Löpning Skador & Rehab 36 inlägg 18544 visningar

Ont i underben, insida skenben

1987 • Västerås
#1
11 juni 2018 - 21:00
Gilla
Hej,

Nu ställer jag mitt hopp till alla er som finns här. Jag har ägnat åtskilliga timmar åt att googla men hittar inte svar på mina frågor.

Jag fick ont i underbenet efter en lite för intensiv period med löpträning inför Stockholm Marathon. Det började med en smärta på insida skenben ca 7 cm ovanför fotknölen, det känns som ett blåmärke men är inte blått. Jag gjorde ytterligare ett träningspass trots smärtan och vilade därefter de återstående tio dagarna inför loppet. Det hjälpte inte så ett sista försök att genomföra loppet var att tejpa det hos en specialist på idrottsskador. Det hjälpte så till vida att jag var smärtfri i vardagen men loppet fick jag bryta eftersom smärtan i underbenet bara växte och till slut blev outhärdlig. De tre dagarna efter loppet kunde jag i princip inte stödja på benet, efter ytterligare tejpning i några omgångar kan jag fungera hjälpligt men det gör fortfarande fruktansvärt ont vid ansträngning. Att gå nedför ett trappsteg med det ömmande benet som stödjeben är omöjligt. Jag känner också viss instabilitet i vristen, smärtan sprider sig liksom den mot fotknölen och runt på framsidan av benet mot den yttre fotknölen. Men framförallt är det mjukdel på insida smalben ungefär mittemellan vrist och knä.

Jag har som sagt googlat ihjäl mig och det närmaste jag kommer symptommässigt är ”shin splints” eller ”benhinneinflammation”. Kanske är det vad det är men det som bekymrar mig är att det inte blir bättre. Minsta ansträngning gör ont.

Finns det någon som känner igen sig? Hur blev du bra? Vad finns att göra? Jag blir deprimerad av ovissheten :-(
< < < 1 2 > > >
1987 • Västerås
#21
19 september 2018 kl 11:32
Gilla
Ortopeden på idrottsskademottagningen diagnostierade mig med medialt tibiasyndrom och remiss för magnetkameraundersökning för att utesluta stressfraktur. Jag får fortsätta med alternativträning tills det ger med sig, tålamodet har kommit med tiden. Inte ovanligt med up till 6 månaders rehab fick jag veta, jag är ”bara” uppe i 3,5 månad än så länge :-|
Karibou
1976 • Sundbyberg
#22
19 september 2018 kl 12:32
Gilla
#21: bra med MR. Då syns det ifall det är nån stress fraktur.
Ta det lugnt med löpning tills dess. Som skrevs innan kan ersättas av cykel (har du racer cykel med clip, då skall du bara trycka, inte "dra"... för att inte irritera underbenet). Crosstrainer är också bra.
Körde mest intervaller för att få upp pulsen och svettas lite.
Simning också (gillar att simma, men när man är "tvungen", då är det mindre kul).

Hang in there! Kämpa på! Tråkigt att inte springa men bättre vänta än trycka på som vanligt och riskera att nåt riktigt fel händer...


För info: min stressfraktur från februari blev bekräftad helt läkt på MR i början av juni. Har kört progressivt och är som vanligt igen. Har dock några känningar i underbenet då och då och det är inget kul. Gör inte ont. Men jag vill helst inte då en ny stressfraktur igen på samma ställe.
Under helgen sprang jag återhämtning efter halvmara och mycket var på betong eller såna klinker vid strandpromenader. Underbenet skriker lite nu... tre dagar efter... Har tejpat lite under gårdagens pass och då kändes det inget. Men tejpning kändes som att man lurar kroppen då...

Kämpa på!!!
1987 • Västerås
#23
9 oktober 2018 kl 08:17
Gilla
Svar från MR; Stressfraktur. Bara att fortsätta vila och trappa upp belastningen successivt.
Roland Schwedderbyer
1987 • Göteborg
#24
9 oktober 2018 kl 11:17
Gilla
Tänkte nog det. Jag har precis genomfört programmet för att återvända efter stressfraktur/stressreaktion som du fått tidigare här i tråden. Kan varmt rekommendera det, efter din initiala helvila (vattenlöpning om du är seriös). Springer nu 5 mil i veckan, helt utan känning. Hoppas vara uppe på normal mängd inom tre veckor, fast i lugnare tempo.
Springer massor på gräs och fotbollsplaner, känns riktigt bra.
1987 • Västerås
#25
23 oktober 2018 kl 14:33
Gilla
Jag började springa kortare sträckor i mitten på september men upplevde smärta i området dagarna efteråt så nu är jag inne i total löpvila igen. Jag är smärtfri vid promenad. Hur länge var du smärtfri innan du började med rehabprogrammet?

