Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 8532 visningar

Ont i övre delen av lårbenet

1976 • Göteborg
#1
21 september 2011 - 18:54
Gilla
Hej alla joggare!

Jag har under en tid haft ont i övre delen av lårbenet,typ inne i övre delen av lårbenet. Det märks mest när jag landar med foten i backen, efter träning känner jag smärta och även lite ont i ljumsken. Nu har jag tagit det lugnt ett tag men kan även få ont när jag går ibland.

Har tittat lite på nätet och kommit fram till att lårmusklerna skall ta emot stötar men när man tränat mycket så orkar inte dessa ta stötarna och skelettet får ta emot stötarna. Först svullnar lårbenet upp men i vissa fall kan det gå så långt att man får en stressfaktur i skelettet. Detta är väl främst om man fortsätter träna trots att man har ont.

Nu till min fråga:
Är det någon som haft detta problem?
Om du haft detta problem, vad skall man göra för att bli av med detta problem? Vila, hur länge? Finns det några övningar att göra för att stärka upp dessa delar efter man blivit bättre?

Kan tillägga att jag springer med ett par newton skor för framfotalöpning.

Vill ju så gärna komma igång så fort som möjligt, klättrar på väggarna snart.

Hoppas någon kan svara

//Andreas
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#2
30 november 2011 kl 21:02 Redigerad 30 november 2011 kl 21:03
Gilla
Andreas, hittade dit inlägg när jag sökte på mina egna problem. Beskrivningen stämmer rätt väl på min egen onning. Har tidvis haft rätt rätt ont i övre delen av lårbenet/ljumsken. Känns inte mycket under löpning, men mer efteråt...och framför allt när jag hostar. Skulle inte tro att det har med framfotslöpning att göra, snarare känns det mindre när jag sprungit med mina FiveFingers. Springer inte till doktorn i första taget, men har funderat vad det har varit för nå´t.Ljumsbråck har funnits på listan, men det skulle väl vara mer synligt....?
Eric Z
1970 • Jönköping
#3
30 november 2011 kl 23:30
Gilla
Sportsman´s hernia?
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#4
30 november 2011 kl 23:50
Gilla
OK...vad är det?
1952 • Varberg
#5
1 december 2011 kl 08:39
Gilla
@Andreas:Jag tycker du ska få höft och ljumske undersökta. Där finns så många möjliga orsaker så det är svårt att dra några slutsatser av att någon haft liknande symptom.
En reflexion dock. Du beskriver att stötarna utlöser smärta. Jag har sedan ett antal år Nike Vomero - de bästa skor jag haft. Isättningarna känns som bomull för knän och andra leder inte minst i branta utförsbackar. Byte av skor i kombination med isättning längre fram på foten samt mer rytmisk teknik gjorde att de knäbesvär jag hade försvann fullständigt.
1976 • Göteborg
#6
10 december 2011 kl 22:45
Gilla
Såg först nu att det kommit lite svar på mitt inlägg ;)

Detta problem minskade mer och mer. Jag vilade ca 2 veckor, kände fortfarande av det när jag var ute och sprang men lite mindre. Det liksom kröp neråt ljumsken. Jag tror det var ljumsken som var grundorsaken tror jag. Jag stretchade en del ljumskar samt sprang korta sträckor i början. Nu i dag så känner jag inte av det alls.

Tog sin tid innan det släppte helt...

Tack för svaren!

//Andreas
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#7
11 december 2011 kl 18:20
Gilla
Jag hade problem med ljumskarna och diffusa smärtor från omkringliggande delar, under lång tid. Trodde att det var sportsmans hernia. Det var det inte. Röntgen visade på höftimpingement och operation enda vägen att bli bättre. Operationen är gjord för en vecka sedan i Göteborg, IFK - Kliniken (Leif Svärd). Kryckor gäller i sex veckor. Ta kontakt för ordentlig undersökning hos proffs. Har du liknande förändrngar på lårbenshalsarna, som jag hade, så kommer smärtorna tillbaka åter igen. Ljumskundersökning och röntgen är min rekommendation.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.