Löpning Övrigt 248 inlägg 24487 visningar

SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!

1981 • Linköping
#1
16 juli 2008 - 20:28
Gilla
En fråga först, är jag korkad som tycker at man ska gå/springa på vänster sida på gångbanor? För mig ter det sig logiskt då det är så man gör när man går/springer på en väg. Men i verkligheten tycks anarki råda...

Jag som springer med hund (givetvis kopplad vid min vänstra sida omjag springer på gångväg) vill väldigt gärna hålla till vänster. Då slipper alla men specifikt hundrädda gå förbi honom, utan går förbi mig istället. Men vissa håller benhårt på att de ska gå på höger sida (dvs på min vänster när vi möts). Idag mötte jag en tjej som körde intervaller på det populära gångstråket och hon vägrade kliva ett halvt steg åt sidan, utan ville springa på höger sida. Finns det någon rätt sida? Har jag som "vänstervriden" rent av fel?

Annars, ,SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
1949 • Göteborg
10 september 2017 kl 16:53
1 Gilla
Denna tråd är alltid aktuell men jag önskar ingen mara-diskussion. Springer mest i Skatås (Gbg) och där är motorfordon (nästan) förbjudna. Vi löpare har alltså inga livsfarliga möten, förutom el-cyklarna som blivit ett riktigt orosmoment, tysta och snabba. Men...
Om alla håller högersidan blir omkörningar lindriga, man saktar in när man kommer ikapp, väntar till det blir klart för omkörning, gående, joggare och cyklister. Tänk tanken att varje kategori har sitt fält, på båda väghalvorna, kaos uppstår när fler kategorier möts, vägen är ca 3 m bred. "Näh, håll dig till höger Svensson, annars slutar det med en redig smäll!"
1979 • Staffanstorp
11 september 2017 kl 13:48
4 Gilla
Har inte läst igenom allt som skrivits. Jag kan vara helt fel ute nu men jag springer på vänsterssida när jag är ute på väg. Springer jag på stigar/löparspår så springer jag på höger. På tävlingar gäller väl håll till höger?
1952 • Varberg
11 september 2017 kl 16:31
2 Gilla
Lång tråd. Svaret är enkelt.
På trafikerad väg ska man gå/springa på vänster sida enligt vägtrafikförordningen.
På gemensam cykel/gångbana rekommenderar NTF och en del kommuner att man går/springer på vänster sida.
Sedan det viktigaste - logik och säkerhet: Vem vill ha en cykel, snabb elcykel eller moped i ryggen utan chans att hoppa undan. Nu kommer det dessutom snabbare elcyklar.
Trådskaparen har alltså helt rätt.
Walker67
1947 • Växjö
11 september 2017 kl 20:14
Gilla
På gång/cykelbana på båda sidor om vägen fungerar det med gående längst ifrån vägen endast om cyklisterna kör på den vänstra cykelbanan.
Då gående går till vänster och cyklisten får högertrafik, dock kan ett problem uppkomma om cykelbanan tar slut och övergår i väg utan cykel/gångbana. Då får cyklisten helt enkelt ta sig över på höger sida och den gående fortsätter på vänster.
Det är när cyklisten cyklar på den högra cykelbanan som det blir problem, då denne tvingas till vänstertrafik, då den högra sidan är för gående från andra hållet.
Jag har funderat mycket på detta och det enda som fungerat utan problem när jag cyklat på den vänstra cykel/gångbanan.
1975 • Jakobstad
13 september 2017 kl 23:07 Redigerad 13 september 2017 kl 23:09
1 Gilla
Jag tycker att det smidigaste och mest logiska är att såväl cyklister som fotgängare/löpare håller höger på gemensam cykel- och gångväg. Varför? Jo, på det viset behöver du i princip bara hålla reda på dem som är framför dig på din egen sida när du cyklar eller springer om dessa personer.

Skall fotgängare och löpare däremot hålla vänster så måste någon väja så fort du möter en cyklist och det blir fort lite virrigt. Speciellt om man springer med högre fart och en snabb cyklist kommer emot kan oklara situationer snabbt uppstå.

Edit: Såg nu att #220 skrivit ungefär samma sak redan.

Oldboy
1952 • Danderyd
14 september 2017 kl 00:12
1 Gilla
Jo, är det mycket trafik på den gemensamma gång/cykelbanan känns det vettigt att alla håller till höger - cyklisterna måste ändå hålla måttlig fart med beredskap att bromsa. Är det bara enstaka trafikanter däremot väljer jag själv vänster - högre fart på somliga cyklister och de håller mest höger, jag vill se de som passerar nära mig.

