Löpning Träning 88 inlägg 25797 visningar

Löpning med hund?

Pia Holmsten
1987 • Stockholm
#1
25 februari 2014 - 15:31
Gilla
Hej alla!

Jag har en fråga till eventuella hundägare som tar med hunden på löparrundan. Vilken hundras har ni och hur fungerar det att löpa med hund?

Min sambo och jag planerar att skaffa en hund inom de följande året och planerar att skaffa en hund som är relativt aktiv. Vi är båda aktiva löpare och rör oss mycket ute i naturen. För tillfället funderar vi på att skaffa en Beagle.

Jag vet att denna fråga kanske skulle passa bättre i ett hundforum men jag skulle verkligen vara nyfiken på att höra ifall någon här har några erfarenheter av löpning med hund :)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1971 • Nykvarn
#21
27 februari 2014 kl 09:11
1 Gilla
Här är en tidigare tråd om löpning med olika hundraser:
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=12434

Har inte hund själv men lånar ibland grannens hund som är en blandning av schäfer och något annat och det brukar vara väldigt trevligt, för oss båda, då brukar jag springa med honom kopplad, tycker det känns bäst eftersom jag bara lånar hunden. Jag är väldigt populär hos hunden när vi träffas på gatan :-)
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#22
27 februari 2014 kl 09:15
Gilla
Vilken bra tråd!
Peter Eklund
1978 • Göteborg
#23
27 februari 2014 kl 23:20
Gilla
Har en golden retriever som helst får springa lös på rundorna...funkar jättebra!

Gillar också att hon funkar jättebra m småbarn och att hon är bra på att slappa också, dvs följer gärna med ut på runda men är lika nöjd m kortare promenader där hon "roar sig själv"...
Rebecka Wide
1982 • Uddevalla
#24
27 februari 2014 kl 23:47
Gilla
Bild uppladdad av Rebecka Wide
Jag har två hundar, en boxer och en pälsad peruansk nakenhund el. perro sin pelo del peru som den egentligen heter (bilden). Boxern är lite för stor och tung för länge rundor, men peruanen är perfekt! Hon vill gärna vara i närheten av matte och husse, vill gärna vara till lags och har ingen större jaktinstinkt. Hon väger ca 14 kg och är väldigt lätt i kroppen. Jag har ännu inte sett henne trött, samtidigt som hon inte har något egentligt "krav" på massa motion. Perfekt löparhund och perfekt storlek! :-)
1978 • Handen
#25
28 februari 2014 kl 08:22
1 Gilla
Henrik:
Jag springer ganska ofta med min lilla Cavalier King Charles Spaniel tik. Rasen är en utpräglad sällskapshund av dvärgtyp och rent spontant så skulle man kunna tro att en sådan hund knappt skulle orka hänga med alls.
Men... Vad fel man kan ha ibland. Vår favoritrunda är en 17km rejält kuperad skogs/trailstig. Den är inga problem om det inte är riktigt mjukt med mkt vatten/lera/gegga eller ett snötäcke som gör att hon får pulsa.
På flacka rundor har vi vid några tillfällen varit uppe på 20km+.
Kanske spelar hennes låga vikt, ca 6,5kg roll som gör att det blir relativt lätt för henne att springa?
Härligt är det iaf. och jag springer med koppel då vi bor ganska tätbefolkade.
1983 • Oslo
#26
28 februari 2014 kl 11:58
Gilla
Har en liten chiuawa blandning som jag springer med ibland. Har inte sprungit så långt med henne än max 4-5 km. Men hon har mycker mer krafter kvar och tror garanterat att hon skulle springa minst lika långt till fast hon är liten. Har henne alltid løs när jag springer.
1987 • skogås
#27
28 februari 2014 kl 21:54
Gilla
Bild uppladdad av Anna Danielsson
Jag springer 3 gånger i veckan (har inte tid med mer) runt 6 - 10 km och springer alltid tillsammans med mina två svenska lapphundar. De håller alltid bra tempo och springer på i bra fart, klarar av vårat klimat året runt.
Har även sprungit med mina lakelandterrier och det gick bra det med och inga problem med att springa långt. men de precis som andra hundraser som inte har tjockare päls klarar inte av vintrarna och kylan lika bra om man vill springa eller åka skidor.

