Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 1957 visningar

Hur fungerar startgrupper Stockholm Marathon

#1
19 mars 2023 - 19:16
Gilla
Hej!

Som trådnamnet frågar - hur fungerar startgrupper i Stockholm Marathon?

Sticker samtliga grupper iväg samtidigt men tar X antal sekunder att komma fram till startlinjen, eller är det med några minuters marginal som de släpps iväg?

Och farthållarna, vilka grupper står de i? Är sugen på att ta rygg på 3:15-farthållaren - behöver jag då vara i rätt startgrupp för att ha den att gå på?

Tack!
Mr. B
1963 • Hemma
#2
19 mars 2023 kl 19:31 Redigerad 19 mars 2023 kl 19:45
Gilla
Ja, varje "våg" (det är två stora kosläpp med tio minuter emellan) har ett enda startskott.

Vid startlinjen registreras chippet, och så får man en nettotid på just själva löpsträckan. Ingen springer fram till linjen, utan man får en ganska trevlig promenad dit. Från allra sista startgrupp tar det ca 5-6 minuter, och då har man redan gått en bit för att fylla upp efter första "vågen".

Farthållarna är fördelade i samtliga startgrupper. Om du har formella meriter (tidigare lopp) som verkligen motsvarar hur bra du är (plusminus en kvart, kanske) kommer du att hamna nära en perfekt farthållare. Men det kvittar egentligen, för du kommer garanterat att ha tusen löpare runtom dig som är mycket nära din nivå. Haka på dem en mil, så löser sig resten längs vägen...

Jag har startat i alla grupper från C till sista grupp.

Tillägg: Om du INTE har formella meriter är jag rädd att du får svårt att komma nära en 3:15-farthållare. Du kanske hinner göra åtminstone en bra halvmaratid i april eller maj och be om en plats i C?
Mr. B
1963 • Hemma
#3
19 mars 2023 kl 21:51
Gilla
Ett förtydligande innan någon missförstår mig:

Om du inte har formella meriter är jag rädd att du får svårt att STARTA nära en 3:15-farthållare.
John K
1969 • Stockholm
#4
21 mars 2023 kl 08:54
Gilla
Håller med Mr B. Spelar egentligen ingen större roll om man inte har elitambitioner. Tycker inte att trängseln är så farlig i de SM jag har sprungit för att man måste vara i rätt seedningsgrupp. Däremot verkar det ju vara annorlunda i mer folkrika lopp.
1971 • Nykvarn
#5
21 mars 2023 kl 09:10
Gilla
Just fördelningen av de olika farthållarna i de olika startgrupperna och hur många de är för de olika sluttiderna, tror jag inte står på hemsidan men givetvis, farthållarna för de snabbare tiderna är ju mer koncentrerade i de främsta grupperna och vice versa. Du hittar definitivt 3:15-farthållare i grupp C, kanske också grupp D. Jag vet inte om det finns några 3:15-farthållare i de grupperna som släpps iväg 10 minuter efter de första grupperna men jag skulle inte gissa det, utan där handlar det nog mera om farthållare för fyra timmar och uppåt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.