Funderade lite på olika situationer och kom fram till följande två som jag tycker gör det klart hur gångtrafikanter bör mötas:

1. Jag går på vänster sida av en väg utan gång- eller cykelbana. Så möter jag en fotgängare (som kanske bara ska en kort bit och väljer att inte korsa vägen i onödan). Naturligtvis går jag ut lite i vägbanan eftersom det är jag som ser om det kommer några bilar/cyklar emot oss på närmaste sidan. Låter den mötande passera till vänster om mig.

2. En väg med en cykelbana närmast vägbanan och bredvid en gångbana. Jag går på högra kanten av gångbanan när jag möter en fotgängare, av samma skäl som ovan: det är jag som tittar åt det håll där de närmaste trafikanterna kan susa emot mig tätt intill. Cyklisterna ska ju entydigt mötas i högertrafik.

Ser ingen anledning att bete mig annorlunda om det råkar vara bara en ensam gångbana i parken t ex. Gående håller till höger gentemot gående men till vänster gentemot fordon.
(Är inlines och rullskidor fordon? En helt annan fråga, jag passar just nu.)
Ola Decker
1977 • Skurup
14 september 2017 kl 09:46
Gilla
#225: Trafikförordningen (https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/trafikforordning-19981276_sfs-1998-1276) 1 kap 4§ säger (lite klippt):
"Bestämmelserna om gående gäller även den som
1. åker skidor, rullskidor, skridskor, rullskridskor eller liknande,
2. för, leder, skjuter eller drar sparkstötting, lekfordon eller liknande fordon,
3. leder, skjuter eller drar cykel, moped, motorcykel, barnvagn eller rullstol, eller
4. för ett motordrivet fordon avsett att föras av gående.

Bestämmelserna om gående gäller även den som i gångfart själv för
1. en rullstol, eller
2. ett annat eldrivet fordon, utan tramp- eller vevanordning, som är att anse som en cykel. Förordning (2010:1100)."

Så inlines och rullskidor är inte är fordon utan att betrakta som gående.
Ola Decker
1977 • Skurup
14 september 2017 kl 09:59
Gilla
Personligen så blir det olika sidor jag springer på beroende på var jag är:
- Bilväg eller cykelbana på vänster sida.
- Gångväg eller trottoar på höger sida.
- Skogen, var som helst där det passar...

Men är det annat folk ute och går eller cyklar så försöker jag anpassa mig till var dom är så tidigt som möjligt. Gäller såklart inte på bilväg då jag vill vara på vänster sida för att hålla koll om det kommer en galning körandes :)

Men kanske ska börja springa på vänster sida när jag är själv ute, har aldrig riktigt tänkt på det. Antar att det sitter i ryggmärgen att dra sig åt höger från all bilkörning...

14 september 2017 kl 10:14
Detta inlägg har raderats
1952 • Varberg
14 september 2017 kl 10:20
1 Gilla
Om vi i alla fall är eniga i att cyklar, elcyklar och mopeder ska köra på höger sida såvida det inte är en delad cykel/gångbana inser väl de flesta den stora risken för allvarliga skador när löparen ska springa förbi långsammare löpare eller gående på höger sida när det kan komma tysta fordon i upp till 50 km/h i ryggen. Att utgå från att dessa är försiktiga och visar hänsyn är naivt och får mig att tro att vederbörande inte varit ute i verkligheten. Möter man den snabba trafiken både ser man faran och får chansen att hoppa åt sidan. Det är med denna logik vägtrafikförordningen säger att man ska gå på vänster sida och NTF samt en del kloka kommuner rekommenderar detsamma för gemensamma cykel/gångbanor.
1975 • LUND
14 september 2017 kl 11:23
Gilla
Bild uppladdad av Patrik Carlsson
Jag springer motsols och tar innervarvet.
Men jag kan inte komma på någon cykelbana som är bred nog att tillåta både mötande cyklister i högertrafik och gående/löpande i vänstertrafik.

