Löpning Övrigt 57 inlägg 16456 visningar

Hålla höger eller vänster....

1971 • Täby
#1
15 oktober 2018 - 13:48 (Redigerad 15 oktober 2018 - 13:48)
Gilla
Ny regel från idag, allt enligt kvalitetsblaskan aftonbladet. Synd att de inte inkluderade förbud mot barnvagnar i bredd som skiter i allt och alla.... :-)

"För att minska förvirringen bland de som är ute och promenerar väljer regeringen att ändra i Trafikförordningen.
Från och med nu ska gångtrafikanter hålla till vänster.
De nya reglerna gäller för personer som går på kombinerade gång- och cykelbanor.
– Från och med måndag ska du gå på vänster sida på såna här gemensamma gång- och cykelbanor, säger Karlstad kommuns cykelsamordnare, David Nordström till SVT Nyheter Värmland.
På det här viset möter man och får ögonkontakt med cyklisterna. De nya reglerna är tänkta att förbättra trafiksäkerheten och förhoppningsvis minska irritationen mellan gående och cyklister.
Där det tidigare varit oklart vilken sida man ska gå på - ska man från och med nu hålla till vänster." https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/a297q4/nya-regler-for-gangtrafikanter-borjar-galla-i-dag

< < < 1 2 3 > > >
Åsa
1983 • Fagersta
#21
18 oktober 2018 kl 05:46
Gilla
@Oldboy Det är nog en +artikel.
1952 • Varberg
#22
18 oktober 2018 kl 07:59
1 Gilla
@Thomas: Jag fattar heller inget av det du skriver. Jag ska göra det enkelt. Om alla till fots håller vänster kommer de att möta alla med mer eller mindre snabba fordon, ha ögonkontakt och ha chansen att hoppa undan för de alltmer vanliga hänsynslösa dårar på hjul som är ute. Om man skulle hålla höger riskerar man att träffas i ryggen av dem. Rullskidåkare har jag aldrig under alla år haft något problem med. Nu slipper man iaf tröttsamma diskussioner om logiken i detta när vi äntligen fått en regel som är genomtänkt.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#23
18 oktober 2018 kl 09:34
Gilla
@Tage, så som regeln nu är utformad så ska alla gångare/löpare hålla vänster, precis som du säger. Men jag säger inte att ALLA ska hålla höger istället, utan om man är en väldigt snabb löpare ~3min/km fart kanske. Då är det troligt att man faktiskt springer snabbare än vissa (många?) rullskidåkare eller kanske tom cyklister. Men trots det ska man hålla vänster. Man skiljer alltså på "gren" men inte på fart (förutom just rullskidor?).
1965 • Täby
#24
18 oktober 2018 kl 11:10
4 Gilla
Problemet med att gå på hastigheten är ju att det blir så ...vagt. Öppet för bedömningar.
"Han sprang inte alls i 3-minuters tempo. Max 4:20-tempo. Jag vill att han betalar min förstörda cykel."
"Jodå, jag är jättesnabb, och kör alla mina långpass i sub-3-tempo. Mina fina Vaporfly 4% är har nu svarta märken efter cykelhjulet och jag måste köpa nya."

Jag tycker att vi har nog med flummeri i lagboken. Gillar att det står vad som gäller istället för att "A har egentligen rätt men alla ska ta hänsyn", typ.
Oldboy
1952 • Danderyd
#25
18 oktober 2018 kl 11:46
Gilla
Thomas, jag tror nog att man som snabb löpare tyvärr får göra sig omaket att hålla sig på vänstra kanten och gå ut för att springa om alla andra. Ibland kan det bli för trångt för att springa. Men det är svårt att låtsas vara cykel när man inte har hjul. Cyklisten som kommer i 40 km/h på sin kolfiberhoj blir med viss rätt irriterad om hen ska dels möta gångare, dels samtidigt köra om en hjul-lös låtsascyklist. Sina intervaller i 3:xx-tempo får man lämpligen lägga någon annanstans.

Rullskidåkare är rent principiellt ett dilemma, än värre för att de har svårt att bromsa (om man inte som jag kör Skike - ändå lite svårt än så länge). Dessutom finns det numera små elfordon med eller utan styre som gör att åkaren ser mer ut som en fotgängare och åker på vilken sida som helst. Egentligen borde de nog räknas som elmopeder och ha krav på någon varningsklädsel (och belysning under icke-dagsljus), finns det?
Cyklister och rullskidåkare har tyvärr ofta ont om lämpliga träningsrundor, 2+1-vägar är superolämpliga och ibland saknas rimliga alternativ, även för cykelturister. Ursäkta OT.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#26
18 oktober 2018 kl 13:29
Gilla
Varje dag blir jag förvånad att löpare/gångare envisas att gå till höger. Som Tage skriver har jag ingen lust att få en cyklist i ryggen utan vill ha ögonkontakt med dom jag möter. Borde vara en självklarhet.
Men inget verkar vara en självklart för många transportcyklister. Lag och sunt förnuft tillhör ett fåtal skulle jag vilja påstå.

