Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 5931 visningar

vad/benhinna

1972 • Eskilstuna
#1
10 juli 2009 - 17:41
Gilla
hej!

efter att lusläst detta underbara forum var jag rätt säker på att jag åkt på benhinneinfamation. har haft bekymmer ett antal veckor i höger benhinna, smärtan är värst på en punkt ca 15cm ovanför fotknölen.
har provat med att vila, is,diklofenak kur, samt voltaren gel. men problemet kommer tillbaka så fort jag börjar löpa.

nu till min fråga: tänkte försöka med att vila lite längre för att se om det hjälper, men för att hålla igång lite så körde på motions cykel igår och i dag har jag ont igen! inte kan man väl få ont i benhinnan av att cykla??
måste jag vila helt? eller kan jag ha någon annan skada?

kör med inlägg samt har bra skor, så där ligger nog inte problemet.

tacksam för att få höra era tankar/synpunkter om mina besvär.

mvh Erik
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
#2
10 juli 2009 kl 17:53
Gilla
Du borde kunna cykla. Jag har haft mycket problem med benhinneinflammation och cyklade och simmade istället.

Det finns också en hel del övningar man kan göra för att bygga styrkan på framsidan av benet och det hjälper också med benhinneinflammation.

Stretching fungerar också. http://walking.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi=1/XJ&sdn=walking&cdn=health&tm=15&f=00&su=p284.9.336.ip_p674.6.336.ip_&tt=2&bt=0&bts=0&zu=http%3A//www.walkinghealthy.com/Stretching/ShinStretches01.asp

lycka till
1972 • Eskilstuna
#3
11 juli 2009 kl 12:01
Gilla
tycker med att jag borde kunna cykla, det är därför jag funderade på om det kunde vara någon annan form av skada.

jag kör stretching, dock inte exakt den övning som du länkar till.
ska prova den, ska leta reda på några styrke övningar också.

tack för tipsen!


1965 • Gislaved
#4
11 juli 2009 kl 17:49
Gilla
Streching+värmebehandling 20 min/dag är något som funkat jättebra på mig.

Lycka till!
1972 • Eskilstuna
#5
12 juli 2009 kl 11:20
Gilla
värme och inflamation (om det nu är det) känns fel i mitt huvud, men funkar inget annan så provar jag det med!!

Tack för svaret!!
Lina
1984 • Bromma
#6
14 juli 2009 kl 20:50
Gilla
Ta voltaren tabletter några dagar och lite tigerbalsam. Ipren funkar också väldigt bra. Spring inte så länge det gör ont, cykla istället eller promenera. Var absolut inte helt i vila, bara bra att röra sig så du håller igång blodcirkulationen! Jag har haft mycket sånna här problem, vanligaste problemet bland oss löpare! :(
1972 • Eskilstuna
#7
19 juli 2009 kl 18:11 Redigerad 20 juli 2009 kl 21:24
Gilla
nu är jag lite gladare, har lyckats springa två lugna pass utan smärta!
jag tror att jag har vilat för några dagar tidigare, nu tog jag 10 dagars löp vila samt att jag har börjat med ett par pass i lugn fart.
tack för alla era tips!!

MVH Erik

" ropade hej för tidigt, smärtan kom tillbaka som ett brev på posten. dagen efter mitt sista pass, typiskt antar att jag måste vila ännu längre :( "
1969 • Göteborg
#8
20 juli 2009 kl 22:49
Gilla
Jag har också ont på samma ställe. Att det ömmar en smula är nog en bättre beskrivning i mitt fall. Och cykling blir det snarast sämre av här också. Efter mycket om och men lutar jag åt att det snarare rör sig om irriterat muskelfäste i mitt fall orsakat av korta muskler. Att området blir irriterat av cykling tyder på det. Jag misstänker att den nedåtgående pedalrörelsen aktiverar benet på liknande sätt som fotnedsättning på tårna, om än inte med samma intensitet.

Jag stretchar nu inre och yttre vadmuskeln och framsidan på smalbenet mycket kraftigt och långvarigt (dock inte så att det gör ont) flera gånger om dagen. Bästa sättet för min del att komma åt tibialis anterior (så heter den väl?) på framsidan är att köra den vanliga framsidelårsstretchen med benet bakåtböjt, men att hålla benet och trycka på foten så att smalben snarare än låret sträcks. För att komma åt ordentligt och får riktigt grepp måste man ha skon på och pressa tårna mot baken. Vanligen rekommenderas stretch av den muskeln genom att sitta på huk, men den varianten tar ju inte tillräckligt.
1972 • Eskilstuna
#9
22 juli 2009 kl 17:05
Gilla
Hej Hans!!

jag börjar med tro att det är muskel relaterat, eftersom jag inte ens kan cykla.

ska ta en lite längre vila samt köra dom övningar du skriver om, så kanske man kan bli av med problemen.

det svåra tycker jag är att veta hur länga man ska vila, eftersom 2-3 dagar efter ett pass känner jag ingenting. har provat vila i omgångar men det kommer ständigt tillbaka.
någon som vet hur länge man måste vara helt still?
det kanske är så att man anstränger problemet även vid gång?

