Löpning Kost & Näring 69 inlägg 28081 visningar

Järnbrist

sabine
1978 • stockholm
#1
10 november 2012 - 11:23
Gilla
Hej! Har lite undringar kring det här med järnbrist!
Har sedan i våras haft återkommande halsinfektioner av olika slag samt bara blivit tröttare och tröttare! Varit sjuk en hel del och undrat varför det går så tungt att träna! Jag vill ju bli bättre men har inte gjort några som helst framsteg i min träning förutom att jag sedan i somras har börjat springa lite längre distanser än tidigare då jag höll mig till runt en mil. Men flåset har blivit sämre och jag har känt mig matt, trött och smått deprimerad...

Hur som helst! Nu har läkaren konstaterat att jag har helt bedrövliga järnvärden och väldigt låga halter av vitamin D i blodet. Så sedan i onsdags äter jag två tabletter Duroferon 100 mg per dag samt tillskott av vitamin D.

Grejen är att jag själv misstänkte både järn och vitamin D-brist i somras så jag har kört med blutsaft och D- vitamin från apoteket sedan dess och ändå har jag knappt nåt järn i kroppen nu! (Minns ej vad läkaren sa att jag hade för värde förutom att det va sjukt lågt!) Är det inte konstigt att jag kan ha så låga nivåer trots "sjävmedicinering"?

Sedan har jag sett att man även kan få sprutor med järn och att effekten då kommer snabbare än med tabletter! Om det är så vill jag ju hellre ha det liksom!!
Tror ni jag kan ringa min läkare och be om att få det istället eller måste jag käka tabletter först i flera månader....?

Längtar tills det känns lättare med löpningen igen! Hur lång tid kan det ta tills jag märker effekt?

Blev kanske lite väl långt inlägg det här....:P Men tacksam för alla synpunkter jag kan få!!:)
< < < 1 2 3 4 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
10 november 2012 kl 11:37 Redigerad 10 november 2012 kl 11:39
Gilla
För att bra ta upp järn ät c-vitamin samtidigt.

Tvåvärt järn, t ex Ercofer är bättre för magen än Duroferon som väl har trevärt järn. Dock ser jag att de tagit bort Ercofer pga produktionssproblem !

Sedan fanns förr åtminstone hemjärn-tabletter med ännu bättre upptag. Hemo+ hette de på 1980-talet sedan Hemofer.

Nu finns de som Hemofer+ med tillsatt C-vitamin o Folsyra.
http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Mineraler/Jaern/Hemofer-Plus.htm

Det är rätt låg dos men effektivt. Troligen rätt dyrt. Jag åt 4 st tabletter om dagen på 1980-talet.

Har man stor järnbrist i depåerna kanske Duroferon + C-vitamin duger bra.

I Spanien köper jag Folliferon som innehåller tvåvärt skonsamt järn + folsyra.
sabine
1978 • stockholm
#3
10 november 2012 kl 11:45
Gilla
Tack för svar Bo! Läser på förpackningen att Duroferon innehåller tvåvärt järn. kanske ska ta det tillsammans med c-vitaminbrus då?
Blodprovet visade också att jag hade mer än normalt av B-vitaminer i blodet vilket väl är samma sak som folsyra om jag har förstått det rätt? Så kanske inte så bra om jag får i mig ännu mer av det?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
10 november 2012 kl 11:55
Gilla
Å f-n då är Duroferon OK numera, ja ta det med C-vitamin.
Folsyra är en typ av B-vitamin och tydligen bra för blodkroppsnybildning.

Från länken ovan "Folsyra är ett B-vitamin som finns i bladgrönsaker och i lever. Det behövs för celldelningen och kroppens omsättning av proteiner. Folsyrabrist leder till störd celldelning, vilket får störst effekt på snabbväxande vävnad, som vid anläggning av nya organ hos foster eller blodkroppsbildning i benmärgen. Gravida kvinnor och de som planerar graviditet rekommenderas dubbelt så mycket folsyra, 400 mikrogram per dag, jämfört med kvinnor i allmänhet."

Så kanske har du nytta av extra folsyra oxå ?


