Löpning Kläder, Skor & Prylar 31 inlägg 11995 visningar

Vart testar ni skor?

Uppsala
#1
25 september 2019 - 19:56
Gilla
Hej!

Funderar på att införskaffa lite nya skor, o undrar då vart man helst bör vända sig?
Vågar man gå till XXL eller teamsportia typ?

Eller måste man som jag fått för mig helst välja typ löplabbet eller gå o löpkliniken?
Vad har ni för erfarenhet?
< < < 1 2 > > >
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#21
2 oktober 2019 kl 14:29
1 Gilla
#20: Det du säger stämmer ju, men det uppstår förmodligen problem om en kund kommer in i en affär och frågar vilka skor han ska välja:
"De som känns bäst"

Frågar han sedan vilka skor som skyddar bäst mot skador och får svaret att "det vet vi inte säkert", så lär han gå därifrån och svära över inkompetent personal.

Man undrar ju varifrån paradigmet kom som hävdade att människofoten är helt felkonstruerad för att användas till löpning (på 00-talet fick tex. alla som började på Sollentuna löpargymnasium formgjutna ilägg till sina skor). Det måste ju ha varit dålig forskning - skofabrikanter tjänar ju lika mycket på neutrala skor.

1971 • Nykvarn
#22
2 oktober 2019 kl 15:38
Gilla
Haha, instämmer Stefan och ett "problem" idag är ju att de allra flesta skorna idag är så pass bekväma med t ex följsamma ovandelar så att den känns bra på foten är heller inget bra urvalskriterium.

Jag är inte tillräckligt påläst för att kunna svara på historiskt hur pronationsidén och tanken att dela upp löpsteget i pronation, neutral, supination började. Vad jag läst mig till så var det vanligare förut när löparskor var väldigt tunna med skador på fot (t ex stressfrakturer) och vad, hälsena medans introduktionen av modernare uppbyggda skor verkar gett mer skador, kanske p g a felställningar, i knä och höft.
1966 • Koskullskulle
#23
2 oktober 2019 kl 16:02
Gilla
Nu har vi väl egentligen kommit från ursprungliga frågan men i debatten om varför man handlar på nätet istället för i en fysisk butik så kan det ju handla om service. Själv har jag inte handlat skor på en fysisk butik på hemmaplan sen då jag för 5-6 år sedan hade ambitionen att göra det hos den lokala handlaren. Provade på två butiker; Butik 1 - Ett enkelt NEJ från säljare. Vi har inte din storlek och försvann bland hyllorna. Butik 2 - Nej vi har inte din storlek. Frågade då om de kunde beställa hem den. Fick till svar att jag kunde gå hem och mäta foten och kolla på nätet vad det motsvarade och återkomma så skulle han se om han fick fram den hos leverantören. Visst! Jag gick hem och gjorde som han sa men tryckte istället på KÖP och fick hem ett par skor några dagar senare som var betydligt billigare inklusive frakt än butikspriset. Betalar gärna en liten slant extra för servicen men i det här fallet fick jag göra servicen själv. Givetvis är inte miljöaspekten den bästa i det här fallet men...ibland blir man bara så trött på butikerna :/
Uppsala
#24
2 oktober 2019 kl 16:16
Gilla
Hmmm, ja, det funkar säkert med neutrala skor absolut. Har ju inte testat så mycket, men eftersom jag en gång i tiden fick utlåtandet att jag pronerade, och säljarna sade likadant att jag skulle ha stabila skor, plus att jag kan se att jag nöter lite extra på vänsterdojan, så jag.....
Råkade jag beställa ifrån löpshop.se, blev ett par kayano 26, rätt eller fel återstår o se, var skaplig kurs på dom idag. Bör ju ändå va bättre än gammelskorna ??
Kim Ahola
1970 • Västerås
#25
2 oktober 2019 kl 22:52
Gilla
Kayano är slitstarka och stabila. Även de som inte pronerar kan springa i såna. Jag är neutral och har ägt några par kayano även om jag inte springer i såna längre. De kommer nog hänga med dig länge som mängdsko.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#26
3 oktober 2019 kl 14:15
Gilla
Har själv sprungit i Kayano, trots att jag har neutrala skor i vanliga fall. Det var inga problem.
1984 • Göteborg
#27
3 oktober 2019 kl 19:06
Gilla
Tycker det blir lite av en paradox, för dom som behöver och uppskattar mycket hjälp i butik, är nog de som kan ganska lite själva, och då är det ju svårt att ställa rätt frågor, så klart det är lätt hänt att man blir besviken om de inte känns lika bra när man ska springa i dom trots att man lagt dyra pengar och fått hjälp.
Om man däremot tycker att man "kan själv" och en säljare rekommenderar något annat, kanske man blir missnöjd över rekommendationen pga att den inte följer det man själv "tror på", och skulle man prova något nytt och det visar sig bli mindre bra så har man någon att skylla på. Skoförsäljare har det inte lätt tror jag! :)

Vet själv med mig att jag är svår att göra nöjd i skoväg så oftast undviker jag att ta hjälp, vill inte slösa med deras tid. Dom gånger jag provat skor i butik har jag antingen slagit till och köpt dom de gånger det känts riktigt bra, eller som någon gång så hittade jag ett par jag gillade men rätt strl fanns inte inne, då köpte jag storleken mindre på nätet och sparade väl en 500 spänn.
Tycker det är lika mycket gambling att köpa vare sig det är i butik eller på nätet (om man har kräsna fötter/ben) för i båda fallen kan det kännas helt annorlunda efter en runda i dom när det brukar vara för sent att returnera.
Göteborg
#28
13 december 2019 kl 19:19
Gilla
Vart i göteborg säljs hoka carbon x ?
Är intresserad av att testa
Göteborg
#29
5 maj 2020 kl 08:25
Gilla
Testar ni skor som ni köpt på nätet på tex löpband innan ni bestämmer er för att behålla dom?
Tycker att man kan behöva några km i vissa skor för att verkligen känna.
Hur mycket kan man testa skor innan man skickar tillbaka?
1993 • Tullinge
#30
5 maj 2020 kl 08:42
Gilla
Personligen så går jag mest omkring i skorna inomhus och joggar lite på stället när jag provar nya skor jag fått hem.

Var reglerna går för ångerrätt/reklamationsrätt har jag inte full koll på, men spontant så känns det ju som att säljaren kan neka att ta emot ett par skor på ångerrätt om man kan se uppenbart slitage från användning. Därför är jag lite rädd att ta ut skor på riktiga löppass då många av de skor jag köpt på slutet har väldigt lite gummi på underdelen utan istället har mellansulan exponerad. Så isåfall tycker jag som du säger att löpband låter som en bättre lösning.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#31
5 maj 2020 kl 11:27 Redigerad 5 maj 2020 kl 11:27
Gilla
Jag köpte nyligen ett par Nikeskor i deras butik i Mall of Scandinavia. Dom kändes inte super i butik (mycket tyngre än jag brukar springa med) men kände att jag behövde testa ordentligt på band. Hon i butiken sade att bara skon kommer tillbaka i nyskick så får man testa hur som helst. Jag sprang 2x30 minuter på band och tycker nog att jag lyckades behålla i princip fullständigt nyskick på dom, inklusive sulan. Såg till att "lufta" dom ordentligt mellan passen för att inte få någon lukt som satte sig. Nu behöll jag dom, men jag tror inte det skulle blivit problem att returnera. Så: ett kort(are) pass på löpband tror jag generellt inte ska vara något problem oavsett butik/handlare, bara du är försiktig med etiketter och lappar och så.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.