Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 88 inlägg 11057 visningar

Stockholm Marathon - vad kan göras för att vända utvecklingen?

1971 • Nykvarn
#1
8 juni 2016 - 12:53 (Redigerad 8 juni 2016 - 13:22)
2 Gilla
Med årets Stockholmsmara nu i backspegeln har jag liksom många andra noterat det vikande anmälningstrycket senaste åren och jag läste med intresse maratonresenärens Anders Forselius (som bloggar på Runners World) förslag kring hur trenden kan vändas, om den nu kan det...

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/stockholm-marathon-6.htm#comments

"År 2014 korsade 16068 löpare mållinjen i Stockholm Marathon. År 2015 var siffran 14812 och i år 12889. Trots tappet på nästan tvåtusen löpare jämfört med fjolåret så är det ändå en imponerande siffra som står sig väldigt bra internationellt".

Att det var så få fullföljande förvånade mig!

Följande antagande gör jag utan att ha något att stödja mig på:

Många som sprungit i flera år har hunnit avverka flera maraton varav flera i Stockholm och gått vidare. Det finns fler lopp som konkurrerar, varav många letar sig utomlands för att springa löpartävlingar, många har sökt sig vidare till ultra, fjällmaraton och triathlon och liknande "häftigare" utmaningar nu när "alla" springer maraton. Många av dessa är nog "förlorade" vad gäller Stockholm Maraton. Samtidigt finns många löpare som ännu inte tagit steget till maraton.

Har vi på jogg några åsikter om hur Stockholms-maran kan utvecklas? Här är mina tankar, varav några som jag håller jag med Forselius om:

- Östermalms IP före och efter är ett jättefint tävlingscentrum (t ex förtäringen efter och att alla löpare kan träffas och vila på ÖIP) men den pyttelilla mässan matchar inte loppet i övrigt! Utöka och flytta den till Kungsträdgården veckan före och ha fler arrangemang kring loppet där! Det blir då också enklare för hitresta löpare att hämta nummerlappen i city dagarna före.
- Fler arrangemang kring loppet veckan före loppet så att det blir en "maratonvecka" i Stockholm med aktiviteter, workshops, seminarier, provlöpning av banan, morgonjoggar m m.
- Tidigarelägg starten, det är ofta varmt i Stockholm (alternativt regn och iskallt), många internationella maror har start på morgonen, en start kl. 10:00 skulle tillåta frukost utan att gå upp i svinottan samtidigt som det inte hinner bli så varmt under loppet.
- Däremot tycker jag att loppet fortsättningsvis ska ligga på en lördag, att lägga det en söndagmorgon tror jag ytterligare minskar deltagare som reser hit
- Bansträckningen, jag gillar nuvarande banan även om den inte är superflack och tycker Västerbron är lite Stockholm Maratons signum men jag kommer följa med spänning hur det blir när ombyggnationen av Slussen påbörjas vilket ändå kommer tvinga arrangören att ändra bansträckningen
- Lägre deltagaravgift? Jag tycker, trots prislappen, att det fortfarande är prisvärt. Jag har ingen aning om hur mycket överskott loppet ger till Hässelby/Spårvågen men gissar att det knappast är en förlustaffär för föreningarna...
- Bättre prispengar till segrarna, ska då inte gå ut över deltagaravgifterna för motionärerna, skulle det locka löpare och publik om vi får hit löpare av världsklass?
- Startögonblicket kan göras mer av, i år var det inte ens ett startskott utan någon slags konstig signal, det är dock en detalj i sammanhanget.
- Namnet i större läsbart tryck på nummerlapparna vore roligt för löpare och publik .


En lägre deltagaravgift, mer arrangemang kring loppet hela veckan före och loppets starttid är de stora sakerna för mig, det andra är detaljer i ett redan fint arrangemang, enligt mig
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1973 • Stockholm
#61
10 juni 2016 kl 23:15
2 Gilla
Re #57: Helt enig. Genomförde i år mitt fjärde Sthlm marathon i rad och har nog upplevt alla känslor som finns. Inget jag brukar nämna för folk av precis den anledningen du är inne på, säger man en tid som börjar på 4 timmar möts man av ett "jaha" och en ton av misslyckande.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#62
10 juni 2016 kl 23:31
9 Gilla
Ja för pöbeln så är inte maraton så himla märkvärdigt längre. Men det beror ju bara på att dom inte kan något och inte förstår något.

