Löpning Träning 112 inlägg 5311 visningar

Trög på löpbandet?

1971 • Alingsås
#1
25 november 2013 - 12:06
Gilla  
Har med nöd och näppe klarat sub45 på stadsbanor(rätt platta, mest asfalt) 3 ggr under 2013 men på bandet är det helt omöjligt. Idag stannade klockan på 47:58 och inte fanns det mycket kräm kvar i kroppen. Är det fler som har samma erfarenhet(dvs att bandet är långsamt!)? Att det sedan är outhärdligt tråkigt att springa på stället i 10 km är en helt annan sak....
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1965 • Täby
#2
25 november 2013 - 12:25
Gilla  
Hur har du mätt hastigheten / tempot? Det som finns i löpbandet kan ju vara ganska rejält inexakt - i den mån man nu kan göra nån jämförelse överhuvudtaget. Jag tyckte att jag hamnade mer rätt (jämfört med min asfaltsfömåga) när jag använde fotpod till min Garmin.
1971 • Alingsås
#3
25 november 2013 - 14:41
Gilla  
Jag springer på olika maskiner varje gång(dock samma gym) - vore väl konstigt om samtliga vore felkalibrerade? Har en fotpod, är kanske dags att använda den och se om resultatet blir något annat....tack för tipset!
1954 • Falun
#4
25 november 2013 - 15:26
Gilla  
Förut jämförde jag, och alla band på mitt gym i Falun var jobbigare än de i Solna. Och det är så att alla de i Falun är jobbigare än ute. Trots att jag numera är ganska van att springa på band. Jag vet inte, en kombination att min löpstil inte passar löpband och att banden inte stämmer?
1967 • www.sapiens.se
#5
25 november 2013 - 15:27
Gilla  
Jag har samma erfarenhet som dig Niklas och mitt band är så kalibrerat som det någonsin kan bli. Det normala är att att jag är några procent långsammare på band. Det bästa exemplet är när jag skulle köra 5x3 km på band för att det var snöstorm ute. Efter den första repetitionen kändes det helt hopplöst så jag gav upp och stack ut och körde i stället och höll exakt samma fart ute i på kuperat underlag snöstormen som på bandet. Så dassig är jag på bandlöpning.

Springer jag mycket band blir jag bättre på band och har faktiskt sprungit min snabbaste träningsmil just på band. Men det var efter en tvåveckorsperiod med massor av bandpass. I vanliga fall springer jag bara några bandpass om året.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#6
25 november 2013 - 15:35
Gilla  
Har ett band som är kontrollerat med mätinstrument, så jag vet att det mäter rätt. Upplever att det är väldigt mycket mer jobbigt på löpbandet än vad det är att springa samma sträcka/tempo utomhus. Men jag försöker tänka positivt, att det förhoppningsvis kommer kännas lätt när man kommer ut igen på våren.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#7
25 november 2013 - 15:57
Gilla  
Att springa på löpband är en träningssak. Många inbitna gymråttor inklusive jag själv springer snabbare på löpband än utomhus.

Däremot tycker jag det är urbota tråkigt att springa på bandet, dock var jag med om ett roligare pass i fredags när jag deltog i en 6-timmarstävling där vi sprang samtidigt på 12 löpband bredvid varandra. Det var en helt annan grej än att springa ensam. Jag kom 65 km vllket var längre än mitt pers på 6-timmars utomhus.

Det finns några saker att tänka på vid löpbandsträning. Långbenta personer tenderar att dra sig väl långt fram på bandet och därmed få ett kortare och stabbigare löpsteg. Korta personer springer rätt ofta också för långt fram och får då en annan armpendling (händerna i ekorre-position) och inte sällan en något bakåtlutad hållning. I båda fallen blir alltså löpstilen annorlunda än den man har utomhus vilket inte är optimalt. Fundera på det och försök springa mer avslappnat på bandet så kommer det att successivt gå bättre och bättre.
1968 • Löddeköpinge
#8
25 november 2013 - 15:58
Gilla  
Instämmer. Jag är iofs en ovan bandlöpare och har inte tagit tid på det sättet. Däremot springer jag någorlunda avslappnat i 4.30 fart på 5 km utomhus. Men när jag springer i den hastigheten på band så känns det som jag nästan måste springa allt vad jag orkar. Får ofta skruva ner lite redan efter 1-2 km.

Tycker det är stor skillnad faktiskt. Men det kanske hänger ihop med ovanan.
Dessutom tycker jag det är mördande tråkigt att springa på band och det kanske också spelar in?
1970 • Sala
#9
25 november 2013 - 16:11
Gilla  
Det verkar vara rejält olika vad man tycker. Jag tycker att det är lättare att springa på bandet, det är liksom bara att vrida på och se till att flytta undan fötterna, nja inte riktigt men ändå nästan. Jag har bättre pers på alla distanser upp till och med maran på bandet jämfört med ute. Jag tror att det har att göra med att man kan kontrollera hastigheten så bra på bandet, nåt jag är usel på ute, jag spränger mig i regel alltid.

Tråkigheten håller jag bara delvis med om, jag kan tycka att det är skönt bara att få springa lite sådär lagom hjärndött, inga bekymmer, höger vänster fot bara. Inga vägval, inget väder, ingenting. Däremot har jag oftare musik på bandet och en dator att titta på film på för det riktigt långa passen, det gör det hela riktigt skoj.

