jogg.se som det såg ut i mars 2008

Joggkartan - The Story

Om sajtenNär Jogg lanserade den första versionen av Joggkartan i februari 2007 vågar vi påstå att det var en smärre revolution för landets motionslöpare. Det kanske är svårt att föreställa sig i dagens smartwatch-samhälle, men att ha en GPS på armen var vid den här tiden relativt ovanligt och jag personligen mätte ibland mina rundor med linjal på karta fortfarande (OK Boomer!). Visst fanns det kartor och mätfunktioner på nätet. Men idén med att mäta med löpning i åtanke, spara i rundor som du fick statistik på och dela med dina löparvänner var rätt nytt.

Med Joggkartan började många med mig att nörda in på distanser och exakthet i löppassen. Ofta visste jag inte när jag kom hem hur långt jag sprungit utan bara tiden och ett ungefärlig distans. Jag tror alla förstår tillfredställelsen i att upptäcka att man körde sitt snabbaste tempo på ett pass över milen, även om det inte var klart förrän man mätt upp rundan.

Jogg gick nu på några veckor från att ha runt hundra nya medlemmar i månaden till att få över tusen medlemmar varje månad och det ökade konstant. För mig och Krister gick också Jogg från en fritidssyssla till en heltidssyssla och så småningom även ett heltidsjobb.

GPS klockor med löparfokus har funnits åtminstone sedan 2003 då Garmin lanserade de första Forerunner modellerna. För Jogg-publiken tog intresset för GPS-klockor fart på bred front under 2008 och vi lanserade den första direktimporten från Garmin under 2010. Sent samma år lanserade vi också vår första smartphone app Löparappen.

Nu gick utvecklingen fort framåt med kartor och GPS-teknik. Vi bygde funktioner för import från Polar och andra GPS-format. Julen 2012 lanserade vi första versionen av Svettig-appen. Året efter uppdaterade vi kartfunktionen med höjdkurvor och följ vägar. Funktioner som under senare år blivit en stor kostnad och vi därmed tvingats begränsa till Stjärnmedlemmar. Under 2015 lanserade vi  import från Runkeeper och Strava tätt följt av förbättrade funktioner för Garmin, Suunto och Polar

Idag är runt två tredjedelar av alla våra träningspass på ett eller annat sätt kopplade till en karta. Från GPS-klockor, appar eller kopplade till en runda med en karta. Så vi kan nog konstatera att vi är rätt besatta av att veta var det är vi genomfört våra träningpass. Om du undrar över dina pass, kolla Träningskartan.

1 kommentarer till artikeln

Robert Fält
1983 • Örebro
#1
19 mars 2020 - 09:50
I samband med detta verkar det som att möjligheten att lägga till skor på sin aktivitet försvann trots att jag har det under utrustning.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.