Foto: Anders Widelius

Jogg är hälsa...

Träning

...hälsa ofta! Roger Backman vill uppmana alla löpare där ute att hälsa på varandra.
– Det är kul och skapar en trevlig stämning. Jag tycker man kan bjuda på den lilla extra energin när man möter någon som är ute och springer, säger han.

I en tråd på Jogg skrev Roger Backman: ”Blir lika förvånad och berörd varje gång man hälsar på en annan löpare utan att få någon reaktion tillbaka. Skulle vilja starta ett upprop och uppmana oss att faktiskt börja bekräfta varandra som löpare där ute. Det kostar väldigt lite ansträngning"

Varför tycker du att vi borde hälsa mer?
– Den lille bekräftelsen ger extra energi, jag tror vi har det behovet som människor. Det tycker jag man kan bjuda på. Löpning är lite av en ensamgrej. Möts man så kan man väl hälsa, man har säkert ganska mycket gemensamt.
De som kör motorcykel, till exempel, hälsar nästan alltid. Det ger en generell god ton och är trevligt. Det ger lite mer mänskligt utbyte.

Hur upplever du att det är nu, hälsar många?
– Jag kan tycka att det är lite för lite idag. Jag fick många positiva reaktioner på tråden men vissa skrev också om att det är svårt att hälsa i större städer, då får man hälsa på alla. Så det beror på sammanhanget, i mindre orter är det nog lättare att hälsa än i större.

Brukar du hälsa?
– Jag har faktiskt börjat hälsa mer konsekvent sedan jag skrev tråden. Jag har börjat tuta lite på löpare som jag kör förbi också. Då tänker de säkert ”var det någon jag kände?” och så hjälper man dem att bryta tankarna.

Hur hälsar du, då?
– Jag brukar hälsa med handen när vi möts. Men jag har lärt mig att om man ska hälsa behöver man ta ögonkontakt ganska tidigt, annars viker de flesta undan blicken.

11 kommentarer till artikeln

Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#1
9 september 2013 - 09:21
Du har helt rätt Roger, hälsa mer! Har dock en fundering och undran... Läste för ca 1,5 år sedan ett blogginlägg på jogg.se som handlade om hur vissa får kalla sig "löpare" medan andra är "joggare". Enligt bloggaren hälsar löpare på varann medan joggare är mer intresserade av sitt material. Jag tyckte det lät helt vansinnigt, men kan det vara så att det finns klasskillnader inom löpning?! Jag brukar försöka hälsa på löpare, joggare, stavgångare och de som promenerar, eller iaf bjuda på ett leende. Håller med om att ögonkontakt är viktig, det är lätt att titta bort...
Thomas Estrin
1980 • Dalhem
#2
9 september 2013 - 09:36
Om jag springer på ställen där det är tätt med löpare så ägnar jag inte mycket tid åt hälsandet, hälsar någon på mig så hälsar jag tillbaka givetvis! Desamma om någon söker ögonkontakt, då hälsar jag.
Däremot när det är längre mellan löparna, t ex en ödslig skogslinga tycker jag det nästan vore krav att hälsa. Ett bra sätt att se att allt är ok med den andre också.
Pelle Lindgren
1969 • Onsala
#3
9 september 2013 - 10:45
Håller med fullt ut. Det kostar inget att hälsa så slösa gärna. Normalt brukar man hälsa på de som sysslar med samma typ av aktivitet. Dvs att är man ute och springer så kan man hälsa på alla som är ute och rör på sig. Är det runt hemmet så brukar man ju ändå hälsa när man ser någon. Samma när man är ute och cyklar. Där märker jag ofta en skillnad på att de som tränar hälsar på varandra men pendlare och övriga på cykel inte hälsar. Ibland även så specifikt att tempostyren hälsar på varandra och bockstyren hälsar på varandra men inte bockstyre och tempostyre??? Kör även Alfa Romeo och där hälsar alla alltid på andra Alfa förare. Vem har hört talas om någon som blev ledsen över att någon hälsat på dem?
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
9 september 2013 - 11:39
Håller med om det mesta, men:

"Jag har börjat tuta lite på löpare som jag kör förbi också. Då tänker de säkert 'var det någon jag kände?' och så hjälper man dem att bryta tankarna."

"Hjälper man dem att bryta tankarna" - du menar "stör ;-)?
1971 • Nykvarn
#5
9 september 2013 - 13:53
"Jag har börjat tuta lite på löpare som jag kör förbi också. Då tänker de säkert 'var det någon jag kände?' och så hjälper man dem att bryta tankarna."

eller så tänker löparen "Förbannade bilistdjäv..jag har väl lika stor rätt att vara på vägen som du" :-) Skämt åsido, jag gillar att hälsa på andra under löprundorna liksom när andra hälsa tillbaka, heja!
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
9 september 2013 - 14:23
Som jag antydde, Staffan, så är det precis så jag skulle tänkt. Jag uppskattar när löpare hälsar på mig när jag springer, men biltutan ska änvändas för att signalera fara i trafiken, inte för att säga "Hej!", "Jag är här nu!" eller "Är ni inte klara snart, nu måste vi åka".
Claes Nilsson
1959 • Bergshamra Solna
#7
9 september 2013 - 14:57
Javisst hälsar man!:) En sån liten grej gör faktiskt en hel del, o så får man en liten energiboost på köpet. Mänsklig kontakt är väl inte så konstigt egentligen. På bågen som Roger nämner gör man det automatiskt, men visst där finns det en del "sk tuffingar" som nonchar en totalt(dom kör oftast lite för fort;-).
Keep on hejsan!
Jenny
1971 • Årsta
#8
9 september 2013 - 19:25
Håller med ovanståede, hälsa är jättetrevlig, men sluta genast tuta. Det är oerhört provocerande att bli tutad på.
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#9
9 september 2013 - 21:13
När man möter andra cyklister åker det nästan alltid upp en hand eller nickning till hälsning, men sällan från andra löpare. Märkligt att det ska skilja sig.
1961 • Uddevalla
#10
9 september 2013 - 22:24
Klart man hälsar!
Jag säger HEJ högt och tydligt, och fyrar av ett leende! Det ger mig energi och förhoppningsvis även så för den jag hejar på.
Ingen kommer undan! :-)
1929 • malmö
#11
10 september 2013 - 07:59
Hallu.....
måste berätt , jag började springa runt årstaviken och kommer ute från landet (östgöte) hahah och av naturen hejar jag alltid på folk. Framförallt dom som verkligen presterar lite övervikt eller så,blir så glad av att möta alla där ute i spåret.
Men i börja blev dom nästan rädda eller haja till , men efter ett tag o vi mötts flera gånger hejar de flesta med ett leende, och jag blir så glad och det känns så skönt , tack o hej från mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.