Men min erfarenhet är att de flesta hundarna klarar av att springa med ägarna, med undantag för kortnosade hundar på sommaren och väldigt tunga hundar.
Cilla S
1979 • Södra Sandby
#28
3 mars 2014 kl 16:23
1 Gilla
Har en breton (liten stående fågelhund) som ofta är med mej el min man ut på löpturer. Alltid pigg, glad o redo för en löptur. Kommer springandes så fort jag tar på mej löparkläderna :) Då jag ofta springer på elljuspår där hundar måste vara kopplade så använder jag en sån joggsele så att hunden är fäst i elastiskt koppel runt min midja. Skönt att ha båda armarna fria till armpendling! :)
1976 • Norra Sorunda
#29
3 mars 2014 kl 21:01
4 Gilla
Bild uppladdad av peter lidman
Jag älskar att springa med mina. Jag har två whippethundar som kan springa hur långt som helst, det är jag som ger upp först :-) Jag har dem kopplade och de springer framför mig. Jag tycker att det är skönast. Jag har koll på dem och kommer det en korsning så kan jag säga åt dem att springa åt höger eller vänster. Bonusen är ju förstås hjälpen jag får i uppförsbackarna :-). Min äldsta hund (den på bilden) älskade att ge mig draghjälp när jag åkte rollerblades men det fick vi sluta med då det slet för mycket på tassarna.

Så fort jag tar på mig träningskläderna vet de vad som väntar och blir eld och lågor. De är inte lika entusiastiska om det regnar eller blåser för mycket. Då ligger de helst under täcket inomhus :-)

De är mina två bästa träningskompisar!
1958 • Lund
#30
3 mars 2014 kl 21:53
Gilla
Bild uppladdad av Birger Olsson
Springer alltid med vår blandras nu 10 år, schäfer/border collie/labrador, upp till 20 km. På sommarn lägger vi rundorna så att det finns vattenhål att svalka sig i. Alltid kopplad med midjekoppel. De flesta pass blir hundervall. Bra fart med snus och kiss stopp.
1973 • Göteborg
#31
4 mars 2014 kl 09:16
1 Gilla
Bild uppladdad av Anita
Det här är min kompis. Portugisisk vattenhund. Mycket energi. Mycket motor. Mycket glädje, alltid pigg på en runda. Vi delar inte alltid uppfattning om riktning och tempo alla gånger ;-) men efter nån kilometer så faller han in i min lunk.
Erik Edston
1948 • Linköping
#32
4 mars 2014 kl 16:55
Gilla
Hunden ska vara lös! Det är en styggelse att se löpare och cyklister också för den delen, stressa sina hundar i koppel. En hund ska nosa och strosa. Den springer lätt ikapp dig om den kommer efter.
1973 • Göteborg
#33
4 mars 2014 kl 17:03
1 Gilla
Håller i princip med dig Erik, men inom tättbebyggt område och i allmänna strövområden råder i regel generellt koppeltvång.
Även om man har "pli" på sin hund råder koppeltvång, iaf i de områden jag vistas i. Jag hade inte önskat något hellre än att hunden hade fått springa lös, precis som du säger håller de sig oftast i närheten av sin ägare även om de kryssar lite fram och tillbaka.

Dessvärre föga tröst för människor som är hundrädda. Och att träna sin hund till sådan lydnad att den håller sig tätt intill en hela tiden måste göras i "skarpt läge" med andra människor, hundar, barn, cyklister och joggare. Tyvärr är det nolltolerans för misstag och jag vill inte utsätta mig eller min hund för det. Tyvärr!

Annars håller jag i princip med dig ;-)
1976 • Norra Sorunda
#34
5 mars 2014 kl 18:08
Gilla
Erik, Jag skulle helst av allt ha mina hundar lösa hela tiden, men när jag springer på elljusspår och andra "allmänna" slingor har jag dem alltid kopplade. Jag har full respekt för dem med hundskräck. När jag är ute i skog och mark springer de däremot alltid lösa. Jag tror inte att jag stressar mina hundar när de springer i koppel, jag kan lova dig att de är de som stressar på mig :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#35
6 mars 2014 kl 08:30
3 Gilla
Skönt att se att de flesta har sina hundar kopplade bland folk. Om alla hade koll på hundarna skulle inte jag ha något problem men tyvärr finns det alltför många exempel på motsatsen. Själv har jag blivit hundbiten 2 ggr + att jag när jag var hundvakt åt svärfar så blev hunden attackerad och biten. Det borde kanske vara obligatorisk utbildning för hundägare - men å andra sidan orkar en del inte uppfostra sin barn heller.
Magdalena
1972 • Tumba
#36
6 mars 2014 kl 13:50
Gilla
Rhodesian Ridgeback är hundvärldens maratonlöpare, och de flesta exemplaren älskar att hänga med sin matte/husse ut på joggingturer, har flera löparvänner som har med sig sina rr på milslånga löparturer flera gånger i veckan.