sängläge 10 dagar kanske...
Fredrik Jonsson
1969 • Mo
#10
22 juli 2009 kl 18:25
Gilla
Jag har blivit bra från min skada som jag tror var träningsvärk... Muskeln på insidan av vaden fick aldrig chansen att vila. Lösningen var nog stretch. Dels i trappa och dels med en bok under sidan av foten vid vanlig vadstretch för att få snedbelastning och på så sätt komma åt den spökande muskeln. Jag tror det kan ha varit lösningen! Ibland när jag stretchat på det sättet har det nästan kommit tårar...
Vidare kan bra inlägg typ Ortolab ofta göra underverk vid olika besvär.
1965 • Jonstorp
#11
23 juli 2009 kl 12:25
Gilla
Hade problem med benhinnorna i våras. Fixade inlägg i skorna, vilade, stretchade mycket noga. Jag hade anmält mig till Göteborgsvarvet, och började tveka på om jag skulle kunna genomföra det, men bestämde mig att jag skulle försöka, om inte annat fick jag väl gå. Väl på plats i Göteborg blev jag rekomenderad att köpa ett paket med olika enerigkakor, dricka och mineraltabletter (Enervit). Tabletterna skulle tas en timme innan start och motverkade kramp mm. Jag genomförde loppet utan att känna något i benen, helt fantastikt. Kollade upp på nätet sen och det kan vara så att mineral och kalcium-brist kan orsaka kramp. Äter nu hälsokosttabletter med just extra tillskott av detta och har sedan dess inga problem med benen.
1969 • Göteborg
#12
29 juli 2009 kl 22:50
Gilla
Hej Erik!

Om det stämmer att mina (och kanske dina) muskler i vadregionen är en smula korta, så är nog muskelfästena småirriterade hela tiden. Jag ska försöka mig mig på Fredriks metod ovan att snedbelasta för att komma åt bättre.

Jag har hittat en liten stolpe vid en parkeringsplats där jag bor. Den är försedd med en liten skylt som talar om parkeringsplatsens nummer. Den står precis lagom nära kantstenen så att jag kan kila ner hälen, ta tag i skylten och på så sätt komma åt att sträcka ut vaden ordentligt.
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#13
30 juli 2009 kl 12:56
Gilla
Jag har alltid haft den känslan jag också. Men hos mig yttrade det sig som så att under första 10-15 min gjorde det ont i benhinnorna och sen släppte det helt. Jag tror det har med att mina leder mellan fot och ben är stela.
Nu när jag sprungit någon månad har jag inga känningar alls av det.
Jag brydde mig inte om det varjefall när jag fick ont, körde på ändå. Känns ju inte som något farligt direkt, lite smärta bara?
Nu kanske inte detta har något med ditt problem att göra..
Emil Westin
1991 • Linköping
#14
30 juli 2009 kl 13:16 Redigerad 30 juli 2009 kl 13:17
Gilla
På tal om vader, har en kort fråga bara:

Idag vaknade jag av att jag fick riktigt ont på utsidan av min högra vad. Vaden ryckte bara till helt plötsligt och "spände till" helt okontrollerat. Gjorde sjukt ont! Det är inte första gången det händer heller! Det brukar bara inträffa när jag ligger helt avslappnat, typ innan man ska sova eller på morgonen. Då börjar vaden att spänna sig. (Fast jag vet ju inte om vaden spänner sig eller om det är något annat, men det känns iaf så!)

Vad är det som pågår? Finns det fler som har drabbats/drabbas av detta? Är det normalt?
Inte för att det förhindrar mig från att springa - det verkar inte försämra mina prestationer - men det är ändå riktigt irriterande och gör sjukt ont.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
30 juli 2009 kl 14:02
Gilla
Emil, det låter som en klassisk kramp, finns nog trådar om det. Det är rätt vanligt och jag får det själv, men inte just på sidan av vaden utan mitt på. Då tar jag tag i tårna och tvingar foten uppåt, varsamt men med den kraft som behövs. Då släpper det genast. Hittar du ingen stretching som funkar så kör lite massage, men det hjälper inte lika snabbt. Eller gå upp och gå.
Emil Westin
1991 • Linköping
#16
30 juli 2009 kl 14:19
Gilla
Vad bra! Ska testa det. Tack för tipset. :)
1972 • Eskilstuna
#17
30 juli 2009 kl 18:02
Gilla
låter som en bra ide´ Hans, jag ska med prova den varianten Fredrik skriver om.
hoppas det ger resultat!!

1969 • Göteborg
#18
30 juli 2009 kl 19:28 Redigerad 30 juli 2009 kl 19:29
Gilla
Idag har jag tränat barfota på gräs, sprungit fram och tillbaka, åt sidorna o.s.v. i en halvtimme, allt för att träna fötter och vader och få upp rörligheten. Sedan här hemma har jag en femlitersdunk med vatten som jag har snört på en gammal sko. Med hjälp av den tränar jag att vicka foten i olika riktningar, sittandes på stol och liggandes på sängen (med benet utstickande över kanten). Sedan en del vajande stående på ett ben (utan dunk).

Så nu jävlar! Ger inte detta resultat så är det väl bara amputation som gäller.
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#19
30 juli 2009 kl 21:00
Gilla
Emil, du kanske har ett ufo som kinesar i din vad?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.