Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 289 visningar

Hur mycket tappar man?

Fröken Nilsson
1970 • Grödby
#1
18 juli 2009 - 16:39
Gilla
Jag är ju då ganska ny på det hela med att jogga och springa. Hade hållit på i ungefär två månader varav kommit in till v 6 på träning att springa tjejmilen under 60 min och det gick jättebra faktiskt... Men nu har jag inte kunnat springa på två veckor pga av en förkylning och en aning halsont och allmänt hängig. Känner ett enormt sug att börja igen till veckan för nu känner jag mig pigg igen... Men hur mycket kondition tappar man? Det kan ju inte vara så illa att man är tillbaka på vecka ett... Förstår också att det är lite prova sig fram som gäller men ni som är lite mer avancerade kanske också kan svara på ungefär hur lång tid det tar innan man är tillbaka där man var när man blev sjuk.
Emil Westin
1991 • Linköping
#2
18 juli 2009 kl 21:00
Gilla
Ingen fara, du tappar inte SÅ mycket att du behöver gå tillbaka till ruta ett. Har du inte sprungit på typ 2 veckor tar det rimligtvis ungefär 2 veckor igen att komma tillbaks till samma nivå, eller ännu mindre faktiskt. Så du har inget att oroa dig för.
1966 • Karlstad
#3
18 juli 2009 kl 21:09
Gilla
Starta lugnt men fortsätt i princip där du var på schemat. Försök inte träna ikapp förlorad tid.
1976 • Eskilstuna
#4
19 juli 2009 kl 16:11
Gilla
Inte så mycket på den nivån
Fröken Nilsson
1970 • Grödby
#5
19 juli 2009 kl 17:43
Gilla
Provade jogga idag och det kändes ganska bra i alla fall...Sonen 13 år skulle ändå springa en mil men jag nöjde mig med 2,5 km...skulle nog ha orkat mer och längre men det känns onödigt. Hade det du Peter skrev att inte träna ikapp förlorad tid i huvudet. Tänkte börja mer ordentligt till veckan så detta var mer prova på...
1976 • Sollentuna
#6
29 juli 2009 kl 14:06
Gilla
Tänkte precis starta en ny tråd med samma rubrik :)

Har åkt på ännu en förkylning och blir ganska deppig... Typ 5-6:e i år. Har tränat så fort jag varit frisk, men inte hunnit med mer än det som syns i min träningsdagbok. Har vart å tagit prover på vc och väntar svar. Nåt knas är det... Och har alltid varit, oavsett om jag tränat eller ej.

