Löpning Om jogg.se 70 inlägg 6579 visningar

Feedback på Ultraintervallerna

1972 • Alingsås
Administratör
#1
22 november 2010 - 13:39
Gilla
Förra veckan gick världens första Virtuell Ultraintervall- tävling av stapeln här på jogg.se och vi blev glatt överraskade av hur många som kämpade sig ut i regn och mörker för att genomföra upp till åtta enmils intervaller under helgen.

Totalt deltog 83 personer i evenemanget på ett eller annat sätt. Flera av deltagarna och många som inte kunde delta (bla. jag) har önskat en återkomst av evenemanget och vi funderar just nu på lämplig helg för nästa tillfälle.

Därför behöver vi lite feedback på vad ni tyckte var bra och mindre bra med arrangemanget. Vi har redan fått in lite synpunkter men det bästa är nog om så många som möjligt får säga sitt, så shoot!
< < < 1 2 3 4 > > >
Stefan Ericsson
1969 • Linköping
#2
22 november 2010 kl 14:19
Gilla
Jag tillhör den kategorin som har inställningen att det enda felet var att jag är skadad och inte kunde delta.. Men nästa gång då ...
1960 • Borlänge
#3
22 november 2010 kl 15:21
Gilla
Kortare milar, åtminstone de på slutet kändes väldigt låånga! ;-)

Några synpunkter som jag har tagit emot är ljusare årstid och jämnt veckonummer på nästa UI.
Det ska vägas mot andra långlopps-/ultraarrangemang som finns under "normal" tävlingssäsong. En anledning att det blev just mitten av november denna gång var uteblivandet av krockar mot andra lopp.
1959 • Jönköping
#4
22 november 2010 kl 18:01
Gilla
Kan tänka mig att slutet på Juni är en bra tid, vårsäsongen är över semestern väntar.
Ett annat plus är att det är ljust.
För att få fler intresserade varför inte en 5 km klass också.
1965 • Eksjö
#5
22 november 2010 kl 18:17
Gilla
Kortare milar! Ha-ha...

Hmm... kanske en 10 + 10 + 7,5 + 7,5 + 5 + 5 + 2,5 + 2,5 klass, blir ju ändå 50 km totalt...
1964 • Perstorp
#6
22 november 2010 kl 18:32
Gilla
Jag tycker inte att man ska behöva lägga in resultatet direkt efter varje mil utan man skulle kunna göra det när man var klar med alla. Vi var över 20 som sprang ultraintervaller i Simlångsdalen och han som sprang fortast hade kommit tvåa i tävlingsklassen. Vi var ute i skogen med dålig uppkopplingsmöjlighet,som det blev nu så la inte alla in resultaten.
1970 • Sala
#7
22 november 2010 kl 19:31
Gilla
Den gick samma dag som Vintermaran så jag kunde inte delta. I Sverige har vi ju ljust ute nästan dygnet runt under sommaren, den årstiden skulle ju vara perfekt. Det blir såklart ännu fler tävlingar att krocka med.

Annars tycker jag att det var en kalasfin idé.
Lena M
1961 • Norrtälje
#8
22 november 2010 kl 20:52
Gilla
För ett par år sedan närde jag tanken att arrangera "ett Halden" som en träningstävling. Min plan då var att lägga den omkring 1 juli. Då är det i princip ljust dygnet runt. Det tycker jag fortfarande är en bra dag (även om mitten av november också var helt okej).

Jag ser också gärna att kortare sträckor får räknas. Min tanke var att man fick välja 10, 7,5 eller 5 km (eftersom jag hade ett 2,5 km-spår i åtanke) och att man fick bestämma sig före start vilken distans man valde, dvs inte ändra under tävlingens gång.

