16 mars 2014 kl 23:30
Redigerad 16 mars 2014 kl 23:31
Det är en _mycket_ stor skillnad på behov av att tillföra energi under långpassen om de ska gå i bra fart eller inte. Insulinus beskriver det bra i första inlägget.
Lufsar man runt i 5:30 tempo och 25km så är man visserligen ute en bra stund men man drar ju inte så hårt på ekipaget då heller.
Rent principiellt så tycker jag att det för det mesta går bra med "normalpass" på uppemot 25km på bara vatten - förutsatt att man inte ligger på så mycket mängd i veckan i övrigt. Ska det vara lågpulslöpning så är det liksom ingen större idé att trycka i sig kolhydrater i mängder annat än en liten skvätt på ett två till tretimmarspass för att pigga upp lite.
Ska man köra kvalitetspass på sina långpass så tycker jag dock att man kan börja köra med sportdryck på träningen också, det tillför ju kvalitet i träningen i sig att göra riktigt bra pass i sträcka och tid och det får man absolut med sig i bagaget inför tävlingarna med självförtroende och bra ork på passen. Då är det ju trevligt att öka prestationen och minimera slitaget genom att tillföra energi.
Tittar man på Filips dagbok så ser man ju att det går undan och tre mil i sub fem fart (med råge) drar en hel del kolhydrater och sådana pass "lär man sig inte springa på enbart fett". Att starta halvtom eller tom inför sådana pass och dessutom springa utan energi sliter hårt på kroppen.
Var ens egen gräns går får man ju leta fram. För mig innebar det iallafall strax under 1:30 på halvmaran på träning = ingen vätska alls, men har känt mig ganska "färdig" efter passen. Går sträckan på 1:40 så känns det ju inte alls lika slitigt, men på något bisarrt vis hinner jag ju bli törstig på den tiden.
Ska jag vara ute längre än 1:30 på passen så känns det fint med lite energi med i bagaget och något att dricka. Har inte så många tvåtimmarspass i bagaget men det brukar gå i ett tempo som man mest är lite matt efteråt av och finns det lite vatten med så går det ok. Räknar inte det som "kvalitetspass" dock. Det duger fint med Snickers nuförtiden. Ibland före, ibland under, ibland efter passet. Ibland inte alls.