Det är ju samma fenomen som att när du säger att du sprungit 3000m på 9:07 så möts du av oförstående blickar: "Vadå? 3 km alltså? Det har jag också sprungit".

Men om du säger att du sprungit 7 mil i skogen så möts du med en helt enorm respekt och folk säger: "Va!? Har du sprungit i 7 mil!!?"

Sen att det kanske tog dig 15 timmar och du mest lusjoggade, lade dig ner och sov en timme och käkade kaviarmackor och lösgodis under tiden, det är mindre intressant.

1988 • Katternö, Finland
#63
11 juni 2016 kl 06:53
Gilla
Ursäkta att jag inte har någon källa. Men har läst att antalet människor som springer sitt första marathon har haft en markant ökning de senaste åren.

Egen notering.
Ser lite samma fenomen här omkring också, inte marathon distanser dock. Men det är otroligt mycket folk på alla olika små löpevenemang.

Mycket medelålders herrar och damer, som ser ut som de inte har ansträngt sig särskilt mycket sen skolgymnastiken. Det är ju jättebra att människor har börjat röra på sig mera.

Så jag skulle vilja påstå att löpning är jätte trendigt nu. Speciellt lopp upptill halvmaraton kommer att se en jätteboost, här framöver. Att klara sitt första maraton är en jättebedrift, men långt ifrån någon omöjlighet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#64
11 juni 2016 kl 11:05
Gilla
@Fredrik Fors: Det stämmer nog här också att det är många som sprungit sitt första maraton de senaste åren. För de flesta blir det kanske det enda, "nu är det gjort". Vasaloppet har också större andel förstagångsåkare än förut. Check.

Likaså blir de kortare loppen allt fler, många försvinner igen efter ett eller några år men andra hänger med och jag kan hålla med om att det nog blir fler och fler som springer kortare tävlingar. Och det är väl bra att det är kortare lopp för de flesta, maraton är bara för dem som vill hålla på år efter år. Och för dem som tvunget vill visa en enda gång att de kan.
1981 • Vegan Runners
#65
11 juni 2016 kl 12:23
1 Gilla
#62

Fast för någon som lägger mycket tid på löpning är ju inte ett marathon imponerande i sig heller.

En Finisher-tröja från Stockholm Marathon kan betyda att du tränade och klarade SM-kvalgränsen och tog en schysst placering (respekt). Men också att du klädde ut dig i gorilla-dräkt, joggade runt och gjorde highfive med alla längs vägen och tog fikapaus vid varenda vätskestation.

Lidingöloppet har ju sin silvertid på 2:15. Om Stockholm Marathon hade nåt motsvarande fast svårare skulle det trigga åtminstone mig att ställa upp. T.ex special-tshirt om du klarar under 2:30, 2:40 och 2:50 (och motsvarande som tjej).
1978 • Linköping
#66
11 juni 2016 kl 12:30
6 Gilla
#65

Hävdelsebehovet är ju extremt stort i dessa tider vilket märks på ditt inlägg. Att klara maran är respekt!
1981 • Vegan Runners
#67
11 juni 2016 kl 12:44
Gilla
#66

Jag sprang mitt enda Stockholm Marathon när jag var 20 (?) tillsammans med en kompis. Då var målet mest att klara utmaningen och det kändes sjukt stort att springa in under 3:45. Men eftersom vi grejade det försvann lockelsen och sommaren efter gjorde vi nåt annat istället.

Jag vet inte, det kanske kommer kännas som en utmaning igen i framtiden i takt med att kroppen blir äldre och att jag anmäler mig som motivation för att fortsätta träna och kunna ta mig runt. Nån gång kommer det ju inte gå längre.

Men just nu ser löparlivet lite annorlunda ut och då skulle det behövas någon annan sorts utmaning för att göra det lockande att springa. Att ha halvt omöjliga mål och drömmar (jag kommer aldrig springa på 2:30 t.ex) fungerar som morot för mig åtminstone.
Oldboy
1952 • Danderyd
#68
11 juni 2016 kl 14:01
1 Gilla
Håkan, man kan göra sig mål, eller välja nåt. Själv försöker jag komma in på Sunesons veteranlista (igen), de tio snabbaste i sin åldersklass. Och kvalificera mig för Maratonsällskapets silvermärke, det motsvarar 2:40 på maraton om man räknar om det med ålderskompensering.

