Promoe springer Tjejmarathon

PorträttMårten Edh, mer känd som Promoe, är en svensk musiker och frontfigur i den svenska hiphopgruppen Looptroop Rockers. 8 juni springer han Tjejmarathon, ett ultralopp för välgörenhet. Vi är självklart nyfikna och vill veta mer. Så vi ringde upp honom, helt enkelt!

Hallå där, Promoe! Har du varit löpare länge, eller?
– Ja, jag började springa i högstadiet. Jag gick i handboll då och för att bli lite snabbare och orka lite mer än alla andra så började jag springa på egen hand.

Vad är det du gillar med löpning just?
– Det bästa med löpningen är naturupplevelsen. Får jag välja så blir det alltid i skogen eller i fin natur. Sedan gillar jag att det är bra för kroppen också, så klart.

Har du sprungit ett ultralopp förut?
– Nej, jag har sprungit mycket marathon. Jag springer Lidingöloppet varje år till exempel. Men det här är ett riktigt utmanande lopp. Det är lite för hårt för mig egentligen, det är ju 53-54 kilometer, så jag måste pusha mina gränser.

Vad har du för mål?
– Jag har ingen exakt tid så men jag vill hålla mig till 5.30 per kilometer. Fast jag kanske inte klarar av det, vi får se, jag är nöjd så länge jag kommer i mål.

Hur har din uppladdning sett ut?
– Träningsupplägget inriktar sig förutom på distans även på att få upp farten, samt att stärka upp kroppen med både styrketräning och rörlighetsträning. Dryga fem mil i terräng kräver sin man eller kvinna, och precis som för alla er andra som kämpar med förberedelserna så är det viktigt för mig att inte gå sönder längs vägen.

Har du följt ett träningsprogram?
– Ja, jag har fått ett program av Madeleine Johansson. Så jag har kört löpning tre gånger i veckan, ett intervallpass, ett långpass och ett återhämtningspass. Och styrka två gånger med mycket ben och bål. Det ska bli intressant att se resultatet, för i vanliga fall springer jag mycket mer än så här.

Varför har du valt att springa Tjejmarathon?
– Jag vill ge publicitet till det här loppet och hoppas att de kan få in ännu mer pengar på så sätt. Pengarna går till Panzisjukhuset i Kongo, där vårdas kvinnor och barn som utsatts för våldtäkter och övergrepp under inbördeskriget. I år går största delen till ett boende för de som blivit mår bättre men inte kan återvända till sina hem.

Är du peppad nu då?

– Ja! Det här känns mer sporrande och inspirerande än till exempel Lidingöloppet som jag springer enbart för min egen skull. För att det är en tradition och för att jag vill klara av klassikern. Det här känns mer som ett åtagande mot andra människor. Det här loppet vill jag verkligen inte missa. Så jag känner mig nästan förpliktigad att fullfölja. Och det blir jag mer peppad av.

Lycka till!

6 kommentarer till artikeln

1976 • Vällingby
#1
3 juni 2014 - 13:36
Detta gör mig lycklig att läsa!
1977 • stockholm
#2
3 juni 2014 - 15:48
Grymt Mårten! Kul att se att du fortfarande kutar. Hoppas vi stöter på varandra i nåt lopp. Hälsa Matte!
Nicklas Månspers
1974 • Krylbo
#3
3 juni 2014 - 22:06
Skön artikel. Inspirerande!! :-)
Tove Kjellberg
1982 • Lund
#4
4 juni 2014 - 19:52
Like an athlete, a long distance runner
On a track meet spring, fall, winter, summer
They attack me, but it gon' make stronger
Get at me dawg when your patience's longer...

BÄSTA LÖPLÅTEN!
Mats Johansson
1979 • Alingsås
#5
4 juni 2014 - 22:11
Underbart att läsa!
1969 • Stockholm
#6
5 juni 2014 - 23:02
Ah crap, varför ser jag detta först nu? Guld till alla er som springer!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.