Nu tycker jag att i en motionklass kan man få räkna det antal intervaller och det antal km man faktiskt genomför. Huvudsaken så många som möjligt provar att vara med!
Maria
Mölndal
#9
22 november 2010 kl 22:12
Gilla
1 juli är ju Adak. Nu kommer väl i o f s inte alla att springa i Adak, men det kanske går att lägga så att det inte krockar med något annat känt jippo. Hemma sprang vi på långfredagen och det funkade bra. Ljusnande himmel klockan 6 när vi körde första, behaglig temperatur hela dagen och sista intervallen startades 21 och då var det mörkt, så kör man till 03.00 blir det 3 mörka intervaller. Långfredag är de flesta lediga och har ett par dagar på sig att vila och äta upp sig.
1981 • Linköping
#10
22 november 2010 kl 22:38 Redigerad 22 november 2010 kl 22:39
Gilla
Hej!
Detta kan ju ses på flera olika sätt: att springa i november (i spöregn, likt för mig...) ger ju en extra utmaning mot att springa i en ljum ljus sommarnatt... Jag vet dock vilket jag skulle välja :-)

Att springa i november är ibland kanske en allt för stor utmaning (vid alltför mycket snö, storm mm) men ingen/liten risk för krock med andra tävlingar.

Jag måste dock ifrågasätta hur stor roll detta med konkurrens från andra tävlingar spelar? Den 7 maj går Lidingö Ultra (50km terränglopp) SpringCross (terränglopp i sthlm 6km och 12km) samt en halvmara. Samtliga lopp går i sthlm SAMMA dag. Varvet och STHLM marathon går med en veckas mellanrum vilket torde göra det svårt för de flesta att maxa båda loppen.

Konkurrens har man ju alltid med annat också, semester, firmafester, dop mm. De som vill springa UI kommer att så göra och ev välja bort andra evenemang, kanske tappar man någon, men som sagt, någon kommer att ha förhinder när helst det läggs.

Det jag kan tycka var att det var onödigt att ha en motionsklass och en tävlingsklass. Jag kunde t.ex. inte tävla i tävlingsklassen då jag saknar gps. Om detta var för att utesluta fuskare så kan jag tycka att metoden känns tveksam. Däremot tycker jag absolut att man måste lägga upp resultaten så snart som, annars så vet man ju inte vad man tävlar mot.

Gällande kortare intervaller så tycker inte jag det. Det är ju ultraintervaller, inte allaskavaramed intervaller. Var jag elak nu?
Lena M
1961 • Norrtälje
#11
22 november 2010 kl 23:10
Gilla
Jag håller med dig Karin, på ett sätt. Är det 8 x 10 som gäller, så är det.

Men om det är en virtuell "tävling" kan man ändå bjuda på att alla som överhuvudtaget deltar får stå med i listan över deltagande i motionsklassen. Dels för att locka folk att försöka pressa sina egna gränser. Dels för att det blir en manifestation för löpningen som sådan om så många som möjligt deltar, efter bästa förmåga.Det förtar ju ingens prestation, att andra inte har gjort samma prestation.

Så - oavsett hur det blir, är jag för :-)
Thomas Grünberg
1970 • Sävedalen
#12
22 november 2010 kl 23:27
Gilla
Vill först bara tacka för ett kul lopp!

Tycker placeringen av loppet till i mitten av November var ett bra val, men anser nog att man kan ha ett till under den ljusare delen av året. Alltså tag inte bort detta uten komplettera i så fall.

Annan feedback att man kan starta - 15 min + 15 min, tyckte nog startmarginalen var lite liten, det var ju dessutom en som lyckades starta för tidigt.

Att man är kvar i tävlingsklass även om man inte springer alla 8 intervallerna. Dock bör väl 10 k springas varje gång, men man kan kanske tänka sig att det fungerar med olika distanser också, dvs att man adderar ihop sina egna intervaller, tex om man springer 8 st 5 Km intervaller så kommer den före en som sprang 3 st 10 Km intervaller, borde kunna bli rättvist.
1956 • PARTILLE
#13
23 november 2010 kl 06:36 Redigerad 23 november 2010 kl 07:12
Gilla
Jag är helt inne på Karins linje.
Visst vill man köra detta på en ljusare och varmare del av året och då blir det svårt att välja bland alla andra tävlingar. Att vi blev så många trots att det var november är helt fantastiskt och jag tror att trots tidpunkten, så kommer fler att prova nästa år. Jag vet i alla fall ett par stycken. Dessutom fanns det nog ett mörkertal (om man får vitsa till det) som var ute och körde "off the record". Med tanke på den uppmärksamhet detta också fick inte bara på Jogg, utan även Funbeat, Facebook m.fl, så kommer deltagarantalet att stiga nästa år.

