Kroppen fungerar bättre om den används

PorträttAnne Mari Nedevska arbetade länge med inom medicinteknik innan hon insåg att det var människor och inte kvalitetsdokumentation hon ville jobba med. Idag är hon utbildad hälsocoach och kan massor om hur kroppen och psyket verkar och samverkar. Till vardags cyklar hon med Hisingens Cykelklubb och framöver kommer hon att hjälpa oss med allehanda kniviga frågor som har med träning att göra.

Idag driver Anne Mari sitt eget företag Nedevska Coaching, där hon dels hjälper människor att hitta sitt eget inre driv till livsstilsförändringar och dels arrangerar lopp och andra träningsevenemang. 

– Ordet coach är lite knepigt. Många kanske tänker på en tränare för det är i den bemärkelsen som ordet används i engelskspråkiga länder. Jag sysslar dock med samtal och ”coaching” som ett verktyg att nå förändring på ett mer långsiktigt sätt än vad många personliga tränare gör. Jag ger inga lösningar på problem eller träningsplaner utan hjälper dig att förstå vad det är du vill och hur du ska nå det.

Enligt Anne Mari måste man inte träna, samtidigt menar hon att kroppen fungerar bättre om den används (rätt).

– Muskler och skelett behöver arbeta men rent fysiologiskt känner de inte så mycket skillnad på om det är gruppträning i en sal till musik eller om du grejar i trädgården. Dock känner kroppen skillnad på om du har roligt eller inte och förutsättningarna för kontinuitet ökar om du trivs med det du gör. Det som ändå är bra med det vi kallar träning är att vi tenderar att fokusera mer när vi gör den. Till exempel ser jag långt fler krokiga och krökta ryggar i hemmet och trädgården än på gymmet och jag tror att det beror på att många, när de gör något i farten eller till vardags, inte har vant kroppen vid ett bra rörelsemönster.

Anne Maris personliga mål handlar om att kunna simma, cykla och springa långt.

– Min kropp har varit med om mycket och är inte alldeles perfekt men med en skicklig fysioterapeut och massvis med styrketräning har jag redan nått mitt mål och genomfört ett par halv-ironman och några halvmaror. Nu hägrar drömmen att genomföra min första mara.

Anne Maris bästa cykelminne är från 2008 när hon bröt Cykel City Gran Fondo Kungsbacka (Medio-sträckan).

– På toppen av kyrkbacken vid varvningen stod killen jag träffat ett par gånger via en träningssajt. Jag lyckades cykla upp hela backen trots att jag bestämt mig för att ta mina betongben och bryta. Vi gick till caféet på Fjärås Bräcka och satt där tills min klubbkamrat och skjuts ringde fyra timmar senare och undrade vad som hänt. Ett år senare gifte vi oss.  

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.