Löpning Träning 9 inlägg 1419 visningar

Andetag

Johan Wandel
1968 • Farsta
#1
27 september 2009 - 15:35
Gilla
Hej på er.

Är ny på denna sida, men uppskattar den mycket. Gjorde en sökning på andetag, men hittade inget om det jag undrar över. Så här ligger det till.

Jag har sedan några veckor börjat att springa igen efter flera år av inaktivitet och har till min förvåning upptäckt att när jag känner mig trött och sliten under de mest påfrestande delarna av löppassen så händer det något i kroppen när jag tar extra djupa andetag. Det kanske låter lite flummigt men det är en känsla av att det spritter och vibrerar ända ut i varje del av kroppen, främst i ben och armar.

Vid dessa djupa inandningar och effekterna som jag beskrev så piggnar jag till. Kan det vara så att jag känner av syresättningen? Hur kan detta i så fall höra ihop med andningstekniken. Slarvar vi som springer med kroppshållning och andning?

En hel del frågor blev det. Men det vore spännande att höra om det var någon annan som upplevt samma sak?

Vänliga hälsningar
Johan



1965 • Linköping
#2
27 september 2009 kl 18:22
Gilla
Hej Johan
Jag upplever precis samma sak. Ibland när jag springer och känner mig trött och seg så kommer jag på att jag har ramlat i fällan att dra snabba ytliga andetag. Detta påverkar ju givetvis syresättningen av musklerna och pulsen går upp. När jag då koncentrerar mig på djupa lugna rytmiska andetag så kommer kraften tillbaka snabbt. Syret rusar ut i musklerna och pulsen går ner. Helt logiskt egentligen men ändå lätt att glömma när man är lite trött. Prova alltså en runda med koncentration på andningen, det blir stor skillnad, jag lovar. Dessutom hjälper det till att hitta en balans mellan löptempo och andningstempo.
Lycka till!
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#3
27 september 2009 kl 23:28
Gilla
Kopierat och klistrat från Wikipedia: "Second wind" (andra andningen) is a phenomenon in distance running, such as marathons or road running (as well as other sports), whereby an athlete who is too out of breath and tired to continue suddenly finds the strength to press on at top performance with less exertion. The feeling may be similar to that of a "runner´s high", the most obvious difference being that the runner´s high occurs after the race is over. Är det något sådant ni upplever? Mvh Su-San Oh
1992 • Röke
#4
27 september 2009 kl 23:41
Gilla
En helt annan (och antagligen dum) fråga om andning från en nybörjare. Ska man andas genom munnen eller näsan när man joggar?
1984 • Torslanda
#5
27 september 2009 kl 23:55
Gilla
Hur brukar du andas? Om du känner att du får tillräckligt med syra genom näsan så funkar det nog bra.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
28 september 2009 kl 00:01
Gilla
Wikipedia har fel ibland, i den artikeln både om andra andningen och runners high enligt min uppfattning. Runners high har jag aldrig förr hört skulle inträffa efter ett pass, det kommer efter en längre tids ansträngning på rätt hög nivå. Tyvärr har jag nog inte känt det under tävling (möjligen i New York, men det var nog bara ren löpglädje).
Andra andningen brukar man ju använda om den fas när man kommit i balans i sin löpning eller vad det är man gör, kanske är det när fettförbränningen kommit igång efter 25-30 minuter (där brukar jag ha en svacka).

Jag har uppfattat det så att det är den koldioxid som ansamlas i lungorna när man inte andas ut tillräckligt djupt som kan få en att känna sig extra trött. När man löper avslappnat med bra hållning så andas man naturligt djupare och lugnare. Snabba steg och djupa andetag i takt med stegen (dvs man andas alltid ut samtidigt som man sätter ner en fot) Hur många steg man hinner ta på ett andetag varierar.
Man klarar inte att andas genom näsan när ansträngningen ökar, det är för trångt, det går åt mycket luft. Är det kallt kan man försöka andas in genom näsan men ut genom munnen.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#7
28 september 2009 kl 03:18 Redigerad 28 september 2009 kl 04:12
Gilla
Hej Johan Wandel. Kopierat / redigerat från annan tråd. Lungblåsorna (alveoler) som bara är delvis öppna, eller tom stängda kallas inom medicin för atelektas. Syrgasen som finns i luften behöver komma in i så många alveoler som möjligt och koldioxiden behöver tas sig ur de stängda alveolerna.

Finns olika anledningar till atelektaser: tryck / skada mot lungor eller lungsäckar, dålig kroppshållning, ytlig andning (t ex smärta efter operation), diafragma fungerar dåligt, etc etc. Det finns hjälpmedel mot atelektaser, BA-tub, PEEP-ventil, etc etc. Men vi som surfar på jogg.se är friska (för mig är alla som ej ligger i respirator friska), så vi behöver bara djupandas för att undvika atelektaser. Googla på atelectasis (engelska).

Så du gör helt rätt som djupandas under träningen. Men sedan kommer nästa bit: du undrar om det är syresättningen som påverkas. Ja det gör den. MEN det är framför allt att du blir av med koldioxiden som gör att du känner sig mindre trött. Precis som Oldboy skriver.

En lite längre förklaring (ni som inte är intresserade, sluta läs). Under träning så ändras visserligen partialtrycket för både syrgas (pO2) och koldioxid (pCO2) i artärblod men det behövs bara liten ökning av pCO2: 10-15% ökning typ 6,0 -> 6,5-7 kPa för att trigga andningen så att du känner dig mindre trött. pO2 måste minska med mer än 25-30% (typ 13 -> 9 kPa) innan andningsdriven triggas. Det är svårt att hålla andan så att pO2 ska sjunka ens från 13 -> 11, för pCO2-ökningen under samma tid gör att du prompt vill ta ett andetag.

(Men det finns olika tillstånd när pons som styr andningsdriven är påverkat, då finns alla möjliga intressanta kombinationer av pO2 och pCO2 i artärblodet).

Hoppas att du fick lite svar på dina frågor, dessa är mycket komplexa och utmanande. Det här med andningen och patienter med olika andningsproblem jobbar jag med dagligen. Trots 5,5 års grundutbildning och >10 års klinik med patienter inom min specialitet, samt många tusentals sidor böcker och studier så finns det mer att lära sig. Så detta inlägg är en extremt kort version om djupandning och syresättning. Lycka till, Su-San Oh

Redigering: stavfel och syftningsfel. För den som vill fördjupa sig i ämnet: läs Harrison´s Internal Medicine, bara 2900 sidor att plöja igenom. Annars är traningslara.se en lagom hemsida på svenska för de som vill läsa på om träningsfysiologi (inklusive respirationsfysiologi).
1992 • Röke
#8
28 september 2009 kl 09:38
Gilla
Då andas jag genom munnen i framtiden. (nu brukar jag nog göra lite av varje)
Johan Wandel
1968 • Farsta
#9
28 september 2009 kl 19:16
Gilla
Tack för svaren.

Ja, oavsett om man andas in genom näsan eller munnen så verkar det ju klart spela roll om man tar korrekta andetag.

Det har både de tekniska beskrivningarna visat tillsammans med andras erfarenheter.
Nu gäller det bara att praktisera detta när jag är ute och springer. Det blir lite som att dra ut bomullstussarna ur en travhäst på upploppet(om man nu vågar vänta så länge för ökad turboeffekt!).

Må så gott och andas väl.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.