Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 12297 visningar

Crash-course i tappad tånagel?

1965 • Täby
#1
2 juni 2015 - 21:08
Gilla
Vad har jag att vänta mig?
Vad ska jag göra?
Vad ska jag *inte* göra?

Jag har en öm och en smula blå på tånagel efter maran i lördags. Det blev mer blått för varje dag. Joggade hem från jobbet idag, och nu är jag rejält öm, hyfsat blå och drar jag lätt lätt i nageln så känner jag att den inte är "min" längre (nästan som att den bara sitter fast i kanterna).

Så det känns uppenbart att den ryker. Ja just, jag är öm om man trycket lätt och har en lite molande/bultande känsla.

Tips, pekare?
hxman
1976 • Skåne
#2
3 juni 2015 kl 00:28
1 Gilla
Den lossnar av sig själv så småningom - senast när det kommit tillräckligt mkt ny nagel underifrån. Jag skulle undvika att rycka av den med stora mängder våld. Ett varmt bad kan hjälpa förruttnelseprocessen på vägen :)
1975 • Hässelby
#3
3 juni 2015 kl 01:02
Gilla
Som ovanstående säger, låt den vara, peta inte på den. Börjar den lossna så tejpa bara fast den så att den inte fastnar i strumporna. Ibland kan det dröja innan den döda nageln försvinner och då kan man ha dubbla naglar ett tag. Ibland kan nageln under se deformerad ut för att nagelanlaget (matrix, heter det spejsigt nog) har skadats tillfälligt eller permanent. Att det bultar beror sannolikt på att du har en blodblåsa under.
1971 • Alingsås
#4
3 juni 2015 kl 01:07
Gilla
Charmigt beskrivet där hx ;)

Jag säger: låt den sitta så länge som möjligt. Låt det börja bildas lite ny nagel (marginellt) men låt det framför allt börja bildas lite tålig hud under den lösa nageln.

Om du tar bort den för tidigt kommer det mest bara göra ont på de nio tiondelar av tån som inte har någon nagel. Min erfarenhet är att den, trots att den är "död", inte släpper av sig själv i kanterna (nagelbanden) förrän efter minst ett par veckor. Låt den vara kvar så länge det går och tejpa hellre så att den sitter kvar under löppassen än att försöka snabba på processen. Den nya nageln kommer trots allt behöva ett par månader på sig att ersätta den gamla.

Ett i-landsproblem som inte ska behöva vara något att oroa sig över. Min tant här hemma skulle iofs idiotförklara mig eftersom det rent utseendemässigt blir ett "gravt handikapp" under en lång tid. Tänk att bara kunna måla nio av tio naglar inför badsäsongen - Hujedamig! :o
1985 • Göteborg
#5
3 juni 2015 kl 01:15
Gilla
Jag gick med en lös nagel typ en månad, till slut så blev det för trängt med den döda nageln, och den nya, så den döda började skära in i tån. Då fick jag nog och slet loss den efter en varm dusch. Så det kan ta rätt lång tid! Nu såhär två månader efter att nageln "dog" så är den nya nageln -nästan- helt utväxt.
Annika
1979 • Mölndal
#6
3 juni 2015 kl 07:15
Gilla
Punktera blodblåsan så känns det bättre, ofta går det att göra vid nagelbandet alternativt toppen på tån; du kan använda en nål eller helt sonika klippa hål med nagelklipparen beroende på hur det ser ut. Trycker du lite på nageln ser du ju var det putar ut av vätska. Gör rent med klorhexidin, tejpa. När nageln börjar resa sig, klipp ner den så långt det går. Fortsätt att tömma blåsan vid behov, glöm inte att tvätta med klorhexidin för att undvika infektion. Det tar några veckor innan nageln lossnar helt, och du ska inte slita loss den, men att klippa ner den så den inte står upp är ingen fara.
1981 • Göteborg
#7
3 juni 2015 kl 08:10
Gilla
Jag skadade nageln på min ena stortå vid Lidingöloppet förra året, på söndagen såg den ut som en karikatyr av Estlands flagga, sedan gjorde den sitt bästa för att inte falla av i ca 1,5 månad. För att slippa smärtan lät jag den hänga i "gångjärnet" tills den släppte av egen kraft i mitten av november, så 6-7 veckor tog det. Under den här perioden simmade jag regelbundet och bastade åtminstone en gång utan att det gav omedelbar effekt.

Det stora problemet med det hela var när jag simmade, nageln blev som ett segel i vattnet och gjorde elakt ont om jag inte paketerade in den med kirurgtejp eller motsvarande. Hade inga problem att springa med den.

Tiden till en ny stortånagel med vettigt utseende var nog Lidingö-mitten av maj.
1965 • Uddevalla
#8
3 juni 2015 kl 10:49
2 Gilla
Håller med samtliga inlägg. Lyssna extra noga på Annika - att det bultar och spränger tyder på blåsa som måste tömmas. Kommer du inte åt blåsan framme vid kanten av nageln så finns det ett annat sätt. Ta och borra ett hål mitt på nageln. Känns alltid lite skumt men har funkat bra för mig. Ta gärna ett så fint borr som möjligt ;-). Hålet i nageln brukar kunna gå bra att hälla in lite klorhexidin i för att göra rent efter eventuellt var. Klämmer man på nageln kommer det fint ut igen genom hålet. Blir också bra tvättat om man tar ett fotbad efter.
1952 • Varberg
#9
3 juni 2015 kl 17:05
Gilla
OM man har värk pga blodutgjutning som trycker är gem-metoden säkrast. Detta brukar oftast vara mest påtagligt efter slag mot nageln och i det akuta skedet.
Vik ut ett stort metallgem och hetta upp spetsen. Sedan kan man bränna ett hål i nageln. Blir sterilt och man riskerar inte att borra för djupt. Har det gått en tid kan koaglet vara organiserat.
I övrigt häller jag med de flesta andra - låt den sitta tills den är helt lös.
1965 • Täby
#10
3 juni 2015 kl 20:05
Gilla
Tack alla för snälla tips Man blir ju lite osäker, såhär när oskulden ryker... :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.