Det bästa är när det är extra mycket skyltat,
får då får de som möter i alla fall överraskningen av en stolpe mitt i cykelbanan, även om de inte haft nån skylt där deras väg började.
Walker67
1947 • Växjö
16 september 2017 kl 10:55
Gilla
# 226 Vad gäller inlines och rullskidor finns det en tilläggsbestämmelse som innebär att om de förs fram i snabbare hastighet än gående skall de åka på HÖGER sida mao är att betrakta som cyklist.
1949 • Göteborg
16 september 2017 kl 15:21
Gilla
Rolig historia, tänkvärd:
"Vi bryter för ett trafikmeddelande. En bilist har kommit in i fel fil och kör mot trafiken." Kommentar i en bil: "En bil? Det är ju hundratals!"
Om att veta att man har rätt och alla andra har fel.
1977 • Danderyd
16 september 2017 kl 21:10 Redigerad 16 september 2017 kl 21:14
1 Gilla
Som motioncyklist är man inte välkommen nånstans. Jag försöker personligen hålla mig till bilvägarna men dom hatar mig också....man blir hatad hur man än gör :/ ..förlåt. Inte minst i stockholm.
1981 • Fbg
16 september 2017 kl 22:08
4 Gilla
Snart behöver ni inte diskutera det här längre för som det ser ut kommer trafikförordningens 7 kap 1 § ha följande lydelse från den 1 januari 2018:

"Gående som använder vägrenen,
körbanan eller en gemensam gång-
och cykelbana ska om möjligt gå
längst till vänster i färdriktningen.
Den som åker rullskidor,
rullskridskor eller liknande och
som färdas med högre hastighet än
gångfart ska dock färdas längst till
höger om det är lämpligare."

Gå och springa till vänster på gc-bana alltså.
http://www.regeringen.se/rattsdokument/departementsserien-och-promemorior/2017/04/promemoria-cykelregler/
1982 • Stockholm
17 september 2017 kl 21:26
Gilla
Springer på alla typer av vägar och har olika tillvägagångssätt.
Landsvägar, 50-70km/h håller jag alltid vänster sida för att möta trafiken. Funkar alltid perfekt.

På alla gång och cykelvägar så håller jag mig så långt till höger som jag kan, helst på sidan om gångvägen då det brukar finnas en uppsprungen stig av andra motionärer som tänker likadant. När jag springer om håller jag gärna på utsidan om gåendes för att inte bli påkörd av cykel bakifrån.

Störst problem ser jag på 30-vägar som saknar någon trottoar eller annat tydligt avsnitt att springa på. Då springer jag på vänster sida, för att möta motortrafiken. Här uppstår ofta småsura möten med cyklisterna som cyklar i motsatt riktning. Men springer jag istället på höger sida (fortsatt på en 30-väg utan trottoar) så uppstår faran när jag måste springa om de gående och bilar kommer bakifrån istället.

Generellt tycker jag att vid möten så försöker jag alltid ge förtur till:
De med funktionshinder
Större grupper
Gångtrafikanter
Barnvagnar
Hundar (ska dock vara kopplade och nära husse/matte)


Ger ej förtur till cyklar, mopeder eller andra fordon som tar sig snabbare fram än vad jag springer. Andra löpare ser jag aldrig som problem då det känns som att vi står inför samma problem på vägarna vi springer på.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
17 september 2017 kl 23:02
Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Tur att Stenungsund förstår allvaret i detta!
Walker67
1947 • Växjö
18 september 2017 kl 10:55
1 Gilla
# 236. Ha,ha, det var upplysande att gående och cyklister skall hålla sig i mitten, men vilka skall följa pilarna, vuxna utan barn ???
1952 • Varberg
18 september 2017 kl 11:02
1 Gilla
Som Jens skriver - Kommer snart i trafikförordningen så då är det inget att diskutera längre. Roligt att sunda förnuftet segrade.
Oldboy
1952 • Danderyd
18 september 2017 kl 11:35
Gilla
Det här är en fråga där alla vinner på att vi gör lika. Då är det bra att majoritetens uppfattning blir fäst på papper och lagstadgad.

Men det diskussionen började med var ju inte den mer komplicerade frågan med blandade cykel/gångvägar utan den mer tyckarbetonade frågan ren gångväg. Den nämns tyvärr inte i den nya formuleringen i Vägtrafikförordningen. Men som jag visade för ca 15 inlägg sedan bör man gå på högra sidan i de vanliga situationer då gångbanan går bredvid en cykelbana eller bilväg och hålla till höger då man möts gående vid vägkanten - helt enkelt för att den som går närmast den snabbare trafiken då möter denna. Då tycker jag att man gör likadant (går till höger) när man möts på en ren gångväg. Har märkt att en hel del gör tvärtom. Även om de som står i rulltrappan oftast står till höger.
Det har funnits några insändare i DN om precis samma sak, idag skrev någon att det var T-banestationernas fel, där går rulltrapporna hur som helst och värst är det tydligen på den nya stationen på Odenplan (suck).
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.