Låter lovande att du är uppe i den distansen, bra jobbat!
Roland Schwedderbyer
1987 • Göteborg
#26
23 oktober 2018 kl 15:25
Gilla
Jag var smärtfri i en vecka. Får du ont igen under programet så vila några dagar, och försök sedan med det förra passet du kunde göra smärtfritt. Funkat fint för mig. Har även ökat stegfrekvensen och kortat ner steget, vilket ska minska belastningen på smalbenet rejält.
Pär Wiberg
1984 • Kolmården
#27
23 oktober 2018 kl 20:42
Gilla
@ #26: Har du skaffat nya skor eller iläggssulor som man ofta läser om rekommenderas?

För övrigt kanonbra länk, vettigaste jag läst hittills om stresskador.

Har läst om att ökad löpkadens hjälpt vissa. Ställer mig dock tveksam till det då jag har samma (ca 170-175) precis som jag haft "hela tiden".

Jag har efter årets Lidingölopp "utlöst" smärta i underbenen likt det jag läst om här. Gick på hård träning knappt en vecka efteråt och efter det har jag fått rejält ont vid löpning med smärta dagen efter. Har tid för klinisk undersökning nästa vecka på motions- och idrottsskadeenheten i Norrköping.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#28
23 oktober 2018 kl 21:06
Gilla
#25: Hej o hop! När du kör dina promenader, hör gärna powerwalk. Eller typ du ökar progressivt trött men går fortfarande. Det bör kännas som att det kliar, som sagt. Men det är läkningsprocess på g.

Ville bara hojta till lite med att meddela att förstå mara för året genomfördes i söndags. Inte direkt snabbt som hoppats, men jag lägger detta på det kalla vädret (och kanske också lite mindre volym och fart som jag borde ha haft i träningen). Loppet gick dock utan problem eller klänningar på underbenet som har fått stressfraktur i februari. Är lite över försiktig på allt som kan kännas "som om" nåt är på g att hända på detta underben. Men löpning skall väl kännas. Så visst är det sega ben idag, 2 dagar efter loppet. Men det har ingenting med stressfrakturen att göra.

Detta var mitt försök för att peppa lite och säga att det blir bättre. Med tiden. Med tålamod. Med lyssnande på kroppen och verkligen stoppa direkt ifall det känns konstigt.

Vattenlöpning är riktigt tråkigt (Hur många gånger har jag skrivit detta redan?...), men det hjälper att hålla formen. Kan du köra X-trainer intervaller utan ont är det också ett tips.

Käääääämpa på!!!
Roland Schwedderbyer
1987 • Göteborg
#29
24 oktober 2018 kl 11:51
Gilla
#27 ja det gjorde jag faktiskt. Har ganska platta, fina fötter som säkerligen är en del av problemet. Köpte mig ett par Superfeet Blue, men jag har knappt använt dem. Har ett neutralt steg när jag springer med en kadens som dig, runt 170-175 på vanliga distanspass.

Lycka till med din underbenssmärta. Om du bara tränade på det i en vecka så kommer det säkerligen läka snabbt. Jag sprang länge med mitt innan jag äntligen tog en paus. Testa att gå på programmet när du varit smärtfri i en vecka, så är du tillbaka på nolltid. Som Karibou säger så är vattenlöpning grejen. Det må vara tråkigt men fan vad proffsig man känner sig.