"Naturliga" mål på maraton är ju annars 4 timmar, 3:30, 3:00. Och topp 1000 på StM, topp 100 och liknande.

Man kan ju räkna som man vill men att slå det mål man själv satt upp ger ju vanligtvis en viss tillfredsställelse. Och då är det väl naturligt att höja målet, eller? Annars kanske tillfredsställelsen inte var stor nog, kanske målet var för lågt satt förra gången?

Men visst vore det intressant med något extra mål som arrangören, eller Friidrottsförbundet, eller i mitt fall det tyvärr föga kända Maratonsällskapet, satt upp. Eftersom vi är många medelålders och lite äldre som springer bör man på något sätt göra sådana mål relaterade till ålder eller placering i åldersklass eller liknande.
Peter Sääf
1975 • Halmstad
#69
11 juni 2016 kl 16:41
Gilla
Starten kändes lite avslagen i år. Vill minnas att nationalsången spelades innan starten förra året? Kändes speciellt och inspirerande och får gärna återinföras.

Stockholm Marathonlåten som spelades i år var ju som nämnts mest pinsam.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#70
11 juni 2016 kl 17:28
Gilla
Inte så stor upplaga på sub2.30-tischan
Acke5
1959 • Göteborg
#71
11 juni 2016 kl 18:09
Gilla
2:30-medalj och SUB 3:00-Tshirt vore säkert uppskattat och en sporre bland landets maratonlöpare. Skulle säkert få dit en del som nu väljer andra lopp istället.

För egen del så tycker jag att maraton är såpass extremt att jag nog aldrig kommer att försöka mig på att träna för att genomföra ett lopp på en "anständig" tid. Att genomföra en mara "promenerandes" lockar åtminstone inte mig.

Tyckte också att årets TV4-sändning var dålig reklam. För de flesta är det antagligen ett event och att titta på de där två som sprang för sig själva i två timmar var rätt trist. Visserligen väldigt vackra Stockholmsbilder, men tror inte det hjälper så mycket.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#72
11 juni 2016 kl 23:43
8 Gilla
Håkan, poängen med mitt inlägg var att alla distanser är imponerande om de springs på maximal ansträngning. Allt från 100m till 24 timmarslöpning - de förtjänar samma respekt.

Men folk idag har ingen kunskap och förstår t ex inte vad medeldistans handlar om, och hur det känns att springa en mile så fort man bara kan.

Folk kan däremot relatera till långa distanser, eftersom de vet hur långt det är mellan t ex Göteborg och Gekås i Ullared, eftersom de kanske kört den sträckan 37 gånger med bil. Så om någon har sprungit den sträckan (oavsett på vilken tid) så ses det som något helt otroligt för en soffpotatis som inte lyft ett finger i hela sitt liv.

Soffpotatisen kommer dock aldrig att förstå vilken prestation det är att springa 1609m på 3:52.

Och häri ligger hela problemet för vår sport. Den är inte självklar, på ett sätt som t ex fotboll är. Den ställer faktiskt krav på förståelse för mänsklig prestation och fysiologi. Och även matematik. Och det rimmar illa med dagens hyper-konsumtionssamhälle där allt ska vara lättsmält och superenkelt att ta till sig.
Ljilja Bublik
1956 • Ljungby
#73
12 juni 2016 kl 15:43
Gilla
Sänk startavgift till Stockholm marathon, varför kostar det så mycket? Tittar man ut i Europa så är oftast startavgifterna betydligt lägre.
Sniberup
1971 • Gästrikland
#74
12 juni 2016 kl 15:49
1 Gilla
@ Gabriel :

Det verka inte spela någon roll i vilken tråd du skriver så instämmer jag till fullo. Alltid läsvärda inlägg!
csaba
1973 • Malmö
#75
12 juni 2016 kl 16:11 Redigerad 12 juni 2016 kl 16:30
Gilla
#73 Ljilja.
Återigen så kostar det att stänga av stan, dessutom så tror jag knappast att det lockar fler folk att springa Marathon inte en om det hade kostat 1 krona.
Det måste vara något speciellt som ska locka.
Titta på New York Marathon, det kostar 4.500:- !!! och ändå är det fullsatt varje år.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#76
12 juni 2016 kl 16:23
Gilla
Arrangemanget är outstanding och värt varenda krona i startavgift. Mycket mysigt på Östermalms IP, publiken är otrolig och helt klart ett höjdarlopp.