Men sen är ju hundarna också individer... Jag skaffade en egen rr för 10 år sedan med hopp om att hon skulle kunna hänga med mig ut och springa, men det var ju en nitlott, mitt egna exemplar är en mycket bestämd dam med väldigt egen vilja (däremot var hennes mamma helt underbar att ha med sig ut på joggingrundan). Har varit stört omöjligt att springa med henne i koppel, för då blir det tvärstopp direkt, och som att släpa runt på en kärvande resväska... Så jag har gett upp för ganska många år sedan att få med henne på joggingrundorna. För mycket folk på joggingspåren i storstan för att jag ska kunna ha henne lös där.

Undantaget är när vi varit på landet på somrarna, där är det så glest på folk i skogen att jag kunnat ha henne lös på mina löparrundor, och då springer hon i sin egen takt, dvs står och nosar på något intressant medan jag kommer ngr 100 meter före henne, och sen tokrushar hon ikapp mig på nolltid för att sen återigen stanna och inspektera någon buske och låta mig hamna ngr 100 m före.

Kan tillägga att springa det kan hon minsann, hon har tävlat på vinthundarnas kapplöpningsbanor när hon var yngre och hamnat på prispallen flera gånger. Men när hon springer vill hon göra det på sitt sätt ;)

Så jag rekommenderar Rhodesian Ridgeback!

Tipsar också er som springer med hund om loppet "Hundlöpet" som går på flera olika orter varje år. Då får man välja på 5k eller 10k, kravet är att man ska ha hund med sig.
Jag sprang det för två år sedan, lånade då en kusin till min hund, och hon var som en dröm att springa med, helt fantastiskt roligt lopp :) Rekommenderas!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#37
10 mars 2014 kl 21:14
1 Gilla
Kopierat från DT.se

Nu är det slutsprunget för Fido i skogen. Från och med den 1 mars fram till den 20 augusti är det förbjudet att låta hundar springa fritt i skog och mark. Undantaget de extremt väldresserade vovvarna.
För de flesta hundägare innebär vår och sommar att djuret ska hållas i koppel. För de hussar och mattar som bryter mot lagen väntar vanligtvis böter. Men ett regelrätt koppeltvång handlar det inte om. Enligt Naturvårdsverkets tolkning av lagen så får extremt väldresserade hundar gå lösa.
– Om du inte har absolut kontroll ska du ha hunden kopplad, säger Åke Hedhammar, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
1974 • Mölndal
#38
10 mars 2014 kl 21:30
Gilla
Jag har 2 st Siberian husky som jag springer med ibland . Brukar springa med 1 åt gången med bälte och dragsele på hunden.

Får ofta kommentarer att det är lättare att springa med hund eftersom de drar mig fram.
Tycker det är lättare att springa själv eftersom man får springa och bromsa hundarna för dom drar så förbannat.
1977 • Eskilstuna
#39
11 mars 2014 kl 09:24
Gilla
Kan inte säga att jag tidigare lagt märke till att folk använder sele/bälte när dom springer med hundar, men under loppet av en vecka har jag sett 2st.
Tyvärr var ingen av dom en speciellt god förebild för er andra hundägare då båda hundarna direkt vek av mot min sida av spåret för att "hälsa" (kom så nära att jag fick hålla ifrån dom med handen. Tur man är allt annat än hundrädd).
Kopplet måste ju användas om det ska vara till någon nytta. Får hunden springa hur som helst i koppel kan den ju lika gärna vara lös.

1968 • Kapp
#40
11 mars 2014 kl 10:13
1 Gilla
Har aldrig förstått varför hundägare ska ha hunden/ar framför sig under löpning? Minna har alltid sin plats bakom mig,chefen först i en hundflock, naturligt för hundarna och du har fullständig kontroll på dom,
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.