1954 • Falun
#10
25 november 2013 - 16:17
Gilla  
Band tycker jag duger för kortare uppvärmning innan lite styrketräning. Eller för intervallträning när vädret sätter stopp för vettiga intervaller utomhus. Men i övrigt tycker jag som många andra att det är mördande långtråkigt. Därför har jag inga pers på bandet och 6h känns som otänkbart.

Men jag ska testa Mikaels tips att inte springa så långt fram. För jag brukar alltid vara farligt nära framkanten.
1971 • Alingsås
#11
25 november 2013 - 16:45
Gilla  
Mikael, 65 km på löpbandet - hatten av för att du inte stupade av ren och skär uttråkning....:-)!! Det är skönt att konstatera att jag inte är helt "felkopplad", fler har svårt att slå rekord på bandet. När jag började springa för 3 år sedan(efter 20 år utan att röra på mig och 12 kilo tyngre än idag), låg jag strax över timmen på milen, både ute och inne. Sedan dess har jag iofs sprungit mer ute men skillnaden bara ökar. När jag nådde sub 50 ute var det mer 52+ som gällde på bandet. Nu är det sub 45 som gäller ute, dagens 48 min på milen på bandet var faktiskt rekord(och det fanns inte ett uns mer att krama ur "gubben"!)
Teknik kan det ju vara, man kanske är mer eller mindre lämpad för löpband kontra utomhusunderlag? Har just kollat mina tider på grusväg(inte stig, utan väg) och det är rätt stor skillnad mot asfalt. Är det möjigtvis så att det relativt mjuka underlaget på löpbandet helt enkelt suger mer? Jag har också upptäckt att jag återhämtar mig i större utsträckning utför än vad jag tappar uppför(ja, vid rimlig lutning iaf). Kan det vara så att bandets mer monotona löpning helt enkelt tar bort möjligheten till återhämtning? Jag misstänker att det inte finns ett universellt svar på frågan men jag är av sorten som bara inte kan sluta grotta i saker och ting....;-)!! Tack för all information, ska använda era svar för vidare analyser!
1969 • Järfälla
#12
25 november 2013 - 17:49
Gilla  
Jag är som många i tråden mkt sämre på bandet än "live". Har en teori att löpband mest handlar om att lyfta knäna, eftersom marken passerar förbi av sig själv. Framsida lår får jobba.
Utomhus måste man skjuta ifrån själv och då blir det mer baksida och sätesmuskulatur. Iaf i högre farter.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#13
25 november 2013 - 18:13
Gilla  
Skulle tro att jag varken är bättre eller sämre på löpband jmf med ute. Kör på 1 % lutning. Klockat bandet med måttband och tidtagarur.
Några större problem att springa 2.5 timme eller 30 km finns inte. Dock behöver jag ha lite musik att lyssna på. Ute lyssnar jag på naturen.
1971 • Sävedalen
#14
25 november 2013 - 18:56
Gilla  
Hej på er!
Själv tycker jag det är lättare på löpband men det kan skilja en del på dem. På mitt jobb har vi två olika märken. Det ena kalibreras rätt ofta pga att vi har fyskrav på oss. Det är också det som är lättast att springa på. Upplever detta band som lite hårdare vilket kanske förklarar det hela.
Enligt vad jag hört så kan man höja lutningen nån procent eller halv grad för att få det att mer likna löpning utomhus. Annars blir det bandet som driver på löpningen å inte en själv.
Men det andra löpbandet känns betydligt tyngre och mjukare. Är väl inte kalibrerat lika ofta men tror inte det spelar nån roll. Känns tyngre ändå!
1960 • Sundbyberg
#15
25 november 2013 - 19:17
Gilla  
Jag håller med om att det är ruskigt stor skillnad på band. En del är mycket tyngre än ute och en del mycket lättare för mig. Lättast tycker jag band med hårt spänd matta är, löst spända känns svampiga tycker jag - lite som att springa på blötmark.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
25 november 2013 - 19:33
Gilla  
Att jämföra löpning på löpband med löpning utomhus är ungefär lika intressant som att mäta hur långt man cyklat på en spinningcykel. På löpbandet får man bra betalt för att snabbt sätta i foten och lyfta kroppen medans bandet rullar fram under kroppen. Utomhus ska du driva kroppen framåt för att förflytta dig. Att försöka anpassa stilen till löpband är väl därför ganska vanskligt, bättre då att köra intervaller med ganska mycket lutning inomhus och lägg distanspassen utomhus.
1970 • Sala
#17
25 november 2013 - 20:53
Gilla  
Jonas Buud springer mycket löpband under vintern. Då duger det nog åt mig också..
1960 • Sundbyberg
#18
25 november 2013 - 20:59
Gilla  
Och Anders Szalkai om jag förstått rätt....
1954 • Falun
#19
25 november 2013 - 21:37
Gilla  
För att inte tala om vassa löpare som norska Ingrid Kristiansen och Marius Bakken.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#20
25 november 2013 - 21:42
Gilla  
började springa i fjol, sprang hela vintern på löpband, men har sprungit ute sen i april, idag första passet på löpbandet igen, så mycket lättare det gick, både att jag verkligen har utvecklats under sommaren och att jag sprang fortare på bandet än ute, några minuter fortare på 5 km, jag har lättare att motivera benen/fötterna att förflytta sej fortare när jag drar upp hastigheten på bandet och det märktes att jag fick ta i med en bra ljudbok/musik i öronen går tiden ganska fort
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.