Kan tillägga att jag hittade en studie som visade på att atleter som tar D-vitamintillskott har mindre förekomster av stressfrakturer. Sedan dess så tar jag mig en D-vitamintablett varje dag. Säkert onödigt, men så gör jag.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#30
24 oktober 2018 kl 12:18
Gilla
Calcium
Magnesium
D-vitamin

=>xtra grejer som ortopeden sa att det skulle tas. För att förstärka benstrukturen.
Bra att kolla ifall man har brist i dessa innan man tar extra piller. Värdena kan vara bra för nån person som inte tränat men kanske behövs extra tillskott när man tränar.
Roland Schwedderbyer
1987 • Göteborg
#31
24 oktober 2018 kl 12:34
Gilla
Ja men så bra #30, då ligger det väl något i det. Magnesium tar jag sedan tidigare, mest för sömnen.
1987 • Västerås
#32
2 november 2018 kl 11:12
Gilla
Ni med erfarenhet. Ibland kan jag känna som en ilning i benet ikring området för stressfrakturen. Det gör inte ont när jag går men kan känna det vid vila under små korta perioder. Signal om läkning eller signal om att minska belastningen ytterligare?

Är inne på tredje veckan av total löpvila. Har en ambition om att starta rehabschemat om två veckor.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#33
2 november 2018 kl 11:24
Gilla
Man kan lätt bli hypokondriak med detta, tyckte jag (Och försätter att tycka det :-))
Minsta lilla känningar och jag började/börjar tänka "nej! Nu har stressfraktur kommit tillbaks!".

Skulle tippa på att det är läkningen. Det hade jag till och från under hela februari t.o.m nu. Nu är det så att jag fortsatt att träna och kanske vissa workout på crosstrainer eller cykeln blev lite väl tuffa. Och därför orsakade denna ilning eller nåt.

Du skriver "hel löpvila". Tränar du annat (förutom powerwalk)? Har du träffat en sjukgymnast, fråga gärna om de har tillgång till en Alter-G. Det tillåter att springa utan hela kroppsvikt belastningen. Och då är det roligare än att promenera. Om du tar ut hela 80% av din kropp och "känner" att det gör ont, då är det lite illa.

Vilken rehabschema skulle du köra igen?

Från en som är långt ifrån erfaren med stressfraktur diagnos/kunnig/expert, men som har varit där (och inte vill vara där mer resten av hennes liv :-) )

Psssst... bit ihop och kämpa på :-)
1987 • Västerås
#34
4 november 2018 kl 18:24
Gilla
Jag styrketränar utöver promenader/pw’s. Tränar ben var tredje dag och gör alla övningar utom sådana som innebär hopp. Känner inget vid ex. vadpress som jag gjorde för några månader sen.

Gick på löpning i slutet av september men ökade nog för snabbt så jag bestämde mig för total löpvila 4-5 veckor och därefter kliva på schemat som någon tipsade om här:

Pass 1: Gå 5 min + (jogg 1 min, gå 1 min) x 5 = 15 min
Pass 2: Gå 5 min + (jogg 2 min, gå 1 min) x 5 = 20 min
Pass 3: Gå 5 min + (jogg 3 min, gå 1 min) x 5 = 25 min
Pass 4: Gå 5 min + (jogg 5 min, gå 1 min) x 3 = 25 min
Pass 5: Gå 5 min + (jogg 5 min, gå 1 min) x 5 = 35 min
Pass 6: Gå 5 min + (jogg 10 min, gå 1 min) x 2 = 27 min
Pass 7: Gå 5 min + (jogg 10 min, gå 1 min) x 3 = 38 min
Pass 8: Gå 5 min + (jogg 15 min, gå 1 min) x 2 = 37 min
Pass 9: Gå 5 min + (jogg 20 min, gå 1 min) x 2 = 47 min
Pass 10: Gå 5 min + (jogg 15 min, gå 1 min) x 3 = 53 min
Karibou
1976 • Sundbyberg
#35
4 november 2018 kl 21:08
Gilla
#34: ser bra ut med de olika pass du skrev. Har du ingen vilodag? Körde lite så där, men det var jogg 5 minuter varannan dag. Och sedan efter 2 veckor blev det 10m minuter varannan dag. Riktigt tråkigt att springa så kort. Men då kan man verkligen känna om kroppen är ok eller inte.

Ortopeden sa att läkningsprocessen tar några veckor. Men att området där stress fraktur dök upp är ju känslig upp till 1/1.5 år. Antar att det beror på var man fick frakturen också och hur mycket belastning man kör.

Hang in there! Det kommer att bli bra.
1987 • Västerås
#36
5 november 2018 kl 10:22
Gilla
Har en vilodag i veckan när jag styrketränar (alternerar muskelgrupper). I rehabschemat är det två löpfria dagar emellan varje pass.

Har gott hopp om att jag ska kunna springa min traditionsenliga mil på julafton :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.