Men jag måste nog säga att det vara väldigt karaktärsdanande att köra ultraintervaller vid denna tidpunkt. Det ställer högre krav på planering och utrustning. Jag lärde mig en hel del av detta denna gång och tyckte det var himla bra att få detta långapass när säsongen i princip är över. Det gör att man tränar mentalt på att ge sig ut även när vädret är skit och dessa grispass har man ju igen på vårkanten, vilka man då kan dra sig till minnes med ett leende.

Det fina här var att man körde så många intervaller man ansåg sig fixa, så på det sättet kan alla vara med. Finns ingen anledningen att ha kortare klasser. Min magkänsla är att nästa gång, så kommer detta att sprida sig över till våra nordiska grannar som gärna hänger på. Till och med längre än så... :-)

Laddar redan inför nästa november :-)
1967 • Sollentuna
#14
23 november 2010 kl 08:52
Gilla
Jag ser följande upplägg framför mig:

- Gör detta till en Virtuell Ultraintervall Tour 2011.
- Fyra deltävlingar. Februari, Maj, Augusti och November.
- I den totala Touren räknas de tre bästa delresultaten för respektive joggare.
- Seger i någon av deltävlingarna innebär förstås också ära och berömmelse.
- Behåll formatet med starttider, sträcka och registrering av resultat.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#15
23 november 2010 kl 11:41
Gilla
Jag uppskattade verkligen den här tävlingen/evenemanget, för mig och många bekanta var det både roligt att genomföra samt ett bra sätt att vänja kroppen vid en högre dagsdistans än vi tidigare löpt.

Håller med Thomas Grünberg här ovan om att ha 15+15 minuters starttid. Annars gillade jag tävlings- kontra motionsklassen (även om jag själv åkte ur tävlingsklassen pga teknikstrul).

För min del skulle jag föredra att första intervallen började tidigare, så att första går 03, andra 06 osv, och den sista går precis vid midnatt. Jag tror att vi löpare är mer vana vid att gå upp tidigt som tusan och springa, snarare än att stanna uppe jättesent, och har man orken kvar går det att ta en öl för att fira efter den sista intervallen om den går vid midnatt (vilket inte är lika lockande framåt morgonkvisten).

Jag vill också gärna ha kvar ultraintervallerna i november som nu, men det är klart bara ett plus om vi kör dem flera gånger per år.
1984 • Linköping
#16
23 november 2010 kl 12:06
Gilla
Jag var inte med och sprang men är sugen på att vara med nån gång. Visst verkade det fungera att köra i November men det är en chansning, denna gång var vädergudarna hyfsat snälla men risken med November är snö och blåst. Då blir det mindra kul. Jag gillar tanken på att ha flera tävlingar under året, Michaels tanke om en Tour de Ultraintervall är spännande.
1972 • Sjöbo
#17
23 november 2010 kl 15:15 Redigerad 23 november 2010 kl 15:15
Gilla
Jag tilltalas av idén men jag kan redan nu säga att det inte finns på kartan att jag skulle klara av att springa 8x10km. Däremot skulle jag kanske klara 8x6 km. Tanken med ett ultra-intervall är både att den totala sträckan ska vara längre än ett marathon och inkludera upprepning av en sträcka. Med en extra tävlingsklass på 8x6 km så uppfyller man ovan nämnda kriterier och kan förmodligen få med sig ytterligare löpare.

Det är förstås lätt att säga att det bara är att hoppa av fem sträckor men jag tilltalas av tanken att springa något från start till mål, att sluta mitt i känns lite som att bryta en tävling och det vill jag inte.

