Löpning Träning 12 inlägg 1543 visningar

Stämmer min maxpuls?

Ewa Lönn
1978 • Sandviken
#1
18 november 2008 - 21:41
Gilla
Skaffade pulsklocka för ett par månader sedan och funderar nu om jag tränar alldeles för hårt eller om jag ska tänka att min maxpuls är högre än vad en "generell" kvinna på 30 år har. Jag ligger mellan 174 och 180 i puls när jag är ute på en vanlig joggingrunda och känner mig inte särskilt ansträngd tycker jag. Jag orkar åtminstone hålla det tempot i en timme utan att bli överdrivet trött efteråt. Enligt pulsklockan så är det för hög ansträngning, men jag tycker att det känns bra. Borde jag sänka tempot eller ska jag utgå från att jag har en för min ålder hög maxpuls och köra på som vanligt? Kanske ska tillägga att jag springer ca två gånger i veckan och tränar en del annat tre-fyra gånger per vecka, både styrke- och konditionspass. Tacksam för svar!
2006 • Alingsås
#2
18 november 2008 kl 22:27
Gilla
Jag håller själv inte på med pulsträning och har därför svårt att kommentera den delen. Alla dessa tabeller om maxpuls är generaliseringar och säger inte mycket om individens maxpuls. För att få veta den så måste du göra ett test.

Men om du orkar springa i samma tempo i en timme och ändå ha en del krafter kvar tror jag inte att du kör för hårt. I synnerhet som du "bara" springer 2 gånger i veckan är det nog en fördel att satsa på mer kvalité (högre tempo) än att ta det lite lugnare. Springer man "bara" 2 gånger i veckan tror jag att det kan vara svårt att utvecklas och bli bättre om man tar det för lugnt.
Du känner ju din kropp bäst och så länge det känns bra så fortsätt som du gör. Pulsklocka kan vara ett hjälpmedel men jag tycker att det blir fel att låta pulsen styra din träning.

Lycka till!

1969 • Sala
#3
18 november 2008 kl 23:27
Gilla
Jag håller med Mikael. Det låter som lagom ansträngning. Men om du ska fortsätta använda pulsklockan bör du göra ett eget maxtest, eftersom de fasta inte stämmer.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#4
19 november 2008 kl 00:30
Gilla
Håller med Mårten!

Men som sagt om du skall fortsätta med pulsträning så kan jag varmt rekommendera ett maxpuls test antingen själv eller med hjälp av någon som utför konditions test lokalt! För maxpulsen kan variera VÄLDIGT mycket ifrån individ till individ!
Har ni inte skidlinjen uppe hos er? Dom kan kanske hjälpa till!
1972 • Uppsala
#5
19 november 2008 kl 06:52
Gilla
Varför inte ta och testa maxpulsen så slipper du fundera mera? Är det en POLAR pulsklocka du kör med så har den med största sannolikhet en funktion som kan uppskatta din max puls. När jag gjorde det testet med min klocka och jämförde med ett fysiskt max puls test så skilljde det bara 2 bpm.
Har du ingen sådan funktion så är ett fysiskt max puls test inte svårt, bara jobbigt.
Ewa Lönn
1978 • Sandviken
#6
19 november 2008 kl 08:10
Gilla
Tack för era svar! Har funderat på att göra ett maxpulstest på egen hand, men vet inte riktigt hur jag bör gå tillväga. Jag har en enkel variant av POLAR och den kan inte skatta maxpulsen, tyvärr. Så jag undrar lite hur länge man måste ligga på max ansträngning för att testet ska bli rättvisande, någon som vet? Hur bör man lägga upp ett "eget" maxpulstest? Alternativt, vilka aktörer brukar utföra "riktiga" maxpulstest? Jag tror inte att vi har skidgymnasiet i Sandviken (Bandygymnasiet däremot), men jag är inte härifrån från början så det kan ju ha gått mig förbi... //Ewa
1971 • Nykvarn
#7
19 november 2008 kl 08:27
Gilla
Ewa, jag har precis samma erfarenhet som du när jag började med pulsklocka för 2 år sedan. Jag kör inte med klocka jämt men ser den som ett roligt komplement i min träning. Jag ligger ofta runt 175 på mina distanspass. Jag är 37 år och har en (hittills) uppmätt maxpuls på 200, tror att den kan ligga ytterligare några snäpp högre så diverse formler för maxpuls kan du glömma. Nu har jag på egen hand testat fram min maxpuls vilken var högre än jag trodde först och då hamnar jag på vanliga distanspass i "rätt" träningszon och ligger inte hela tiden i högsta zonen på min Polar RS 200 SD.

Gör så här för att ta reda på din maxpuls.
1. Värm upp ordentligt.
2. När du sprungit ett tag i en bekväm distans-fart (du ska ha kommit igång på passet med andning och pulsen ska ha stabiliserat sig) så höj farten rejält under några minuter, tryck på ordentligt utan att köra helt max, spring 4-5 minuter i denna klart högre fart.
3. Avsluta i ett motlut där du verkligen kör på ditt max, det behöver inte vara tvärbrant, bättre att det är lagom brant, men relativt långt (backe som tar ca 1 minut att forcera kan räcka) så att du kan trycka på med ett bra löpsteg. Kör ditt absoluta max i backen, det ska vara skitjobbigt så att du är helt slut vid backens krön. Stanna där och läs av pulsklockan. Har du gjort rätt bör du nu ligga på maxpuls.

Jag tror detta "hemmatest" fungerar tillräckligt väl för oss motionärer, är man specialintresserad eller elit kan man istället besöka idrottsklinik/lab eller liknande och utföra ett maxtest, mjölksyratröskeltest etc.
Lycka Till!!
Staffan
1972 • Uppsala
#8
19 november 2008 kl 09:45
Gilla
Jag skulle kompletera Staffans testupplägg med att köra den avslutande backen 2ggr. När jag har gjort mina maxpuls test har jag lyckat få upp pulsen ytterligare några slag under den andra backlöpningen. Jag har även testat att köra en tredje upprepning men då har det varit förmycket spagetti i benen så det har inte alls fungerat.
Ewa Lönn
1978 • Sandviken
#9
19 november 2008 kl 16:16
Gilla
Tackar! Blir kanske ett test redan till helgen :)
1971 • Nykvarn
#10
19 november 2008 kl 19:16
Gilla
Magnus, detta var en ny variant, hur lägger du upp den? Efter första backen, joggar du ner och kör direkt stenhårt uppför igen, eller tillåter du dig att vila något mellan backrepetitionerna?? Blir sugen på att testa jag också!
1972 • Uppsala
#11
20 november 2008 kl 22:20
Gilla
Staffan, när jag gjort mina test så har jag letat upp en sträcka på 400-500m som avslutas med en lämplig backe. Efter första back repetitionen joggar jag sakta tillbaka sträckan och kör direkt igen.
Kristian Peeker
1971 • Enskede
#12
21 november 2008 kl 10:29
Gilla
Vill du betala för ett professionelt test är kanske www.lactlab.com ett alternativ. Testar mjölksyre och puls trösklar. Har inte testat själv med tror de tar runt 900 kr.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.