Om du ÄVEN har låg halt röda blodkroppar i enligt värdet hematokriten, t ex långt under 45-50 % kanske det tyder på underskott där oxå alltså inte bara lågt Hb-värde(järn bundet till blodkroppar) utan även lite för få blodkroppar, och då skulle ev folsyrebrist kunna bromsa en förbättring.
Mina "spekulationer" bara.
1952 • Varberg
#5
10 november 2012 kl 11:56
Gilla
Det är tvåvärt järn som kan tas upp av tarmen och vitsen med C-vitamin är att hålla det i reducerad form (tvåvärt). Det är ändå ganska svårresorberat, men håller du på ett tag så bör värdena stiga. Hur ligger ditt Hb (blodvärde)?
sabine
1978 • stockholm
#6
10 november 2012 kl 12:02
Gilla
Ha ha....ja vilken tur för mig!:)

Jag är inte gravid eller planerar att bli det inom den närmsta framtiden men kanske att det kan vara bra ändå! Får nog ringa min läkare på måndag och fråga! Ska nog fråga om jag inte kan få lite quick-fix sprutor också! För funkar det vill jag ju hellre må bättre nu än om några månader...:)

Att ha låg halt röda blodkroppar, är det samma sak som att ha lågt blodvärde? För det hade jag också....
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
10 november 2012 kl 12:04 Redigerad 10 november 2012 kl 12:05
Gilla
"Att ha låg halt röda blodkroppar, är det samma sak som att ha lågt blodvärde? För det hade jag också...."

Ja i den meningen att för FÅ blodkroppar ger ju lågt Hb-värde ÄVEN om alla blodkroppar är fyllda med hemoglobin.

Men sedan kan befintliga blodkroppar oxå ha för lite järn/hemoglobin.

1952 • Varberg
#8
10 november 2012 kl 12:06
Gilla
Ja, vid lågt blodvärde har man ofta både lågt antal och små blodkroppar. Det är hemoglobinhalten man mäter och det är bra att själv ha koll på värdet. Jag tycker du ska ge tablettbehandlingen chansen att verka.
sabine
1978 • stockholm
#9
10 november 2012 kl 12:06
Gilla
Bo: Ja, nu när du säger det är det ju självklart att det är så!
sabine
1978 • stockholm
#10
10 november 2012 kl 12:07
Gilla
Tage: Hur lång tid tycker du att jag ska ge tabletterna då?
elin
1987 • Hägersten
#11
10 november 2012 kl 12:08 Redigerad 10 november 2012 kl 12:10
Gilla
Vid mina järnbristperioder har jag fått duroferon utskrivet, utöver detta har jag på eget initiativ även tagit 1,5-2 doser blutsaft parallellt för att öka takten för att komma tillbaka.
Sen komplettera med järnrik kost, leverpastej, broccoli, spenat osv.
Viktigt att komma i håg är att ett för högt järnvärde inte heller är bra för kroppen.

Sprutor med järn har jag inte hört om däremot vet jag att riktigt låga värden som även orsakat blodbrist (anemi) har fått blodtransusioner och det höjer värdet snabbare.

Så snart järnvärdet börjar öka lite kommer du att märka skillnaden på träningbara efter någon vecka märkte jag skillnader både i vardagen och på träning. Tilläggas kan att jag då var elitsatsande och tränade ~12pass/vecka.
sabine
1978 • stockholm
#12
10 november 2012 kl 12:10
Gilla
Är det dumt att jag springer under tiden som jag väntar på effekt...? Kommer nog springa ändå oavsett men ändå bra att veta!
sabine
1978 • stockholm
#13
10 november 2012 kl 12:13
Gilla
Elin. Tack, det låter ju lite lovande iaf!
Men om jag även tar blutsaft parallellt hur vet jag då om jag helt plötsligt får i mig för mycket? Eller det kanske inte går så snabbt? Ska till läkaren om ca en månad igen och göra nya tester...
1952 • Varberg
#14
10 november 2012 kl 12:32
Gilla
Du kan absolut kombinera järnrik kost med tabletterna. Visst finns det injektionspreparat, men det är känsligare med biverkningar. Blodtransfusion är endast aktuellt vid svår anemi där inget annat fungerar eller vid akut blodförlust. Helt OK att springa om inte ditt blodvärde är väldigt lågt - kolla.
sabine
1978 • stockholm
#15
10 november 2012 kl 12:36
Gilla
Tage: Ok, tack! Kollar på måndag men springer till dess! Min läkare vet att jag springer och hon har inte sagt något om att jag inte får göra det...men kanske bra att dubbelkolla!
elin
1987 • Hägersten
#16
10 november 2012 kl 12:49
Gilla
Spring på! kanske lite mindre än vanligt, om det inte finns några andra fysiska problem som gör att järnet inte tas upp så är det för roligt att träna för att lägga ner helt, man känner sig ju inte skadad (som vid en stukad fot). Dessutom så märker man hela tiden att det går lättare och då vill man ju kära mer, så kör på som det känns bra och så länge det går lättare allt eftersom är du på väg åt rätt håll.

