningen. Bara att köra på om kroppen ej säger annat. Kul att läsa om alla jämnåriga och äldre som är aktiva. Målet för 2014 är nytt PB på maran!
1960 • Södermalm
#31
26 oktober 2013 kl 10:22 Redigerad 26 oktober 2013 kl 10:26
1 Gilla
Heja Bo!!!!

Jag tycker det är perfekt att öka träningen när man är 50+, för man behöver inte prioritera barn och karriär lika mycket.

Jag har kommit igång med regelbunden träning först efter 50 och träningen har haft väldigt stor effekt. Har inte haft så här bra fysik sedan tonåren. Jag tror jag kan fortsätta att bli snabbare tills jag är 60 eller så, åtminstone på lång distans, och sedan fortsätta springa så ofta jag har lust, förhoppningsvis nästan varje dag, så länge jag lever. Jag mår så fantastiskt bra av det. Det står lite mer på min profilsida om du är nyfiken.

Men jag tror det är jätteviktigt att undvika överansträngning. Risken för skador är stor och man hamnar lätt i en ond cirkel av sånt.

Mitt starkaste råd är att lära sig springa riktigt LÅÅÅÅNGSAMT. Min maxpuls är 160. Jag försöker lägga det mesta av min träning kring 110 i puls eller lägre, 70% av maxpuls.

Det var jättesvårt för mig i början. Kändes hopplöst krystat och meningslöst, men det är en vanesak, både tålamodet och att ta lätta korta steg. Nu tycker jag det är underbart meditativt. Att springa på stigar och obanat gör också att det blir roligare.

Den stora fördelen med att springa långsamt är att då kan man springa hur ofta man vill. Långsam löpning verkar mer rehabiliterande än vila. Sedan jag började springa nästan varje dag så mår jag mycket bättre (och det var bra redan innan :-)

Att springa på stigar och obanat är också väldigt nyttigt för balansen.

Det vanligaste skälet till att gamla människor får problem att träna är just dålig balans. Vi använder våra kroppar så lite så balansen börjar försämras redan i tonåren och sedan blir det värre och värre om man inte tränar balansen. Att stå på ett ben och blunda ska inte vara något problem för en frisk människa.

Bålstabilitetsträning är ett bra komplement.
www.suneson.se är bra inspiration. 65 år och ska springa tvärs över USA igen nästa år.

EDIT: borde tillägga att jag kollar sällan pulsen, men jag vet vilken hastighet det är och hur det känns
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#32
26 oktober 2013 kl 16:38
Gilla
Om man vill kunna behålla löpstyrkan så länge som möjligt måste man belasta kroppen, och då framförallt benen, med tunga styrkeövningar och explosiv träning. Man kan annars räkna med att tappa 1-2% av styrkan från 60-årsåldern. In på gymmet och träna för att hålla emot så gott det går. Att bara springa är nog tyvärr inte rätt metod om man vill behålla farten.
1960 • Södermalm
#33
26 oktober 2013 kl 20:41
Gilla
Lars,

jag håller med om behovet av styrketräning för att inte tappa fart om man var vältränad som löpare innan. Men annars kan det ju räcka att öka intensitet eller mängd av snabbhetsträning med löpning, om man trivs bättre med det. Det borde gälla även 60+.

1960 • Södermalm
#34
27 oktober 2013 kl 09:14
Gilla
Kan inte låta bli att göra ett inlägg till här.

Jag ångrar förstås djupt att jag har varit så lat under mitt vuxna liv, men inget ont som inte har något gott med sig.

Vilket fantastiskt privilegium att kunna springa bara för njutning och ändå bli bättre och bättre hela tiden, utan att behöva några träningsprogram!

När den dagen kommer att jag uppnått mitt max och formen börjar dala sakta så tar jag det nog med en klackspark. Det är ju bara att tävla i sin åldersklass så har man löst det problemet :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#35
27 oktober 2013 kl 09:30
Gilla
Den styrkebelastning som krävs är av ganska tung explosiv karaktär. Även att höja tempot i löpningen är mest uthållig styrka. Det gäller att lasta på ganska tungt relativt sett. Kanske köra 8-10 reps i övningarna. Börjar man orka mer kan man öka belastning, alt söka instabilitet genom att stå på Bosuboll el dyl.
1960 • Södermalm
#36
27 oktober 2013 kl 09:50
Gilla
Den styrkebelastning som krävs för vad? Sprint?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#37
27 oktober 2013 kl 10:00 Redigerad 27 oktober 2013 kl 10:10
Gilla
För att behålla sin muskelstyrka, balans även i vardagen. På jobbet kan jag t.ex se att de vanligaste tillbuden bland våra hantverkare är fall, halkolyckor och detta framför allt bland hantverkare 50+.

Maximal intensitet förbättrar rekryteringen av fler motoriska enheter och motorenhets synkronisering, dvs muskelns förmåga att t ex hantera belastning.
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#38
27 oktober 2013 kl 10:40
Gilla
Jag tränar precis tvärt om. Den egna kroppsvikten och många reps istället. Har inte varit så skadefri som sedan jag växlade om till den typen av träning efter inrådan från min naprapat. Men det är nog väldigt individuellt och svårt att ge något generellt råd ang det. :-) Jag hade problem med ländrygg/bäcken när jag sprang långt, det är som bortblåst nu. :-)
1960 • Södermalm
#39
27 oktober 2013 kl 10:50
Gilla
Lars, om man ökar eller intensifierar sin löpträning så ökar också muskelstyrkan och balansen

Det är ju extremt hög intensitet i löpning, med en kraft som är flera gånger kroppsvikten

Det finns förstås en plats för styrketräning, men jag köper inte att det skulle vara nödvändigt
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#40
27 oktober 2013 kl 10:52
Gilla
Egen kroppsvikt kan med fördel användas. När man t.ex fixar "plankan" i en minut kan man förlänga hävstång eller använda bosuboll för att bli instabil i övningen. Tung träning behöver inte innebära stora viktskivor. Själv använder jag gärna TRX-band i gymmet.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.