Mitt förslag till förbättring är att sätta en personlig kod på tidkortet, så kan den som springer bestämma själv vilka som ska få se alla ens splittider, målfoton och video.

Inte för att jag tror att det sistnämnda höjer intresset för loppet, men det kommer störa mig som deltagare mindre, att inte alla jag känner och inte känner kan analysera varenda steg jag tar i realtid. Och därefter komma med myndiga expertutlåtanden, trots att de själv sprang "5 km en gång för 4 åren sen tror jag det var".
Ljilja Bublik
1956 • Ljungby
#77
12 juni 2016 kl 16:42
Gilla
csaba
New York Marathon, världens största marathon, står i särklass.
1982 • Borås
#78
12 juni 2016 kl 18:35
1 Gilla
Jag tycker arrangemanget är helt suveränt. Tycker de skulle dubbla anmälningsavgiften istället. Det skulle inte göra mig något om klubbarna som anordnar gör en än större profit. Det är så många som ställer upp som funktionärer utan ersättning och om "deras" klubbar får ökade intäkter får de tillbaks på så vis. Det har de absolut gjort sig förtjänta av.

Höj startavgiften. Det är fullt motiverbart och efter årets upplevelse skulle min medverkan nästa år absolut inte hindras av ca en och en halv tusenlapp.
1964 • Stockholm
#79
12 juni 2016 kl 20:41
3 Gilla
Kallt väder vid några av de senaste årens maror kan kanske vare en orsak till minskningen av antalet deltagare?

2012 var det 3-4 grader, stark blåst och ihållande regn.
2015 var det 10-11 grader och regn.

Själv har jag bara sprungit Stockholm Marathon 1988 och 1989. Vädret dessa 2 år var antagligen en bidragande orsak, tillsammans med skadeproblem, att det inte blev någon mer mara förrän Jubileumsmarathon 2012. Jag blev faktiskt lite förvånad att inte arrangörerna nappade på den i mitt tycke geniala iden att genomföra Jubilemumsmarathon vart fjärde år fortsättningsvis.

De utländska löpare som deltog 2012 eller 2015 gjorde förmodligen ingen bra reklam för loppet efter hemkomsten.

Svenskar och andra nordbor vet dock att det kan vara kallare på midsommarafton än julafton. Händer dock inte så ofta.

I Stockholm är skillnaden mellan lägst och högst uppmätt temperatur som minst i slutet av juli - mitten eller slutet av augusti.

Byte av datum kanske skulle vara bra?

Byt ordning på Stockholm Marathon och Halvmarathon.
Låt Stockholm Halvmarathon gå första lördagen i juni eller sista lördagen i maj.
Låt Stockholm Marathon gå i augusti.

1979 - 1981 gick Stockholm Marathon i augusti.
Fr.o.m. 1981 har det gått första lördagen i juni eller sista lördagen i maj.

Så jag föreslår en återgång till ursprunget.
Helgen före Midnattsloppet t.ex.
Eller också i början av september, som Stockholm Halvmarathon går nu.

Förmodligen lite enklare att stänga av staden innan skolorna börjat och många är bortresta.

Ge därutöver alla som fullföljer Stockholm Halvmarathon eller Göteborgsvarvet under en viss tid rabatt på anmälningsavgiften till maran senare samma år.

Start kl 15, 16 eller kanske rent av ännu någon timme senare skulle kanske innebära fler åskådare, om banan dras på så sätt att bara inte de största entusiasterna tittar?
1984 • Göteborg
#80
13 juni 2016 kl 11:58
Gilla
Om avstängningen av stan skulle vara motivet till den höga anmälningsavgiften kan man ju fundera på vad det kostar att stänga av halva London i 8 timmar (som är maxtiden). Visst är deltagarna fler där vilket ger mer pengar in, men jag betalade ca 500 spänn för anmälan när jag sprang.

För mig är priset avgörande. En helg i Stockholm med resa och hotell kostar mig lika mycket som att åka till nåt mer spännande ställe jag inte varit på förut. Om då loppet som går där dessutom är billigare så väljer jag bort Stockholm.
Priset är även avskräckande för mina utländska vänner (i det här fallet från UK), som inte tycker det är värt pengarna. För dom är det dyrt lopp, dyrt att bo, dyrt att äta i Sverige. Så jag åker till England och springer istället.
Men nån gång kanske det blir Stockholm. Om det inte blir så dyrt så snabbt.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.