Det blir en avvägning, det blir roligare ju lättare det går men att komma till optimalt värde och därmed nå full kapacitet tar längre tid, men att inte underhålla träningen gör att man tappar också så det är ett komplext problem hur mycket man ska/kan träna under tiden.

När det blir förmycket järn i blodet är svårt men beroende på hur lågt du låg men generellt skulle jag säga att en månad inte ett problem att bli för hög om man legat på underskott (särskilt inte om du tränar under tiden också) utan kör lite blutsaft fram till nästa läkarbesök, det var mer en varning att man inte alltid ska göra så. När värdet börjar närma sig normalt kan det vara bättre att bara köra tabellterna och sen lite då och då fylla på med lite järn för att inte rasa fullständigt igen.

Risken med ett så högt järnintag är att man får en skum mage (ofta åt förstoppningshållet) men jag såg det som ett ganska litet problem i sammanhanget. Heller förstoppad och kunna springa än lös/normal mage och soffläge av trötthet.
sabine
1978 • stockholm
#17
10 november 2012 kl 12:56
Gilla
Tack för bra svar Elin!:) Ja, jag kommer springa vidare! Har haft alltför många uppehåll sen i våras nu så det räcker med vila!:P Nu går det ju rätt tungt att springa och jag är trött mest hela tiden annars också men det mentala behöver ju också få sitt och jag blir deppad om jag inte får springa!
Ja magen verkar inte vara så glad över tabletterna men det kanske är ett övergående problem...Och absolut som du säger! Hellre det än att ha det såhär!
Ser fram emot lättare löpning! Gärna så snart som möjligt!:)
Jenny
1971 • Årsta
#18
10 november 2012 kl 14:02
Gilla
Jag säger som föregående, fortsätt spring! Du kommer märka skillnad när blodvärdena blir bättre och orken blir större och det blir tydligare om du inte tagit en paus! Jag har återkommande problem med låga järnärden (lågt Hb, lågt ferritin). Min läkare ordinerar niferex som jag äter två gånger per dag, efter 10-14 dagar brukar jag märka skillnad. Det är som att kliva ur en bubbla! Efter sex veckor har jag värden som en "normal" kvinna. Nu har vi efter en del experimenterande kommit fram till att jag ska fortsätta ta en Niferex varannan dag, samt två om dagen när jag har mens. Jag har vid ett tillfälle testat att äta 3 Hemofer om dagen i tre veckor utan att få upp Hb eller ferritin alls. Jag äter även Cyklo-F när jag har mens för att minska blödningarna. Hoppas du märker skillnad relativt fort nu!
anna
1980 • Malmö
#19
10 november 2012 kl 14:53
Gilla
Nämnde du för läkaren att du redan tog järntillskott (i form av Blutsaft)? Med tanke på att du har tagit järntillskott och ändå har väldigt låga blodvärden så är det nog bra att bli utredd så att det inte ligger något annat bakom. Eller åtminstone att man kollar upp dina blodvärden efter Duroferonbehandling för att kolla så att de stiger.

Sprutor med järn ger man när järnvärdet är riktigt dåligt och/eller järntabletter inte hjälper. Jag kan tänka mig att din läkare vill att du ska gå på tabletterna ett tag för att se om ditt järnvärde stiger av dem innan han eller hon ordinerar något annat. Men det skadar inte att fråga.
anna
1980 • Malmö
#20
10 november 2012 kl 14:59
Gilla
Kan även lägga till att sprutorna är ganska dyra, åtminstone tills högkostnadsskyddet kickar in. Själv skulle jag föredra tabletterna framför spruta såvida det inte var absolut nödvändigt.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.