Hursomhelst ville jag bara också få höra att man inte tappar så mycket om man är förkyld i 5 dar? Snälla? :)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
29 juli 2009 kl 15:46
Gilla
Ta det med ro Claes, du tappar inget på 5 dagar. Du kanske skulle testa en period av lågpuls om du har bekymmer med immunförsvaret? O tänka på på att äta efter träningspassen, inte bli kall, mkt grönsaker mm. Men allt det kanske du redan gör. Jag har haft MYCKET bekymmer med halsinfektioner i perioder, detta är dock helt borta nu. Som sagt, hög intensitet sätter ner kroppen rätt rejält.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
29 juli 2009 kl 16:20
Gilla
ALLT vadå? Karolina, det sker en massa förändringar i både kroppen och hjärnan när du tränar, det går inte att tappa allt förrän man dör, typ. Blir du sängliggande i veckor är du visserligen nere på en låg prestationsnivå när du reser dig ur sängen, men det går hyfsat fort att komma tillbaka till i alla fall din grundträningsnivå. Blir du sjuk i slutet av en toppning kan det vara värre att komma ända dit, det kräver ju ny uppbyggnad och därefter toppning igen.
Jag känner flera rutinerade löpare som tränat måttligt under ett eller flera år men ändå, ibland, slår mig på marathon av ren snabbhet och "rutin", för även om de tappar rejält under andra halvan så hinner jag bara ifatt om jag prickat formen och upplägget rätt.
I lumpen på 70-talet sa man att det tog tre månader att bygga upp kondition men tre veckor att tappa den, men jag tror mer på att man kommer tillbaka på ungefär den tid man hållit upp.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#9
29 juli 2009 kl 18:48
Gilla
Enligt Jack Daniels har jag, som i princip inte löpte ngt på 7 månader tappat 10 VDOT enheter vilket motsvarar ca 60 s/km. Det kan nog stämma att jag kanske skulle klara en mara på 4.15 mot att ha legat på 3.30-3.35.
Men skam den som ger sig. Är på väg tillbaks men det tar tid. Ligger nu och lullar på ca 5.25 på en 15 km runda.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
29 juli 2009 kl 19:07
Gilla
Staffan, vad jag minns sprang du dina 17 km-rundor på typiskt strax över 5min/km förr och nu senast höll du 5:24 efter ca två månaders träning om jag har rätt koll. Precis vad man klarar när man kör första försiktiga joggingpasset efter uppehåll är ju inte så intressant tycker jag, snarare vad man kan efter ett par veckors träning eller mer, man måste ju få komma igång. Och jag tycker du kom ganska snart upp till farter runt 5:30/km.
Jag antar att man närmar sig formen asymptotiskt så att du om två månader är nära din tidigare form men att det fattas några få sekunder/km som tar tid att kapa. Den mest intressanta frågan tycker jag är när man är tillbaka på motsvarande nivå. Man följer ju en annan kurva och kommer antingen att ha tjänat eller förlorat på sitt uppehåll. Vilketdera är inte alldeles lätt att veta.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#11
29 juli 2009 kl 19:33
Gilla
Nja, jag kunde ju springa 3-milsrundor på 5.10 min/km "utan att blinka". Men förhoppningsvis är jag väl tillbaks lagom till starten av Fitzgeralds program i december. Höstmarorna får jag ta med ro. Får vara glad om jag kommer ifrån dem skadefri.
Nästa år får du akta dig ordentligt i Stockholm. Då är det bäst att du har en blåslampa med dig.
Jag kommer dock att starta framför dig (?) eftersom jag har min 3.35-tid att luta mig tillbaka på. Så frågan är vem som jagar vem. Men roligt ska det bli :)
Begriper fortfarande inte vad som flög i mig efter NYC och detta uppehåll. Hoppas det inte återkommer bara.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#12
29 juli 2009 kl 19:34
Gilla
Jag höll upp en och en halvmånad helt och hållet från 3/2 pga att jag opererade höger ljumske. Rörde mig inget alls första två veckorna och hoppade på kryckor. Första rehabpasset körde jag 18/3. Sprang 100 m och gick 100m ungefär. Sedan kom jag sakta tillbaka. Ont i ljumsken i början höll mig tillbaka för jag ville och kände att jag hade mer och ge. När jag dock kunde börja köra mer på allvar så drog jag på. Satte nytt Pb på milen 10/5. Det tyckte jag var förvånansvärt fort. Hade räknat med att det skulle ta längre tid.

Hade jag hållt upp pga vanligt träningsuppehåll så hade jag helt klart slagit nytt Pb än fortare. Jag tror alltså att det går väldigt fort att komma tillbaka till där man var och tom snabbare.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#13
29 juli 2009 kl 19:58
Gilla
Vore intressant att veta om tiden för återkomst år åldersberoende
1954 • Falun
#14
29 juli 2009 kl 20:25
Gilla
Staffan, det är jag övertygad om att den är. Tyvärr tar det längre tid för oss veteraner att komma tillbaka.
1976 • Sollentuna
#15
29 juli 2009 kl 22:59
Gilla
Tappar man mer om man är borta en period vanligt förkyld än frisk? Förutsatt att man äter och rör på sig (går, står, sitter och ligger i soffan) lika mycket under den perioden? Luddig fråga/luddigt svar... Men jag hoppas att ni förstår hur jag tänker? :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
30 juli 2009 kl 11:01
Gilla
Karolina, det var inte själva döden jag menade utan att en del som man byggt upp under långvarig träning "aldrig" går tillbaka, senor tar exv lång tid att bygga och blir rimligen tunnare mycket långsamt. Men jag tror det är bra mycket bättre att köra några pass en enstaka gång om året för att påminna kroppen om att den behövs än att lägga av totalt.
Dina 2-3 månaders uppehåll behöver du inte bekymra dig om, det kanske t o m är nyttigt. Upprampningen bestäms av om man kört rehab, då får uppbyggnaden efter skadan styra, eller gjort uppehåll av andra skäl - i så fall behöver en ungdom som du inte alls starta från noll utan kan trappa upp till samma ansträngningsnivå på passen ganska raskt. Däremot ta lite tid på sig för att öka längden på långpass och totala träningsmängden. Skaderisken är betydligt större när man är 40+
I 30-årsåldern hade jag några år när jag inte sprang alls (däremot cyklade 500-700mil/år och ofta rätt fort) utom en gång om året en halvmil. Så fort jag kunde som vanligt, bara för att se om jag blivit långsammare sen sist. Högst marginellt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.