Annars kan ju sägas att Michaels idé är klockren, en tour vore lockande. Vet inte om det finns liknande sidor som jogg.se i övriga nordiska länder. Då skulle man ju rent av göra tävlingen till ett nordiskt mästerskap....
1960 • Borlänge
#18
23 november 2010 kl 16:42
Gilla
Idéer om en tour finns, men det är upp till Jogg om de orkar driva/arrangera 4 tävlingar på ett år, se nedan ett inlägg från mig 13/11:
" Krister Lind - Man - 1960 - Borlänge
13:e November 2010 - 11:32

Det går kanske att köra en vinter, vår, sommar och höstomgång som sedan slås ihop till helår?
Februari, maj, augusti och november. Delsegrare och totalsegrare.
Kan någon klara av 8x10kmx4ggr under ett kalenderår? Tål att funderas på."

Mina tankar inför årets tävling angående tävlingsklass och kriterierna för den:
Jag tycker inte att det är sportsligt att ladda upp resultat dagen efter och utropa sig till segrare. I den klassen ska förutsättningarna vara givna inför varje intervall. Man ska även springa dem när alla andra springer, därför en startspärr på x antal minuter.

I tävlingsklassen samlas de som lyckats springa alla 8 intervallerna och klarat kriterierna för övrigt, övriga flyttas ned i motionsklass. Det är väl bättre att få ett resultat i motionsklass än DNF i tävlingsklass?

Angående fusk så är det bara att titta på en fotbolls- eller ishockeymatch så ser jag fuskare i var och varannan minut. Jag läser även ganska ofta om doping. Så det finns fuskare och för att göra det lite svårare för dem så byggde vi in lite svårigheter. Då slapp vi även "lustigkurrar" som laddade in fantasiresultat bara för att vara "roliga".

I motionsklassen fanns det sedan möjlgheter att göra lite som man ville. Springa färre intervaller, springa kortare intervaller, ladda upp eller knappa in resultat manuellt när det passade, mm.

Men som sagt, det var tankarna om klasserna inför årets tävling och varför. Fortsätt gärna debattera, det går säkert att göra bra saker ännu bättre men nu vet ni lite varför vissa saker var som dom var.
1972 • Alingsås
Administratör
#19
25 november 2010 kl 10:57
Gilla
Tackar för Feedbacken!

Kul att få in så mycket idéer och synpunkter och vi ska försöka tillgodose så mycket som möjligt.

Tourtanken är lockande men efter lite fundering landar vi på 3 intervaller. November, Februari och Juli.

November visade sig ju fungera över förväntan så där ser vi ingen anledning att peta i tidpunkt.

I Februari har vi viderligen Karlstad 6-timmars, men lägger vi tävlingen en eller ett par veckor efter borde det inte vara ett problem. Vädret kan naturligtvis vara tveksamt i stora delar av landet, men vill vi inte ligga mitt i tävlingssäsong får vi leva med det. Mitt förslag 12:e feb. (ojämn vecka en månad innan Skövde 6h).

För att inte heller krocka med Lappland eller Trollhättan på sommaren föerslår jag ett datum relativt mitt i Juli (16:e?) . Många har då semester och det är i princip ljust dygnet runt även söderut. Vill man bara köra en Ultraintervall om året blir valet rätt lätt :-)

Personligen tycker jag reglerna för motions och tävlingsklass funkade bra. En förlängning av starttiderna kan nog vara aktuellt ändå eftersom vissa hade problem med att just den biten. +-15 min låter rimligt tycker jag. Vi ska även förbättra rutinerna för att rapportera in om man har problem med uppladdning tex. Så att inte tekniska problem ska sätta stop för fortsatt tävlande.

Det vore även bra om vi kunde hitta en lösning på problemet som Anders Jelander tar upp. Kanske ska man kunna ansöka om dispens på GPS kravet och delta i tävlingsklass med manuellt inmatade värden (funkar även med tex. mobilen) så länge dessa verifieras med GPS senast ett dygn efter avslutad tävling etc.

Vi tänker oss även att förbättra resultatvisningen till nästa gång för att göra utvecklingen under dygnet lite tydligare.
Anders S
1973 • Göteborg
#20
25 november 2010 kl 12:03
Gilla
Kul!
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.