Senast idag mötte jag en cyklist vid övergångsstället. Han förväntade sig att jag som gångare skulle flytta mig. Ställde mig bara framför honom och skakade på huvudet. Människan har inte tid att ställa sig i kön bakom de andra 5 cyklisterna och cykla på avsedd cykelväg?! Jävla beteende
1952 • Varberg
#27
18 oktober 2018 kl 14:48
1 Gilla
@Mikael: Känner igen situationen. Vi har ju en lång härlig strandpromenad där det på sommaren speciellt sker farliga incidenter dagligen. Jag har alltid hållit konsekvent vänster och med lite löpadrenalin i kroppen blivit irriterad på att så många inte förstår logiken. Det positiva är att när adrenalinkoncentrationen ökat så går det också fortare ;-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#28
1 april 2020 kl 11:54 Redigerad 1 april 2020 kl 11:59
1 Gilla
Bump!

Promenad på vänster sida av en kombinerad gång- och cykelbana, mötte en rullskidåkare som pekade, som jag uppfattade det, menande att jag skulle över på min högra sida.

Det tycker jag är fel, så länge det inte är en tydlig mittlinje och delning i gång- resp cykelbana, så ska väl jag som rör mig till fots (gående eller springande) hålla mig till vänster? Så att jag möter de som för sig på hjul och snabbare, typ cyklar, rullskidor eller inlines.
Nya tydligare reglerna från hösten 2018 har väl inte ändrats?
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/08/regelanpassningar-for-cykel/
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Gaende/
https://ntf.se/fragor-och-svar/ovrigt/ovrigt-om-lagar-och-regler/gangtrafikant-pa-vilken-sida/

Citerar Transportstyrelsens länk:
- Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana.
- Om du åker rullskidor eller rullskridskor i högre hastighet än gångfart, ska du färdas på höger sida om det är lämpligare.
1952 • Varberg
#29
1 april 2020 kl 12:26
1 Gilla
@Monica: Helt rätt. Förvånansvärt många okunniga personer fortfarande som dessutom saknar logiskt tänkande. Nästan komiskt när man kan se ett par eller en person gående på fel sida samtidigt som de kanske ser ett tiotal på rätt sida och de hela tiden måste ta några steg ut i körbanan.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#30
1 april 2020 kl 14:00
1 Gilla
Visst är det märkligt. Sunt förnuft borde väl räcka men tydligen inte.
Vill alltid hålla mig till vänster när jag promenerar och joggar för att slippa trafiken i ryggen.

Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#31
1 april 2020 kl 15:27
Gilla
Ja, händer rätt ofta att jag får sura blickar (har tom blivit utskälld) i Skatås på 8:an (som är tillåten att både cykla och gå/springa på så där ska ju fotgängare hålla till vänster).

Alldeles för många som inte kan reglerna, men ändå gör sig till poliser.....

Kanske dags för Göteborgs stad att sätta upp skyltar?
1949 • Göteborg
#32
1 april 2020 kl 16:05
5 Gilla
Man häpnar, klokt folk!
Jag går och springer ofta på vägarna i Skatås, Göteborg. Förr gick, sprang eller cyklade alla till höger, två filer som möttes. Kom någon ikapp så saktade man in till det var fritt och passerade problemfritt.
Så kom nämnda dekret och det bildades fyra filer som skulle samsas om vägen. Olycksrisken ökade. Bara att man i sista sekund såg vem man (nästan) krockade med.
Nu har de flesta sett fördelen med två filer, alla håller höger, och det flyter på bra. Bara enstaka fundamentalister klamrar sig fast till vänster och tränger ut övriga i vägbanan men de är få, guskelov, och lätta att handskas med.

(Var i Cambridge, Boston, USA för ett tag sedan. Där var bilfria vägar i parker utmärkta med att ALLA håller till höger. Mycket smidigt!)
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#33
1 april 2020 kl 18:26
Gilla
Bra där Bengt!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#34
1 april 2020 kl 19:36
Gilla
#32: Precis. En lösning, om det är officiella spår med snabba motionärer och cyklar och promenadare blandat i en villervalla, kunde ju vara att skylta en färdriktning eller vilken sida man ska hålla sig på. Typ som skidspår brukar vara. Inte så lätt att känna till oskrivna lagar/regler om man är ny på en runda!
1975 • Jakobstad
#35
1 april 2020 kl 23:44
Gilla
Jag håller med Bengt (#32) till 100 procent. Allt annat än att alla håller höger tycker jag är att krångla till det.

Det blir väldigt många osmidiga och till och med farliga möten mellan fotgängare/löpare och cyklister där folk inte vet vem som skall väja och åt vilket håll om de förstnämnda håller vänster. En snabb löpare och en (snabb) cyklist närmar sig varandra väldigt fort.

Självklart kan problemsituationer uppstå även med strikt högertrafik då folk kliver ut i "mittfilen" utan att se sig för samtidigt som någon kommer bakifrån med hög fart, men min åsikt är ändå att den bästa lösningen vore att alla håller höger.
#36
2 april 2020 kl 07:36
Detta inlägg har raderats
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#37
2 april 2020 kl 09:39
12 Gilla
Ändå intressant att det nu finns en regel om hur man ska förhålla sig, trots det finns det så många som tycker att "MITT sätt är det rätta, jag fortsätter att göra som JAG vill. Regler gäller inte mig".

Tänk om alla betedde sig så i alla tillfällen i vardagen.
Köra på höger sida? Jag är ju född i England och van att köra på vänster sida så jag fortsätter med det.....

:-)
#38
2 april 2020 kl 12:10
Detta inlägg har raderats
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#39
2 april 2020 kl 22:54
3 Gilla
#37

Sunt förnuft räckte inte. Därför kom det en regel. Hjälper tydligen inte heller. För varje dag som går försvinner en liten del av mitt hopp om mänskligheten
#40
2 april 2020 kl 23:10
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.